גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה אחד המסים הכבדים בענף הנדל"ן. האם הוא בדרך לביטול?

כפי שנחשף בגלובס, במשרד המשפטים בוחנים דרכים שונות לשינוי היטל ההשבחה שגובות העיריות בשל העיכובים והסחבת שיצר ההליך ● מהן החלופות למצב הקיים, מי צפוי להפסיד מהמהלך, מלבד הרשויות המקומיות, מי צפוי להרוויח ומתי צפוי השינוי?

היטל השבחה / איור: Shutterstock
היטל השבחה / איור: Shutterstock

המהלך שנחשף בגלובס - ביטול היטלי השבחה בעת מכירת נכס - מקודם בימים אלו במשרד המשפטים, מטה התכנון הלאומי ומינהל התכנון ומעורר רעש בשוק הנדל"ן המקומי. בנוסף, נראה כי המהלך הוא לא השינוי היחיד שמתוכנן במיסוי הנדל"ן בתקופה הקרובה. אילו הצעות מונחות על השולחן ומה בכלל מנסה להשיג הרפורמה? גלובס עושה סדר.

רק 19 אלף שקל למ"ר: זכו בדירה בת"א בחצי מחיר, ואז התוכניות השתבשו  
שאלות ותשובות | הטבת המס לשוכרים ומשכירי דירות חוגגת שנה: מי יכול להרוויח ממנה? 

מה הוא היטל השבחה?

היטל השבחה הוא מס מוניציפלי המשולם לרשות המקומית בגין השבחה של נכס בעקבות אישור תוכנית חדשה, מתן הקלת בנייה (כאשר ההקלה מגדילה את זכויות הבנייה) או אישור לשימוש החורג מהשימוש המותר בקרקע. ברוב המקרים היטל השבחה יהיה בגובה 50% מההשבחה, קרי מחצית מעליית שווי הנכס בעקבות התוכנית החדשה, ההקלה או אישור השימוש החורג. ישנם מקרים שבהם ההיטל יהיה בשיעור אחר, ולעתים ניתן גם פטור מהיטל השבחה. כיום המועד שבו יש לשלם היטל השבחה הוא בעת קבלת היתר בנייה או בזמן מכירת נכס.

מהו תפקידו של ההיטל?

להיטל ההשבחה תפקיד חשוב בענף הנדל"ן, ויש לו שתי מטרות עיקריות: האחת - חלוקה של העושר, שכן ההיטל מבטיח כי הציבור כולו (דרך קופת הרשות המקומית) ייהנה מההשבחה שמרוויח בעל הנכס, השבחה שמקורה במהלך בעל אינטרס ציבורי כדוגמת אישורה של תוכנית חדשה; השנייה - מימון הפיתוח של סביבת הפרויקט, שכן הכנסות היטלי ההשבחה משמשות את הרשות המקומית כדי לממן תשתיות ועבודות פיתוח הכרחיות למימוש התוכנית שקידמה.

מדוע נדרשת רפורמה בעולם היטלי ההשבחה?

עם השנים הפך היטל ההשבחה ממס מקומי להליך בירוקרטי ארוך ומורכב. אין ספור הליכים משפטיים מתנהלים סביב סוגיות הקשורות בהיטל ההשבחה, עד כדי מצב שבו המרחק בין המהלך המשביח לבין קבלת התשלום עבורו עצום - ובעיני רבים, לא תמיד משקף את ההשבחה בפועל בסופו של הליך. כיום פועלות יותר מעשר ועדות ערר לענייני היטלי השבחה, ובמקביל להן פועלים גם יותר מ־30 שמאים מכריעים - וידי כולם עמוסות. זו רק דוגמה אחת לעודף ההליכים והבירוקרטיה בתחום, אשר מביא לאי־ודאות רבה באשר להיטל ההשבחה שנדרש לשלם כל אדם.

הרפורמה המתהווה בימים אלו אמורה לשנות את המצב הנוכחי ולבצע שני מהלכים עיקריים הכרוכים זה בזה: הגדלת הוודאות וקיצור משמעותי של התהליכים. בין השאר, כך מקווים מקדמי היוזמה, קיצור התהליכים בצורה משמעותית יגדיל את הוודאות שכן המועד שבו יחויב בעל נכס בהיטל השבחה יהיה קרוב הרבה יותר למועד שבו התרחשה ההשבחה בפועל.

על מי תשפיע הרפורמה?

"מפת האינטרסים" סביב היטלי ההשבחה רחבה ועמוסה בגורמים. נראה כי הגורם המושפע יותר מכול מהשינויים הצפויים בעולם היטלי ההשבחה הוא השלטון המקומי, שכן על פי נתוני משרד מבקר המדינה, ב־2022 הכניסו הרשויות המקומיות 10 מיליארד שקל מהיטלי השבחה. בתוך פחות מעשור זינקו ההכנסות מהיטלי השבחה פי שלושה.

גם השמאים עשויים להיפגע מכל שינוי בהיטלי ההשבחה, ודאי מביטול שלו, שכן כיום הבירוקרטיה וריבוי ההליכים מפרנסים רבים מאנשי המקצוע בעולם השמאות - כמעט כל דיון בהיטלי השבחה דורש חוות דעת שמאית. עורכי דין עשויים גם הם להיות מושפעים מהעניין, כמייצגים בהליכים השונים.

לצד כל אלו, יזמי הנדל"ן מושפעים מאוד מסוגיית היטלי ההשבחה - אך מהכיוון השני. עבורם, ההיטלים מהווים עוד הוצאה המושתת עליהם, ובעידן של חוסר ודאות הם נגררים לא פעם אל אותם הליכים משפטיים ארוכים בתקווה להפחית את החיוב. בהזדמנויות רבות נשמעה מצד היזמים ההצהרה כי יסכימו לשלם כמעט כל סכום של היטל בתמורה לוודאות ולידיעה מראש כמה עליהם לשלם, אך אפשר להניח בביטחון כי לא יתנגדו לרפורמה שתפחית את גובה ההיטלים.

האם אכן נשקל ביטולם המוחלט של היטלי ההשבחה?

כן. אחת ההצעות שנמצאות על השולחן מתחילת קידומה של הרפורמה - ויש להדגיש כי זוהי הצעה אחת מתוך עשרות הצעות - היא ביטולם המוחלט של היטלי ההשבחה. הגורמים המובילים את הרפורמה כבר הדגישו יותר מפעם אחת כי ביטול כזה לא יבוא על חשבון הכנסותיהן של הרשויות, אלא יוליד מנגנון חדש שיאפשר ודאות רבה יותר ודיוק גדול יותר סביב נושא ההשבחה הנגבית מבעלי הכנסים.

ובכל זאת, הצעה כזו נחשבת מהפכנית ויש לה מתנגדים רבים. אחת מהם היא יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, שמאית נחמה בוגין. לדבריה, "אנשים שוכחים את תפקידו החשוב של היטל ההשבחה, ונראה שמתמקדים רק במאמץ להעלות רעיונות סביב הרפורמה, במה שנראה כמו 'ספורט לאומי' בזמן האחרון. יש מקום לשיפור בנושא היטלי השבחה, אבל זה היטל חשוב".

אילו הצעות נוספות עומדות על הפרק?

אחת ההצעות האחרונות שחשפנו בגלובס היא ביטול גביית היטל השבחה בעת מכירת הנכס, כך שהמהלך היחיד שיגרור חיוב בהיטל הוא מתן היתר בנייה. מציעי ההצעה טוענים כי כך תיווצר ודאות רבה יותר, שכן ההיטל ייגבה רק בסמוך לאישור התוכנית. מנגד, שמאית בוגין טוענת כי מדובר ב"רעיון גרוע שיוביל לחוסר ודאות. הרפורמה, לפי מקדמיה, אמורה ליצור ודאות רבה יותר והצעה כזו תגרום לתוצאה הפוכה: היא תיצור חוסר ודאות, שיכול לשבש הרבה עסקאות".

עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה המתמחה בהיטלי השבחה, אומר כי "הרציונל המוצהר שעומד מאחורי ההצעה התורנית של המדינה, לבטל גביית היטל השבחה בעת מכירת נכס מושבח, הוא לפשט את ההליכים המורכבים של חישוב היטלי ההשבחה וגבייתם - אבל בפועל המטרה היא להגדיל ולנפח את קופת המדינה והרשויות המקומיות.

"אין ספק שנדרשת ודאות רבה יותר בתחום, וקיצור הליכים, אך לא במחיר של פגיעה בבעלי הקרקעות והעשרת הקופה הציבורית על חשבונם: אם מחשבים את היטל ההשבחה במועד קבלת היתר הבנייה, גובה ההיטל יהיה משמעותית גבוה יותר, שכן ערכי הקרקע בישראל במגמת עלייה".

הצעה נוספת היא יצירת מנגנון "One stop shop" אשר יקבע במועד אחד מוגדר את היטל ההשבחה בכל תוכנית. עוד הצעה היא יצירת "צדק חלוקתי" בין רשויות חזקות לחלשות, כרעיון הדומה לקרן הארנונה שגיבש משרד האוצר, אך הוא זוכה להתנגדות רבה מצד גורמים בשלטון המקומי. הצעה אחרת, שגובשה על ידי עו"ד יהודה טלמון ותמיר שאבי, מציעה ביטול של היטלי ההשבחה ויצירת מתווה חדשה שבמסגרתו "יפוצו" הרשויות המקומיות באגרת הקמה בסך 1,500 שקל למ"ר דירה חדשה ובמחצית מזכויות הבנייה התוספתיות שיינתנו מעל לצפיפות הבנייה המינימלית באותה רשות.

היכן עומדת הרפורמה בימים אלו?

לרפורמה אחראים שלושה גופים: מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס; מטה התכנון הלאומי, בראשות הרב נתן אלנתן; ומינהל התכנון, בראשות המנכ"ל רפי אלמליח. באוקטובר נערך מפגש שיתוף ציבור ראשון בנושא, ובכנס הנדל"ן של לשכת שמאי המקרקעין שנערך בשבוע שעבר, אמרה עו"ד יוליס כי לקראת סוף פברואר ייערכו ימים מרוכזים של הצוות המקדם את הרפורמה, לטובת "דיונים מרתוניים עם כל בעלי העניין", כלשונה. נראה כי הכוונה היא להמשיך בדיונים על הרפורמה בצורה תכופה, במטרה לגבש רעיונות מוצקים בהקדם האפשרי.

מתי יוצג מתווה הרפורמה הרשמי?

שאלה זו היא אחת המורכבות סביב הרפורמה, בשל אותם בעלי אינטרסים רבים הקשורים בנושא ומשפיעים עליו. מקדמי הרפורמה שואפים להציג רעיונות מגובשים בהקדם, אך לא מדובר בעניין של שבועות ואף לא של חודשים. רפורמה באחת הסוגיות הבוערות בענף תגובש במשך זמן רב עד שיוצגו תוצאותיה ומסקנותיה הסופיות.
מס מוניציפלי המשולם לרשות המקומית בגין השבחה של נכס, בעקבות אישור תוכנית חדשה, מתן הקלת בנייה או אישור לשימוש החורג מהשימוש המותר בקרקע. ברוב המקרים המס יהיה בגובה 50% מההשבחה.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?