גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה המשפחתית שבונה בעיקר בפריפריה: "הרוכשים בעכו קנו בעקבות המלחמה כי אין להם ממ"דים בדירות"

דבורה ברוך, מנכ"לית חברת שמואל ברוך שגייסה לאחרונה אג"ח בבורסה בתל אביב, מספרת בראיון לגלובס על הבנייה והשיווק בפריפריה, על העבודה בחברה משפחתית ועל התגמול שתקבל

הפרויקט באלעד. ''הבנו מה האוכלוסייה בעיר מחפשת'' / הדמיה: שמואל ברוך
הפרויקט באלעד. ''הבנו מה האוכלוסייה בעיר מחפשת'' / הדמיה: שמואל ברוך

"אנחנו מתים על הפריפריה ואוהבים לגשת למכרזים שם. מרגישים שמבחינת הוועדות והרשויות יש רצון אמיתי לבנות ולפתח את היישובים. אנחנו בונים עכשיו בעכו ובנינו בעבר בחצור הגלילית ובמעלות. לגבי הביקוש, אנחנו הולכים על מכרזים שנדע להתמודד איתם, לא ניקח סיכונים מיותרים", מספרת דבורה ברוך, מנכ"לית חברת שמואל ברוך. 

המלכוד של בעלי הדירות בקריית שמונה: "הדירה עומדת ריקה כבר שנה ושלושה חודשים, ואני משלם משכנתא כל חודש"
בעלי קרקעות יקבלו בקרוב סוכריה משמעותית ממשרד האוצר
● להשקיע בשליש דירה דרך חברה. כך זה עובד וממה צריך להיזהר  

פעילות החברה מתמקדת בעיקר בערי הפריפריה הצפונית; נהריה, עכו, חיפה ומגדל העמק, וגם בשרון ובעיר אלעד. לחברה 3,600 יחידות דיור (יח"ד) בתכנון ובביצוע, מרביתן - 2,506 יח"ד - הן דירות שמיועדות להקמה בפרויקטי התחדשות עירונית בנהריה ובחיפה.

החברה גם מקימה כ־600 יח"ד ביישובים עכו, אלעד ומגדל העמק במסגרת תוכנית "דירה בהנחה". השבוע זכתה במכרז של רמ"י להקמת 590 יח"ד נוספות בעכו במשותף עם קבוצת שובל נחשון תמורת 77 מיליון שקל. המתחם צמוד לפרויקט KEDMA של החברה בעיר. 413 יח"ד יימכרו בשוק החופשי ו־177 יח"ד יימכרו ב"מחיר מטרה".

שמואל ברוך המנוח הקים את החברה המשפחתית ב־1986, ולאחר מותו הוחזקו מניותיה בידי בני המשפחה. החברה השלימה לאחרונה הנפקה של אגרות חוב בבורסה בת"א, בהיקף של 70 מיליון שקל בריבית של 7.4%. כמו כן הודיעה החברה כי קבוצת שובל נחשון תיכנס לשותפות בחברה בהשקעה של כ־20 מיליון שקל.

דבורה ברוך / צילום: אלעד גרשון גורן

 

כעת אריק ברוך, בנו של שמואל, המשמש כסמנכ"ל תפעול, מחזיק ב־33.3% ממניות החברה; שובל חסון מחזיקה ב־33.3%; דב, אחיו של שמואל, המכהן כיו"ר החברה מחזיק ב־20%; רון, בנו של דב, המשמש כסמנכ"ל פיתוח עסקי, מחזיק 1.9%; ויתר המניות מוחזקות בידי משקיעים נוספים. לשובל נחשון אופציה להגדיל עד ל־50% את החזקותיה בחברה. אחותה של דבורה, יפית שחר, היא סמנכ"לית הכספים.

"הבנייה לא זרה לי - גדלתי במשפחה הזו"

ברוך מספרת איך נכנסה לתפקיד המנכ"לית בעסק המשפחתי. "ב־2021 התקבלה החלטה לשנות את ההנהלה בחברה, ולאחר דיונים הוחלט שאני אנהל את החברה. בחברות משפחתיות זה מהלך לא פשוט. נבחרתי להוביל כי הגעתי עם רקע ניהולי, עבדתי בחברת דלתא וניהלתי את כל המכירות והשיווק לארה"ב. זה לא שהבנייה הייתה זרה לי - גדלתי במשפחה הזו ואני נשואה לאריק שנים רבות".

אתם בונים בעיקר בערי הפריפריה בצפון. מי הרוכשים?
"אנחנו מסיימים למכור פרויקט של 309 יח"ד בעכו, ועשינו ניתוח של הרוכשים: 70% מהם באים לגור בדירות וזה מצוין. אני פחות בענייני קבוצות משקיעים. הרוכשים בעכו חלקם קנו בעקבות המלחמה משום שאין להם ממ"דים בדירות שלהם. הם נאלצו לשהות תקופה ארוכה בממ"ד והחליטו שזה כבר לא מותרות אלא חובה.

"יש אנשים שהגיעו מאזור הצפון, כרמיאל והסביבה, גם מהקריות ומנהריה. הרבה משפחות שהמחירים בקריות התייקרו להם עוברות לעכו כי זה במרחק של כמה דקות".

"30% הנוספים שרכשו בפרויקט הם משקיעים. הם קנו בזמן המלחמה. היינו פרויקט די יחידי ששווק בעכו בזמן ירי הטילים, ולתדהמתנו הגיעו קונים מאזורים מרוחקים בארץ. אפילו מירושלים ומבאר שבע. הם הבינו שאחרי המלחמה המחירים יעלו וזה הזמן לקנות דירה. באזורי הצפון והדרום המחיר עדיין בר־השגה: דירת 4 חדרים בכ‏־1.6 מיליון שקל".

איך את רואה את המגמות כרגע?
"אף שעכו הייתה מטווחת ונפלו שני טילים באתר הבנייה, לא נפגענו מהמלחמה.

"באשר לעתיד, לצערי הרב, הממשלה ומשרד השיכון לא עושים מספיק. אני לא רואה כרגע איזה מהלך של הממשלה שיוביל למיגור של עליית המחירים. היום זוג צעיר שלא זכה בהגרלה, קשה לו מאוד לקנות דירה. כאמא לילדים אני רואה שאם הורים לא קונים או עוזרים אין סיכוי".

שקלתם לפעול גם באזורי הביקוש?
"בתל אביב אני לא חושבת שנבנה. קודם כול, מבחינה בירוקרטית הבנו שמאוד קשה באזור הזה. גם מבחינת צפיפות זו התמחות לבנות כך. בפריפריה יש שטחים, כבישים ואזורים פתוחים עם שדות ושם רגילים לבנות. אנחנו טובים לבנות בסלע, שזו התמחות שלנו מהגליל. אנחנו בונים באלעד בשכונה חדשה שהיא בשטח פתוח סלעי והעתקנו את הידע שלנו מהגליל לאזור אלעד. כרגע בונים פרויקט אחד ותכף נתחיל פרויקט שני".

לשוק החרדי נחשפתם באלעד.
"לא ידענו מה זה לבנות לשוק הזה. למדנו את זה לעומק ונבנה באלעד שני פרויקטים ובאופקים שני פרויקטים לשוק החרדי. בפרויקט באלעד 80% מהדירות הן של תוכנית דירה בהנחה, כך שמתוך 162 יח"ד, ישנן 32 למכירה בשוק החופשי.

"לקחנו משווק מקומי, כמו שאנחנו עושים בכל פרויקט. כך הבן אדם שעובד אצלך במכירת דירות פוגש את הלקוחות בסופר, בקופת חולים ובכל מקום בעיר שלו. אני מאוד מאמינה בזה וזה תמיד עובד. באלעד ישנה אוכלוסייה חזקה, אנשי עסקים ואנשים עם כסף והבנו מה הם מחפשים. לפני שהתחלנו למדנו מה הצרכים: הם מחפשים בתים, מרפסות ומרחבים חיצוניים גדולים, כי המשפחות גדולות וצריך הרבה מקום לאירוח.

"בשיווק ההבדל הוא שבשוק הכללי אנחנו מפרסמים בפייסבוק או באינסטגרם, ובשוק החרדי מפרסמים בעיתונות. צריכים גם להוציא היתר עסקה שלא צריך בשוק החילוני. הרוכש מתייעץ לפני כן עם הרב".

"עליתי מ־40 אלף ברוטו לחודש ל־48 אלף שקל"

גיוס ההון של החברה הוא חלק מגל ששוטף את הבורסה בתל אביב, של חברות נדל"ן קטנות ובינוניות שהנפיקו אג"ח. בעיקר מתוך הרצון להחליף חוב פרטי יקר במימון ציבורי זול. לשמואל ברוך היו הלוואות עם ריבית בשיעורים של 12%־14% בפרויקטים בעכו ובאלעד, וגיוס האג"ח נועד בין היתר לפרוע את ההלוואות הללו.

כחלק מגיוס החוב, בני משפחת ברוך המועסקים בחברה שדרגו את תנאי העסקתם. "לפני ההנפקה הרווחתי 40 אלף שקל ברוטו ואחריה אני מרוויחה 48 אלף שקל ברוטו", אומרת ברוך. "קיבלנו מעורכי הדין סדר גודל של כמה משתכרים בשוק, ואנחנו ממש רחוקים משם. ברגע שהחברה תעלה על דרך המלך ויהיו רווחים בקנה, נחלק בונוסים. אם עשיתי טוב לגיטימי שאקבל בונוס".

יש הרבה ביקורת על עסקים משפחתיים בשוק ההון.
"לדעתי משפחה זה כוח עצום, אם יודעים לנהל את זה נכון, להוציא את השיקולים הזרים מהלקסיקון".

עוד כתבות

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תיקון והתנצלות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה