גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר חדש מעמיד בספק את כל מה שחשבתם על אוכל מעובד

חוקרים מהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב פרסמו החודש ממצאים שמאתגרים את הנחות היסוד לגבי מזון מעובד ● האם כבר אפשר לאכול בלי רגשי אשמה? חוקרי תזונה מנסים לשרטט גבולות חדשים למותר ואסור ● וגם: איך התקבע המיתוס שמונוסודיום גלוטמט הוא רכיב לא לגיטימי בתפריט?

מזון תעשייתי / איור: Shutterstock
מזון תעשייתי / איור: Shutterstock

אופנות התזונה משתנות חדשות לבקרים, אבל לפחות שתי הנחות יסוד נותרו ללא שינוי במשך הרבה שנים: מזון טרי עדיף על מזון מעובד, ומונוסודיום גלוטמט (MSG) הוא שיקוץ. מחקר שהתפרסם בחודש האחרון מערער על העיקרון הראשון, ומשפיען אוכל מטיקטוק הצליח להשאיר אחריו שובל של דיונים בשאלה: MSG - כן או לא (התשובה היא לא, אגב. ראו מסגרת על הולדתו של המיתוס).

חזית המדע | סריקת המוח שתכריע: האם אתם אינטליגנטים?
חזית המדע | האמן שמלמד רופאים לצייר את האנטומיה האנושית
חזית המדע | "אחרי כל תרגול הייתי צריכה קלונקס": חוקרים חושפים את תופעות הלוואי של המדיטציה

האם כבר אפשר להשתחרר מהשעבוד לבישול יומיומי ולמלא את המזווה ואת המקרר במוצרים מוכנים לאכילה בלי לגרום נזק בריאותי? חוקרי תזונה שדיברנו איתם מנסים לשרטט גבולות חדשים לתפריט, אבל לפני שנצלול למחקר החדש ולהמלצות, נחזור לשורשים: איך בכלל נולד השם הרע למזון המעובד?

החוקר הברזילאי שטען: מזון מעובד זה לא אוכל

המונחים מזון מעובד ואולטרה־מעובד נעשו כל כך פופולריים, עד שמפתיע לגלות שההגדרות שלהם חדשות יחסית. לדברי פרופ' אפרת מונוסנגו־אורנן מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית, ההגדרה של מזון מעובד נקבעה ב־2008, על ידי חוקר ברזילאי בשם קרלוס אוגוסטו מונטיירו, מאוניברסיטת סאו פאולו.

"כשלמדנו תזונה לתואר הראשון, הדגש היה רק על רכיבי המזון", היא מספרת, "מונטיירו הציע להביט גם על רמת התיעוש. נניח שאדם קונה יוגורט. זה מוצר עתיר חלבון ודל בשומן ובפחמימות, אך זה לא מספיק כדי לדעת אם הוא בריא". יש הבדל בין יוגורט רגיל ליוגורט ממותק וצבוע.

מונטיירו הציע את "חלוקת Nova" לקביעת רמת העיבוד של המזון: קבוצת נובה 1 כוללת מזון לא מעובד או מעובד באופן מינימלי. לדוגמה, עגבנייה. גם אם ריסקנו אותה אפשר לכלול אותה בקטגוריה הזאת; קבוצת נובה 2 כוללת רכיבים שמוסיפים למזון, למשל מלח וסוכר; קבוצת נובה 3 היא חיבור בין חומרים מקטגוריה 1 ו־2. לדוגמה, רסק עגבניות שבישלנו כדי לרכז אותו והוספנו לו מלח וסוכר.

מוצרים בקטגוריה 3 הם בדרך כלל קצת פחות בריאים מאלה שבקטגוריה 1, אבל ההבדל לא מספיק דרמטי כדי שנפסיק לצרוך אותם. "עיבוד מזון מוסיף לו טעם ומגוון, ועניין חברתי ותרבותי. ההנאה מהמזון מגיעה לעתים קרובות ממזונות מקבוצה 3, ולפעמים העיבוד ברמה הזאת אפילו מועיל", אומרת מונוסנגו־אורנן. "בישלת עגבנייה? קיבלת ליקופן חזק יותר. הפכת את החלב ליוגורט? הוספת לו פרוביוטיקה".

הבעיה האמיתית מתחילה בקטגוריה 4, של המזון האולטרה־מעובד. "חבל שהשמות כל כך דומים, כי אנשים מתבלבלים. מזון אולטרה־מעובד הוא מזון תעשייתי בהגדרה, כזה שלא ניתן להכין בבית. מוסיפים לו חומרי טעם וריח חזקים, צבעים, חומרים משמרים ומשפרי מרקם למיניהם, ולפעמים אנחנו אפילו לא מזהים את הרכיבים המקוריים. פעם שאלתי את מונטיירו, 'אז מה, את האוכל הזה לא לאכול בכלל?' והוא ענה: 'היית נותנת סיגריה לילד? כלומר הגישה שלו היא שזה בכלל לא אוכל".

פרופ' אפרת מונסונגו־אורנן / צילום: תמונה פרטית

בקטגוריה הרביעית, העגבנייה מהמערכה הראשונה הופכת לקטשופ עשיר ברכיבים מוספים, והיא כוללת גם חטיפים בשקית, משקאות קלים, המבורגרים תעשייתיים, דגני בוקר (גם מועשרים בוויטמינים), ממתקים, מיני עוגות ולחמים. חלקנו אולי יופתעו לגלות בקטגוריה הזאת גם חטיפי חלבון או סוגים מסוימים של קציצות ירק או קטניות מוכנות מראש, גם כאלה שנמכרות כתחליפי בשר. עשויים להיות במוצרים האלה רכיבים בריאים, ובכל זאת מדובר במזון אולטרה־מעובד ולא בריא.

מזונות שיותר מדי נעים לאכול אותם

כשמדברים על בעיות במזון מעובד, בדרך כלל הכוונה היא לאו דווקא לתהליך העיבוד עצמו אלא לחומרים המוספים, שפחות מוכרים לגוף ולכן בעלי פוטנציאל לנזק. מחקריה של מונסונגו־אורנן הראו שלא תמיד ניתן לבודד את החומר המזיק. "חקרנו בחולדות את התגובה למזון מעובד (המבורגר, צ'יפס וקולה), והראינו פגיעה משמעותית בהתפתחות העצמות שלהם - נתון מדאיג לאור כמות המזון האולטרה־מעובד שילדים צורכים. לפרויקט הזה נדרשו שנים וכמה דוקטורנטים, עד שלבסוף הראינו על דרך השלילה שאין פה רכיב אחד שאם נוציא אותו המזון המעובד יהיה בריא. נראה שהשילוב של הרכיבים הוא הבעייתי".

מזונות אולטרה־מעובדים גם יכילו לרוב פחות מים, משום שרטיבות מעודדת צמיחה של בקטריה ומזון יבש נשמר לאורך זמן רב יותר. יהיו בהם יותר קלוריות, סוכר, מלח ושמנים רוויים בכל גרם - הן משום שהוצאת המים מאפשרת לדחוס את המזון, והן משום שהטעמים הללו הופכים את האוכל לאטרקטיבי. שילובים מסוימים בין סוכר, שומן ומלח יוצרים התמכרות למזון, ומעודדים צריכה מעבר לכמות הרצויה, אפילו אם כבר שבענו.

פרופ' מאשה ניב, חוקרת ביולוגיה של חוש הטעם, גם היא מהפקולטה לחקלאות, מוסיפה שאפילו המרקם של מזון מעובד הוא חלק מהבעיה. "הוא אכיל מדי, הומוגני מדי, לא מאתגר ללעיסה. כך אנחנו גם צורכים אותו מהר יותר, בקלות רבה יותר ובאופן שמוסיף לנו קלוריות לא רצויות, אבל נפגעים גם מחוסר ההפעלה של הלסת, בעיקר כשמדובר בילדים".

 

הבעיה נמצאת בשילוב הקרייבינג

אלא שבשגרת החיים, אנשים לא מצליחים לבשל רק בבית, והאוכל המעובד גם מהווה גיוון, אומר פרופ' אורי לזמס, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון. "לא כולם מאסטר שף, וילדים למשל לא מוכנים לאכול הכול. לבשל ולהקפיא זה אירוע שתלוי בגודל הפריזר הממוצע, ולפעמים אחרי ההקפאה האוכל לא טעים. נחמד להגיד שאידוי עדיף על טיגון, בתנאי שאנשים באמת אוכלים את האוכל המאודה. אחרת זה סתם לזרוק אוכל".

זאת כנראה הסיבה שמזון מעובד מהווה היום 58% מהקלוריות שצורכים מבוגרים בארה"ב, וכ־70% ממה שצורכים ילדים. בישראל קצת יותר אוהבים מזון טרי, אבל גם כאן צריכת המזון המעובד נמצאת בעלייה, והיא קשורה בהשמנה, סוכרת, סרטן, מחלות לב ואפילו דיכאון, טוענים המומחים. אצל ילדים היא כנראה גם משפיעה על התפתחות העצם, כפי שעלה מהמחקר של מונוסנגו־אורנן.

פרופ' אורי לזמס / צילום: תמונה פרטית

אז איך אפשר בכל זאת לגאול חלק מהמזון המעובד מהשם הרע שנוצר לו?

מחקר חדש שהוביל פרופ' קווין ד. הול, מהמכון הלאומי לסוכרת, מחלות כליות ומחלות עיכול בארה"ב (חלק מהמכון הלאומי לבריאות, NIH), מציע גישה חדשה. במחקר חולקו 36 מתנדבים לארבע קבוצות. כל אחת קיבלה שפע של מזון, וחבריה יכלו לאכול כמה שרצו ממנו. סוג המזון שקיבלו היה שונה. קבוצה אחת אכלה מזון בעיבוד מינימלי, לדוגמה שיבולת שועל לא מעובדת עם תותים ואגוזי מלך. בקבוצה השנייה, רוב המזון היה אולטרה־מעובד - למשל שקיות שיבולת שועל להכנה מהירה בתוספת אבקת חלבון, סוכר וחמוציות ממותקות.

הקבוצה השלישית היא המעניינת. גם בה הוצעו ארוחות של מזון מתועש - לדוגמה חביתה מ"נוזל להכנת חביתה", ביצה מבוקבקת ומשומרת (מוצר שלמזלנו קיים רק באמריקה כנראה), אבל מאפייני התפריט היו שונים. החוקרים בנו אותו כך שיהיה מתועש, אבל לא יכלול מוצרים עתירי קלוריות פר גרם ולא יכלול את רכיבי ה"קרייבינג", כלומר השילוב בין סוכר, שומן ומלח שגורם לאכול עוד ועוד.

תוצאות הביניים, מ־18 נבדקים, הראו הבדל משמעותי בין הקבוצות. הנבדקים שאכלו מזון מתועש עם השילוב הבעייתי בין הרכיבים צרכו כ־1,000 קלוריות יותר מקבוצת המזון הלא מתועש. הקבוצה שאכלה מזון מתועש ללא הרכיבים מעוררי הקרייבינג צרכה רק 170 קלוריות יותר מקבוצת המזון הלא מתועש. אחרי שבוע, אוכלי המזון המתועש הוסיפו כחצי קילו למשקלם. שתי הקבוצות האחרות הפחיתו כמה מאות גרמים ממשקלם.

 

פרופ' ניר אוהד, מבית הספר למדעי הצמח ואבטחת מזון באוניברסיטת תל אביב, מבקר את תוצאות המחקר: "קלוריות הן רק חלק קטן מהסיפור. מה לגבי בדיקות דם? רמת התפקוד של המתנדבים? ומה קורה להם לא אחרי שבוע, אלא לאורך זמן?".

אוהד גם כופר בכך שבלתי אפשרי להסתמך היום על מזון לא מאוד מעובד. "ההורים שלנו בישלו, הסבים שלנו בישלו, מי אמר שאנחנו לא יכולים לבשל? הם לא באמת היו יותר פנויים מאיתנו".

אפשר לתת חנינה לחלק מהמזונות המעובדים

לזמס ומונסונגו־אורנן חושבים שכן יש משהו באפשרות לתת חנינה לחלק מהמזונות המעובדים. "פעם דיברנו רק על רכיבים, וכעת התמקדות יתר במזון מעובד משמעותה שאנחנו שוכחים את הרכיבים", אומר לזמס. "כשאנחנו שואלים אם הביצה מטוגנת או אפויה, אנחנו לא צריכים לשכוח שהיא עדיין ביצה ולא תפוח אדמה".

איך מבחינים בין מזונות מעובדים לאולטרה־מעובדים לא כל כך מזיקים ולמזונות אולטרה־מעובדים מזיקים מאוד? "צריך לחזור לבסיס ולהסתכל על הרכיבים", אומרת מונסונגו־אורנן. "נניח שיש לנו שתי פחיות שימורי תירס. באחת יש לנו רק תירס ומלח, ללא תוספת חומרים משמרים, ובאחרת יכול להיות שהוסיפו לנו סוכר, חומרי טעם וצבע וחומרים משמרים שונים. הפחית הראשונה תיחשב מזון מעובד, ואין שום בעיה עם עצם העובדה שהתירס נמצא בקופסת שימורים.

"אם יש לי אפונה טרייה או משומרת, ברור שעדיפה אפונה טרייה אבל מה הסיכוי שהמשפחה תאכל אפונה טרייה? עדיף שיאכלו אפונה משומרת מאשר שלא יאכלו כלל אפונה".

אפילו המבורגר, היא אומרת, יכול ליפול לקטגוריית המעובד בלבד. "סטייק הוא מזון בקטגוריה 1 - מעובד מעט בגלל הבישול. אם טחנת אותו והוספת לו תבלינים, הוא קטגוריה 3, ואת יכולה בעיקרון למצוא המבורגר כזה גם קפוא ומוכן לשימושך. זה עדיין לא ההמבורגר של מקדונלדס, שנמצא בקיצון של קטגוריה 4".

לזמס מוסיף ששניצל, למשל, אפילו יכול להיות בריא יותר משניצל ביתי, כי התעשייה מעדיפה לחסוך בשמן.

מונסונגו־אורנן דוגלת בכלל האצבע המוכר: ככל שבמוצר יש פחות רכיבים שאתם לא מזהים, כך הוא כנראה בריא יותר. "פעם נהגו לומר שאם יש במוצר יותר מחמישה רכיבים, כנראה המזון מעובד מדי. אבל יכולים להיות מזונות עם שבעה מרכיבים שהם בסדר גמור. אנחנו שואפים לזהות כמה שיותר מהרכיבים וגם לשים לב לכמויות המלח, הסוכר והחומרים המשמרים".

החוקרים מ־NIH מציינים כי רמות המלח במזון הן אינדיקטור לא רע לכך שהוא כולל את שילוב הטעמים הבעייתי. המזונות המעובדים המומלצים לפי החוקרים הם פירות או ירקות קפואים או משומרים לא תוספות. קטניות מבושלות מראש באריזות שימור ללא תוספות, יוגורט ללא תוספת שומן, ומרקים קפואים או משומרים דלים במלח.

לדברי מונסנגו־אורנן, "קיימים חומרי שימור מזון שהורגים את החיידקים והם לא בריאים לנו, אבל הקפאה, שימור בחום ובוואקום הם שיטות טובות. חברות המזון כן מנסות לעבור לשיטות שימור טובות יותר, כשאין לכך השפעה משמעותית על העלות".

מונסנגו־אורנן עצמה מפתחת בימים אלה תרכובת מזון לילדים בתת־תזונה במדינות עניות. "המטרה היא לייצר אוכל בשקית שיש בו כל מה שצריך, בלי לגרום נזק. מוצר שנשמר לאורך זמן ואפשר לשנע בכל מזג אוויר. זה יהיה בהכרח מזון אולטרה־מעובד, אבל זה לא אומר שהוא יהיה לא טוב".

לזמס היה רוצה לראות שיווק של ירקות ופירות, כמו בפרסומות ערוץ 1 של פעם. "ילדים לא נחשפים בתקשורת למידע על בריאות מזון", הוא אומר. "הטרנדים של הטיקטוק הם רק מוצרי שחיתות".

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ