גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היפוך התפקידים של אמריקה: שחורים ממעמד הפועלים מתקדמים, והלבנים נסוגים

התמעטות המשרות בענף הייצור במחוז אחד באילינוי מצביעה על גורם מפתח בצמצום הפער בהכנסות

היפוך התפקידים של אמריקה / צילום: AI
היפוך התפקידים של אמריקה / צילום: AI

 

שינוי גדול מתרחש באמריקה: סיכויי ההצלחה של לבנים עניים או בני מעמד הפועלים הולכים ופוחתים, ובמקביל הם משתפרים עבור שחורים מאותה שכבה כלכלית.

הכוורת, המטוס הפרטי והסודות: הצצה לאימפריה של המשקיע הפיננסי הבולט בישראל 
מגרמניה לישראל: השלב הבא במהפכת הרכב החשמלי
"המחיר צפוי לרדת ב-50%": שוקלים לרכוש מכונית? הנתון שכדאי להכיר 

היפוך הגורלות הזה תועד במחקר חשוב שפרסמו לפני כמה חודשים חוקרים מאוניברסיטת הרווארד. הם עקבו אחר שינוי בניידות הכלכלית - שצמצם את הסכום שבו ההכנסה של שחורים מפגרת אחרי ההכנסה של לבנים. שינוי זה התרחש בין 2005, כשרבים מבני דור ה-X היו בסוף שנות ה-20 לחייהם, לבין 2019, כאשר רבים מבני דור ה-Y הגיעו לאותו הגיל.

ברחבי ארה"ב ההכנסה של שחורים שנולדו ב־1992 להורים באחוזון ההכנסות ה־25 נמוכה ב־9,521 דולר בממוצע משל לבנים שנולדו באותו אחוזון. זאת לעומת פער של 12,994 דולר בין שחורים ללבנים שנולדו ב־1978 (בשני המקרים הם נבדקו באותו הגיל, 27, ונתונים מותאמים לדולרים של 2023).

את חלק מן הכוחות המניעים שינוי שכזה ניתן לראות במחוז מדיסון שבאילינוי, על גדות נהר המיסיסיפי מול סנט לואיס. גורם מרכזי אחד הוא האופן השונה שבו קצרו עובדים לבנים ושחורים את פירות התיעוש של המאה ה-20, ותגובתם השונה לדעיכתה של התעשייה.

מחוז מדיסון נשלט במשך עשרות שנים בידי תעשייה כבדה - כולל מפעלי פלדה, בתי זיקוק לנפט ומפעל זכוכית - שהזינה את מרכזי העיר המשגשגים של גרניט סיטי ושל אלטון שעל גדת הנהר. כאשר היא דעכה, האזורים הללו סבלו, ומשרות במגזרים אחרים צמחו, בין היתר במסחר סיטונאי וקמעונאי, בשירותי בריאות ובשירותים מקצועיים.

לבנים רבים שעבדו במפעלים והיו שייכים לאיגודים ראו בעבודתם את ליבת הזהות שלהם - מקור עמוק לגאווה שעברה מדור לדור. עובדה זו הקשתה עליהם את ההסתגלות כאשר המפעלים נעלמו.

עובדים שחורים, שבאופן היסטורי החזיקו במשרות בשכר נמוך יותר בבתי חרושת ובמגזר השירותים, חשו בהשוואה פחות קשר למסורת של תעשייה כבדה, ונמצאו בעמדה שממנה היה מקום לצמוח.

"הלם סין" שיבש הכול

במחוז מדיסון ילדים לבנים שנולדו להורים עניים ב־1992 היו במצב גרוע יותר - בבגרותם - מאשר מקביליהם מדור ה-X שנולדו ב-1978. הכנסתם השנתית הממוצעת למשק בית ירדה ב-11% לכ-30 אלף דולר, לפי המחקר של הרווארד. לעומת זאת, ילדים שחורים שנולדו להורים עניים ב-1992 היו במצב טוב יותר כמבוגרים מאשר מקביליהם מדור ה־X. הכנסתם השנתית הממוצעת למשק בית עלתה ב־21% לכ־23 אלף דולר.

בהסתכלות אחרת, פער ההכנסות בין שתי הקבוצות הצטמצם מכ-15 אלף דולר ב-2005 לכ-7,000 דולר ב-2019. במחוז מדיסון, שאוכלוסייתו 263 אלף בני אדם, 83% מהתושבים הם לבנים ו-10% שחורים.

"כאשר יש לך עמוד שדרה כלכלי חזק כל כך, כפי שמפעל הפלדה היה עבור אנשים לבנים ממעמד הפועלים, הוא הופך למשהו שאתה יכול לדמיין אותו ולסמוך עליו", אמרה סטפני דלוקה, סוציולוגית מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, החוקרת את מחוז מדיסון ומחוז בארקנסו בשיתוף הצוות מהרווארד. "קהילות שחורות בעלות הכנסה נמוכה, שבדרך כלל לא היו להן מקורות עבודה חזקים כל כך להסתמך עליהן, טיפחו רשתות שלא היו תלויות בזה".

ימי הזוהר של גרניט סיטי היו מאמצע עד שלהי המאה ה-20. העיר תמכה ברשתות גדולות של ספקים והעסיקה אלפי עובדים, שהוציאו את משכורותיהם בחנויות ובמסעדות במרכז העיר.

"אם עבדת ב-US Steel (תאגיד הפלדה של ארה"ב) כולם העריצו אותך", אמר רוב פאוול (48, לבן), עובד פלדה כפי שהיו אביו, ודודו וסבו של אביו. "זה היה כאילו, וואו, אתה בטח מרוויח המון כסף במפעל".

מפעל תאגיד הפלדה US Steel בגרניט סיטי. פיטר מאות עובדים / צילום: Shutterstock

המפעל העניק להוריו, שגדלו בעוני, דריסת רגל במעמד הבינוני, עם חגיגות חג מולד שהיו מלאות במתנות וחופשות שנתיות במקומות כמו פלורידה, אמר פאוול. הוא למד תקופה קצרה בקולג', החליט שזה לא בשבילו והצטרף למפעל ב־1997.

ואז הגיע הלם סין, מבול היבוא הזול בשנות ה־2000 ששיבש תעשיות בארה"ב. חברות פלדה ויצרנים אחרים במחוז מדיסון צמצמו את הייצור, התאחדו או נסגרו.

"החיים די נתקעו"

פאוול פוטר כמה פעמים מאז 2008, אך תמיד חזר כשהמפעל החל לגייס שוב עובדים. הוא היה מובטל לתקופות מסוימות, ומצא עבודה במפעל פליז ובחברות אחרות. עם זאת, המשרות הללו לא יכלו להשתוות בשכר ובהטבות למפעל הפלדה, שבו בזמנים טובים הוא הרוויח משכורת שנתית בת שש ספרות.

פאוול ואשתו, אדריאן קורונקה, שעובדת כמזכירה משפטית, הפסיקו לצאת לחופשות או לבילויים יקרים, והייתה שנה אחת שבה הם נעזרו בארגון צדקה עבור מתנות חג המולד. הוא אחד הבודדים שעדיין מועסקים ב־US Steel, אך אינו בטוח כמה זמן נותר לו שם.

בני הזוג אומרים שהם דואגים לארבעת ילדיהם, בני 29-19, שאין להם תארים אקדמיים והם בעיקר נמקים בעבודות קמעונאות ושירותים, שהמשכורות בהן אינן גבוהות. "החיים די נתקעו עבור כולם", אמרה קורונקה (48).

מספר משרות הייצור במחוז מדיסון ירד למעט יותר מ־10,000 בשנת 2023 לעומת כמעט 20 אלף בשנת 2001, על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של העבודה בארה"ב. שיעור האבטלה במחוז באותה התקופה היה בדרך כלל גבוה מן הממוצע הארצי, ובספטמבר עמד על 4.2%.

עסקים שהיו ספקים של המפעלים והעניקו להם שירותים קמלו. מרכז העיר של גרניט סיטי התמלא בחנויות ריקות. אוכלוסיית העיר ירדה לכ־27 אלף בשנת 2023 לעומת כ־31 אלף בשנת 2000.

ניק קסלר (36, לבן) היה נחוש בדעתו למצוא עבודה כעובד פלדה, כפי שעשו במשפחתו ארבעה דורות לפניו. בילדותו הוא השתתף במצעדי יום העבודה עם חברי האיגוד של United Steelworkers. הוא הגיש מועמדות לעבוד במפעל של US Steel בגרניט סיטי כמעט מדי שנה לאחר שמלאו לו 18 - עד שלבסוף התקבל לעבודה ב־2018.

היום קסלר מצליח בקושי להיאחז בעבודה הזאת. המפעל פיטר מאות עובדים בשנה האחרונה וכעת הוא מושבת חלקית. חברים נדחקו החוצה בסבב הקיצוצים האחרון, והוא ואשתו חשבו לעבור דירה אם גורלם יהיה דומה. למרות התחזית העגומה, קסלר אמר, "אני מקווה לטוב".

איאן קאולי (26, לבן) גדל כמה רחובות ממפעל הפלדה של US Steel בגרניט סיטי בשנות ה־2000. אימו עבדה כפקידת קבלה, ואביו עבר בין עבודות לא יציבות במשך שנים עד שמצא תפקיד עם שכר גבוה יותר בבית זיקוק. בבית הספר נפוצה מדי פעם השמועה על הפיטורים האחרונים במפעל. "ידענו שהוא הולך ודועך", אמר קאולי.

לאחר שסיים את לימודיו בתיכון, עבד קאולי במחוז בעבודות קמעונאיות, כולל בחנות בייגלה, ובשירות לקוחות בשכר נמוך. הוא למד חינוך מוזיקלי באוניברסיטה מקומית אך לא סיים. כעת הוא עובד כמזכיר במשרד לפיתוח כוח אדם, ומשתכר קצת יותר מ־20 דולר לשעה.

לנצל הזדמנויות

ל"הלם סין" הייתה השפעה שונה על עובדים שחורים, שמלכתחילה היו מיוצגים פחות בעבודות ייצור, והצליחו ליהנות מן המספר ההולך וגדל של משרות במגזרים אחרים. כך לפי מאמר משנת 2022 של כמה חוקרים, בהם ליסה קאהן, כלכלנית באוניברסיטת רוצ'סטר.

המשרות במגזרי החינוך והבריאות במחוז מדיסון גדלו ב־13% בין 2001 ל־2023, לפי נתוני הממשלה. משרות במגזרי הפנאי והאירוח עלו ב־22% באותה התקופה. משרות הובלה ואחסנה גדלו ב-250% ליותר מ-12 אלף, שעה שחברות, בהן אמזון והרשי, פתחו מרכזי הפצה רחבי ידיים.

כיום ישנם במחוז כ-40 מחסנים שמציעים משרות שלרוב מרוויחים בהן 20 וקצת דולר לשעה, אמר טוני פיהרמן, מנהל מחלקת התעסוקה וההדרכה של מחוז מדיסון. משרות במתקנים כאלה סיפקו לעובדים בעלי הכנסה נמוכה הזדמנויות חדשות ששחורים רבים ניצלו, אומרים תושבים. למרות שרבים מהתפקידים אינם משתווים למפעלים המאוגדים בשכר ובהטבות.

במשך עשרות שנים עובדים לבנים עם משרות משתלמות במפעלים סללו את הדרך להצטרפותם של קרובי משפחה וחברים. לשחורים לא היו כאלה קשרים מועדפים, ומי שהצליחו להיכנס לא היו להוטים באותה מידה להביא את בני משפחתם. "ההורים שעבדו שם לא רצו שהילדים שלהם יעבדו שם", אמר רוזל פורטר (57, שחור). "הם רצו שהילדים שלהם ילכו לקולג'".

פורטר אמר כי המסר על חשיבות ההשכלה הוחדר לראשו בידי רבים מהמבוגרים שחי לצדם. הוא גדל במחוז, כולל תקופה בדיור ציבורי אצל סבתו, והיה הראשון במשפחתו שקיבל תואר אקדמי. כך גם אשתו ושני אחיה, שאביהם עבד שנים בבית זיקוק במחוז.

פורטר הוא כעת יו"ר סניף דרום אילינוי של ארגון החינוך וההעצמה "100 גברים שחורים של אמריקה", הממוקם באלטון, ש-25% מתושביה הם שחורים. הסניף הוקם באמצע שנות השמונים כדי להדריך צעירים שחורים בנושאים הקשורים לאקדמיה ולאוריינות פיננסית. "הילדים האלה צריכים לראות גברים שחורים מצליחים כדי שיראו שזה בר-השגה", אמר פורטר.

דיוויד גוינס (64), שנבחר לראש העיר השחור הראשון של אלטון ב-2021, עבד במשטרת העיר כ-25 שנה, מאמצע שנות השמונים. הוא אמר שבשכונות השחורות היו קהילות מלוכדות, והמבוגרים השגיחו על הנוער והתערבו כדי לשמור שיתנהגו כיאות.

תפקיד הסביבה החברתית

במחקר שפורסם מוקדם יותר השנה הגיעו חוקרי הרווארד, בהובלת הכלכלן ראג' צ'טי, למסקנה ששינויים בניידות נבעו במידה משמעותית מן הסביבות החברתיות שבהן ילדים גדלו. אם המבוגרים שראו היו מועסקים - והאינטראקציה איתם הזינה את שאיפותיהם ויצרה קשרים מועילים - הם הצליחו יותר. במקרה ההפוך הם הצליחו פחות. המבוגרים לא היו חייבים להיות ההורים של הילד. הגורם החשוב היה לגדול בשכונה שבה ליותר הורים יש עבודה.

שיעור המועסקים בקרב הורים לילדים לבנים בעלי הכנסה נמוכה ירד מ-66% לילידי 1978 ל-55% עבור ילדי 1992. בו בזמן שיעור המועסקים בקרב הורים לילדים שחורים מעוטי הכנסה עלה מ־72% עבור ילידי 1978 ל־74% עבור אלה שנולדו בשנת 1992.

דברה פיטס (71), מחנכת שחורה שעבדה 31 שנים בבתי ספר במחוז אלטון עד 2006, אמרה שהיא ומורים ומנהלים אחרים השגיחו מקרוב על התלמידים. הם ביקרו בבתיהם בשכונות העוני אם לא הגיעו לבית הספר , התערבו בבחירת הקורסים כשהם לא היו שאפתניים מספיק ועזרו בהגשת הטפסים למכללה. "לא נשארנו רק בכיתה שלנו", אמרה פיטס.

באוניברסיטת אדוארדסוויל בדרום אילינוי, מוסד גדול ללימודי תואר בן ארבע שנים במחוז מדיסון, גדל שיעור הסטודנטים השחורים מ-10% ב-2001 ל-13% ב-2022, לפי נתוני משרד החינוך האמריקאי. שיעור התלמידים הלבנים ירד באותה התקופה מ-82% ל-66%. ההרשמה של סטודנטים שחורים באותה תקופה גדלה ב-26% ל-1,988, בעוד שהרישום של תלמידים לבנים ירד ב-19% ל-12,518.

ביאנקה ג'קסון (41), תושבת שחורה שהיא לשעבר ראשת הסגל של ראש העיר גוינס וכעת מגישה בקשה להתקבל לתוכנית דוקטורט, אמרה שמבוגרים מועסקים וקשרים חברתיים היו חיוניים עבורה. אף שהיא התגוררה בשכונות עוני כשהייתה צעירה, ואביה נכנס ויצא מהכלא שוב ושוב, אמה שמרה על משרתה במקלט לנשים. כשג'קסון הייתה בת 8 בערך, אמה קנתה את ביתה הראשון - בית הכומר הישן של הכנסייה שלהם, בשכונה באלטון שהייתה מאז ומתמיד מאוכלסת בתושבים שחורים.

היא הייתה הראשונה במשפחתה שקיבלה תואר ראשון והמשיכה ללימודי תואר שני. היא השיגה מלגה שכיסתה את שכר הלימוד שלה, ושם נחשפה למעגלים חדשים של אנשי מקצוע וחוקרים. "זה נתן לי דחיפה של ביטחון עצמי וגם תחושת זהות ושייכות", אמרה ג'קסון.

דוגמה אחת לעובד פלדה לבן שעבר בהצלחה לתחום עיסוק אחר היא זו של ג'ייסון פטרס, שעבד ב-US Steel במשך 15 שנה, החל משנת 2001. לדבריו, לאחר ששרד שני סבבי פיטורים וראה את עמיתיו לעבודה מאבדים בתים ומכוניות, הוא ואשתו הסכימו שאינם יכולים להמשיך באותו המסלול.

פטרס (50) שמע על משרות ב"נמל המרכזי של אמריקה", מרכז הובלה בגרניט סיטי הכולל פארק תעשייתי ושני נמלים. הוא התקבל לעבודה לפני כשמונה שנים, ועובד כמפקח תחזוקה. הוא ספג קיצוץ בשכר, אך אמר שהוא מעריך את היציבות בתקופה שבה אי ודאות רבה כל כך אופפת את מפעל הפלדה. "אפשר לראות את זה בגרניט היום - החשש שהוא ייסגר ומה יקרה", אמר פטרס. "אנחנו נשרוד, אבל כבר לא יהיו כל כך הרבה הזדמנויות".

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא