גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם תשואה של 25% בשנה: כך תוכלו להשקיע בנדל"ן בלי לקנות דירה

קרנות סל שעוקבות אחר מדדי הבנייה, רכישת אג"ח או מניה של חברת נדל"ן או הצטרפות לקרן השקעות - כל האפשרויות פתוחות בפני מי שרוצה להיות צמוד לשוק הנדל"ן בלי להסתכן בבחירה בדירה מסוימת ● האזינו

אלחנן רוזנהיים ויניב פגוט / צילום: כדיה לוי, סיון פרג'
אלחנן רוזנהיים ויניב פגוט / צילום: כדיה לוי, סיון פרג'

"היקף הנכסים שעוקב אחרי שלושת מדדי הנדל"ן המובילים בבורסה בת"א עומד על כ־2 מיליארד שקל. זאת בזמן ששווי השוק של חברות הנדל"ן הציבוריות בבורסה הוא כ־290 מיליארד שקל הבוקר. כלומר, היקף הנכסים שעוקב אחרי המדדים ביחס לשווי החברות הוא נמוך מאוד יחסית. לשם השוואה, אחרי הבנקים עוקבים נכסים בשווי של כמעט 20 מיליארד שקל, והשווי שלהם לא רחוק מסקטור הנדל"ן", אומר יניב פגוט, סמנכ"ל מחלקת המסחר בבורסה לניירות ערך.

כסף בקיר | מכר דירה ששווה 2 מיליון שקל כדי לקנות נכסים בשווי כפול
כסף בקיר | רוצים להשקיע בדירה שנמצאת בבניין לפני התחדשות עירונית? 7 הכללים שצריך להכיר 

את פגוט פגשנו במסגרת פרק מיוחד של "כסף בקיר", פודקאסט ההשקעות והנדל"ן של גלובס, שעסק באפשרויות שעומדות בפני משקיעים שרוצים להשקיע בנדל"ן - אך לא בדרך הקלאסית של רכישת קירות פיזיים, אלא באמצעות השקעות סחירות ולא סחירות.

הבורסה: השקעה ישירה או בקרנות סל

"בבורסה יש לך הכי הרבה אפשרויות בכל מה שקשור בהשקעות בנדל"ן. בבורסת ת"א, למשל, נסחרות קרוב ל־90 חברות שמתעסקות בנדל"ן בתחומים שונים - מניב, מסחרי, לוגיסטיקה או מגורים.

"לכל אחד מהתחומים האלה יש גם תתי־ענפים. למשקיע הפשוט יש כלים אחרים ונוחים להשקעה בנדל"ן", מסביר פגוט שמצביע בעיקר על קרנות סל שעוקבות אחרי ארבעת מדדי הנדל"ן שקיימים בבורסה.

כשמסתכלים על הנתונים, נראה שמי שהשקיע בשנים האחרונות לא התאכזב. "ב־2024 מדד ת"א נדל"ן עלה ב־25%, ב־2023 עלה ב־8%, ב־2022 ירד ב־31%, וב־2021 עלה ב־54%. אם מסתכלים על התשואות הרב־שנתיות, הן גבוהות מאוד", אומר פגוט.

"מדד אחר, מדד ת"א בנייה, עלה בשנה שעברה ב־43%, ב־2023, עלה ב-7%, ב־2022 ירד ב־34%, וב־2021 עלה ב־74%. אז חוץ מ־2022 שהייתה שנה של רכבת הרים, התשואות הן פנטסטיות", מסביר פגוט.

יתרון נוסף הוא שאפשר להיכנס לבורסה גם עם סכומים קטנים בהרבה מאשר הון עצמי לדירה. "הורדנו את רף ההוראה", מספר פגוט. "אתה יכול לקנות ב־500 שקל את כל היזמים הגדולים בישראל.

"בשורה התחתונה, היתרון של השקעה בנדל"ן דרך הבורסה הוא פיזור, שזה דבר מרכזי בהשקעות, ובהשקעה בדירה אתה לא יכול לעשות את זה. עניין נוסף הוא פיזור בין ענפי פעילות: מגורים, משרדים, התחדשות עירונית - עסק שפורח בבורסה בתל אביב.

"יתרון נוסף הוא שעלות העסקה היא מאוד נמוכה. אין עורך דין, אין מתווך, העמלות אפסיות. ויתרון אחרון הוא הנזילות: אתה יכול למכור את זה ב־24 מאיות השנייה".

פגוט מצביע על מכשירים אחרים, כמו אג"ח של חברות נדל"ן, שעשויים לפנות לקהל אחר, סולידי יותר, וגם עבור כזה שמבקש לגוון את תיק ההשקעות. "זה לא בוננזה. לא עושים 50% בשנה, אבל ביחס לאלטרנטיבה של הפיקדון, או של עו"ש אלה מכשירים שמספקים תשואות של 5%־7% בשנה בממוצע לאורך זמן וברמת סיכון מתחת לשוק המניות".

לשאלתנו עד כמה משקיעים פרטיים נמצאים בתחומים הללו, מסביר פגוט שעיקר המשקיעים בתחום הם המוסדיים כשלדבריו חוסר תשומת הלב של המדינה בחינוך פיננסי היא הסיבה לכך שאנשים לא מודעים לאפשריות הרבות בתחום ההשקעות.

בחירת החברות: ללמוד לקרוא דוחות ולהכיר מגמות

אנליסט הנדל"ן של חברת IBI, זיו עין אלי, מסביר כי "משקיע פרטי שמבקש להכיר את החברות ולנסות להעריך את פעילותן צריך להכיר קודם כל את אתר המאיה של הבורסה. החברות מעלות לשם בין היתר דוחות כספיים, מצגות לשוק ההון וכן עדכונים שוטפים".

בהקשר לכך הוא אומר כי חשוב להשוות בין דוחות תקופתיים לאורך זמן, קרי דוח שנתי של 2021 מול זה של 2022 ושל 2023 וכך להכיר בצורה עמוקה יותר את המגמות בפעילות החברה, כמו גם התפתחויות של פרויקטים עליהם היא דיווחה. מעבר לכך יש חשיבות אם מדובר בחברות נדל"ן מניב או מגורים.

לדבריו, "כשאני מנתח חברות נדל"ן מניב יש כמה פרמטרים שצריך לבחון ושיכולים לסייע לנו להבין את המצב של החברה.

"צריך להסתכל על ה־NOI, שזה בעצם ההכנסה התפעולית מהנכס. כלומר, אם יש נכס שמכניס 100 שקל בחודש, וההוצאות התפעוליות שלו עומדות על עשרה שקלים בחודש, ה־NOI שלו הוא 90.

 

"פרמטר אחר שצריך לבדוק הוא ה-FFO, שמייצג את הרווח. זה לא פרמטר חשבונאי אלא מדד כלכלי למדידה של חברות נדל"ן מניב, שמייצג לנו את הרווח הנקי בנטרול כל מיני הוצאות והכנסות חד־פעמיות. פרמטר חשוב נוסף הוא שיעור ההיוון של הנכס".

עין אלי מצביע גם על חשיבות שיעורי התפוסה בנכסים. ככל שחברות נדל"ן מניב מדווחות על שיעורי תפוסה גבוהים יותר, הדבר עשוי ללמד על תזרים יציב יותר לחברה.

אם מדובר בחברות נדל"ן למגורים הוא מסביר כי יש לשים לב בדוחות לסעיפים כמו רווח גולמי עתידי שעוד לא הוכר, ולעלויות מימון, ודאי מאז שהריבית במשק עלתה ולאור מבצעי ה־80/20 שמציעים הקבלנים.

בשורה התחתונה, המשקיע הפשוט יכול להעריך סטטוס של חברה?
"אני חושב שכל אדם שינבור באינטרנט יצליח למצוא את הידע הבסיסי לביצוע הערכת שווי לחברה. להגיד אם זה יוביל אותו לניתוח הנכון ולמספר הנכון, קשה לי להגיד".

קרנות השקעה: לבדוק שגם הן שותפות בנכסים

לצד השקעות סחירות, קיימים כמה גורמים שמציעים לנו גם השקעות לא סחירות. בנתיב הזה יש כמה מתווים. אחד מהם הוא זה של קרן שמגייסת כספים ממשקיעים, מאתרת נכס, קונה, משביחה ומוכרת ברווח שמתחלק לפי ההסכם בין המשקיעים, כמובן תוך תשלום מסוים לקרן עצמה. בשנים האחרונות כתבנו כאן על כמה וכמה קרנות כאלה שנפלו.

אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס, שפועלת בעולמות הללו כבר למעלה משלושה עשורים, מסביר את ההבדלים והיתרונות למשקיעים. "השקעה בפרייבט אקוויטי היא לא במקום השקעה בשוק ההון, אלא נוסף לה. בהשקעה בשוק ההון יש נזילות, סחירות, וסף כניסה נמוך אבל בהשקעה איתנו, המשקיע נהנה מהכנסה שוטפת לצד תשואות שקשה עד בלתי אפשרי להשיג בשוק הסחיר", הוא אומר ומוסיף כי "אנחנו לא משקיעים בנכס מסוים רק בשביל לקבל שכר דירה שוטף אלא בעיקר מתוך ראייה ארוכת טווח של קבלת רווחי הון".

הוא מדגיש כי משקיע שבוחר בסוג כזה של השקעה צריך לברר לעומק את ניסיון החברה, מקצועיותה ומערכת קבלת ההחלטות של המנהלים, היות שלאמון ולרמת הניהול יש חלק קריטי בהצלחת ההשקעה".

עוד כתבות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע