גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המחיר צפוי לרדת ב-50%": שוקלים לרכוש מכונית? הנתון שכדאי להכיר

שיחה עם רן רייז, מנהל אגף תחבורה במשרד להגנת הסביבה ● על מיסוי מכוניות חשמליות, ההשקעה בתחבורה הציבורית והשוק הסיני שכובש את ישראל ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג ודרור מרמור בשיחה עם רן רייז / צילום: שלומי אמסלם - לע''מ
הצוללת. הילה ויסברג ודרור מרמור בשיחה עם רן רייז / צילום: שלומי אמסלם - לע''מ

בשנת 2024 כל מכונית רביעית שנמכרה בישראל הייתה חשמלית. אלא שאז הגיעו גזירות התקציב של שנת 2025, בהן גם העלאת מס רכישה על מכוניות חשמליות (45%, עדיין נמוך יותר ממכונית מונעת בנזין, 83%). בשנת 2026 עלול להיות מוטל מס נוסף על חובבי ז'אנר החשמלית: מס נסועה. האם לנוכח זאת הישראלים יוותרו עליה? ובכלל, האם ויתור שכזה הוא טוב או רע?

הסודות מאחורי אימפריית ההשקעות של אהרון פרנקל
מגרמניה לישראל: השלב הבא במהפכת הרכב החשמלי
היפוך התפקידים של אמריקה: שחורים ממעמד הפועלים מתקדמים והלבנים נסוגים

השאלות האלה מזקקות שני אינטרסים שונים, שמושכים את המשרד להגנת הסביבה בכיוונים מנוגדים, לכאורה. מצד אחד, הם היו רוצים לראות את הישראלים מוותרים על המכונית הפרטית לטובת תחבורה ציבורית. מצד שני, בהתחשב בעובדה שעדיין יש מכוניות פרטיות על הכבישים, עדיף הרכב החשמלי על פני זה "הרגיל". איך מגשרים על המתח הזה? דיברנו על כך השבוע בפודקאסט "הצוללת" עם רן רייז, מנהל אגף תחבורה במשרד להגנת הסביבה.

רן רייז, העדיפות העליונה שלכם היא להעביר אותנו מהמכונית הפרטית לתחבורה ציבורית ואתם נכשלים בכך. קצב הרכישה של רכבים בישראל לא יורד.
"נכון, מדובר בקצב יציב מאוד. הדרך לצמצם את כמות המכוניות הפרטיות שנוסעות בכבישים היא בתעדוף של תחבורה ציבורית ושל הולכי רגל ורוכבי האופניים. זה יקרה, אם בתחבורה ציבורית זמן ההגעה של האנשים אל היעד יתקצר. בזום אין למכונית הפרטית - אז עדיפה המכונית החשמלית על פני מכונית מונעת בנזין. היא ירוקה בהרבה".

אבל המיסוי הגבוה יחסית שמוטל כעת על המכונית חשמלית עלול להניא ישראלים מלרכוש אותה. מה הרציונל?
"עדיין יש פער במיסוי לטובת המכונית החשמלית. מס הרכישה עלה מ־35% בסוף 2024 ל־45% עכשיו. אם מביאים בחשבון שמחירי הסוללות בחשמלית יורדים כל הזמן, אנו מצפים לראות את המשך הקצב שראינו עד היום. התנהגות השוק היא יציבה. לכך צריך להוסיף את הטעינה, שהיא זולה יותר מתדלוק, מה שמוזיל את התפעול בטווח הארוך, כך שבסוף המחירים משתווים".

כאן אנחנו נכנסים לאינטרסים המנוגדים. במקום לוותר על מכונית פרטית, אנשים ירכשו יותר כי עלויות התדלוק נעלמות.
"זו הסיבה שיש עוד שני מסים שנמצאים כרגע באוויר ועשויים להיכנס לתוקף ב־2026. הראשון הוא מס נסועה, מס ייעודי למכונית החשמלית, 15 אגורות לכל קילומטר נסועה. המס השני הוא מס גודש על כל מכונית שנכנסת למטרופולין תל אביב בשעות העומס, שנועד לצמצם את העומסים בכבישים ולתמרץ מעבר לתחבורה ציבורית".

ובכל זאת, התחבורה הציבורית בישראל לא טובה מספיק. זו אלטרנטיבה לא מספקת למי שרוצה לוותר על המכונית הפרטית.
"לפעמים כל מה שעיר צריכה לעשות כדי לתרום לשינוי הוא לסמן נת"ץ על אחד הנתיבים, ובמקום הזה יש לכולנו אחריות. ראשי ערים צריכים לדעת שהתושבים מעוניינים בכך, ולא - כפי שקורה היום הרבה פעמים - להציב קודם כל דרישה לחניה בעבור המכונית הפרטית. יש ערים שישקיעו בשנים הקרובות מיליוני שקלים בהוספת שבילי אופניים והקמת נת"צים בשטחן, בהן ראשון לציון, ראש העין, חולון ונתניה".

עם זאת, לא בטוח שהמגמה הזאת תימשך בעתיד, שכן בסוף 2023 חשף כתב התחבורה של גלובס אסף זגריזק כי עובדים רבים נוטשים את יחידת הדגל של משרד התחבורה שעוסקת בנושא, יחידת המאיץ. כמו כן, בשנת 2024 אורך נתיבי התחבורה הציבורית כמעט ולא גדל.

 

מתיחות בין המעצמות

אתם שואפים לכך שהחל משנת 2030 יימכרו בישראל רק מכוניות חשמליות. כדי שזה יקרה, הרוב המוחלט של הישראלים צריכים לקנות חשמלית כבר היום. זה לא המצב.
"כדי שזה יקרה, צריך לתקן את חוק אוויר נקי כך שניתן יהיה להגביל יבואנים על פי ממוצע פליטות גזי חממה בכלי רכב חדשים (כיום הוא מוחל רק על ציי רכב כבד - ה"ו וד"מ). תיקון כזה יאפשר לנו לעמוד ביעד שהגדרנו לשנת 2030".

טראמפ מדבר במושגים אחרים. הוא שואף להגדיל את ייצור הנפט ולא מכיר במשבר האקלים.
"כניסתו של טראמפ מעוררת חשש. מנגד, הכלכלה עשויה להיות בסוף הגורם שיכריע את הכף לטובת המכונית החשמלית. עיקר העלות של המכונית החשמלית היא בסוללה והמחיר שלה ירד ב־20% בשנה שעברה, לעומת 2020. המחיר צפוי לרדת ב־50% עד 2026, מה שישווה את המחירים בין חשמלית למכונית עם מנוע בעירה פנימי".

לסיום, ב־2024 ארבע מכל חמש מכוניות חשמליות שנמכרו כאן היו סיניות. אם מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין תלך ותחריף ותסחוף עמה גם את אירופה, האם ישראל תוכל להמשיך להביא לכאן מכוניות חשמליות?
"זו שאלה טובה. סין היא המדינה שהשקיעה הכי הרבה משאבים בקידום הטכנולוגיה הזאת, ולכן עיקר המכוניות החשמליות שנמכרות כיום בעולם הן סיניות. אגב, חצי מייצור הרכבים של טסלה מתבצע בסין. מה יקרה בעתיד? או שיגיעו לישראל מכוניות חשמליות אירופיות שיצליחו להתמודד עם המחירים הסיניים, או שהיבואניות האירופיות יביאו מכוניות סיניות, כדי לעמוד ביעדים שלהן.

"באירופה הודיעו על כוונה להטיל מכסים על מכוניות סיניות, אבל עוד לא מימשו. המכונית החשמלית פה כדי להישאר, וזו טכנולוגיה שגם משקפת את המתיחות בין המעצמות. יהיה מעניין לראות איך המתיחות הזאת משפיעה על המחירים, כולל מחירי הדלק. אני מקווה מאוד שמנהיגי העולם וגם הצרכנים יבחרו בחלופות הסביבתיות".

עוד כתבות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר