גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשל טראמפ עלול לדחוף את אמריקה לדרמה שתטלטל את הדולר

ממשל טראמפ יורה לכל הכיוונים ועלול לחבר שלושה משברים מסוכנים לאחד גדול במיוחד ● צירוף של משבר חוקתי עמוק, פגיעה קשה בעצמאות הפדרל רזרב, והידרדרות קשה ביחסים הבינלאומיים עלול ליצור דרמה גדולה מדי עבור בעלות החוב ומעמד הדולר ● אם יקרוס האמון הבינלאומי בדולר צפוי תוהו ובוהו בכלכלה העולמית כולה

דונלד טראמפ. מדיניות תזזיתית מסוכנת / צילום: Shutterstock
דונלד טראמפ. מדיניות תזזיתית מסוכנת / צילום: Shutterstock

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of M oney" ומקליט הפודקסט KanAmerica.com. בטוויטר @ChananSteinhart

הנשיא טראמפ החל את כהונתו בסערה ובמבול של צווים נשיאותיים אשר לרבים מהם, אם אכן יוצאו אל הפועל, משמעויות כלכליות וכספיות מרחיקות לכת. רבים מהצווים מנוגדים בבירור להוראות החוקה, בין השאר ביחס ל"ארנק", קרי הסמכות בכל עניין תקצוב והוצאת כספים של הממשלה הפדרלית, המצוי בלעדית בידי הקונגרס. רבים מהצווים הללו כבר נעצרו בצווים זמניים של בתי המשפט. עתה המערכה תעבור לבתי המשפט, לדיון בעתירות עצמן, כמו גם בעתירות חדשות שלבטח יגיעו.

לא רק המכסים: הכלכלן שמסביר - מה עומד מאחורי הירידות החדות בוול סטריט?
"החדשות הרעות כבר מתומחרות": האנליסט שמציג תחזית אופטימית לוול סטריט

חוסר שביעות רצונו של הממשל החדש מההתפתחויות האלה ברור. אילון מאסק כבר כינה את הצווים השיפוטיים "מהפכה אלימה" של מערכת המשפט. סגן הנשיא ג'יי.די ואנס הלך צעד קדימה בהצהירו כי "השופטים אינם רשאים לשלוט על הכוח הלגיטימי של הרשות המבצעת" (קרי הנשיא). טראמפ כהרגלו היה גרנדיוזי מכולם. הוא ביטל לחלוטין את רעיון החוקיות. "מי שפועל להצלת המדינה אינו עובר על החוק", צייץ.

גישה זו היא קריאת תיגר על השיטה האמריקאית כולה, המבוססת בכוונת מכוון על ביזור סמכויות בין הרשויות והמדינות, ועל "בדיקות ואיזונים" שקבעו האבות המייסדים בחוקה. נוכח הצהרות מהפכניות אלה של הממשל, לא יפלא כי אי-ציות לפסיקות בתי המשפט כבר הועלה כאופציה אפשרית. דיבר על כך באופן ספציפי סגן הנשיא ואנס בראיון כבר בשנת 2021. בפודקאסט שבו התארח הבהיר כי ימליץ לטראמפ "לפטר כל בירוקרט ופקיד מדרג בינוני בשירות המדינה, ולהחליף אותו באנשים שלנו". הואיל וגם לו ברור היה כי החוקיות של צעד כזה מוטלת בספק גדול, הוא הוסיף: "כאשר בית המשפט ינסה לעצור אותך (את טראמפ), תעמוד בפני האומה ותאמר 'בית המשפט העליון פסק עכשיו, בוא נראה אותו אוכף את פסק דינו'". קריאת תיגר ישירה וחצופה על רעיון שלטון החוק כולו.

ערעור על כללי המשחק עלול לחזור כמו בומרנג

אמריקה נוסדה על בסיס רעיון מהפכני מאוד לזמנו. לפיו, ראש הרשות המבצעת אינו מלך המעניק לעצמו סמכויות והמפרש כרוחו את החוק. אלא הוא משרת הציבור, מוגבל על ידי החוקה, שני בתי הנבחרים והמדינות. במסגרת כללי המשחק הללו, את המחלוקות לגבי פרשנות הוראות החוקה והחוקים יכריעו באופן בלעדי בתי המשפט. בניגוד אולי למדינות לאומיות וחברות שבטיות עתיקות, בארה"ב החוקה ושלטון החוק הם המסד והיסוד המשותף היחידי לעצם קיומה של הרפובליקה. מעולם לא התקיימה ארה"ב אחרת, וספק אם תוכל להתקיים בעתיד. מכוחה של החוקה הזו מתקיימת השיטה בה ל-40 מיליון תושבי קליפורניה יש אותו מספר נציגים בסנאט כמו ל-600 אלף תושבי ויומינג, ול-20 מיליון שבניו יורק כמו ל-750 אלף תושבי אלסקה, אף שבקליפורניה ובניו יורק מייצרים יותר מ-20% מכל התל"ג של ארה"ב, ומשלמים יותר מ-20% מכל המסים שהממשלה הפדרלית גובה.

ג'יי.די ואנס. קריאת תיגר / צילום: ap, Alex Brandon

סירוב הממשל לקיים צווים שיפוטים יביא למשבר חוקתי חמור לא פחות מסירובם ההיסטורי של מדינות הדרום לקבל את הנשיא לינקולן ופרישתם מהאיחוד ב-1860, והוא עלול בקלות ובמהירות להידרדר למשבר פוליטי-חברתי שאת היקפו, ממדיו וכיווני התפתחותו קשה להעריך. בבחירות 2024 ניצח טראמפ בהפרש קולות של כ-1.5% בלבד, ולמפלגה הרפובליקנית רוב של חמישה מושבים בלבד בבית הנבחרים (220:215) - ולא רישיון לבטל כללי משחק בני 250 שנה. יתרה מזו, ערעור על כללי המשחק עלול לחזור אליהם כמו בומרנג: למשל ערעור על הכלל שעל בסיסו ארבע מתוך חמש המדינות הקטנות בארה"ב, שבהן מתגורר כ-1% מהאוכלוסייה, התורם כ-1.2% מהתל"ג, שולחים לסנאט לא פחות משמונה נציגים רפובליקנים (מתוך 100 חברי הסנאט), המייצרים גם את הרוב הרפובליקני בו.

הדרך מסירוב לקיים את כללי המשחק למהומה רבתי קצרה ביותר. עלולות להיות לכך משמעויות כלכליות מרחיקות לכת. אחרי הכול, רבע מהתל"ג האמריקאי מיוצר בשלוש מדינות כחולות (קליפורניה, ניו יורק ואילינוי) ו-68% מהתל"ג בא ממחוזות שבהם יש רוב דמוקרטי.

האיש שקרא "לסיים את הפד" יעמוד בראשו?

אך הדברים אינם נעצרים כאן. מאסק וטראמפ כבר הודיעו כי גם הפדרל רזרב עצמו על הכוונת. בשבועות האחרונים צייץ מאסק מספר פעמים לגבי הצורך לערוך ביקורת לבנק המרכזי ולדרך שבה נקבעת מדיניותו. הוא גם הציע כי חבר הקונגרס לשעבר רון פול יערוך את הביקורת. זו אינה בחירה מקרית: פול בן ה-89 מטקסס ידוע זה שנים רבות כמבקר חריף של הפד. ב-2009 הוא פרסם ספר בשם "לסיים את הפד", שבו קרא לסגירתו של הבנק המרכזי, הואיל והוא "בלתי חוקתי, מזיק כלכלית וסכנה לחירות הפרט". בראיון שערך לא מכבר חזר פול על קריאותיו לחקור את הפד ולקבל פרטים על אופן ניהול מדיניותו המוניטרית, ואיך ולמה הוא מבצע תשלומים. מאסק לא רק מבקש למנותו למבקר הפד, הוא גם סבור כי ראוי שפול ימונה לעמוד בראשו. "הוא יהיה מינוי אדיר כיו"ר הבא של הפדרל רזרב", צייץ. הרעיון כבר החל לצבור תמיכה בחוגים הליברטנים והאולטרה-שמרניים במפלגה הרפובליקנית. חבר הסנאט מייק ליי מיוטה, למשל, מיהר להגיב: "יהיה מדהים לראות את רון פול כיו"ר הפד". גם המועמד של טראמפ ליו"ר פורום היועצים הכלכלים של הנשיא צוטט כמי שדוגל בקיצור זמן כהונת חברי הבורד של הפד, והכפפתם לגמרי לנשיא, שיוכל לפטרם כרצונו.

אילון מאסק. מציע יו''ר חדש לפד / צילום: Associated Press, Matt Rourke

למאסק, כמו לשותפו טראמפ, גם דעות מוצקות בעניין המדיניות המוניטרית של הפדרל רזרב. בקיץ שעבר הוא צייץ כי הבנק איטי מדי בקיצוץ הריבית וכי "הפד היה טיפש בכך שעוד לא קיצץ את הריבית". על הקונספט חזר טראמפ לפני כמה שבועות, בחזרו על דרישתו מינואר כי "על הריבית לרדת". יו"ר הפד ג'רום פאוול מיהר להשיב. הוא הבהיר בעדותו בקונגרס לפני כשבועיים כי הצהרות פוליטיקאים לא משפיעות על החלטת הפד בעניין הריבית, וכי הצעת מאסק לערוך לפד ביקורת הוא לדעתו "צעד לקראת חיסול הבנק המרכזי". בהופעתו חזר והדגיש את חשיבות עצמאותו של הבנק המרכזי בקביעת מדיניותו המוניטרית, וכי "לנו יש מנדט להישאר מחוץ לכל זה כך שנוכל להתמקד לא בבחירות או בעזרה או בנזק לפוליטיקאי או מפלגה... אלא לשרת את הציבור בכללותו", פאוול הוסיף: "זה ברור, פוליטיקאים שרוצים להיבחר לא יתמקדו בצרכים לטווח הארוך".

הרבה מהביקורת של פול מוצדקת. הפד, בעיקר תחת אלן גרינספן וממשיכו בן ברננקי, הנהיג מדיניות מוניטרית מופקרת, שהביאה את כלכלת אמריקה לשאת חוב בלתי נסבל, כמו גם לבועת נכסים מונמנטלית ובעקבותיה פערי עושר חסרי תקדים ומסוכנים. אך את הנעשה אין להשיב, וכל ניסיון כעת לפגוע בקיומו ובעצמאותו של הפד טומן בחובו סיכוני ענק.

נסיבות רגישות במיוחד בחזית החוב

גם בחזית החוץ מהומה ומבולקה. הממשל החדש עושה כל מאמץ לערער את היחסים עם בעלי הברית הקרובים של אמריקה - אירופה, קנדה, מקסיקו וברית נאט"ו, שהייתה המסד לסדר העולמי פוסט מלחמת העולם השנייה. הקנצלר המיועד של גרמניה פרידריך מרץ כבר אמר כי על אירופה "להשיג במהירות עצמאות מארה"ב". להתנתקות מאירופה - ששיאה בינתיים במחזה האימים בבית הלבן בעת ביקורו של נשיא אוקראינה זלנסקי - יהיו השפעות מרחיקות לכת במזרח. נוכח נטישת אוקראינה, קשה לראות איך טיוואן תישאר עצמאית, ולא נופתע אם רבות מבעלות הברית של אמריקה באסיה יחפשו במהרה מסילות ללב בייג'ינג.

להיחלשות המהירה והדרמטית הזו במעמד ארה"ב בעולם מתלווים איומים נמשכים על הטלת מכסים אגרסיביים בעיקר על בנות בריתה (לשעבר), וזאת דווקא בשעה של נסיבות רגישות במיוחד בחזית החוב. חובותיה של ממשלת ארה"ב מסתכמים ב-35.5 טריליון דולר. החוב בנוי משני חלקים: כ-7.3 טריליון דולר ממנו מכונה חוב פנים-ממשלתי, הוא בלתי סחיר ומוחזק בידי הממשלה עצמה וכולל, בין היתר, כ-2.8 טריליון הדולר שהאוצר חייב לקופת הביטוח הלאומי. כ-29 טריליון מהחוב הוא סחיר, קרי באגרות חוב, ומכונה "בידי הציבור". מתוכו כמעט שליש, כ-8.6 טריליון דולר נכון לסוף 2024, מוחזק בידי ממשלות זרות, בראשן יפן (1.1 טריליון דולר), מדינות אירופה (מעל 2.6 טריליון), סין (כ-750 מיליארד) וקנדה (כ-375 מיליארד). בנוסף יש במחזור מחוץ לארה"ב שטרות מזומן בסך מעל טריליון דולר. החוב הזר הזה והכסף המזומן עלולים להציף את אמריקה אם האוחזים בו יחששו לערכו או לעתידו.

מדיניות תזזיתית, לעומתית ומערערת של ממשל טראמפ-מאסק-ואנס, כלפי פנים וחוץ, עלולה לחבר שלושה משברים מסוכנים לאחד. צירוף של משבר חוקתי עמוק, פגיעה קשה בעצמאות הפד והידרדרות ביחסים הבינלאומיים עלול ליצור דרמה גדולה מדי עבור בעלות החוב הגדולות של ממשלת ארה"ב. משבר משולש כזה יכול להביא בקלות לשיטפון של מכירות של חוב אמריקאי בכלל, ושל הממשלה הפדרלית בפרט. ערעור יכולת הממשלה לגייס חוב, 9 טריליון ממנו נדרשים עוד השנה, יגרור לחצים עצומים על הריבית לאורך המשק כולו.

חיבור זה עלול גם להביא לקריסה מהירה באמון הבינ"ל בדולר האמריקאי, שיגרור גל פדיונות באג"ח לסוגיהן, עלייה דרמטית בריבית, וכן קריסה בשוקי המניות, שגם ככה מתומחרים למושלמות. צניחה כזו מלווה בהיחלשות דרמטית במעמד הדולר בעולם תייצר תוהו ובוהו בכלכלה העולמית כולה, כמותו לא צפינו מאז העשור שלאחר מלחמת העולם הראשונה. תרחיש שכזה יהיה סופה של המאה האמריקאית, של עולם הפיאט ושל הכלכלה העולמית כפי שאנו מכירים אותה מזה עשורים רבים.

נותרה רק תקווה אחת - הכסף הגדול באמריקה. מתוך אינטרס מובן וברור הוא יכול לעצור את הדהירה הזו לתחתית. רמז לכך ניתן למצוא במכסים על קנדה ומקסיקו, אשר הוכרזו בקול תרועה, נדחו לחודש, הוטלו שוב בקול גדול ועתה מדובר בביטולם או בשינוי דרמטי שלהם.

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה