גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תגלית פורצת דרך במכון ויצמן יכולה להוביל לדור חדש של אנטיביוטיקות

קבוצת חוקרים בהובלת פרופ' יפעת מרבל גילתה מנגנון חיסוני טבעי שלא היה ידוע עד היום, ובו מאות אלפי חומרים שנלחמים בבקטריות ● מדובר בגילוי שמסעיר מדענים ואנשי ביומד על רקע משבר העמידות של חיידקים לאנטיביוטיקה

צוות החוקרים, מימין לשמאל: ד''ר מרב שמואלי, ד''ר פאולה אנטונלו, ד''ר ארסניי לובוב, עינב לזר, קארין גולדברג ופרופ' יפעת מרבל / צילום:  באדיבות מכון ויצמן
צוות החוקרים, מימין לשמאל: ד''ר מרב שמואלי, ד''ר פאולה אנטונלו, ד''ר ארסניי לובוב, עינב לזר, קארין גולדברג ופרופ' יפעת מרבל / צילום: באדיבות מכון ויצמן

אם היינו מצלמים את סלון הבית שלכם בכל יום בשעה שבע בערב, כנראה היינו לומדים עליכם כמה דברים מעניינים. ומה אם היינו מצלמים את תכולת פח האשפה שלכם? אילו דברים נוספים היינו לומדים שלא יכולנו ללמוד מתמונת הסלון? פרופ' יפעת מרבל ממכון ויצמן חוקרת את פחי האשפה של התאים האנושיים, ובשנים האחרונות היא מוצאת שם אוצרות.

הפיתוח, המרוויחים ועסקה של 360 מיליון דולר במזומן: מאחורי אקזיט הביומד הגדול
לאחר התאוששות מסוימת ב-2024, תעשיית מדעי החיים בישראל מביעה אופטימיות לגבי 2025

במאמר שמתפרסם היום בכתב העת Nature, היא ושותפיה למחקר מתארים מנגנון חיסוני שלם שלא היה ידוע בעבר ונמצא שם. לצד מערכת החיסון המולדת ומערכת החיסון הנרכשת כפי שאנחנו מכירים אותה, פועלת זרוע נוספת.

לצד חוקרי המעבדה של מרבל השתתפו במחקר קבוצות המחקר של פרופ' צבי חיוקה מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים; פרופ' ניסן יששכר מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר־אילן; ופרופ' גי לאו מאוניברסיטת אילינוי בארה"ב.

חומרים בפח האשפה

מה שמרבל קוראת לו "פח האשפה של התא" הוא הפרוטאוזום, קומפלקס חלבוני הנמצא בשפע בתאים של רוב האורגניזמים. זה כמה שנים שמרבל והחוקרים במעבדה לומדים אותו ואת תוצריו, בשיטות שהם פיתחו ולכן מניבות המון גילויים חדשים.

"במקור בכלל לא חקרתי לא מיקרוביולוגיה ולא חיידקים", אומרת מרבל לגלובס. "חקרנו איך תוצרי הפירוק בפרוטאוזום משתנים במצב של מחלה סרטנית או מחלה אוטואימונית". ההפתעה הראשונה התגלתה לפני כמה שנים. "גילינו לא רק שתוצרי הפירוק בתוך הפרוטאוזום אחרים מאשר ברקמה בריאה, אלא שהפרוטאוזום, הפח עצמו, הוא שהשתנה".

חיידק שעשוי לגרום דלקות באנשים עם כשל חיסוני. משמאל: תא חיידק תקין בתרבית. מימין: התא מושמד על ידי חומר אנטי־מיקרוביאלי שהתגלה במחקר / צילום:  באדיבות מכון ויצמן

איך זה עובד?
"הנה פח, פרוטאוזום", היא מראה דוגמה מוגדלת של מולקולה. "אהרון צ'חנובר ואברהם הרשקו, חוקרי הטכניון שזכו בפרס נובל, גילו שיש לו מעין 'כובע', תת־יחידה רגולטורית, שמפרקת חלבונים שסיימו את תפקידם.

"לפירוק החלבונים בגוף יש שני תפקידים: האחד - להפוך את החלבונים חזרה לאבני בניין שאפשר להשתמש בהן, והשני - להציג את הרכיבים למערכת החיסון. כאשר השינוי הזה קורה, החלק השני של התפקיד לא מתממש.

"אנחנו גילינו שבזמן מחלה, נוצר לפרוטאוזומים 'כובע' אחר, שגורם להם לא להציג את תוצרי הפירוק של החלבון למערכת החיסון. זהו בעצם מנגנון בריחה של הסרטן ממערכת החיסון". זה כשלעצמו היה גלוי מסעיר שזיכה את הקבוצה במאמרים יוקרתיים ופרסים.

איך הגעתם מכאן לפעילות אנטי־חיידקית?
"המשכנו לחקור את תוצרי הפירוק של הפרוטאוזום וזיהינו תוצרי חיתוך שמופיעים שוב ושוב. הקלדנו את הרצף שלהם במנועי חיפוש מדעיים, ופתאום גילינו שאלה רצפים שזוהו על ידי חוקרים אחרים כבעלי פעילות אנטי־מיקרוביאלית. בהתחלה מצאנו אחד כזה, שניים, שלושה, 273!". אלה היו חומרים שזוהו בעבר, לא כולם בבני אדם. חלקם נמצאו כקוטלי חיידקים בדגימת מעבדה, או ככאלה שמשמשים להתמודדות עם חיידקים אצל זבובים, למשל.

"חלק מהחומרים הללו סומנו כבר בעבר על ידי מדענים כאופציות לפיתוח אנטיביוטיקות חדשות, אך אף אחד לא ידע שהם חלק ממערכת מסודרת בתוך הפרוטאוזום שכל הזמן פועלת כדי לייצר אותם לשם כך".

הם היו בפח. איש לא חיפש שם.
"גילינו שהם קבורים עמוק בתוך החלבון ויכולים להשתחרר רק אם החלבון הולך לפירוק. אז חיפשנו בתוך תוצרי הפירוק של החלבונים עוד חומרים שמתאימים במבנה שלהם להיות אנטי־בקטריאליים, אבל עדיין אינם ידועים למדע. וגם כאלה מצאנו המון! מאות אלפים".

מנגנון חדש למדע

במחקר הנוכחי התגלה כובע חדש, שלישי, לפרוטאוזומים. "כשהכובע הזה מופיע על הפרוטאוזום, הוא חותך החוצה מהחלבונים יותר חתיכות שנראות אנטי־חיידקיות", אומרת מרבל.

הכובע הזה מופיע בהדבקה?
"זה מה שמצאנו. כשהדבקנו תאים בחיידק, ראינו שינוי מטורף בחיתוך, כך שמופיעים הרבה יותר רצפים שנראים בעלי יכולות אנטי־חיידקיות. אחר כך פגענו ב'כובע' של הפעילות האנטי־חיידקית, ואז הדבקנו את התא בחיידקים. ראינו שכאשר אין אפשרות להביא את הכובע הזה, יש פחות יכולת לבצע את החיתוכים שמניבים את הרצפים האנטי־בקטריאליים, והחיידקים משגשגים. את החלק הזה בפרויקט הובילה קארין גולדברג, תלמידת מחקר במעבדה.

"אחר כך שמנו את החיידקים בצלחת פטרי עם החלבונים החתוכים שלנו, וראינו שהרצפים פוגעים בחיידק ברמה שהיא שוות ערך לאנטיביוטיקות מוכרות. אבל אם שמנו את החלבון השלם יחד עם החיידק, לא קרה כלום. זה מנגנון שקורה רק בתיווך הפרוטאוזום".

בשלב הזה די ברור שזה לא מקרי. נראה שמדובר במנגנון חיסוני חדש למדע, אבל ישן מאוד לטבע.

כשמרבל וצוותה הפיקו את הרצפים מתוך החלבונים ונתנו אותם לעכברים עם מחלה חיידקית, הם מצאו שהם יכולים לפגוע בשגשוג של כמה וכמה סוגים של חיידקים, כולל חיידקי בית חולים שנחשבים בעייתיים מאוד.

"בינתיים לא הצלחנו לחזות מראש בדיוק איזה רצף יהרוג איזה חיידק", אומרת מרבל. זאת שאלה למחקר הבא.

קצה הקרחון של המחקר

מרבל נרגשת מהרעיון שהחומרים הללו יהפכו לאנטיביוטיקות. "קומבינציות בין כמה חומרים כאלה יכולות להיות מאוד חזקות. ואלה חומרים שהגוף מכיר. יש סיכוי שהם יזיקו פחות לגוף הבריא".

האם חומרים כאלה מזיקים גם לחיידקים רצויים בגוף, כמו שעושה אנטיביוטיקה?
"אנחנו עוד לא יודעים זאת בוודאות, אבל כנראה יש חיידקים שההתפתחות שלהם עם בני האדם לאורך השנים גרמה להם להרים איזשהו דגל, שמונע מחתיכות החלבון הללו לפרק אותם. ייתכן שכאשר בכל זאת נוצר אצל בני אדם זיהום חיידקי, זה קורה כי חיידקים רעים מחקים את מנגנון הבריחה הזה".

ובאמת, לפעמים אנחנו חולים בזיהום חיידקי, למרות שיש לנו בגוף את המנגנון הגאוני הזה.
"ייתכן שכשבכל זאת נוצר זיהום, זה קורה כי מינון החיידקים עובר רף מסוים שאנחנו לא יכולים להתמודד איתו, ואז אם נתסף בחומרים הללו מבחוץ או באופן נקודתי במקום הזיהום, נוכל לעזור. ייתכן גם שאדם הסובל מכשל חיסוני יוכל ליהנות מתוספת של החומר מבחוץ.

"מסקרן אותנו שלא כל הרצפים פוגעים באותן בקטריות. השלב הבא הוא מיפוי החומרים ויעילותם מול זיהומים. נשמח לשמוע מתלמידי מחקר שרוצים לעשות זאת". יש עוד שאלות, אומרת מרבל. "אולי יש מנגנון כזה גם להתמודדות עם וירוסים ופטריות? אנחנו בקצה הקרחון של הבנת תפקיד הפרוטאוזומים במחלות".

עוד לפני פרסום המאמר, הגילויים של מרבל מסעירים את תעשיית הביומד, ויש אפילו מי שמהמרים עליה לפרס נובל.

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?