גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופת גמל להשקעה מעניקה פטור ממס רווחי הון. מה החסרונות שלה?

קופת גמל להשקעה מציעה דרך פשוטה לחיסכון לטווח ארוך, עם הטבה משמעותית של פטור ממס רווחי הון, בתנאי שתמתינו עד גיל 60 ● אך עם דמי ניהול גבוהים ומתן הטבת מס רק דרך הפנסיה, ייתכן שהחלופות עדיפות ● אז למי זה מתאים - ולמי פחות? ● המחשבון, מדור חדש 

 

קופת גמל להשקעה הפכה לאחד ממוצרי השקעה הכי שנויים במחלוקת. היא הושקה ב־2016 כאפשרות אטרקטיבית להשקעה עם הטבות מס, אלא שהשינויים שקרו בשנים האחרונות בהעדפות הציבור שהולך יותר ויותר להשקעות עצמאיות, פאסיביות וזולות, החלו לשנות את ההסתכלות.

המחשבון | מאלף שקל למיליון: איך מגיעים לגיל פרישה עם הרבה כסף בחשבון
המחשבון | כך תוכלו לחסוך עשרות אלפי שקלים במשכנתא
המחשבון | קרן כספית או פיקדון בבנק? בדקו מהו החיסכון המתאים לכם

מצד אחד, קופת גמל להשקעה מציעה מגוון דברים טובים ובעיקר נגישות קלה לשוק ההון, מצד שני החיסרון העיקרי שלה הוא נושא העלויות ודמי ניהול גבוהים, שלאורך זמן יכולים לעלות לנו לא מעט כסף. בואו נצלול ביחד למספרים והנתונים.

הטבת מס, אבל רק בתנאים מסויימים

קופת גמל להשקעה היא מכשיר השקעה נזיל שמאפשר חשיפה לשוק ההון בצורה יחסית קלה ונוחה (וגם חשיפה לנכסים לא סחירים). המשקיעים צריכים לבחור את הגוף המנהל, לבחור מסלול ההשקעה למלא טפסים ולהתחיל לרוץ. דלת הכניסה הנגישה שלה לעולם ההשקעות זה אולי היתרון הגדול ביותר שלה והאפשרות לעשות הפקדה אוטומטית מכניסה אותנו לעולמות של הרגלי חיסכון בריא. קופות גמל להשקעה מנהלות נכון להיום 60 מיליארד שקל, כשרק בשנה האחרונה התווספו נטו עוד 10 מיליארד שקל.

אחד המאפיינים הבולטים בגמל להשקעה הוא שאפשר לעבור בין מסלולי השקעה וגם בין בתי ההשקעות מבלי לשלם מס רווחי הון או כל עלות נוספת. הנקודה הזאת חשובה כי היא מאפשרת להתאים את ההשקעה עצמה לרמת הסיכון הרצויה ולטווח ההשקעה. ברוב מכשירי ההשקעה, שינוי תמהיל ההשקעה לאורך הדרך יגרור אירוע מס שיקטין את סכום הצבירה.

אחד היתרונות על הנייר שאוהבים לנפנף בגמל להשקעה היא העובדה שאם משאירים את הכסף עד לגיל 60 ומעלה ואז מושכים אותו כפנסיה, כל הרווחים שצברנו פטורים ממס רווחי הון (מס של 25% ריאלי). בגלל אותה הטבת מס, המדינה מגבילה את סכום ההפקדות השנתי לקופת גמל להשקעה ונכון ל־2025 אפשר להשקיע עד 81,711 שקל. המגבלה הזאת היא לתעודת זהות. כלומר שני בני זוג יכולים בשנה להפקיד מעל 160 אלף שקל.

אבל צריך להתעכב על הטבת המס. היא, כאמור, רלוונטית רק אם הכסף נשאר עד גיל 60 ומעלה, ורק אם אנחנו מושכים אותו כקצבה פנסיונית. מאחורי הקלעים, הטבת המס מתקבלת רק אם מעבירים את הכסף לתוך קרן פנסיה, ומושכים אותו כסכום חודשי, ולא כסכום חד־פעמי.

הסכום החודשי שיתקבל יחושב לפי מקדם ההמרה של קרן הפנסיה, כך שהגמישות להחליט כמה נקבל מצטמצמת משמעותית, ואי אפשר לשנות את זה מרגע שהתחלנו. אם צברנו מיליון שקל ובחרנו במסלול פרישה שבו המקדם הוא 200, אזי נקבל כל חודש 5,000 שקל, לכל החיים. ואם בכל זאת נרצה למשוך את הכסף שלא כקצבה? או שנרצה למשוך אותו לאורך הדרך לפני גיל 60? במקרים כאלו יחול מס רווחי הון של 25% ריאלי.

אופציה נוספת, למשל, היא להעביר חלק מהכספים לקרן הפנסיה וחלק למשוך חודשית מקופת גמל להשקעה (נקרא גם - אנונה). מה ההבדל? קופת הגמל משלמת לנו סכום קבוע כל חודש עד שנגמר הכסף. אפשר לשנות את הסכום ואפשר לבטל אותו לחלוטין. באופציה כזו חשוב לדעת שחל מס רווחי הון רגיל על המשיכות.

מכשיר לא זול

דמי הניהול בגמל להשקעה נעים לרוב סביב 0.6%־0.7%. אלו הם דמי הניהול כלפי חוץ, כלומר - דמי הניהול שעליהם עושים התמקחות או משא ומתן. על זה צריך להוסיף עלות של הוצאות ניהול השקעות, עלות שיכולה לנוע סביב 0.1%־0.2% - כלומר, בחלק מהמקרים אפשר להגיע כמעט ל־1% דמי ניהול. (הגופים מחויבים לכתוב מה ההוצאה המקסימלית לניהול ההשקעות בכל שנה).

דמי הניהול הגבוהים של המוצר הזה הופכים להיות בעייתים ככל שמדובר בהשקעה לטווח ארוך. נבחן, למשל, השקעה במדד הפופולרי ה־S&P 500 (רק בשביל הדוגמה), אפשר להשקיע במדד הזה דרך קופת גמל להשקעה או לקנות קרן מחקה של המדד באופן עצמאי. נניח הפקדה קבועה של 1,000 שקל בחודש והשקעה התחלתית של 10,000 שקל. נניח גם תשואה נומינלית של 9%, שזה אפילו קצת פחות מהממוצע ההיסטורי של המדד מאז שהוקם ב־1957. יוצא שבהשקעה ל־30 שנה בגמל להשקעה, בדמי ניהול של 0.7%, לצורך הדוגמא (0.6% מהצבירה ועוד 0.1% על ניהול השקעות) הסכום המתקבל בסוף התקופה יהיה 1.59 מיליון שקל. כשבדרך שילמנו מעל 100 אלף שקל דמי ניהול.

אם נשווה להשקעה עצמאית על המדד דרך קרן סל או קרן מחקה בדמי ניהול של 0.1%, למשל, דרך מערכת מסחר זולה של אחד מבתי ההשקעות, הסכום המתקבל יכול להיות גבוה בכמעט 200 אלף שקל, וזה לוקח בחשבון גם את עלויות המסחר (עמלת קניה ודמי שימוש חודשיים עם קיזוז). פער כזה בחלק המקרים, מבטל את התועלת מהטבת המס המדוברת בגמל להשקעה.

שורה תחתונה

אם משקיעים לטווח ארוך ופאסיבי, יש אלטרנטיבות זולות יותר משמעותית ולאו דווקא מורכבות. בנוסף, בהשקעה עצמאית יכולים להיות יתרונות נוספים, כמו לבחור את המדדים והשילוב שלהן בצורה חופשית ובלי תלות במסלולים המוצעים בחברות הביטוח.

מהצד השני, החיים הם לא תמיד אקסל שבו אנחנו צריכים לבחור את העמודה שמביאה את הערך הגבוה ביותר. פגשתי אנשים בני 50 שרוצים להגדיל את הפנסיה באופן ישיר ופשוט, או אנשים שמחפשים השקעה לכמה שנים ולאו דווקא לטווח ארוך במיוחד. הפשטות של גמל להשקעה היא פתרון חשוב, והאפשרות לעשות הפקדה אוטומטית היא תוספת סופר־חשובה. בהתפלפלויות סביב כן או לא, אסור לשכוח שהפתרון הכי גרוע הוא לא לעשות כלום ולתת לכסף להישחק.

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת