גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות רגולציה בארה"ב: יצרני רכב ידרשו מחברות אוטו-טק ישראליות להציג את קשריהן לסין

החל מינואר 2026, תיאסר בארה"ב מכירת כלי רכב חדשים שעושים שימוש ברכיבים המקושרים ל"מדינות עוינות", ביניהן סין - וחברות ישראליות כבר התבקשו להציג את "הקשרים הסיניים" בשרשרת הייצור הגלובלית שלהן ● וגם: דגם ה-BMW החדש שנחת בישראל, והקרוס־אובר החשמלי של פורד שבדרך לארץ ● השבוע בענף הרכב

דרישה מחברות אוטו–טק ישראליות להציג את קשריהן לסין / אילוסטרציה: יח''צ
דרישה מחברות אוטו–טק ישראליות להציג את קשריהן לסין / אילוסטרציה: יח''צ

עשרות חברות ישראליות שמספקות חומרה ותוכנה לתעשיית הרכב הגלובלית, יידרשו להציג נתונים על קשריהן לסין, כתנאי להשתתפות בחוזי אספקה עתידיים ליצרני רכב מערביים. זאת בעקבות רגולציה אמריקאית חדשה למניעת היבוא של כלי רכב "חכמים" ושל רכיבים לרכב מתוצרת סין, משיקולים של ביטחון לאומי.

מלכודת שווי השימוש: כמה באמת משתלם לקחת רכב צמוד מהעבודה
מבחן דרכים | ב-200 אלף שקל: המכונית שתדרוש מכם חלוקת קשב של טייס
לא רק גזירות: רשות המסים תאריך הטבה לחלק מהרכבים הצמודים

על פי הרגולציה, שפורסמה החודש, החל מינואר 2026 תיאסר בארה"ב מכירת כלי רכב חדשים, שעושים שימוש ברכיבי תוכנה, כולל מערכות הפעלה, שמקושרים "לחברות ממדינות עוינות", ובראשן סין ורוסיה. האיסור חל גם על הונג קונג. החל מינואר 2029 יחול איסור דומה גם על שימוש ברכיבי חומרה "חכמים" מתוצרת סין בכלי רכב שנמכרים בארה"ב. ביניהם רכיבי כוח לרכב חשמלי ומערכות ניהול נלוות, שבהן יש ליצרנים סיניים דומיננטיות.

האיסור יחול גם על רכיבי תוכנה וחומרה שאינם מיוצרים ומפותחים ישירות על ידי חברות סיניות, אלא על ידי חברות שנשלטות עסקית על ידי חברות סיניות, או שיש בהן השקעות סיניות מהותיות.

הוא יחול גם על יצרני רכב אמריקאיים וגם על יצרני רכב מקוריאה, מיפן ומאירופה, שמשווקים או מייצרים רכב בארה"ב.

חייבות להגיב מיד

בענף מציינים כי למרות האופק הארוך, לכאורה, של הרגולציה האמריקאית, היא מחייבת את יצרני הרכב להגיב מיידית, מכיוון שהם נוהגים לחתום על חוזי אספקת רכיבים לדגמי רכב עתידיים שלוש שנים ויותר לפני תחילת הייצור שלהם.

מספר חברות ישראליות בתחום האוטו-טק כבר קיבלו לאחרונה פניות מיצרני רכב מערביים, שמולם הן פועלות, ובהן התבקשו להציג את "הקשרים הסיניים" בשרשרת הייצור הגלובלית שלהן, ואת ההשקעות הסיניות בהן.

בשנים האחרונות החלו מספר חברות אוטו-טק ישראליות להפעיל שלוחות ייצור ומו"פ בסין ובהונג קונג בשל התשתית המפותחת והזולה יחסית, שקיימת בה בתחומים הללו.

ובתוך כך, גופי ממשלה שונים בישראל, ובהם משרד התחבורה ומערך הסייבר הלאומי, מבצעים כיום עבודת מטה, שנועדה להסדיר את הגנת הסייבר על כלי רכב בישראל בטווח הארוך. העבודה נועדה לסגור פרצות אבטחה פוטנציאליות לאורך כל מחזור החיים של כלי הרכב הפרטיים והמסחריים הנמכרים בישראל. מדובר בין היתר בהגדרות טכניות להגנת סייבר בכלי רכב מיובאים, באלמנטים תפעוליים, כגון הגנה על עמדות טעינה (במקרה של רכב חשמלי) ובתקשורת אלחוטית עם תשתיות חכמות, ועדכוני תוכנה מאובטחים ומפוקחים משרתים בחו"ל לכלי רכב בישראל.

המוטיבציה העיקרית היא העובדה, שרוב כלי הרכב החדשים הנמכרים כיום בישראל שייכים לקטגוריה "כלי רכב מקושרי רשת" (Connected Cars). לפיכך הם חשופים למגוון פרצות אבטחה פוטנציאליות, שמאפשרות לשבש את פעולתם מרחוק, להשתמש בהם כדי לאסוף נתונים רגישים או לפגוע באמצעותם בתשתיות לאומיות רגישות. מוטיבציה נוספת היא ריבוי כלי הרכב החכמים מתוצרת סין המיובאים לישראל. עם זאת, המסקנות המתגבשות לא יחולו ספציפית על כלי רכב מתוצרת סין, אלא על כל סוגי הרכב.

"רמז" לדמותה של הרגולציה המתגבשת אפשר למצוא בנספח אבטחת מידע, שצורף בספטמבר למכרז משרד הביטחון לאספקת כלי רכב צמודים בליסינג לקציני צה"ל. המסמך שכותרתו "הנחיות ביטחון לעיקור רכיבים אלחוטיים ו/או רכיבים אלקטרוניים משדרים או קולטים" מתנה את ההשתתפות של דגמים במכרז בניתוק מוחלט שלהם משידור אלחוטי, כולל חסימת עדכוני תוכנה אלחוטיים של יצרן הרכב (OTA), העברת מידע מכלי הרכב לשרתי היצרנים ועוד. המסמך מטיל את האחריות לניתוק על הספקים המשתתפים במכרז, וקובע קנסות גבוהים במקרה של הפרה.

צעדים של הגנת סייבר

גם מחקר רקע חדש של רשות החשמל, שצורף בדצמבר כנספח ל"קול קורא" בנושא הסדרת שוק הטעינה לרכב חשמלי, מתייחס ספציפית לצעדים שיינקטו בתחום הגנת הסייבר. זאת כדי למנוע גניבת מידע ופגיעה בפרטיות בתהליך הטעינה, פגיעה אפשרית בתשתיות החשמל המקומיות והארציות באמצעות התקפות סייבר על עמדות הטעינה ועוד.

על פי המחקר "כדי לצמצם את הסיכונים הרשות תקדם כתנאי לקבלת רישיון להספקת חשמל מעמדות טעינה עמידה בהנחיות הסייבר, שייקבעו על ידי קב"ט משרד האנרגיה בנושא. מטרת הנחיות אלו היא למזער את הסיכונים לאורך כל שרשרת ההספקה, החל מאמצעי החיבור הפיזי בעמדות, דרך התקשרות הסלולרית לחיבור המשתמש ועד אמצעי המחשוב המנהלים את הטעינות, הנמצאים במחשוב ענן". 

בדרך לארץ: פורד אקספלורר חשמלי, מתוצרת אירופה

לקראת הקיץ ינחת בישראל הקרוס-אובר החשמלי החדש של פורד, שנושא את השם "אקספלורר", אך אין לו קשר למקבילו בעל מנועי הבנזין, שנמכר בארה"ב.

הרכב מתוצרת אירופה מבוסס על פלטפורמה חשמלית של פולקסווגן ID, שמסופקת לפורד במסגרת שיתוף הפעולה האסטרטגי בין שתי החברות. אורכו 4.47 מ', רוחבו 1.87 מ', גובהו 1.64 מ' והוא ניצב על בסיס גלגלים באורך 2.77 מ'.

פורד אקספלורר חשמלי / צילום: יח''צ

גרסת הטווח הארוך של הרכב מצוידת במנוע בודד בהספק 204 כ"ס ובסוללה שקיבולתה 84 קילוואט-שעה, המאפשרת טווח של עד 544 ק"מ ב-WLTP.

בנוסף תוצע גרסה דו-מנועית עם הספק של 340 כ"ס, וסוללה מקבילה עם טווח של עד 532 כ"ס. המחירים באירופה נמוכים בכ-15% מהמחיר של דגמי טסלה Y המקבילים.

נחתה בישראל: ב.מ.וו X3 החדשה עם מנועי בנזין ופלאג-אין

חברת דלק רכב החלה את השיווק של הדור החדש של רכב הפרימיום קרוס-אובר ב.מ.וו X3. הרכב עוצב מחדש, והוא גדול מקודמו, וניצב כעת על בסיס גלגלים מורחב באורך 2.86 מ'. תא הנוסעים חדש וכולל מערך דיגיטלי, שמשלב מסך מולטימדיה בגודל 14.9 אינץ' ולוח מחוונים דיגיטלי צמוד.

האבזור התקני שודרג וכל רמות הגימור כוללות כעת ריפוד עור, מושבי ספורט נשלטים חשמלית, חלון גג חשמלי, חישוקי 19 אינץ' ועוד.

ב.מ.וו X3 / צילום: יח''צ

הרכב ישווק בישראל עם שלוש אופציות הנעה. הבסיסית מצוידת במנוע טורבו-בנזין בנפח 2 ליטר, שמייצר 190 כ"ס ומאיץ את הרכב מאפס ל-100 קמ"ש ב-7.8 שניות. מחירו 425 אלף שקל. מעליו מוצע דגם הביצועים M50 עם מנוע 3 ליטר בהספק 398 כ"ס ותאוצה מאפס ל-100 קמ"ש ב-4.6 שניות. מחירו 650 אלף שקל.

בנוסף משווקת גרסת פלאג-אין עם מנוע בנזין בנפח 2 ליטר, מנוע חשמלי וסוללה של 19.7 קילוואט-שעה. ההספק המשולב 300 כ"ס והטווח החשמלי הוא עד 87 ק"מ. מחירו 580 אלף שקל.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מערכת הנשק האמריקאית שבדרך לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר