גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מקפידה על שומות לא קמצניות": יום אחד אולי תקבלו ממנה מכתב שיפקיע את הקרקע שלכם

ענבל קנקה ממונה על הליך הפקעות הנכסים הגדול ביותר שנעשה בישראל אי־פעם, שיאפשר סלילה של קווי מטרו מתחת ל־24 רשויות, אבל לא שוכחת את האזרח: "אנשים אומרים 'יפה שאכפת לך', אבל יש לי אינטרס" ● את הקושי הגדול היא חווה מול הממשלה: "חושבים שאנחנו זורקים כסף" ● החודש היא גם מונתה לסמנכ"לית המקרקעין בנת"ע ● הנשים המשפיעות, הרשימה השנתית של גלובס

ענבל קנקה, סגנית מנהל חטיבה מקרקעין בנת''ע / צילום: כדיה לוי
ענבל קנקה, סגנית מנהל חטיבה מקרקעין בנת''ע / צילום: כדיה לוי

"אנחנו עובדים מסביב לשעון כמו משוגעים כדי שברבעון השני של השנה אנשים יתחילו לראות את השופלים מתחילים לעבוד על המטרו", אומרת ענבל קנקה, שאחראית על מבצע ההפקעות הגדול ביותר שעשתה המדינה אי־פעם.

מטרת המבצע היא לאפשר חפירה של שלושה קווי מטרו באורך של 150 ק"מ מתחת ל־24 רשויות מקומיות ולהציב יותר מ־100 תחנות נוסעים. עלותו המוערכת היא 10 מיליארד שקל.

פרויקט הנשים המשפיעות של גלובס 2025: הרשימה המלאה

המטרו עתיד להתחיל לפעול בהדרגה החל משנת 2034, אבל ההפקעות כאמור כבר החלו בשנה שעברה ויגיעו לשיאן השנה. אלה יכללו 200 אלף הודעות הפקעה עבור 11 אלף דונם והן כוללות גם יותר 400 יחידות דיור להריסה ופינוי.

זה לא קשה להיות מי שאמונה על הפקעה של כל כך הרבה מאנשים?

"אם אתה מצייר את זה כאילו אני באה, עם כל הסמכויות שהקנה לי החוק, להוציא אדם מהנכס באופן חד־צדדי - אז כן. אבל זה לא המצב. אני מפנה שטח לטובת פרויקט לאומי אדיר שישנה את החיים של כולם. אני משלמת לאותו אדם את הסכום ההוגן ונותנת לו תמריצים בדמות תוכניות של התחדשות עירונית. אנשים לא יודעים כמה אנחנו יושבים עם בעלי דירות וחנויות כדי למצוא פתרונות יצירתיים, איך מפחיתים תשלומי מס איך מוצאים פתרונות להתחדשות עירונית.

"אני מייצגת את המדינה אבל במקרים רבים אני רואה את עצמי כמי שמייצגת גם את האזרח. זה אינטרס שלי לשתף פעולה, אז יהיה קל יותר לעשות את העבודה. הוגנות תביא לתוצאה נכונה, מהירה וחסכונית גם עבורנו".

קנקה (45) מונתה לפני כשבועיים לסמנכ"לית המקרקעין בחברת נת"ע. זאת לאחר עשור שבו עמדה בראש החטיבה שאחראית בין היתר גם על הפקעת הקרקעות לטובת הרכבות הקלות. היא נולדה במשפחה דתית בירושלים, לאב שעלה לישראל מסלובקיה ולאם פרסייה שלימדה עברית באולפן. "ההורים שלי הכירו והתאהבו באולפן כשאמא לימדה עברית ואבא היה עולה חדש".

בגיל 12 המשפחה עברה לארה"ב לשליחות של אביה מטעם חברת אמדוקס. לאחר ארבע שנים המשפחה חזרה לישראל והתמקמה ברעננה, בבית שבו חיה היום קנקה. היא הייתה חברה בבני עקיבא ושירתה כמורה בשירות לאומי בירושלים. לקראת סוף השירות יצאה בשאלה ונרשמה ללימודי משפטים: "לא רציתי להיות עורכת דין, אבל נהייתי. בכל מקרה, בסוף החלפתי את המקצוע באחד שהוא יותר בונה ופחות הורס". במקביל ללימודיה השתלבה במשרד עורכי הדין שרגא בירן ואת ההתמחות עשתה במשרד בורנשטיין בסון, שם הכירה את בן זוגה.

עד מהרה השתלבה קנקה, שהתמחתה בתכנון ובנייה, בחברות התשתית הממשלתיות. היא התחילה ברכבת ישראל, כשהייתה צריכה לקדם תחת עתירות בבתי המשפט את מסילת הקו המהיר לירושלים ואת המסילות לכרמיאל ולבית שאן. לאחר עשור עברה לחברת נת"ע, גם שם היא עובדת כבר עשור, וכאמור לאחרונה מונתה לסמנכ"לית.

"אני שמה לב שבנת"ע וגם בחברות אחרות, ממשלתיות ויזמיות, יש בתקופה האחרונה עלייה במספר הנשים בתפקידים בכירים מאוד בחברות תשתית", אומרת קנקה. "מקצועות ותפקידים שהיו נחלת גברים מאוישים יותר ויותר בידי נשים חכמות, אסרטיביות ומוכשרות. אלה נשים שמביאות לתחום התשתיות את הפן הנשי, שיש בו גם ראייה הוליסטית ומרחבית. אין לי ספק שהשינוי שקורה בשנים האחרונות ישפיע בצורה מאוד משמעותית".

"מקפידה על שומות לא קמצניות"

לא תמיד נושא ההפקעות היה מנת חלקה של נת"ע. "כשאני הגעתי לחברה הרשויות המקומיות ניהלו את זה. אבל לקראת הקמת הקווים הירוק והסגול קיבלתי החלטה שנת"ע תבצע את זה, כי הפקעות דרך הוועדות המקומיות מחייבות הפחתה של 40% משווי הפיצוי, ולא רצינו לפגוע באזרחים ולשלוח אותם לנהל תביעות של 12 שנה בגין ירידת ערך".

קנקה מספרת כי הנושא גרר מחלוקת מול משרדי האוצר והמשפטים, שבסופו של דבר הגיעה לפשרה. "אנחנו יכולים להציע פיצוי מוגדל שלוש שנים מאישור התוכנית, ולכן אנחנו רצים לפרסם את הודעות ההפקעה ולשלוח הודעות אישיות לבעלי הקרקע, כדי שנוכל לתת סכומים גדולים יותר. אם הם לא מסכימים להצעה עדיין יש להם זכות לנהל תביעות. אם הנפקע מוותר על תביעות הוא יקבל גם תוספת של 25% - כלומר 125% מערך הקרקע. נוסף על כך, יש הנחה של 50% במס השבח. אני מנחה את השמאים שלי לעשות שומות הוגנות ולא קמצניות, ובאמת ההנחיות האלה הצדיקו את עצמן. כמות תביעות פיצויי ההפקעה שקיבלנו בגין הקו הירוק והסגול היא מזערית".

ומה לגבי פוטנציאל ההשבחה?

"זה עולה במיוחד כשמדברים על קרקע חקלאית. אני מעריכה שיהיו כאלה תביעות בדפו (מוסכי הרכבת - א"ז) בסגולה ובראשונים, שם הקרקעות נסחרות בסכומים מטורפים כי מקווים שיום אחד הן יהיו סחירות - אבל אין שם תוכניות כאלה. בית המשפט אומר, ובצדק, שהמדינה לא צריכה לשלם פיצויים לפי עסקאות השוק כי הן ספקולטיביות. במקרים האלה אם מישהו חושב שמגיע לו אלפי שקלים למטר ולא עשרות, יש לו יכולת להגיש תביעה".

איפה עיקר הקושי?

"ההרגשה שכל העולם נגדך. מילא נפקעים, אבל למה אנשים מהבית? יש בממשלה אנשים טובים אבל הם תחת הפלורוסנטים ולא מכירים את הקושי שלנו. הם חושבים שאנחנו זורקים כסף ורוצים לשלם כמה שיותר כדי לעשות לעצמנו עבודה קלה. זה לא נכון. אנחנו רוצים לשמור על המדינה ולעשות את התהליך הזה בצורה נכונה".

הפרצוף של נת"ע זה הפרצוף של המדינה שמוציאה אותם מהבית. אז המינימום הוא להתייחס בכבוד ולתת מה שמגיע להם ולא לשלוח אותם לתביעות, עורכי דין ושמאים. זה מלא כסף. יש כאלה שאומרים לי 'וואו, איך אכפת לכם', אבל מבחינתי זה מובן מאליו. זה שוק קטן וצריך להשאיר מערכות יחסים טובות ואמון הדדי".

2025 תהיה שנת שיא בהפקעות

עד כה בנת"ע כבר הוציאו 12 אלף הודעות הפקעה אבל זו רק ההתחלה. "2025 הולכת להיות שנת שיא בהפקעות המטר. הולכים לצאת הצווים שלנו על קו M2, שעובר במרכז תל אביב, ובקרוב גם אתחיל להציע את התשלום המלא והשוק יתחיל לראות את הפיצויים שמתקבלים. אני אשלם כסף על מה שאני מפקיעה בפועל, וזה יהיה קודם כול כדי להקים את הדפו בסגולה ובראשונים ובעבודות שאנחנו מתחילים ברחוב גולדה מאיר בחולון וביגאל אלון באור יהודה".

קנקה אחראית גם על תוכניות התחדשות עירונית שבמסגרתן לנפקעים תינתן הזדמנות לקבל יותר זכויות בבניינים שיעברו התחדשות. לדבריה, התכנון של 22 מתחמים יואץ השנה.

בחטיבה שלה עובדים יותר מ־20 שמאים ועורכי דין שאחראים על ביצוע ההפקעות. "אנשים חושבים שבחברה ממשלתית עושים עבודה אפורה ומחתימים כרטיס לשמונה שעות. אבל אצלנו חלק מהעובדים לומדים גם תכנון עירוני בסיוע של נת"ע וכל הזמן מתמקצעים ומתקדמים בתפקידים, כי זה בית ספר לתשתיות לאומיות ולמקרקעין. אנחנו מתעסקים עם הקרקע באזורים הכי מורכבים ואינטנסיביים, אנחנו לא סוללים מסילה באזורי ספר, אלא במרכזי הערים, עם דרישות ופוליטיקה - ובסוף מצליחים. אני מחייבת את העובדים שלי ללכת ברגל לאורך התוואי כדי לראות את הנכסים בעיניים ולמצוא פתרונות".

קנקה מסבירה שאחד האתגרים הגדולים ביותר קשור גם בכמות. "עשינו הפקעות מורכבות בתקופת בניית קווי הרכבת הקלה, אבל המטרו הוא כל מה שעשינו עד היום כפול שלוש ובלוח זמנים לחוץ מאוד. האתגר המקצועי המשמעותי בעיניי הוא שאנחנו לא רק עושים הפקעות, אלא יוזמים פינוי־בינוי נדל"ני סביב התחנות ומעל התחנות.

"כלומר אנחנו לא מציעים רק פיצוי הפקעה, אלא נכס חלופי משודרג בסמיכות למטרו. אנשים היו יוצאים בבוקר מדירת שלושה חדרים בלי ממ"ד וצריכים לעמוד בפקקים כל היום כדי להגיע לעבודה. הם יוכלו לרדת לרחוב מדירת ארבעה חדרים מפונפנת בבניין חדש עם מרפסת, ממ"ד ומעלית ולהגיע לעבודה במטרו בלי פקקים ולשמוע מוזיקה בכיף שלהם.

"זה החידוש והאתגר. זה לא רק פרויקט תשתית. אנחנו משנים את כל החוויה האורבנית ומשביחים את הנדל"ן וכל המרחב יתאים את עצמו. זה לא יקרה מחר בבוקר, אלא בעוד עשור, אבל אין אף חברה אחרת שעושים בה דברים כאלה".

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

חמאס: המתווכות העבירו הצעות חדשות להפסקת אש – אנחנו בוחנים אותן

ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה עולה למרות הנפילה במסירות

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"