גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו נחשבת לטעות גדולה בחיסכון, ולמרות זאת נתונים חדשים מגלים: ב-20% מהמקרים עושים אותה

קרנות ההשתלמות הן אחד ממוצרי ההשקעה המשתלמים בישראל, בזכות הפטור המלא ממס אחרי 6 שנים ● ניתוח מיוחד של איגוד בתי ההשקעות ו־PwC שנערך עבור גלובס מגלה כי הזמן הממוצע להחזקת הקרנות ירד לכ־15 שנה ● וגם: למה 20% מהקרנות נפדות מוקדם?

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

קרן השתלמות הוא אחד ממוצרי ההשקעה המשתלמים בישראל. העובדה שהרווחים פטורים ממס (בכפוף לתקרה של כמעט 19 אלף שקל בשנה לשכירים), הופכת אותן למוצר פופולרי במיוחד. נכון לינואר 2025, יושבים בקרנות הללו יותר מ-400 מיליארד שקל. המעסיק מפריש בדרך כלל 7.5% מהשכר (ברוטו), והעובד מפריש עוד 2.5%.

מהבנקים ועד סוכני הביטוח: מפת האינטרסים במהפכה בחיסכון 
הדרישה החדשה של בנק ישראל: הקלות בשווי מיליארד וחצי שקל בשנה 
את רשימת המניות הזו כדאי לכם לשמור לימים של סערות בשווקים 

קרן השתלמות נחשבת מוצר חיסכון לטווח "בינוני". בניגוד לקרן הפנסיה שלכם, שם הרווחים יהיו פטורים ממס רק כשתגיעו לגיל הפרישה, או לקופת הגמל להשקעה, שם תצטרכו לחכות עד גיל 60 ולפדות את הכסף בקצבאות כדי ליהנות מההטבה, בקרן ההשתלמות ניתן לפדות את הכסף אחרי 6 שנים לפחות. המשקיעים בקרנות פטורים גם ממס הכנסה (על ההפקדה מהברוטו) וגם ממס רווחי הון (25% מהרווחים).

כך, למרות התדמית, קרן השתלמות היא גם מוצר משתלם לטווח ארוך. בהנחה שמרנית של תשואה של 5% בשנה, הפקדה של התקרה המקסימלית בכל חודש (1,572 שקל) תגדל ליותר ממיליון שקל אחרי 30 שנה - וכולם פטורים ממס. לשם השוואה, ב-6 שנים תצברו 130 אלף שקל.

1 מכל 5 נפדות מוקדם

הוצאת הכסף לפני שעברו 6 שנים, מחייבת גם במס על רווחי ההון, וגם מס הכנסה על ההפרשות של המעסיק (עד 47%). לשם ההמחשה, אם חסכתם בכל חודש את תקרת הפטור ממס במשך 4 שנים, וצברתם 75.5 אלף שקל (לא כולל רווחים), אתם תידרשו לשלם בין 11 אלף ל-27 אלף שקל, ועוד 25% מס על רווחי ההון. למרות שמדובר בשיעור מס עצום, בדיקת גלובס מגלה כי 20% מקרנות ההשתלמות נפדו השנה לפני הזמן המינימלי. כלומר הישראלים העדיפו לוותר על הטבת המס, ולשלם על כך הון, כדי למשוך כסף מזומן.

ייתכן שמדובר בחששות מהמלחמה או המצב הפוליטי, או שמא בכלל במצוקה כלכלית. כך או כך, מדובר בנתון מפתיע - 1 מכל 5 משקיעים ויתר למעשה על אחת מהטבות המס המשמעותיות בשוק ההון.

ההטבות על קרנות ההשתלמות, עולות לקופת המדינה כמעט 8 מיליארד שקל בשנה. זו הסיבה שבמשרד האוצר מנסים שוב ושוב לבטל אותן. זה אמנם לא קרה, אך ההטבה נשחקת מעצמה לאורך השנים. מאז 2004 תקרת ההפקדה הפטורה לא עלתה והיא גם אינה צמודה למדד המחירים לצרכן. המשמעות, לפי איגוד בתי ההשקעות, היא שחיקה של כמעט 45% בהטבה. לדבריהם, אם הטבת המס הייתה צמודה לאינפלציה, ניתן היה להפקיד כמעט 27.3 אלף שקל בשנה, לעומת כמעט 19 אלף.

"קרנות ההשתלמות הן המוצר היחיד שלא מוצמד ונשחק בכל שנה כשתקרת ההפקדות לא מתעדכנת" אומר נמרוד ספיר מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות. "כל שאר רכיבי השכר מוצמדים - ההפרשות לפנסיה, תשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי, אין רכיב שלא צמוד. ברור שמטרת האוצר היא לשחוק את רכיב החיסכון העיקרי והנפוץ בציבור לטווח הזמן הבינוני".

הישראלי מחכה 15 שנה

הישראלי הממוצע מעדיף להישאר באמצע. מנתונים שהגיעו לידינו עולה כי הטווח הממוצע להחזקת קרן השתלמות הוא כמעט 17 שנה. ברמה השנתית, אם בשנת 2014 ההחזקה הממוצעת הייתה קצת יותר מ-14 שנה, בשנת 2021, שנת הגאות בשווקים, הנתון הגיע לשיא - 21.6 שנים בקרן הממוצעת. אלא שמאז המגמה התהפכה, ובשנת 2023 היה מדובר על 15.2 שנים בממוצע בלבד, כך על פי ניתוח של פירמת רואי החשבון PWC ישראל ואיגוד בתי ההשקעות שמתפרסם כאן לראשונה. מאחר שרשות שוק ההון לא יודעת לספק את הנתון בעצמה, בפירמה חילקו את סך הנכסים בקרנות ההשתלמות בסך המשיכות, מה שנחשב לצורה מקובלת לחישוב במקרים כאלה.

שיטת החישוב, מסבירים PWC, מבוססת על ההנחה ששיעור המשיכות השנתי שמפרסמת רשות שוק ההון מצביע על תקופת האחזקה הממוצעת של הכספים. כך למשל, אם כל שנה יימשכו החוסכים כ-5% מהכספים, הרי שתוך 20 שנה יימשכו כל הכספים מהקופה.

ספיר לא מתרגש מהירידה בשנות ההחזקה ומסביר כי העלייה של 2020-2022 הייתה החריגה ביחס למגמה ארוכת הטווח. "אני מניח שבשנים האלו הסיבה לעלייה הייתה התשואות היפות בשווקים", מסביר ספיר. "אבל מהצד השני היו אירועים מורכבים - הקורונה ומלחמת חרבות ברזל, ואנשים צריכים את הכסף 'לחיים עצמם' ופודים יותר. משרד האוצר שמעוניין לאורך השנים לבטל את ההטבות על קרנות ההשתלמות, עשה עבודה יפה בהרחבת ההטבות לחסכון הפנסיוני אבל 'שכח' שאנשים צריכים כסף גם לחתונה, רכישת דירה, מקרה רפואי או פיטורים מהעבודה. החיים לא מתחילים רק בפנסיה".

ואכן, בשנים 2023-2024 נצפה זינוק של יותר מ-50% בשיעור המשיכות ביחס לממוצע בעשור שלפני. בשנת 2024 משך הציבור 21.9 מיליארד שקל, רק מעט נמוך מהשיא (22.6 מיליארד) שנרשם בשנה שלפניו.

אצל מי נשלם הכי פחות?

בשנים האחרונות גם בולטת מגמת ירידה בדמי הניהול על קרנות ההשתלמות. בממוצע, בחמש השנים האחרונות ירדו דמי הניהול ב-4.5%, כך שהממוצע במסלול הכללי עומד כיום על 0.63%.

על פי בדיקת גלובס לנתוני אתר "גמל נט" של רשות שוק ההון, כל הגופים למעט שניים הפחיתו את דמי הניהול מאז שנת 2019 ועד היום. הגוף שבו דמי הניהול היו ונותרו הגבוהים ביותר הוא אלטשולר שחם, עם דמי ניהול ממוצעים של 0.71%. צמוד אליו בית ההשקעות מור, שהוא הגוף היחיד שהקפיץ את דמי הניהול. במקרה שלו, מדובר על קפיצה של כ-50% ביחס לשנת 2019, אלא שאז הוא היה גוף קטן מאוד ועם הגידול בלקוחות רצו במור "ליישר קו" עם החברות הגדולות. אחריהם נמצא בית ההשקעות ילין לפידות, עם דמי ניהול ממוצעים של 0.7%.

בצד הזול של טבלת דמי הניהול נמצאות כלל ביטוח ומגדל, עם 0.54% ו-0.55% בלבד בממוצע. מגדל היא החברה שהוזילה את דמי הניהול בשיעור הדרמטי ביותר, 19% לאורך התקופה. גם הראל, שסובלת בשנים האחרונות מתשואה חלשה במיוחד, הוזילה את דמי הניהול ב-16% ואלה עמדו בשנה האחרונה על 0.61%. המשותף לשלוש הללו הוא שהן במקומות האחרונים בשלוש השנים האחרונות.

לא בהכרח יש תמורה לאגרה. אלטשולר שחם, היקר ביותר, נמצא במקום האחרון בטבלת התשואות לשלוש שנים, לאחר שטרם התאושש מההימור הלא-מוצלח על השוק הסיני. מנגד, דמי הניהול אצל אנליסט וגם אינפיניטי הקטנה, שני הגופים הבולטים בתשואות, נמוכים מהממוצע ועומדים על 0.61% ו-0.58% בהתאמה. ובכל זאת, הפער גם לא מאוד גדול. על כל 100 אלף שקלים בחשבון הפער בין המקום הראשון לאחרון עומד על כ-170 שקלים בלבד בשנה.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

יציבות בחוזים העתידיים בוול סטריט לקראת דוח התעסוקה; מגמה מעורבת באירופה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

תיקון והתנצלות