גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הביטוח הסיעודי: ההוראה החדשה של משרד הבריאות, ומה יקרה עכשיו

משרד הבריאות הוציא במפתיע הנחיה לקופות החולים, לפיה עליהם להיערך להפסקת פעילות הביטוח הסיעודי ● בכך מתמסמס הסדר הפשרה שהשיגה בחודש שעבר רשות שוק ההון, אשר נועד להעניק תקופה של שנתיים למציאת פתרון למשבר שנוצר בקופ"ח כללית ● לאן הולכים מכאן?

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

אם עד לאחרונה נראה היה שמשבר הביטוח הסיעודי מאחורינו, לאחר שרשות שוק ההון הצליחה להשיג תקופה של שקט לגיבוש פתרון, אתמול (ג') הגיע משרד הבריאות וטרף את הקלפים. במכתב ששיגר המשרד לקופות, הוא הורה להן להיערך באופן גורף להפסקת הביטוחים הסיעודיים בקופות החולים החל משנת 2026. בכך, המשבר כולו נפתח מחדש. מי צריך לדאוג מהמצב? כמעט כולם.

"לא מבינים את מי זה משרת": ברשות שוק ההון הופתעו מהשינוי בביטוח הסיעודי
יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן חוסם את ההצעה לסגירת התאגיד: "צריך שידור ציבורי"

בישראל קיימים שני רבדים מרכזיים של ביטוח סיעודי: הראשון הוא גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי והשני הוא ביטוח סיעודי בקופות החולים, המתופעל על־ידי חברות ביטוח פרטיות.

בעוד שגמלת הביטוח הלאומי יכולה להגיע עד כ־6,700 שקל בחודש, הביטוח דרך קופות החולים מאפשר לקבל עד 5,000 שקל בחודש למי ששוהה בבית ועד 10,000 שקל למי שנמצא במוסד סיעודי. המשבר הנוכחי נוגע למבוטחים בקופות החולים.

מהן הסיבות למשבר הנוכחי?

המשבר התפתח בעקבות זינוק דרמטי במספר הזכאים לביטוח סיעודי בשנים האחרונות. בין 2012 ל־2024 גדל מספר מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ב־139%, הרבה מעבר לגידול של 49% באוכלוסיית האזרחים הוותיקים. במקביל, מספר מקבלי הגמלאות מקופות החולים זינק ב־150%.

הגידול החד הוביל להכפלת ההוצאה הלאומית על סיעוד - מ־14 מיליארד שקל ב־2018 לצפי של 28 מיליארד שקל ב־2024. לפי מחקר של מרכז טאוב, מכון לחקר המדיניות החברתית בישראל, הסיבות לכך כוללות מדיניות מקלה של ביטוח לאומי וקופות החולים באישור תביעות, שינויים בהגדרות הזכאות וכניסה של חברות למיצוי זכויות לתחום.

נדגיש כי במרבית קופות החולים לא צצה בעיה, לפחות בינתיים. היחידה שבה נוצר משבר היא הקופה הגדולה בישראל - כללית, שבה מבוטחים 2.6 מיליון איש. לשם השוואה, בכל שאר הקופות יחד מבוטחים בביטוח הסיעודי כ־2 מיליון איש. מדוע העניינים הסתבכו? כללית הייתה ידועה לאורך השנים גם במדיניותה לאשר באופן רחב יותר לעומת מתחרותיה תביעות לביטוח סיעודי. התוצאה הייתה הידלדלות של הקופה וצפי שהכסף יאזל תוך שנים ספורות. החשש הגדול הוא שאם זה יקרה, ייווצר אפקט דומינו שישפיע גם על יתר הקופות.

בשנת 2023, הראל, שמנהלת את הביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית, הודיעה שלא תמשיך את החוזה עם הקופה. במצב כזה, אם אף חברה אחרת לא נכנסת בנעליה, המשמעות היא שהביטוח נכנס למצב של "חיסול עצמי" - הראל תמשיך לשלם למבוטחים הקיימים עד שייגמר הכסף בקרן, אבל לא תקבל מבוטחים חדשים. יש חשש שגם התשלומים למבוטחים הנוכחיים יקטנו ככל שהקרן תידלדל.

מה היה הפתרון של רשות שוק ההון?

בחודש דצמבר האחרון, נראה היה שנמצא פתרון זמני. לאחר שלא נותרו הרבה אפשרויות - הראל הודיעה שהיא מסכימה להמשיך לתפעל את הביטוח הסיעודי של כללית לפחות עוד שנתיים לאחר שרשות שוק ההון ניאותה לבצע שינויים דרמטיים בביטוח הסיעודי.

כך, תנאי הזכאות לכיסוי ביטוחי הוגדרו מחדש. המטרה הייתה לצמצם את התשלומים של הקרן על ידי צמצום מקרי הביטוח שנחשבים מוצדקים. כך יישאר בקופה יותר כסף, שיאפשר להעניק כיסוי למבוטחים לתקופה ארוכה יותר. ולכן, רשות שוק ההון קבעה כי לצורך הכרה כסיעודי יהיה על אדם להוכיח שאינו מסוגל לבצע ארבע פעולות בסיסיות מתוך שש, במקום שלוש כיום. לאחר שנמתחה ביקורת על הרשות, ולפיה מדובר בהחמרה מרחיקת לכת, היא הוסיפה חריג: אם האדם אינו שולט בסוגרים, יהיה די בשלוש פעולות בסיסיות כדי לאפשר זכאות לביטוח.

שינוי מרכזי עוד יותר היה בכך שרשות שוק ההון ויתרה על מנוף הלחץ שלה, והחליטה לאפשר לחברות הביטוח לצאת מהתחום תוך שנתיים. החשש "להיתקע" עם ביטוח סיעודי שנקלע לחיסול עצמי (Run Off), כלומר אינו רשאי לגייס מבוטחים חדשים ונאלץ להרע את תנאי המבוטחים הקיימים, הרתיע את חברות הביטוח ממעורבות בתחום. הסכמת הרגולטור להגביל את הסיכון לשנתיים בלבד, איפשרה להראל להודיע כי תמשיך בתקופה זו לתפעל את הביטוח הסיעודי של כללית.

מה קרה עכשיו?

במשרד הבריאות טרפו את הקלפים והודיעו על ביטול הביטוחים הסיעודיים בקופות החולים תוך כשנה. בכך שמטו את הקרקע מתחת להסכמות שגרמו להראל להסכים להמשך תפעול הביטוח של הכללית. הודעת המשרד היא דרמטית: קופות החולים לא יורשו לקבל מבוטחים חדשים לביטוח הסיעודי שלהן החל מיולי הקרוב, ויאסר עליהן לתפעל את הביטוחים הקיימים החל מינואר 2026.

במקום שנתיים של שקט תעשייתי בענף, משרד הבריאות קיצר באחת את התקופה לשנה בלבד. המשרד אף חייב בכך את הראל ואת חברות הביטוח להמשיך ולתפעל את הביטוחים אחרי שכבר לא יוכלו לגבות תשלומים בגינם, כלומר בתוך תקופת החיסול העצמי - בדיוק החשש שממנו ביקשו השחקנים בענף להימנע.

במשרד הבריאות מעדיפים לגלגל כאן ועכשיו את האחריות לחברות הביטוח, במקום לסכן את קופות החולים בקריסת הביטוח תוך שנתיים.

איך הגיבו ברשות שוק ההון?

ברשות שוק ההון הופתעו מהצעד החד צדדי של משרד הבריאות וטוענים כי מדובר במהלך בעייתי מכמה סיבות. ראשית, המהלך מבטל את ההסדר הזמני שהושג ושאמור היה לאפשר תקופת היערכות. שנית, לשיטתם ההוראה לא מציעה פתרון אמיתי אלא רק יוצרת משבר גדול יותר. ולבסוף, לטענתם, אף אחד לא מרוויח מהמהלך - לא הציבור, לא קופות החולים ולא חברות הביטוח.

גורמים ברשות שוק ההון טוענים כי "המדינה לקחה אחריות לפתור את המצב ויש דד־ליין של שנתיים. אנחנו לא מבינים את מי המהלך הזה משרת". יש הרואים במהלך ניסיון של משרד הבריאות לצאת כ"אביר המושיע", בעוד שהנטל התקציבי ייפול על משרד האוצר ורשות שוק ההון.

מהן ההשלכות הצפויות של המשבר על הציבור?

בתוך המאבק הזה בין רשות שוק ההון למשרד הבריאות, כלואים מיליוני המבוטחים. בטווח המיידי, צפויה הקשחה של תנאי הזכאות להכרה כמטופל סיעודי וחוסר ודאות גדול בנוגע להמשך הכיסוי הביטוחי. בטווח הארוך, אם לא יימצא פתרון, קיים חשש מקריסה מוחלטת של מערך הביטוח הסיעודי בקופות החולים.

מה השלב הבא?

הסוגיה הגיעה כבר לפתחו של בג"ץ, וכעת סביר להניח שתפוח האדמה הלוהט הזה יתגלגל מחדש לפתחו. כשהלהבות יירגעו, צפוי שנראה שוב מו"מ אינטנסיבי בין כלל הגורמים. בשורה התחתונה, כלל הפתרונות האפשריים הם קשים. בין האפשרויות: המדינה תכניס את היד לכיס ותשתתף במימון בצורה מסיבית; הפרמיה למבוטחים תטפס בחדות; ותתרחש פגיעה בזכאויות של המבוטחים.

אם לא יימצא פתרון, בינואר 2026 תחול עצירה מוחלטת של תפעול הביטוחים הסיעודיים בכל קופות החולים. עד אז, המערכת תצטרך למצוא פתרון מערכתי שימנע פגיעה במיליוני המבוטחים, ויבטיח את המשך הכיסוי הסיעודי לאוכלוסייה המזדקנת בישראל.

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט