גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעת חוק האיגוח: מוסדיים יוכלו לבצע עסקאות איגוח מורכבות

אחרי ביקורת שנמתחה על הצעת החוק הממשלתית המסדירה לראשונה את שוק האיגוח בישראל, צוות ממשלתי יוזם הקלה משמעותית לטובת המוסדיים - שיוכלו להנפיק אג"ח המגובות בנכסים במסגרת עסקאות פרטיות ● איגוח לציבור של הלוואות בפיגור, נדל"ן בחו"ל או נכסים מניבים מהסוג שהובילו למשבר הסאב-פריים של 2008 יחייב את אישור מרשות ניירות ערך

מאיר לוין, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה / צילום: יוסי זמיר
מאיר לוין, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה / צילום: יוסי זמיר

חוק האיגוח מתקרב לכנסת אחרי שהוכנסו בו שינויים בעקבות הערות שהעלו משוק ההון. משרד המשפטים מפרסם היום (ג') נוסח מעודכן של הצעת החוק הממשלתית בנושא האיגוח, וזאת אחרי שנוסח קודם אושר בוועדת השרים לחקיקה ביולי 2024, אך ספג ביקורת מצד מומחים וגופים פיננסיים. 

"ישנה את החיים של כולנו": מנהל ההשקעות שממליץ על סקטור אחד בוול סטריט - וזה לא השבבים
הציבור נפטר בהמוניו משטרות של 200 שקל. מה החליף אותם?
השינויים הדרמטיים בהצעת חוק האיגוח מעוררים ביקורת בענף

לפי הנוסח המעודכן של הצעת החוק, שמוביל שר המשפטים יריב לוין ומגובש במחלקה למשפט כלכלי בייעוץ וחקיקה בראשות המשנה ליועמ"שית מאיר לוין, לא תחול עוד מגבלה על עסקאות איגוח המתבצעות בשוק הפרטי - כלומר, עסקאות הנערכות בין גופים פיננסים וחברות במשק, אך לא כאלה שבהן הציבור הרחב רשאי לרכוש אגרות חוב. 

 

ההקלה מגיעה לנוכח הביקורת שעלתה על כך שהצעת החוק המקורית חורגת מהמקובל בעולם ומתערבת יתר על המידה בעסקאות של גופים מוסדיים - למרות שאלה נחשבים לחזקים ואינם זקוקים להגנת הרגולטור בעסקאות הפרטיות שבהן הם מתקשרים.

השינוי גובש בעקבות הידברות שקיים הצוות הממשלתי עם שחקנים בשוק. עם הצוות נמנים נציגים של הרגולטורים הפיננסיים - בנק ישראל, רשות ניירות ערך ורשות שוק ההון - וכן משרדי המשפטים והאוצר. 

כלי מקובל  

איגוח נחשב לכלי מקובל בעולם למימון, ובמסגרתו חברה מקימה תאגיד ייעודי ומזרימה אליו את התקבולים מנכסים המניבים לה תזרים קבוע כגון הלוואות, כרטיסי אשראי ומשכנתאות. התאגיד הייעודי מנפיק מצידו אגרות חוב למשקיעים, ומחזיר להם את השקעתם באמצעות התזרים שהוא מקבל מהנכסים המגבים. שיטה זו נחשבת ליעילה עבור כל הצדדים לעסקה וככזו תורמת לפיתוח של שוק האשראי.

עם זאת, החשש המרכזי לגבי האיגוח הוא שהנכסים המגבים את התשלום למשקיעים יתגלו כמסוכנים ועלולים להוביל לכך שבעלי האג"ח לא יקבלו את כספם בחזרה.

לגבי עסקאות איגוח שבהן יוזמן הציבור להשתתף, הרי שלפי הצעת החוק המעודכנת, גם אלה לא יוגבלו ככל שיהיה מדובר באיגוחים הנחשבים לפשוטים, שקופים וסטנדרטיים (STS). זאת, לפי הסטנדרטים הנהוגים בעולם ואשר מאפשרים איגוחים אשר הנכסים המגבים בהם אינם מצויים בסיכון גבוה. הצעת החוק המתוקנת שואבת גם בהקשר זה מהדירקטיבה האירופית בנושא האיגוח.

מנגד, יוטל פיקוח על איגוחים לציבור של אג"ח המגובות בנכסים מורכבים יותר. רשות ניירות ערך תקבע כללים שיסדירו הנפקה של אג"ח המגובות בנכסים מסוכנים. נכסים אלה כוללים הלוואות הנחשבות לפגומות, לרבות הלוואות שקיימים פיגורים בתשלומי ההחזר שלהן, ונכסים שחל לגביהם דין זר דוגמת נדל"ן במדינות במזרח אירופה. נכסים מסוג זה עמדו בשנים האחרונות במרכזן של פרשות בהן נותרו משקיעים אל מול שוקת שבורה. 

 

רגולציה הדוקה

האיגוחים לציבור שעליהם תיקבע בהמשך רגולציה הדוקה כוללים גם נכסים של נדל"ן מניב, מהסוג אשר מילא תפקיד מרכזי במשבר הסאב-פריים של 2008 בארה"ב. בכך מבקשים בצוות הממשלתי לתת מענה לחשש העיקרי סביב עסקאות איגוח, ולפיו מדובר בכלי פיננסי העלול לסכן משקיעים מהציבור.

המגבלה על איגוח של נכסים מורכבים לא תחול, כאמור, על עסקאות פרטיות שיבצעו הגופים המוסדיים. עם זאת, הצעת החוק המעודכנת מסמיכה את הרגולטורים הפיננסיים, ובהם בנק ישראל, לקבוע בהמשך כללים משלהם בנושא, ואלה עשויים להגביל במידת הצורך איגוחים בסיכון גבוה יותר.

לצד זאת, רשות ניירות ערך תהיה רשאית לקבוע כי ניתן יהיה לאגח נכסים ספציפיים, המצויים בסיכון גבוה יחסית, גם בשוק הציבורי. 

ההצעה המעודכנת מוסיפה לדרוש כי הגוף שהנפיק את האג"ח ייקח על עצמו חלק מהסיכון במובן זה ש-5% מהנכסים המאוגחים יישארו ברשותו. כך יהיה הגוף המאגח חשוף בעצמו לסיכון, לצד המשקיעים. בפועל, בנק ישראל ורשות שוק ההון מתכוונים לקבוע שיעור גבוה יותר עבור הבנקים והגופים המוסדיים שתחת פיקוחם, וזה צפוי להגיע ל-10% ולהעניק הגנה משמעותית עוד יותר למשקיעים.

גופים דוגמת בנקים ומוסדיים, אשר עליהם חל פיקוח מטעם רגולטור פיננסי, לא יהיו חייבים להתקשר עם גוף מיוחד לביצוע האיגוח. אך חברות שיהיו מעוניינות לבצע עסקאות איגוח, ושאינן נתונות לפיקוח רגולטורי, יידרשו לעבוד עם מאגח - וזה יצטרך לקחת אחריות על העסקה. בכך מתכוונים בצוות הממשלתי לצמצם במעט את האחריות המוטלת על מאגחים, וזאת במענה לביקורת ולפיה האחריות הזו עלולה לפגוע בכדאיות הכלכלית של עסקאות, אך לא צפויה הקלה דרמטית בהיקף האחריות. 

הקלה נוספת נוגעת להסדר המס בעסקאות איגוח. לפי הצעת החוק המעודכנת, לא יהיה עוד צורך בקבלת אישור פרטני מרשות המסים עבור כל עסקה, אלא ניתן יהיה לקבל אישור לעסקאות העומדות בדרישות הרשות ולפי מתכונת של "טייס אוטומטי". 

החקיקה עוכבה 

הצעת החוק צפויה לעלות להצבעה בקריאה הראשונה בכנסת בשבועות הקרובים. הנסיונות להסדיר בחקיקה את שוק האיגוח בישראל נמשכים כ-20 שנה. עוד ב-2005 המליצה ועדת חיימוביץ'-אשר על הסדרת הנושא, וב-2015 פרסם צוות בין-משרדי המלצות לחקיקה בתחום.

חקיקת האיגוח עוכבה לא אחת בגלל חששות, בעיקר בקרב פוליטיקאים, מפני זיהוי עם תחום הנחשב למסוכן - בעיקר בעקבות המשבר של 2008. כעת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר המשפטים יריב לוין מובילים את הצעת החוק המעודכנת. 

עוד כתבות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים, מניות הביטוח יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך הכל כ-50 מיליון דולר. עורכי דינו של האיש: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

תיקון והתנצלות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה