גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך התרסק אמברגו הנשק הבריטי על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שגילו חומרי נפץ ישראלי בצנטריפוגות שרכשו, בעולם מתפעלים מלוחמת המנהרות הישראלית, הממשל בבריטניה רצה להפסיק את אספקת רכיבי ה־F-35 לישראל, ובלבנון מקבלים איתותים כי הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להביא לפריחה חדשה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

האיראנים מאבטחים את אתרי הגרעין עם מערכת טילים חדשה
מה רוצה ארדואן ולמה עסקת חטופים משתלמת כל כך לקטאר  

1סגן נשיא איראן: ישראל שתלה חומרי נפץ בצנטריפוגות

מוחמד ג'וואד זריף, סגן נשיא איראן כיום ושר החוץ לשעבר, טען בראיון לתוכנית הוזור כי ישראל שתלה חומרי נפץ בצנטריפוגות שמדינתו רכשה. "הקולגות שלנו רכשו פלטפורמת צנטרפוגות לסוכנות לאנרגיה האטומית, ואז התגלו חומרי נפץ שהוסלקו בתוכה", אמר זריף, שלא ציין מתי גילו אנשי משטר האייתוללות את חומר הנפץ המוטמן. 

באיראן אינטרנשיונל נכתב כי באפריל 2021 התרחש פיצוץ במתקן העשרת האורניום בנתנז, שבטהרן הגדירו אותו בתור פעולה של "טרור אטומי". כעת, סגן נשיא איראן הסביר כיצד הסנקציות נגד איראן מאלצות אותם לרכוש אמצעים דרך מתווכים, במסגרת שיטת פעולה שיוצרת פרצות. "במקום שנוכל להזמין ציוד ישירות מהיצרן, הסנקציות מאלצות להסתמך על כמה מתווכים לרכישות כאלה". 

לדבריו, "אם המשטר הציוני יסתנן אפילו לאחד המתווכים, הם יכולים לעשות הכל ולהטמיע כל דבר שהם רוצים - וזה בדיוק מה שקרה". בעקבות כך, זריף התייחס גם לפיצוצי הפייג'רים של חיזבאללה, שהיוו מכה קשה לשליחי הרפובליקה האסלאמית בלבנון. "הבעיה עם הביפרים בלבנון התגלתה כתהליך רב־שנתי, שהציונים תזמנו בקפידה". 

מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.

2קריאה לשת"פ הישראלי־אמריקאי בתחום לוחמת המנהרות

עד המלחמה הנוכחית חשבו על לחימה בעיקר בזירות האוויר, הים והיבשה, אבל בחרבות ברזל צברה ישראל ניסיון צבאי יוצא דופן בהיקפו - ועוד כחלק ממערכה רב־זירתית. במסגרת הלוחמה הא־סימטרית של חמאס וחיזבאללה, הן השקיעו הון עתק במשך שנים רבות ביצירת מערך מנהרות יוצא דופן, כשארגון הטרור הפלסטיני גם משתמש בו להסתרת החטופים. 

מנהרות חמאס שונות ממנהרות חיזבאללה בתוואי השטח, ובגודלן. זה אתגר ועדיין מאתגר את צה"ל, אך כלל מערכת הביטחון נרתמה לפתרונות יוצאי דופן. בקרן להגנה על הדמוקרטיות (FDD), מכון מחקר אמריקאי בולט בתחומי היחסים הבינלאומיים, מציינים כי ישראל פיתחה טכנולוגיות, יכולות, טקטיות ואמצעי זיהוי והריסת המנהרות. 


בדיון שקיימו בקרן להגנת על דמוקרטיות ג'ון ספנסר, מומחה ללוחמה אורבנית ותת־קרקעית וראש המכון ללימודי לוחמה אורבנית באוניברסיטת ווסט פוינט; ד"ר דפנה ריצ'מונד ברק, מומחית ללוחמת מנהרות מאוניברסיטת רייכמן; וסא"ל (מיל') יהונתן קונריקוס, ששירת במילואים כדובר צה"ל לתקשורת הבינלאומית, עסקו בכך שמעטים מאוד הם הצבאות שהתמודדו עם לוחמת מנהרות כמו ישראל, וציינו כי לשת"פ הישראלי-אמריקאי בתחום המנהרות יש מקום מרכזי בעתיד הלוחמה התת־קרקעית. 

"הלוחמה התת־קרקעית פופולרית כפי שלא הייתה מעולם, והיא אינה עומדת להיעלם", אומרת ד"ר ריצ'מונד ברק. "ההתפתחות הטכנולוגית הייתה אמורה להעלים זאת, אך לא כך הם פני הדברים. אנחנו מזהים כי יכולות החפירה השתפרו. חמאס, חיזבאללה ואל־קאעידה עברו דרך מוצלחת מצידם. על כן, מעצמות וצבאות חזקים נדרשים לפתח מענים בנושא". ספנסר הוסיף כי "בכל מלחמה רואים לחימה תת־קרקעית כיתרון וחיסרון. צבאות משתמשים בבונקרים וחיזבאללה משתמשים במנהרות להחביא את הדברים החשובים להם. האתגר לרוב הצבאות המערביים הוא האתגר הטקטי, והשימוש בטכנולוגיות או אמל"ח שמתקדמים כדי להתמודד עימם".

מתוך FDD. לקריאת הכתבה המלאה

3בריטניה רצתה להפסיק לספק רכיבי F-35 לישראל

בריטניה החליטה בספטמבר להשעות 30 מתוך 350 רישיונות יצוא לישראל, אבל נמנעה מפגיעה במטוסי ה־F-35, כך נכתב במידל איסט איי. הבריטים משמעותיים לייצור המטוסים משום שלהוציא את מערכות ההנעה, חברת BAE אמונה על כ־13%־15% ממלאכת הייצור של כל מטוסF-35, שמחירו עומד על כ־80 מיליון דולר ליחידה. כעת, מסמכים משפטיים מגלים כי בכירים ביטחוניים בריטיים פנו למקביליהם האמריקאים בשאלה האם הם יכולים למנוע מרכיבים מתוצרת בריטית מלהגיע לישראל, ללא פגיעה בשרשרת האספקה העולמית. 

עם זאת, כבר ביולי הגיעו בלונדון למסקנה כי ישנם "מכשולים משמעותיים" בדרך לאיסור כזה. מזכיר ההגנה ג'ון הילי אמר למזכיר העסקים והמסחר ג'ונתן ריינולדס באותה עת, כי תוכנית ה־F-35 תשתבש "בתוך שבועות" מצעד שכזה. בעקבות כך, שישה שבועות לאחר מכן נמנעה ממשלת בריטניה מכל פגיעה שקשורה למטוסי ה־F-35, על אף הפעלתם הנרחבת במלחמת חרבות ברזל. 

הסקת המסקנות הבריטית בתום בדיקה עם האמריקאים לא מספקת את הארגונים האנטי־ישראליים המקומיים, שטועני כי בעת שהממשלה הבריטית בחנה את השעיית הרישיונות עבור רכיבי ה־F -35 שנשלחים בעקיפין לישראל וההשפעה על כלל תוכנית ה-F-35, היא לא בחנה "ביסודיות" את הסכנה לפלסטינים ולעמידה בחוק הבינלאומי. 

מאת דניה עקאד, מתוך מידל איסט איי. לקריאת הכתבה המלאה

4לאחר הפסקת האש: בשורות חיוביות לכלכלה הלבנונית 

הכלכלה הלבנונית צפויה להתחיל לצמוח מחדש השנה, לאחר התכווצות של 10% ב־2024. כך מעריכים בסוכנות הדירוג מודי'ס, לאחר הפסקת האש עם ישראל ובחירתו של הנשיא החדש ג'וזף עאון, שהפקיד על נוואף סלאם להקים ממשלה חדשה. דירוג מוד'יס של לבנון עומד על C, כשלצורך ההשוואה דירוגה של ישראל לאחר הורדה כפולה עומד על Baa1. 

בערב ניוז נכתב כי כבר בחודש אוקטובר התכנסה בפריז ועדת תורמים ללבנון, שהשיגה התחייבויות בינלאומיות למיליארד דולר סיוע: 800 מיליון דולר לצרכים הומניטריים, והיתר לצבא. אלו יוכלו להוות מענה לחלק מתוך הנזקים שנגרמו ללבנון כתוצאה מהתמרון במלחמת חרבות ברזל נגד חיזבאללה. לפי הבנק העולמי, היקף הנזקים עומד על 8.5 מיליארד דולר, 3.4 מיליארד דולר מתוכם לתשתיות. 

במוד'יס מציינים, כי הממשל בביירות יידרש לעמוד בתוכנית קרן המטבע הבינלאומית, לטובת קבלת הסיוע. אתגר משמעותי נובע בתחום המט"ח, שבו ענף התיירות והפזורה הלבנונית ברחבי העולם מהווים את המקורות העיקריים - אבל רחוקים מלהספיק. הגירעון כשיעור מהתוצר של לבנון מוערך בכ־150% עד סוף 2024, עודנו מהגבוהים בתבל. 

מאת מיגל הדצ'יטי, מתוך ערב ניוז. לקריאת הכתבה המלאה

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד דאקס נחלש ב-0.5%, הפוטסי יורד 0.3% והקאק מאבד 0.9% ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם