גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ירידה של 40% במחירי המכרזים, כמה יעלו הדירות? חמש הערות על מכרזי שדה דב

המכרזים שנערכו בשבוע שעבר, ובהם שווקו בהצלחה קרקעות לכמעט 4,000 יחידות דיור ברובע היוקרתי של תל אביב, עוררו הדים רבים ● גלובס עם כמה נקודות שכדאי להתעכב עליהן לקראת סגירת יתר המכרזים ברובע, בעוד כחודש

רובע שדה דב. המכרז האחרון הכניס למדינה כ-6 מיליארד שקל / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף
רובע שדה דב. המכרז האחרון הכניס למדינה כ-6 מיליארד שקל / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

אחרי המתנה רבה ולא פחות מחמש דחיות של מועדי הסגירה, שווקו בשבוע שעבר בהצלחה כמעט כל הקרקעות במכרזי רובע שדה דב, ארבעה מכרזים ראשונים מתוך עשרה בסך־הכול שפרסמה רמ"י.

בלעדי | בכ-3.5 מיליון שקל: חברת הבת של פתאל במו"מ מתקדם לשכירת משרדים בפרויקט ברמת גן
האופוריה חזרה: יזמי הנדל"ן שמשוכנעים שמחירי הדירות ימשיכו לטוס
דירה להשקעה בבאר שבע: החוזה נסגר תוך יומיים, אבל המוכרת נאלצה להתפשר

3,922 יחידות הדיור (יח"ד) ששווקו בהצלחה יכניסו לקופת המדינה כ־6 מיליארד שקל, ובעיקר מסמלות כי על אף המצב הכלכלי המורכב והאיתותים האחרונים על מצוקה בענף, ישנם מספיק שחקנים שיכולים לפנות סכומי כסף לא מבוטלים כדי להשקיע באחת מעתודות הקרקע הפנויות היקרות והיוקרתיות שיש לשוק הנדל"ן להציע כיום.

אחרי התפזרות הערפל, התעכבנו על כמה נקודות חשובות שכדאי לשים אליהן לב.

1הזוכות מ־2021 שהחליטו לא לגשת שוב

רובע שדה דב מוקם בימים אלו על חורבותיו של שדה התעופה על שם דב הוז שפונה ב־2020. המכרזים הראשונים לשיווק קרקעות בשטחו נסגרו ב־2021, המפורסם שבהם הוא המכרז ל־1,574 יח"ד שנסגר באוגוסט 2021, שבו זכו בין היתר קבוצת חנן מור שקרסה, וחברת י.ח דמרי קנתה את הקרקע שלה, ישראל־קנדה ואביסרור משה ובניו. במכרזים נוספים באותה תקופה זכו החברות שיכון ובינוי וקבוצת נחמיאס.

מבדיקת גלובס עולה כי חלק מהחברות שזכו באותם מכרזים, כלל לא ניגשו למכרזים החדשים שנסגרו בשבוע שעבר: ישראל־קנדה וקבוצת נחמיאס לא הגישו הצעות למכרזים הללו. לעומת זאת, י.ח דמרי הגישה הצעה לאחד המכרזים, אך לא זכתה. כך גם קבוצת מבנה - אך בניגוד לשלוש הקודמות, מבנה לא מחזיקה במגרש בשדה דב לבדה, משום שבמכרז המפורסם של אוגוסט 2021 זכתה בקרקע במשותף עם עוד שני גופים, משולם לוינשטין ואלייד נדל"ן, ואולי בשל כך יכולה הייתה "להרשות לעצמה" השקעה יקרה נוספת באותו רובע.

השורה התחתונה היא כי אף שמדובר באחת הקרקעות הנחשקות ביותר בישראל, נראה כי גם ליזמים יש גבול - וחלק מהם אולי חשים כי מה שיש בידם כרגע הוא מספיק נכון לעכשיו. שתיים מהחברות לפחות - ישראל־קנדה ואביסרור - כבר החלו בבנייה בשטח, וייתכן שהן מעדיפות לעת עתה להתרכז במאמץ השיווק וההקמה של הפרויקטים הקיימים.

2 ההצעות הגבוהות ביותר והחברה המפתיעה

ארבעת המכרזים שנסגרו בשבוע שעבר שיקפו ירידה משמעותית - של עשרות אחוזים - במחירי הקרקעות. המחיר הממוצע של קרקע לכל יח"ד בכל ארבעת המכרזים יחד הוא כ־1.6 מיליון שקל, ובמכרז הגדול לבנייה רוויה של 2,606 יח"ד, המחיר הממוצע הוא כ־1.9 מיליון שקל. המחירים כוללים את הוצאות הפיתוח.

ובכל זאת, חלק מההצעות הזוכות במכרז הגדול משמעותיות מאוד, גם בפרספקטיבה של שנות הפריחה בענף: כך, הצעתה של קבוצת חג'ג', למגרש שעליו ניתן להקים 350 יח"ד, משקפת מחיר ממוצע של כ־2.29 מיליון שקל לקרקע לכל יח"ד. ההצעה עצמה גם לא נמוכה: כ־803.5 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח, גבוהה בכ־101 מיליון שקל מההצעה שהגיעה למקום השני.

שם מפתיע שנכלל בין הזוכים הוא זה של חברת האחים ישראל - חברה מוכרת מאוד בירושלים, אך לא כזו אשר נמצאת באותה שורה עם השמות הגדולים שזכו במכרזים כעת, כמו גם במכרזים של 2021 ו־2022. למרות זאת, החברה ראתה לנכון להשקיע סכום משמעותי, כמעט 850 מיליון שקל, במגרש לבניית 424 יח"ד.

מבדיקת גלובס עולה כי זוהי לא הזכייה הראשונה של החברה במכרזי רמ"י, ומדובר בחברה שיש לה כמה פרויקטים בהיקפים גדולים, ובראשם קניון ישראל תלפיות בירושלים (שנמצא בבעלות החברה), שעל פי תוכנית חדשה שמקדמת החברה עם עיריית ירושלים צפוי להיהרס לטובת בנייה של מגדל בן 24 קומות עם 230 יח"ד ושימושים נוספים.

3ההצעה הגבוהה היא לא בהכרח ההצעה הזוכה

התעמקות בהצעות הזוכות במכרז הגדול, שבו הוגשו מספר ההצעות הגבוה ביותר - 194 בסך הכול, מגלה כי על אף שסכומי הזכיות היו גבוהים למדי, לא תמיד ההצעות הגבוהות ביותר היו אלו שנבחרו כהצעות הזוכות.

כך למשל, הצעתה של חברת גינדי החזקות למגרש עבור 382 יח"ד, הייתה רק הרביעית בגובהה - 591,555,555 שקל, לעומת כ־712 מיליון שקל בהצעה הגבוהה ביותר למגרש זה; החברות א.א.י. אבו מגורים תל אביב ותומר קוקו השקעות, חברות אלמוניות יחסית גם הן, זכו יחד במגרש לבניית 347 יח"ד בעקבות הצעתן בגובה 554,579,555 שקל - הצעה שגם היא דורגה רק רביעית, לעומת כ־644 מיליון שקל בהצעה שדורגה ראשונה מבין ההצעות למגרש זה.

החברות אלקטרה מגורים ונהור (חברה־בת של דן) זכו במגרש עבור 437 יח"ד עבור הצעתן בגובה של כ־748 מיליון שקל, שדורגה שלישית בלבד בגובהה. ההצעה שדורגה ראשונה עבור מגרש זה הייתה על סך של כ־828 מיליון שקל.

מה הסיבה לכך? במכרז זה רמ"י לא הגבילה את מספר המגרשים שבהם יכול לזכות כל יזם, בניגוד למכרזים אחרים ששיווקה לאחרונה, כך שהסיבה לבחירה בהצעות הנמוכות יותר נעוצה, כנראה, במציעים עצמם: כל מציע יכול להגביל מראש את מספר המגרשים שבהם הוא יכול לזכות, בעיקר כדי לא "לגלות" שיש בידיו יותר קרקעות ממה שהוא יכול להכיל, ונראה כי הגבלות כאלו שהטילו על עצמם יזמים שונים הוציאו אותם מהתמונה ברגע שזכו במתחמים אחרים.

על פניו, המשמעות היא שהמדינה הפסידה לכאורה כ־290 מיליון שקל מכך שההצעות הזוכות לא היו הגבוהות ביותר בכל המגרשים.

4 הדיור להשכרה ממשיך "לככב" לרעה

על סקטור השכירות ארוכת־הטווח נכתב כבר הרבה מאוד בעת האחרונה, בעיקר סביב עליית הריבית - שלמעשה "הרגה" את התחום הזה, בטווח הזמן הקרוב לכל הפחות. מכרזים רבים לדיור להשכרה שפרסמה רמ"י מאז שהריבית החלה לעלות נסגרו במחירים נמוכים במיוחד, ואחרים נסגרו ללא כל הצעות.

המכרז בשדה דב לא שונה מהבחינה הזאת. בשני המכרזים לדיור להשכרה לטווח ארוך שהציעה רמ"י בסבב הנוכחי זכתה חברת פרשקובסקי מניבים, תמורת מחירים נמוכים מאוד: כ־743 אלף שקל בממוצע שווי קרקע לכל יח"ד במכרז אחד, וכ־583 אלף שקל בשני.

קל מאוד לראות את הירידה בהשוואה מול מכרזי דיור להשכרה שנסגרו בשדה דב ב־2021 וב־2022, עם מחיר ממוצע של 2.3 מיליון שקל ואף כ־2.5 מיליון שקל עבור קרקע לכל יח"ד - אבל המחירים שמשקפות ההצעות של פרשקובסקי נמוכים משמעותית גם ממכרזים מחוץ לשדה דב.

כך למשל, במכרז דיור להשכרה במתחם תל השומר השייך לרמת גן, שנסגר בסוף 2022, זכתה חברת אשטרום רנט 1 במגרש ל־195 יח"ד להשכרה ארוכת־טווח, בסכום המשקף מחיר ממוצע של כ־1.1 מיליון שקל על קרקע לכל יח"ד.

במכרז דיור להשכרה בירושלים שנסגר לא מזמן, בסוף 2024, זכתה חברת יוניון ליב במגרש להקמת 234 יח"ד להשכרה ארוכת־טווח בסכום המשקף מחיר של כ־527 אלף שקל קרקע לכל יח"ד - רמה דומה לזו ששיקפה פרשקובסקי באחד המכרזים שבהם זכתה בשדה דב.

ישנם מכרזי דיור להשכרה שנסגרו בשנה האחרונה ומשקפים לקרקע מחירים גבוהים יותר, גם מחוץ לשדה דב, אך אין ספק שמחירים כאלו במכרז יוקרתי כל כך, המבטאים ירידה של כמעט 80% במחיר הקרקע לעומת מכרזי 2021 ו־2022, מסמלים היטב את מצבו של סקטור הדיור להשכרה בתקופה הנוכחית.

5המחירים: 75 אלף שקל למ"ר - הרבה או מעט?

בסופו של דבר, השורה התחתונה היא המעניינת: כמה יעלו דירות בפרויקטים שייבנו על הקרקעות מהמכרזים האחרונים? האם ירידה של 40% בשווי הקרקע תביא לירידה במחירי הדירות?

התשובה הקצרה היא לא: הירידה בשווי הקרקעות משקפת התייקרות של גורמים אחרים ב"שרשרת הייצור" של דירה, קרי הריבית הגבוהה והעלייה בתשומות הבנייה לאורך המלחמה. כך, היזמים מורידים את רף ההצעות שלהם, כדי להתמודד בצורה הגיונית יותר עם ההתייקרויות האחרות.

המשמעות היא, במילים אחרות, שמחירי הדירות שייבנו על אותן קרקעות לא בהכרח יהיו נמוכים יותר מאלו הנמכרות כעת בדרום הרובע, ודאי לא בעשרות אחוזים.

ובכל זאת, ישנם נתונים שבעקבותיהם אפשר לומר בזהירות כי המחירים עשויים לא לעלות, וגם זו בשורה מסוימת במציאות הנדל"נית של היום: בדיווחים של החברות השונות שכבר מקימות את הפרויקטים שלהן ברובע, בתחום "תוכנית אשכול" הדרומית, המחירים הממוצעים למ"ר מגורים הגיעו כבר ל־80 אלף שקל ואף יותר מזה. חברת ישראל־קנדה, המקימה את פרויקט Rainbow ברובע, עדכנה בדיווחיה לאורך השנה החולפת על מחירים שנשקו ל־83 אלף שקל למ"ר.

בעדכון ששלחה בשבוע שעבר חברת גינדי החזקות, על זכייתה בשני מגרשים לבניית 708 יח"ד, היא עדכנה כי המחיר למ"ר בשטחי המגורים בפרויקט "יעמוד על כ־75 אלף שקל" - קרי המחירים לא יעלו, ואולי אף ירדו ביחס לשיאי המחירים שנקבעו עד היום. יש לציין כי מאחר שמימוש הפרויקטים עוד רחוק יחסית, לא מן הנמנע שהמחיר הסופי עוד ישתנה, לכאן או לכאן, לאורך הדרך.

עוד כתבות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום