גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסף הגדול באמת נמצא במוצר החיסכון הזה. כך תעזרו לו לצמוח

מה ההבדל בין גמל להשקעה לפוליסת חיסכון? מתי עדיף לוותר על הטבות המס ולהשקיע פשוט בקרן נאמנות? ואיך מוזילים את דמי הניהול וחוסכים עד מאות אלפי שקלים בקרן הפנסיה? ● אחרי שתקראו את הכתבה הזאת, תדעו להבחין בין כל מוצרי ההשקעה שקיימים בשוק ● גלובס עושה סדר

המדריך לדמי הניהול
המדריך לדמי הניהול

הציבור הישראלי צובר הר של מזומנים בהיקף של לא פחות מטריליון וחצי שקל. בינתיים, במכשירי חיסכון והשקעה צוברי תשואה כמו קרנות נאמנות, קופת גמל להשקעה, ופוליסות חיסכון יש כ־750 מיליארד שקל. המשמעות פשוטה - הישראלים מתקשים להתמצא בג'ונגל של עולם ההשקעות. ויש להם סיבות טובות.

תשואה של 70% בשנה: המניות שמושכות את בורסת תל אביב והאם נשארו הזדמנויות?
המחשבון | רוצים להצמיח את הכסף שלכם באגרסיביות? אלה מכשירי ההשקעה המתאימים 

מוצרי ההשקעה השונים נראים לעתים מורכבים, מגוון האפשרויות רחב, וקשה להשוות בין הגופים במטרה למצוא את התנאים הטובים ביותר. גלובס עושה סדר במכשירי החיסכון וההשקעה בשוק. מה אתם צריכים לדעת על כל מוצר, למי הוא מיועד, ומי מציע את דמי הניהול הכי משתלמים?

קרן נאמנות: קשה לדעת כמה באמת אתם משלמים

■ דמי ניהול בקרן מחקה: 0.35%
■ דמי ניהול בקרן אקטיבית: 1.2%

קרנות נאמנות הן הדוגמה המובהקת למכשיר השקעה לטווח קצר (הציבור מחזיק בו כשנה בממוצע). ניתן לנהל אותן דרך הבנק, או דרך בתי ההשקעות כשבדרך כלל בבתי ההשקעות דמי הניהול זולים משמעותית והפער יכול להגיע ל־80%. קרנות נאמנות למעשה מנהלות עבורכם את הכסף ומשקיעות באג"ח ומניות בארץ ובעולם. יש קרנות מתוחכמות יותר, כמו אלו האקטיביות שמעניקות חופש פעולה למנהלי ההשקעות להחליט כיצד לפעול, ויש קרנות פסיביות (מחקות מדדים כמו S&P 500 או ת"א 35). אבל כל מעבר בין מסלולים הוא אירוע מס, כלומר תידרשו לשלם על הרווחים שצברתם 25% מס.

כעת, ועדה ממשלתית בשם ועדת הארביטראז' בין מוצרי החיסכון, ממליצה ליצור מעין סל של מוצרים, שכל עוד הכסף שלכם יעבור בניהם - תזכו בדחיית מס, עד למימוש הרווחים. כך תוכלו לעבור בין קרנות נאמנות, פוליסות חיסכון וגמל להשקעה, ללא אירוע מס. עבור חוסכים רבים מדובר בבשורה, אבל היא עוד רחוקה ממימוש.

בשאלת העדיפות של המוצר יש ויכוח גדול. אייל גורן, משנה למנכ"ל אי.בי.אי קרנות נאמנות, מציין כי "היתרון הוא אחידות. לא צריך להתמקח מול הגופים על גובה דמי הניהול. מי שמשקיע 500 שקל או מיליון שקל יקבל את אותם דמי ניהול". את מחירון דמי הניהול ניתן למצוא למשל באתר פאנדר.

מנגד, עומר קרונזון, מתכנן פיננסי בסוכנות ארבע עונות, טוען כי "בקרנות נאמנות יש הרבה עלויות עקיפות שהמשקיע לא מכיר והן לא שקופות לו, כמו עמלת נאמן ודמי משמרת (ל-90% מהציבור, שרוכש דרך חשבון מסחר בבנק. נ"א). רוב האנשים לא קונים קרן פסיבית, כמו קרן שמחקה את מדד ה־S&P 500, אלא תיקים אקטיביים עם דמי ניהול גבוהים של יותר מ־1% (ולפעמים אף יותר מ-2%) - לכן, זה מוצר יקר יותר. לקוחות עם תיק של 2 מיליון שקל ויותר עדיין נמצאים בקרנות נאמנות, ומטביעים אותם בעמלות".

■ עוד משהו: בזכות רפורמת בכר מלפני 20 שנה, נוצרה תחרות גדולה בתחום כשהבנקים כבר לא מנהלים אותו לבדם ורוכשים עבור הציבור את הקרנות של עצמם. כך גם דמי הניהול בענף קרנות הנאמנות נחתכו ב־60%, כפי שמצאה בדיקה שערכה לפני שנה רשות ניירות ערך. בפועל, ניתן לרכוש קרנות המחקות מדדים כמו ת"א 35 או S&P 500 בדמי ניהול אפסיים.

■ למי מתאים: למשקיעים לטווח קצר, שלא חוששים להזיז כספים בעצמם.

קופת גמל להשקעה: הטבת המס שווה את דמי הניהול?

■ הגוף הכי זול: אינפיניטי (0.52% דמי ניהול)
■ הגוף הכי יקר: מור (0.74%)

קופת גמל להשקעה היא מכשיר השקעה לטווח בינוני־ארוך שאותו מנהלים גופי החיסכון דוגמת אלטשולר שחם, ילין לפידות, אנליסט, מיטב, הראל, מגדל ועוד. היתרון הגדול של קופת הגמל להשקעה היא הטבת המס שבה: אם תמשכו את הכסף כקצבה אחרי גיל 60, תזכו לפטור מלא ממס. ובכל זאת, בממוצע, הישראלים פודים את הקופות הללו אחרי כ־3.5 שנים. אבל זה לא היתרון היחיד של המוצר. מדובר במכשיר השקעה נזיל, שהמעבר בין המסלולים בו או בין גופים שונים לא כרוך בתשלום מס. המס בו מגיע רק עם משיכת הכספים. לדברי קרונזון מארבע עונות, "הריבית דריבית במוצרים פנסיה, גמל והשתלמות, בטווח הארוך היא עצומה. כך שכל שבריר חיסכון בדמי הניהול יכול להתבטא אחרי שנה, בדמות עוד כסף".

אבל החיסרון הגדול הוא שהמוצר מוגבל בתקרת הפקדה שנתית של 81.7 אלף שקל (נכון ל־2025 ומתעדכן בהתאם למדד). באשר לדמי הניהול, בימים אלו הרגולטורים עצמם דנים בשאלה האם מדובר במוצר משתלם עבור הצרכן. דמי הניהול נחשבים יקרים ביחס לקרנות נאמנות פסיביות. מנגד, ביחס לקרנות אקטיביות, קופת גמל להשקעה זולה משמעותית.

■ עוד משהו: אם המלצות ועדת הארביטראז' יתקבלו, זו תהיה מכה אנושה לקופות הגמל להשקעה שתשחק את ההטבה כך שתקרת ההפקדה הפטורה ממס תהיה נמוכה משמעותית.

■ למי מתאים: למי שרוצה לשים כסף פעם אחת ו"לתת לו לעבוד", ולא להתעסק כל הזמן עם ניהול הכסף, כמו ביצוע פעולות קנייה ומכירה. אנשים שצברו סכומי כסף נמוכים יחסית.

 

קרן השתלמות: מוצר חיסכון ללא תחרות, אבל לא כולם זכאים

■ הגוף הכי זול: מגדל וכלל (0.54% דמי ניהול)
■ הגוף הכי יקר: אלטשולר שחם ומור (0.71%)

קרן השתלמות היא ללא ספק מוצר חיסכון ללא מתחרים. הוא אמנם נחשב כמוצר לטווח בינוני, שניתן למשוך ממנו את הכסף לאחר 6 שנים עם פטור ממס, אבל ההטבה שבו הופכת גם השקעה ארוכת טווח למשתלמת במיוחד. לעומת זאת, אם תמשכו את הכסף לפני הזמן, תידרשו למס של עשרות אחוזים, שיכול להגיע עד 47% גם מהרווחים וגם מההפקדות שהפריש עבורכם המעסיק (הקרן מורכבת מהפרשה חודשית של העובד - 2.5% משכרו ושל המעסיק - 7.5%).

המומחים תמימי דעים שזהו מוצר החיסכון הטוב ביותר שקיים היום, כיוון שכל סכום כסף שתחסכו בו יהיה פטור ממס. לכן, יועצים פיננסיים רבים ממליצים להגדיל בו את הרכיב המנייתי ולהשאיר אותו לכמה שיותר שנות חיסכון. בפועל, כפי שחשף השבוע גלובס, אנשים מחזיקים בו לתקופה של כ־15 שנים בלבד בממוצע.

החיסרון של המוצר הוא ששכיר לא יכול לפתוח אותו לבד, אלא תלוי ברצון של המעסיק. עצמאי יכול לפתוח לעצמו קרן השתלמות. לכן, לכחצי מאזרחי ישראל אין קרן השתלמות. בנוסף, הטבת המס מוגבלת - והיא תקפה עד הפקות של כ־19 אלף שקל בשנה (לשכיר. לעצמאים תקרה גבוהה יותר). התקרה הזו, בניגוד לזו של קופת הגמל להשקעה, לא התעדכנה כבר 20 שנה, ונשחקה עם השנים בעקבות האינפלציה בכ־45%.

■ עוד משהו: באוצר רואים במכשיר הזה "הטבה לעשירים" ומעוניינים בכל שנה לבטל אותה, אך נתקלים בהתנגדות נחרצת של ההסתדרות ונאלצים לסגת מכך בתמורה לגזירות אחרות. מנגד, באיגוד בתי ההשקעות למשל היו רוצים לראות דווקא הרחבה של ההטבה הזו ופתיחתה לכל הציבור, כך שלא תהיו תלויים ברצון הטוב של המעסיק.

■ למי מתאים: לכל שכיר שמצליח לקבל זאת מהמעסיק, או לעצמאים.

פוליסת חיסכון: בין קרן נאמנות לגמל להשקעה

■ דמי ניהול ממוצעים: 0.74%

מדובר במוצר חיסכון לטווח הבינוני, דומה מאוד לקופת גמל להשקעה אך מנוהל רק על ידי חברות הביטוח (כלל, הפניקס, מנורה וכד'). היתרון של פוליסת חיסכון הוא שאין מגבלת הפקדה, כך שתוכלו להפקיד לתוכה כל סכום שתרצו. בנוסף, מעבר בין מסלולים הוא איננו אירוע מס - כל עוד לא עברתם גוף חיסכון. מנגד, החיסרון הגדול הוא דמי הניהול הגבוהים, שלאורך שנים יכולים להצטבר.

■ עוד משהו: ועדת הארביטראז' מעוניינת לשדרג את מעמד פוליסות החיסכון, כך שגם במעבר בין מנהלי ההשקעות השונים תשלום המס יידחה.

■ למי מתאים: למי שרוצה לשים כסף פעם אחת ו"לתת לו לעבוד", ולא להתעסק כל הזמן עם ניהול הכסף, כמו ביצוע פעולות קנייה ומכירה. כמו כן, אנשים שצברו סכומי כסף גבוהים יחסית, כך שאינם יכולים להכניס אותם לקופת גמל להשקעה.

קרן פנסיה: לא תמיד הכי זול זה הכי משתלם

■ הגוף הכי זול: אינפיניטי (1% מההפקדה ו־0.18% מהצבירה)
■ הגוף הכי יקר: מנורה (1.73% מההפקדה ו־0.15% מהצבירה)

בניגוד למכשירים האחרים, כאן מדובר בחיסכון שהוא חובה, ואתם גם לא שולטים בכמות הכסף שתחסכו בו מדי חודש. מאז שנת 2008 כל עובד בישראל מחויב להפקיד כספים לפנסיה. העובד עצמו מפריש 6%־7% משכרו, בעוד המעסיק מפריש ל"תגמולים" 6.5%־7.5% ול"פיצויים" 6%־8.33%. מדובר בחיסכון לטווח ארוך מאוד שאמור להיצבר למיליון שקל ויותר בשנות הפנסיה, במטרה לאפשר לאדם שמירה מסוימת על רמת החיים שהייתה לו במהלך שנות העבודה. אם יש המלצה גורפת בתחום, הרי שהיא לא לפדות את כספי הפיצויים כשעוזבים מקום עבודה, שכן מדובר בכספים שנועדו לפנסיה ולא לצריכה שוטפת. בנוסף, משיכה מוקדמת מובילה לפגיעה בהטבות מס בפנסיה.

בקרנות פנסיה דמי הניהול מתחלקים לשניים: מההפקדה - כלומר בהסכום שאתם מפקידים בכל חודש. ומהצבירה - כלומר מהקרן שנצברה לאורך זמן. ככל שהקרן שלהם גדלה, דמי הניהול מהצבירה הופכים לנתון המשמעותי ביותר ולכן עליו כדאי להתמקח.

שורה של רפורמות ניסו (וגם הצליחו) להוזיל משמעותית את דמי הניהול בקרנות הפנסיה. אחת מהן, משנת 2016, היא זו של קרנות הפנסיה "ברירת מחדל". אלו, נבחרות במכרז של המדינה, ומציעות את דמי ניהול זולים במיוחד: 1% מההפקדות ו־0.22% מהצבירה. הרפורמה נועדה לסייע לעובדים שלא יכולים להתמקח על תנאי הפנסיה שלהם. מנגד, לא תמיד הכי זול זה הכי משתלם. מצד שני בקרנות ברירת מחדל יש חשש שמכיוון שמדובר בפנסיות נפוצות בקרב מקבלי משכורות נמוכות וצעירים, והיא לא מתמחרת בעיות בריאותיות מסוימות, הקרנות הללו פחות יציבות מהמקבילות הגדולות יותר. ובכל זאת, לפחות בינתיים מדובר בחשש עתידי בלבד שספק אם יתממש. ובכל מקרה נעשים צעדים כדי לנסות ולכפר על הסיכון המדובר.

דמי הניהול המקסימליים עומדים על 6% מההפקדות החודשיות ועד 0.5% מהכסף שכבר נצבר בתוך קרן הפנסיה. בפועל, מאז רפורמת פנסיות ברירת המחדל, נוצרו קרנות זולות יותר משמעותית. ההבדל עשוי להגיע למאות אלפי שקלים שיישארו בקרן הפנסיה שלכם, ולא "ייאכלו" כדמי ניהול.

■ עוד משהו: דמי הניהול הוא אמנם הנתון היחיד שיש לנו השפעה עליו (ראו מסגרת), אבל כמובן שהם לא התמונה כולה. והחלק הארי של החיסכון נובע מהתשואות לאורך זמן ואפקט הריבית דריבית.

עוד כתבות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

תיקון והתנצלות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה