גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האירופים מקשיחים רגולציה, ודגמי מפתח של מאזדה וסוזוקי עשויים להיעלם מכבישי ישראל

רגולציות הפליטה והבטיחות החדשות של האיחוד האירופי, שנכנסות לתוקף בימים אלה, מחייבת את יצרניות הרכב "להיפטר" מדגמים מזהמים - חלקם פופולריים במיוחד בישראל ● רוב דגמי מאזדה בישראל, בהם מאזדה 2 ומאזדה 3, נמצאים תחת הקטגוריה הזו ● וגם: הרכבים הסיניים החדשים שבדרך לישראל ● השבוע בענף הרכב

מאזדה 3. תגיע לישראל בתקינה צפון אמריקאית? / צילום: יח''צ
מאזדה 3. תגיע לישראל בתקינה צפון אמריקאית? / צילום: יח''צ

תעשיית הרכב נערכת לקראת כניסת רגולציות הפליטה והבטיחות החדשות של האיחוד האירופי, שנכנסות כיום לתוקף ומחייבות את היצרנים המשווקים רכב חדש באיחוד האירופי "להיפטר" מדגמים מזהמים, ובמקביל לצייד את כל הדגמים במערכות בטיחות חדשות, כולל זיהוי תמרורים, חיישן צריכת אלכוהול לנהג ועוד.

טסלה תתחזק, האירופים בכוננות ספיגה: גלי ההדף של מלחמת הסחר
מבחן דרכים | זה הרכב המושלם למי שמחפש קשיחות ומוכן לפתוח את הכיס
בקרוב: חברות אוטו-טק ישראליות יידרשו להציג את קשריהן לסין

כתוצאה מכך עשויים דגמי מפתח, שנמכרים בישראל, להיעלם מהשוק החל מהשנה, או להופיע עם מפרטים שונים בתכלית ועם תקינה צפון אמריקאית.

התקנות הסביבתיות החדשות, המכונות CAFE, מחמירות משמעותית את הרף המרבי של ממוצע פליטת ה-CO2 על כל דגמי הרכב הפרטי של היצרנים באירופה. יצרן, שהממוצע שלו יחרוג מהסף החל מהשנה, צפוי לספוג קנסות של 95 אירו לכל גרם חריגה, והקנס מוכפל במספר כלי הרכב שהוא מוכר. קנסות אלו עשויים להצטבר לסכומים של עשרות מיליוני אירו עד מאות מיליוני אירו בשנה, בהתאם להיקף החריגה.

לבדוק מחדש כדאיות

כדי להוריד את הממוצע צריכים היצרנים להאיץ את מכירות הרכב החשמלי שלהם, או לחלופין לבחון מחדש את הכדאיות של המשכיות הייצור בתקינה אירופית של דגמים וגרסאות עם מנועים מזהמים. במקביל כבר נערכים היצרנים לקראת תקנות הפליטה המחמירות יורו 7, שייכנסו לתוקף בשנה הבאה, וידרשו תכנון מחדש של דגמים רבים. בנוסף, יצרנים רבים לא מצליחים לעמוד בתקנות הבטיחות החדשות, שחלקן דורשות שינויים מקיפים בדגמים חדשים.

כתוצאה מהרגולציה הסביבתית צפויות רוב גרסאות הדיזל של דגמים אירופיים, שעוד נותרו בשוק הישראלי, בעיקר בשוק המסחריות הקלות, להיעלם ב-2025. לצידם ייפסק הייצור של דגמים פרטיים שמצוידים במנועי בנזין מזהמים, שחלקם פופולריים במיוחד בישראל.

אחת הדוגמות הבולטות היא מאזדה היפנית, שהחליטה להפסיק את השיווק באירופה של דגמים ושל גרסאות עם מנועי בנזין בנפח 1.5 ו-2 ליטר בתקינה אירופית, שנמכרים בישראל. במנועים האלה מצוידים כיום רוב דגמי החברה בישראל, ובהם מאזדה 2, מאזדה 3, CX-3 ו-CX-5.

היבואנית, דלק רכב, בוחנת כיום לסגור את הפער באמצעות יבוא של חלק מהדגמים בתקינה אמריקאית או קנדית, שישראל מכירה בהן באופן ייחודי לצד התקינה האירופית. עם זאת, רוב דגמי הבנזין "העממיים" של מאזדה שנמכרים בצפון אמריקה, ובהם מאזדה 3, מצוידים כיום במנועי בנזין בנפח של 2.5 ליטר, שהם יקרים יותר. דגם ה-CX-3, הפופולרי בישראל, כלל לא משווק בתקינה אמריקאית או קנדית.

באירופה צפויה מאזדה להוריד את ממוצע הזיהום שלה באמצעות מאזדה 6 החשמלית החדשה, ששיווקה ביבשת יחל בחודש יוני, במחיר התחלתי משוער של כ-45 אלף אירו בגרמניה, דומה למחיר טסלה 3 המקבילה. המכונית מיוצרת בסין וצפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה.

יונדאי וקיה מתכוונות להוריד ב-2025 מההיצע שלהן לא מעט מנועים וגרסאות בתקינה אירופית, שמבוקשים בישראל, בשל הרגולציה החדשה. כתוצאה כבר החלו שני יבואני המותגים הללו לייבא בשנה החולפת לישראל דגמים מתוצרת קוריאה בתקינה צפון אמריקאית. המגמה הזו צפויה להתרחב ב-2025 לדגמים נוספים.

היבוא לישראל של דגמים קוריאניים בתקינה אירופית ימשיך בעיקר בדגמים היברידיים או בגרסאות עם מנועים קטנים ומופחתי זיהום.

גם יבואנים של מותגים סיניים עם מנועי בנזין או מנועים משולבים כבר מרגישים את השינוי. היבוא של המותג WEY על ידי סמלת הופסק עד להודעה חדשה, מכיוון שדגמי הפלאג-אין של המותג מצוידים במנועי בנזין, שאינם עונים על תקינת הפליטה החדשה. מסמלת נמסר כי "היבוא עשוי להתחדש לקראת חודש מאי". עם זאת, בינתיים כבר החל החברה להשתמש בשטחי התצוגה באולמות של WEY עבור המותג LEAP.

גם סוזוקי הפסיקה

גם סוזוקי הפסיקה את שיווק דגם האיגניס הפופולרי בישראל כחלק מההיערכות לתקינה הסביבתית החדשה באירופה. עם זאת, היבואנית ממכשירי תנועה מוסרת כי סוזוקי מתכננת המשכיות עם גרסאות יורו 7 לשאר דגמי הבנזין שלה שנמכרים בישראל, לצד יבוא של קרוס-אובר חשמלי חדש מהודו. ואילו מיצובישי כבר הפסיקה את יבוא המכונית העירונית "ספייס סטאר", שמכרה אלפי יחידות בשנה.

בענף מעריכים כי תהליך קבלת ההחלטות של היצרנים עוד לא הסתיים, וחלק מהיצרנים עוד בונים על הלחץ הפוליטי שמופעל על נציבות האיחוד האירופי לעכב את תחולת הרגולציה ואת תקנות יורו 7, או לבצע בהן הקלות. ואולם ככל שיתקרב ה"דד-ליין", לקראת אמצע השנה הנוכחית, יקבלו עוד יצרנים החלטות "כואבות". 

עוד סינית בדרך: משלוח ראשון של מותג הפרימיום החשמלי AVATR יצא לישראל

משלוח ראשון של כלי רכב חשמליים של מותג הפרימיום AVATR של קבוצת שנגאן הסינית יצא לישראל בינואר, וינחת בקרוב.

המותג, שנהנה משיתוף פעולה קרוב עם ענקית האלקטרוניקה HUAWEI, מתמקד בדגמי יוקרה בטווח המחיר של 40-50 אלף דולר בסין, וממוצב מול מותגים כמו NIO ושות', עם ממדים גדולים ומפרטים עיליים.

AVATR EV1 / צילום: יח''צ

עם זאת, לאחרונה הוא החל לשווק בסין גם סדאן וקרוס-אובר קומפקטיים יותר, שאמורים להתחרות בטווח המחיר של כ-32 אלף דולר בסין מול טסלה. היבואנית בישראל היא אלבר, שזהו מיזם היבוא הסדיר הראשון שלה.

המותג הונגצ'י של FAW הסינית משיק בישראל שני דגמים חשמליים "במשבצת" של טסלה

סמלת החלה לשווק השבוע שני דגמים חדשים של מותג הפרימיום HONGQI מבית ענקית הרכב הסינית הממשלתית FAW. הדגמים החדשים, סדאן וקרוס-אובר, הם מהגדולים ביותר בפלח שלהם. דגם הקרוס-אובר EHS7 נמתח לאורך 4.92 מ', וניצב על בסיס גלגלים באורך 3 מ'. אורכה של EH7 סדאן 4.98 מ', והיא ניצבת על בסיס גלגלים דומה.

HONGQI / צילום: יח''צ

הקרוס-אובר משווק בישראל בשלוש גרסאות הנעה. הבסיסית מצוידת במנוע בודד בהספק 340 כ"ס וסוללה של 85 קילוואט-שעה עם טווח של עד 475 ק"מ. גרסת "הטווח הארוך" מצוידת באותו מנוע, אבל עם סוללה של 111 קילוואט, עם טווח של עד 600 ק"מ. גרסת הביצועים מצוידת בשני מנועים בהספק משולב של 610 כ"ס ובסוללה של 111 קילוואט-שעה עם טווח נסיעה של עד 540 ק"מ ותאוצה מאפס ל-100 קמ"ש ב-3.9 שניות. המחירים נעים בין כ-230 ל-290 אלף שקל. הסדאן EH7 מצוידת במפרטי הנעה דומים והמחירים מתחילים ב-200 אלף שקל, עד 270 אלף שקל לגרסת הביצועים.

עוד כתבות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה