גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם כדאי לקנות קרנות ביטקוין בארץ או בחו"ל, ואיזו תשואה הן הניבו בינואר

בחודש הראשון לפעילותן גייסו קרנות הביטקוין הישראליות סכום נאה של כ-80 מיליון שקל, והציגו תשואה ממוצעת של כ-10% ● מיטב הובילה את הגיוסים עם יותר מ-29 מיליון שקל ● מדוע משתלם לקנות את קרנות הביטקוין המחקות בישראל לעומת קרנות הסל הזרות, וגם מה החסרונות שלהן לעומת המוצר המקביל בחו"ל

ביטקוין / צילום: Shutterstock
ביטקוין / צילום: Shutterstock

בסוף חודש דצמבר הביטקוין "עשה עלייה" לישראל כאשר שישה בתי השקעות החלו לספק לציבור את האפשרות להיחשף דרכן למטבע הקריפטו הלוהט, באמצעות קרנות מחקות (ואחת אקטיבית) - ולא רק דרך קרנות של מנהלי ההשקעות הגדולים בחו"ל. עבור המתעניינים, גלובס עושה סדר: מה הם דמי הניהול בפועל שתשלמו, מתי עדיפה קרן ישראלית ומתי בחו"ל וגם - איך קרה שהקרנות הישראליות החדשות הניבו תשואה עודפת משמעותית למשקיעים על פני הקולגות מחו"ל בחודש ינואר?

הדולר מתקרב ל-3.6 שקלים. מה צפוי בהמשך? 
צניחה של עד 60% בשווי השוק: חברות הפינטק נוחתות על קרקע המציאות 

הביטקוין, הנכס הדיגיטלי שמשגע את עולם ההשקעות, נסחר כיום סביב שיא כל הזמנים של כ-100 אלף דולר למטבע. משקיעים רבים שרצו חשיפה למטבע אך מבלי להסתבך עם ארנק דיגיטלי וקוד שאסור לאבד, היו יכולים להתחיל להיחשף לתחום רק לפני כשנה, לאחר שרשות ני"ע האמריקאית אישרה לפתוח קרנות שיעקבו אחר ביצועי המטבע. ואכן נפתחו כתריסר קרנות סל (ETF) שכאלה, שהבולטות ביניהן הן אלו של בלקרוק, גרייסקייל ופידליטי. הללו מנהלות כיום כ-100 מיליארד דולר בסך הכול.

גם בישראל נפתחו ממש לאחרונה קרנות מחקות שכאלה, המאפשרות מסחר פעם ביום, ובהמשך צפויות להיפתח גם קרנות סל שיאפשרו מסחר רציף, כך שמי שמעוניין לקנות ולמכור את הביטקוין בתדירות גבוהה יצטרך להמתין. דרך הפעולה של הקרנות המחקות הישראליות היא לרכוש החזקות בכל הקרנות בחו"ל - קרי עוקבות אחר מוצר שבעצמו עוקב אחר הביטקוין.

בסך הכול, בחודש הראשון לפעילותן גייסו קרנות הביטקוין הישראליות סכום מרשים של 79 מיליון שקל (כולל עליית ערך המטבע), מתוכן בולטת קרן מיטב עם 29 מיליון שקל, אי.בי.אי עם 22 מיליון שקל, קסם עם 10 מיליון שקל, הקרן האקטיבית של איילון עם 8.4 מיליון, מגדל עם 6.7 מיליון ומור עם 3.2 מיליון שקל.

כמה תשלמו לקרנות המקומיות?

עם השקתן של קרנות הביטקוין בישראל קמה זעקה מסוימת בגלל דמי ניהול גבוהים משמעותית שביקשו לגבות ביחס לחו"ל. יוטיובר מוכר אף טען בסרטון שפרסם בינואר "אל תקנו קרנות ביטקוין ישראליות… קרנות בוול סטריט גובות 0.25% אבל בישראל יש כאלה שגובות יותר מאחוז, רק שהם יכולים וחושבים שם שכולכם מטומטמים". בפועל, המציאות מורכבת יותר. הקרנות הראשונות הציגו דמי ניהול גבוהים אך כעבור ימים ספורים, ובטרם יצאו לשוק בפועל, כולן ראו את דמי הניהול של המתחרות ו"התיישרו" כלפי מטה. בעקבות שאלת גלובס על הטענה שהשמיע בסרטון, היוטיובר מחק אותו.

בפועל, תשלמו כיום לקרנות המחקות הישראליות (מיטב, מגדל, קסם, אי.בי.אי ומור) דמי ניהול של 0.2%. יוצאת דופן היא איילון, שהינה קרן אקטיבית, ובה תשלמו 0.65%. הסיבה היא שהקרן משלמת גם דמי הפצה לבנק ש"גוזר" 0.3% מדמי הניהול. היתרון של איילון הוא בכך שאין בה עמלות קנייה ומכירה, כשאלה כבר מגולמות בדמי הניהול.

בנוסף, מאחר שרוב הקרנות הישראליות עוקבות אחרי הביטקוין באמצעות רכישת קרנות הסל בחו"ל (למעט מור שמבצעת "גלגול חוזים", ולכן התשואה שלה כבר הספיקה להיפגע ביחס לאחרות), הן משלמות דמי ניהול לכל אחת מאותן קרנות, וגם העלות הזו מתגלגלת אליכם הרוכשים, מה שמגדיל את דמי הניהול האפקטיביים לכ-0.48%.

האם המשמעות היא שכדאי לקנות קרן על הביטקוין ישירות בחו"ל? לאו דווקא. כדי לקנות את הקרנות בחו"ל תצטרכו (מלבד דמי ניהול של 0.25% כאמור) לבצע המרת מט"ח. כמעט 90% מהציבור שמחזיק חשבון השקעות עושה זאת דרך הבנקים. העמלה שתשלמו להם (כולל המרווח שהבנקים גוזרים עליכם בדרך) היא כ-1% על השקעתכם, לכל כיוון של המרה.

בנוסף, עמלות הקנייה והמכירה בבנקים לנייר ערך בחו"ל גבוהות ב-0.05% בממוצע מאשר אותה פעולה בקרן ישראלית (העומדת על 0.21% בממוצע), ויש גם עמלות מינימום של מספר דולרים לפעולה.

מתי עדיפה קרן ישראלית ומתי בחו"ל?

לכן, כשמדובר בסכומים קטנים יחסית, מסכימים גורמים שונים בשוק שעימם שוחחנו כי עדיף לקנות קרן ישראלית. על פי בדיקת גלובס, גם אם תרצו להשקיע 50 אלף שקל בקרנות ביטקוין, כנראה שיהיה לכם עדיף לעשות זאת דרך הקרנות הישראליות. הסיבה היא כאמור עמלת המרת המט"ח היקרה.

כך, למנהל קרן ישראלי תשלמו כ-330 שקלים בשנה דמי ניהול ולמנהל קרן בחו"ל 255 שקלים. בהנחה שתצטרכו להמיר מט"ח זה יתבטא בתוספת של 1,000 שקל בקנייה ובמכירה (סך הכול). בנוסף, עמלת הקנייה והמכירה של קרן בחו"ל תהיה יקרה בכ-30 שקל.

במילים אחרות, פער של 45 שקלים בדמי הניהול לטובת הקרנות בחו"ל, יסייע לכם רק אם תחזיקו בביטקוין לתקופה של מעל 20 שנה, בשל עמלת המרת המט"ח שמתווספת לחישוב.

למה בינואר הקרנות הישראליות היכו את חו"ל?

באופן אולי מפתיע, בחודש ינואר, הראשון לפעילותן, התשואה שהניבו הקרנות המחקות הישראליות על הביטקוין היו גבוהות מאלה של הקרנות בחו"ל. בעוד הביטקוין עצמו עלה בכ-8.5% בינואר והקרנות המחקות בחו"ל השיגו תשואה דומה (זו של גרייסקייל בלטה לרעה עם 7.5% בלבד), כל הקרנות הישראליות הניבו תשואות גבוהות יותר (נטו, אחרי דמי ניהול), חלקן של יותר מ-10%.

הסיבה לכך היא טכנית: הקרנות שידרו את התשואות שלהן ב-30 לחודש, אבל הביטקוין עצמו נסחר גם ביום ה-31 של החודש, ובאותו יום חווה המטבע ירידה משמעותית. אם מסתכלים על התשואה של הביטקוין ביום ה-30 בינואר, היא הייתה 12.5%, טוב מהקרנות הישראליות. הסיבה לפער בכיוון הזה היא שהשקל התחזק מול הדולר בכמעט 2% בחודש ינואר, והקרנות חשופות מט"ח, מה שפגע בתשואות שלהן.

חיסרון אחד משמעותי של הקרנות הישראליות

בדקנו גם מול נציגים של קרנות ביטקוין זרות, וגם שם אישרו לנו שיש היגיון רב למשקיעים ישראלים להחזיק דווקא בקרנות מקומיות.

ובכל זאת, מלבד סיכון המט"ח יש לקרנות הישראליות עוד חיסרון אחד מול המוצר המקביל בחו"ל. כך, אם תרצו לדעת משישי ועד יום שלישי מה שווי ההחזקות שלכם בקרנות, תגלו שזו משימה בלתי אפשרית. מאחר שאין מסחר במט"ח ביום ראשון, המנגנון של שיערוך הקרנות פועל כך שרק בשלישי בערב משערכים את שער הדולר על כל השערים של יום שני ושלישי. זה כנראה לא מאוד משמעותי עבורכם אם תחזיקו את הנכס הדיגיטלי לטווח ארוך, אך לטווח קצר - ובוודאי אם תרצו למשוך את השקעתכם - זה עשוי להיות חשוב יותר. ובביטקוין, כפי שראינו כבר בחודש ינואר, כל יום קובע.

עוד כתבות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

בלקרוק ממליצה למשקיעים: תתרכזו ב"כאן ועכשיו", ותקנו יותר מניות

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

אילוסטרציה: Shutterstock

"חייבים הסכם ממון": טלטלה בעקבות התקדים לגבי נכסים מלפני הנישואים

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית