גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקוחות זולגים לחו"ל, ואמזון מצננת את ההתרחבות שלה בישראל

אמזון הפסיקה לחפש בישראל שטחי דאטה סנטר להתרחבות ● ברקע: חברות ישראליות מעבירות את אחסון המידע שלהן לחו"ל, בעקבות עלויות נמוכות ויציבות עסקית גבוהה יותר ● AWS: "אנו ממשיכים להשקיע בתשתיות שלנו בישראל"

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות
חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

בחודשים האחרונים בדקה אמזון אפשרות להגדיל את מספר האתרים העומדים לרשותה לצורך הרחבת שירות הענן המקומי שלה בישראל. אמזון היא הזכיינית הגדולה מבין זכייניות מכרז הענן הממשלתי "נימבוס", ובשל כך התחייבה להקים בישראל אזור שירות מקומי. במסגרת זו, חברות וארגונים ממשלתיים יכולים להתחבר לשירות הענן שלה במתקן הממוקם בישראל. עד אז, האפשרות היחידה של חברות ומשרדי ממשלה ישראלים הייתה להחזיק את המידע ולבצע עיבודים בענן רק באתרים בחו"ל, כמו באירלנד, בגרמניה או בארה"ב. 

הודות לטראמפ: טיקטוק חזרה לפעול באופן חלקי בארה"ב
בדיקה טכנולוגית | הגאדג'טים שמגנים עלינו, פיזית ודיגיטלית

לצורך כך בנתה אמזון שלוש חוות שרתים גדולות בשוהם, תנובות שבשרון ובאזור התעשייה הר־טוב הסמוך לבית שמש, והשיקה באוגוסט 2023 את אזור השירות הישראלי. באחרונה החלו באמזון בתהליך בדיקת נאותות לאיתור אתרים נוספים לבנייה של מתקנים חדשים, אלא שלגלובס נודע כי התהליך פסק.

ההחלטה איננה אומרת בהכרח שאמזון לא תתרחב בישראל: על־פי ההערכה, בניגוד לנוהג שלה מהעבר - היא שכרה שטחי שרתים במתקנים קיימים שנבנו על־ידי שונפלד הנדסה באתרים שונים בארץ - אך הפסקת תהליכי בדיקה להרחבה גדולה ומשמעותית יותר פירושה צינון מסוים בתחזיות או בתוכניות הצמיחה של ענקית הענן בישראל. 

השוק הישראלי מתקשה לצמוח

מדוע מצננת אמזון את ההתרחבות שלה בישראל? בשוק מסבירים כי השוק הישראלי כולו נמצא בנקודת צמיחה נמוכה יותר ממה שתיארו לעצמן חברות הענן כשהשקיעו כאן מיליארדי שקלים בבניית חוות שרתים להפעלת שירותי מחשוב ענן מקומיים. גם גוגל, שזכתה במכרז החשב הכללי למחשוב ענן ממשלתי, שכרה שטחי חוות שרתים מחברות כגון SDS, סרברפארם ואדג' קונקס; וענקיות כמו מיקרוסופט ואורקל הקימו גם הן אזור שירות ישראלי, למרות שהפסידו במכרז הממשלתי.

זאת במקביל למגמה שונה: בשנתיים האחרונות מעדיפות יותר ויותר חברות הייטק להקים את מטה החברה בארה"ב - רשות החדשנות דיווחה על 80% מהחברות הישראליות שמקימות את המטה שלהן בחו"ל.

הדבר לא מסתכם רק בהקמת משרדים ובשכירת עובדים מקומיים - לגלובס נודע כי יותר ויותר חברות בישראל מהמגזר הפרטי מעדיפות לבזר את משאבי המחשוב שלהן ולהוציא מרכיבים רבים מישראל ולאחסן אותם בשרתים הממוקמים בחו"ל, בעיקר באירלנד, בהולנד, בגרמניה ובארה"ב. גם כאשר חברות אלה ממוקדות בשוק הישראלי.

מנכ"ל של חברה ישראלית גדולה הודה באחרונה בשיחה סגורה כי החברה שומרת את הנתונים שלה באירלנד. "אנחנו מבינים שההמשכיות העסקית באירלנד גבוהה יותר מאשר בישראל, מה גם שהעלויות שם נמוכות יותר", מספר הבכיר בחברה בעילום־שם.

הסיבות להגדלת פעילות המחשוב בחו"ל מגוונות, אך אותה חברה איננה יוצאת דופן: למרות הפעילות של אירלנד נגד ישראל - למשל, קידום תביעה נגדה בבית הדין הבינלאומי בהאג - החברות הישראליות לא חוששות מסנקציות נגדן, כיוון שעל־מנת לפגוע בפעילות ישראלית בשטחה זו תצטרך לפעול נגד ספקיות הענן, דוגמת אמזון או גוגל.

"משקיעים מבקשים להוציא נתונים מישראל"

גם היום, שנה וחצי לאחר שאמזון השיקה את שירות הענן שלה בישראל עבור השוק המקומי - המחירים יקרים יותר מאשר רוב אזורי הענן באירופה, אם כי ישראל ממוקמת במקום טוב באמצע בטווח המחירים העולמי שמציעה החברה.

אמזון גובה על שירות ענן (AWS) הנצרך משרתים בישראל 4.79 סנט לשעה עבור פעימת ענן אחת, יחידת צריכה אחת המשמשת אמת־מידה לתמחור השימוש, בעוד שהמחירים באירלנד עומדים על 4.56 סנט בלבד לשעה. אזור ישראל של אמזון יקר יותר מרוב אזורי הפעילות של אמזון בארה"ב ובאירופה, למעט ציריך ופרנקפורט, ומתומחר באופן דומה למילאנו.

בסך־הכול ממוקם האזור הישראלי בשירות הענן של אמזון במקום ה־18 בתמחור הכללי, יחד עם מילאנו, בתוך 33 אזורי השירות של אמזון ברחבי העולם. למחיר הממוצע יש סיבה: בהשוואה עולמית לשאר האזורים של אמזון, אזור ישראל נחשב לדליל יותר במשאבי מחשוב. עם זאת, חוק האצבע בעולם המחשוב קובע כי ככל שאזור השירות מציע יותר שירותים - כך תנועת הלקוחות גדולה יותר, הספק רוכש שרתים רבים יותר, וניתן להוריד את המחיר.

אמזון אינה ספקית הענן היחידה, אך הגדולה שבהן. גוגל הייתה לראשונה לפתוח אזור שירות מקומי בישראל כבר בנובמבר 2022, בעוד שמיקרוסופט פתחה אותו רק בשנה שעברה. בשתי החברות מתומחר האזור הישראלי נמוך בהשוואה עולמית.

בסקר שפרסמה חברת הייבוב (HiBob) הישראלית, שמספקת לחברות מערכות לניהול משאבי אנוש, הודו 27% מהנשאלים בישראל כי החברה שהם מועסקים בה העבירה מחלקות או תחומים מסוימים לחו"ל בעקבות המלחמה.

אולגה גנקין, מנכ"לית אשנב מערכות מידע מקבוצת אמן (Aman), מודה כי היא מקבלת פניות מלקוחות להעביר את מחשוב הענן שלהם לאזורים בחו"ל: "אף אחד לא בא ומסביר את הסיבה, אבל רובם מציינים חוסר יציבות בשנה וחצי האחרונות, וזה מעיק על ההמשכיות העסקית שלהם. לרוב הם לא מוציאים את הכול החוצה, אבל מערכות ענן הקשורות בפיתוח ולעתים גם אלה הקשורים במוצר".

גנקין מסבירה כי קיים הבדל בין חברות שפועלות על גבי הענן הישראלי, שהן למשל חברות ממשלתיות, לבין חברות הייטק וסטארט־אפים, ששם המגמה היא לצאת החוצה ולהעביר פעילויות לחו"ל - גם אם לא תמיד את כולן. הדבר נובע מכך שרוב העבודה מיועדת לשווקים מחוץ לישראל ומכך שקיים ריבוי סניפים, אבל גם מבריחת מוחות שמאוד מטרידה את החברות. "לכן, כאשר החברות מקימות פעילויות בחו"ל ופורסות חוות שרתים, שגאוגרפית קרובים יותר לשווקי היעד או לסניפי הפיתוח והמוצר, הם מורידים את הסיכון שיברחו להם עובדים ומרגישים בטוחים יותר מבחינת ההמשכיות העסקית".

היא מוסיפה כי "הסיכון למתקפות סייבר עלה בישראל, כמו גם הסיכון של מתקפות טילים, חוסר היציבות הכלכלי והמשפטי. גם משקיעים שמזדהים עם ישראל ומשקיעים כדי לתמוך בתעשייה המקומית מבקשים להוציא את הנתונים החוצה"

אחר היעדים המבוקשים - אירלנד

"לוקח זמן לחברה כמו אמזון, שפתחה את אזור השירות שלה בישראל, לפרוש את כל השירותים שלה כאן, זה קורה יותר באופן הדרגתי", אומר רועי רבהון, מנכ"ל וממייסדי פינאאוט (Finout) סטארט־אפ ישראלי שמסייע לחברות לתכנן את עלויות הענן שלהן. "עבור רוב החברות שאינן מוכרות לקהל הישראלי אין תמריץ גבוה לרוץ בשרתים המקומיים. חברות שמשרתות גם לקוחות אירופאיים חייבות לעמוד בתקנות פרטיות אירופיות - מעדיפות את אירלנד או פרנקפורט, אבל רוב החברות הישראליות הולכות לאזורי שרתים בארה"ב - כמו וירג'יניה ולאחרונה גם לאוהיו. רק לאחר מכן מגיעות בסדר העדיפויות בריטניה וקנדה". 

גנקין מסבירה כי עיקר הדרישה שהיא מקבלת מכוונת לאירופה: "אירלנד היא אחד היעדים המבוקשים בשל העובדה שיש שם כמה מחוות השרתים הגדולים ביותר באירופה, שעובדים על כל סוג של רגולציה עם מגוון פתרונות רחב מאוד וגם אטרקטיבי מבחינה כלכלית. לקוחות נוספים מכוונים להולנד ולאחרונה גם לאזור מרכז אירופה כמו צ'כיה או סלובקיה".

היא מוסיפה כי "ניתן לעצור זליגה של מידע לחו"ל, כפי שעשו בחקיקה בגרמניה - שם הגבילו איזה סוג של מידע ניתן לשמור בחו"ל ומה חייב בחוק לשמירה בגרמניה, אבל חברות ישראליות רוצות לצמוח בקצב מהיר, וממילא רוב הלקוחות לא בישראל - לכן אני לא בטוחה שיש דרך לעצור את המגמה, במיוחד אם המצב הביטחוני לא יציב".

מ־AWS נמסר: "הסיפור הזה לא נכון, הן בפרטים והן במסקנה. אנו ממשיכים להשקיע בתשתיות שלנו בישראל, בהתאם לתוכנית ההשקעות שהוכרזה בעבר". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● כזכור, השרה מירי רגב הנחתה את גורמי המקצוע במשרדה שלא לקיים דיונים ולא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לרה"מ

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?