ביום ההלוויה של שירי, אריאל וכפיר ביבס ז"ל, נמשכה עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו במשפטו הפלילי בבית המשפט המחוזי בתל אביב. מערך האבטחה חילק תגי כניסה כתומים לעיתונאים. נתניהו ביקש מהשופטים לקום לדקת דומיה "כדי לזכור מול מי אנחנו נלחמים ועל מה". השופטים סירבו. גם לבקשת העיתונאים לקיים הפסקה ארוכה בזמן הקרנת ההספדים בכיכר החטופים הסמוכה לא הסכימו (אך בהמשך התקיימה הפסקה במקרה בזמן ההספדים). הם ביקשו בצורה מלאכותית לנתק את המצב במדינה מהמתרחש באולם בית המשפט.
● אושר: הוועדה לבחירת שופטים לא תמנה את נציב השופטים הבא
● תביעת המיליונים והפשרה שכמעט הייתה: למה נוחי דנקנר נסוג?
● קרעי: הליך הדחת היועמ"שית יתחיל בשבועיים-שלושה הקרובים
"קו החקירה מוצה"
ביום ה-13 לעדותו של נתניהו, הגיע עורך הדין חדד לפריט מספר 100 מתוך 315 פריטים המתארים התערבות בסיקור בוואלה במסגרת תיק 4000. דיונים רבים התקיימו לגבי אופן החקירה והתמשכותה.
המשפט שנפתח בינואר 2020 מתקדם בקצב איטי. חדד עובר מהיום הראשון לעדות על כל אחד מהאירועים. החקירה הסיזיפית על כל פריט לא מקדמת את הדיון.
השופטים הבהירו כבר כי החקירה איטית ולא יעילה. "כמה עוד פרסומים אנחנו צריכים לראות? מה התועלת השולית?", העיר השופט משה בר-עם כבר לפני כמה שבועות. בהזדמנות אחרת, השופט ציין כי "התשובות אותן תשובות. השאלות אותן שאלות", והיום הודיע לחדד: "נראה שקו החקירה מיצה את עצמו". גם השופטת רבקה פרידמן-פלדמן הוסיפה במהלך הדיונים: "תן לו קובץ ושיגיד אם יש שם דבר חיובי".
אבל נתניהו וחדד עמדו על כך שיש לכך חשיבות ועל זכותו של נאשם להתגונן מפני כל פריט בכתב האישום. "זכותי לתת את המענה על כל אחד ואחד פריטים. כיצד הדבר נתפס בעיניי. המסה היא חשובה. החזרה היא חשובה. זו זכותי וחובתי", אמר נתניהו לשופטים. הם לא השתכנעו. חדד ביקש 24 ישיבות נוספות, לאחר שהתקיימו 12; אך השופטים קצבו לו ל-14 ישיבות נוספות, כך שבסך-הכול יעיד נתניהו 25 ישיבות כחקירה ראשית. לאחר מכן תתקיים חקירה נגדית.
התביעה לא נקבה במספר ימי החקירה להם תיזדקק, אך ציינה כי לפי ההגנה, המפתח היה שלושה ימי חקירה נגדית על כל יום עדות. בחישוב גס, חקירתו של ראש הממשלה עשויה להימשך עד תחילת 2026 - שש שנים לאחר פתיחת משפטו.
במקביל, בשבועות האחרונים המשיכו הבקשות לביטול דיונים עד לבקשה לצמצם את ימי העדות ליומיים במקום שלושה. השופטים קיבלו את בקשתו של נתניהו בתנאי מסוים. לאחר הניסיון לקיים שלושה דיונים בשבוע, כפי שתכננו - נתקלו בבקשות חוזרות לביטול חלק מהימים. התנאי של השופטים הוא שביום השלישי ישמעו עדי הגנה אחרים. עד שההגנה לא תציג מי ייחקר - יימשך המשפט שלוש פעמים בשבוע. לפחות באופן רשמי.
טענות לרדיפה ולעוינות מצד אתר וואלה
גם היום (ד'), כמו בימי העדות האחרונים, טענות ההגנה של נתניהו, ביחס לבקשות הסיקור, חזרו על עצמן ולא חידשו: ההיענות לבקשות אותן הוא לא מכיר ברובן, אם הייתה, לא באמת סייעה לו, האתר היה עוין אותו, וההתנהלות הייתה סטנדרטית, כמו מול גופי תקשורת אחרים.
גם הטענה לרדיפה פוליטית חזרה פעם אחר פעם - "תפרתם את זה מהתחלה עד הסוף". נתניהו חוזר על כך שלא היה לו כל סיכום או הבנה עם שאול אלוביץ' לגבי הסיקור באתר, כפי שנטען בכתב האישום. גם את הטענה כי הנחה את שלמה פילבר (לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת) לפעול לטובת אלוביץ' - הוא דחה.
לאורך חקירתו בשבועות האחרונים, עו"ד חדד הראה כי גם אם באתר וואלה לעתים קיבלו את הבקשות מטעמו של נתניהו ומקורביו, האתר פרסם כתבות רבות נגדו והיה עוין אותו. טיעון אחר הוא שגם במקרה של נושאים לגיטימיים שיש לסקר - התביעה מייחסת לכך היענות חריגה. למשל, בקשה לסקר סיור של נתניהו ורודי ג'וליאני במרכז מורשת בגין, או בקשה לפרסם ביקור של ראש ממשלת יפן.
במשך 13 ימי העדות, נתניהו המשיך בטענה כי אתר וואלה לא היה בשליטתו והיה עוין אותו. "האתר היה עוין אליי יותר מלאחרים. כולל כלי תקשורת שתוקפים אותי. הייתה עוינות כלפיי והיענות חריגה ליריביי". הוא גם טען כי נהג להתקשר למו"לים עוינים נוספים כדי להמחיש שפעולותיו לא היו חריגות.
בשעה וחצי האחרונות בדיון שהתקיים, ולאחר שהשופטים דחקו בו, חדד עזב את 350 הפריטים ועבר לסוגיית ניגוד העניינים הנטענת בכתב האישום. ניתן להעריך שהוא לא סיים עם הרשימה, אך נראה היה שהשופטים שבעו מקו החקירה (ואף כבר לפני כמה דיונים).
בשנת 2015, בעת שהיה שר התקשורת, נתניהו לא דיווח על ניגוד עניינים עם שאול אלוביץ', אז בעלי אתר וואלה ובזק. רק בשנת 2016 נחתם הסכם ניגוד עניינים שני, בו נאסר עליו לטפל בבזק. נתניהו השיב כי הוא לא נדרש לדווח על אלוביץ', עמו היה בקשרי "ידידות" או "מכרות" בלבד. הוא דחה בתוקף את טענת הפרקליטות כי הקשר שהיה לו עם אלוביץ', שכלל פניות לגבי הסיקור, בזמן שהוא השר האחראי על הרגולציה של בזק - מעלה חשש לניגוד עניינים עליו הוא נדרש לדווח.
"זו תאוריה שבאה לרדוף אותי. אין לה בסיס. זו המצאה עבורי לתפור לי תיק", אמר נתניהו, והוסיף כי הטיעון "פוגע בדמוקרטיה. זה הקשר בין נבחר ציבור לציבור. זה מה שעושים אנשי ציבור נבחרים".
נתניהו שב וחזר על כך שלא היה מודע כלל לפניות לבכירי האתר מטעמו: "לא הייתי מודע ולא הייתה היענות".
עימותי ההגנה והתביעה
השבועות האחרונים התאפיינו במתח רב בין התביעה להגנה, ולא פעם עלו הטונים. אחד השיאים היה בדיון היום, כאשר עו"ד חדד הציג תכתובת בין מנכ"ל וואלה לשעבר, אילן ישועה, ליצחק (בוז'י) הרצוג, אז יו"ר המחנה הממלכתי, בה הוא נענה לבקשתו. ההתכתבות הועברה בשלב מאוחר של המשפט, רק לאחר שהתגלה כי היו תכתובות שהתביעה לא העבירה, בשל אופן החיפוש שנעשה. חדד האשים את הפרקליטות בהסתרת החומר.
התובעת עו"ד יהודית תירוש התנגדה לאמירות, ואז חדד הטיח בה: "אני מבין שהתביעה מעוניינת בשלטון". תירוש התרעמה על הדברים, וחדד הרים את קולו: "היא אמרה דברים נוראיים עליי! לא יכול להיות שאני פוגע בשלטון החוק. אני מבקש את הגנתו של בית המשפט".
בשלב הזה ראש ההרכב, השופטת פרידמן-פלדמן, עקצה את חדד: "אני מבינה שלאדוני יש המון זמן לחקירות, למרות ההערות שלנו על אופן החקירה". כשחדד לא הרפה, חתכה השופטת והודיעה לו: "אדוני עובר את הגבול".
*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו ובני הזוג שאול ואיריס אלוביץ' לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.