גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיטה החדשה של דיירים לעיכוב פרויקטים של התחדשות עירונית

בלשכת עורכי הדין מתריעים: שלב החתימה על הסכם הליווי הבנקאי בהתחדשות עירונית, רגע לפני מימוש הפרויקט, הפך עם הזמן לשעת כושר לעיכובים מצד דיירים ● "מתרחש במקרים רבים"

פרויקט התחדשות עירונית בגבעתיים / צילום: ינאי אלפסי
פרויקט התחדשות עירונית בגבעתיים / צילום: ינאי אלפסי

תופעת "הדייר הסרבן" בהתחדשות עירונית עדיין חיה ובועטת ומוצאת הזדמנות להרים ראש חודשים לאחר החתימה עם היזם - ורגע לפני קבלת היתר הבנייה. בוועדת ההתחדשות העירונית בלשכת עורכי הדין, בראשות עו"ד איתמר פנץ, מתריעים כי לאחרונה נפוצה סרבנות בשלב החתימה על הליווי הבנקאי, אחד השלבים המתקדמים בתהליך הבשלת הפרויקט, שגורמת עיכוב של חודשים - עד כדי סכנה ממשית להתקיימותו.

בית המשפט הנחית מכה של מאות מיליוני שקלים על עיריית תל אביב
כסף בקיר | קבוצות הרכישה חוזרות לשוק? איפה ההזדמנויות וממה צריך להיזהר

במכתב אל בכירי משרד המשפטים, ובראשם המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס, מסבירים בוועדה כי בניגוד לשלבים אחרים לאורך הפרויקט, שלב החתימה על הסכם הליווי (ההסכם המעניק לפרויקט את המימון הנדרש לו מצד הבנק המממן) מצריך את חתימתם של הדיירים עצמם, כל דייר וחתימתו שלו. דיירים שונים מנצלים זאת ו"מעלים התנגדויות רבות לחתום על מסמכי הליווי, כמעט תמיד מתוך נימוקים לא ענייניים", לשון המכתב. "אותם דיירים מוצאים במעמד הזה שעת כושר לסחטנות", טוענים כותבי המכתב, ומציינים כי מדובר בתופעות "המתרחשות במקרים רבים".

במצב הנוכחי מדובר בסרבנות שנופלת בין הכיסאות: אומנם המחוקק הסדיר את ההתנהלות מול דייר סרבן בשלב החתימה על ההסכם מול היזם - הסכם שמוציא את הפרויקט לדרך ונחתם בשלבים מוקדמים יחסית; אבל המקרים שמציגים אנשי לשכת עורכי הדין מתרחשים בשלבים מתקדמים הרבה יותר, רגע לפני קבלת היתר בנייה.

כך נוצרת בעיה כפולה: ראשית, לאותם דיירים סרבנים יש מנוף לחץ גדול הרבה יותר, הן על היזם והן על יתר הדיירים, משום שכלל הגורמים מעוניינים שהפרויקט ייצא לפועל, שהרי הוא נמצא בישורת האחרונה; שנית, כיום החוק אינו מתייחס לסרבנים אשר "צצים" בשלב זה של ההליך (שהרי הם כבר חתומים על הסכמה לקדם את הפרויקט), ולכן ההתמודדות איתם מורכבת יותר.

"דחיינות משמעותית"

לדברי עו"ד פנץ, מדובר ב"דחיינות משמעותית מאוד, של חודשים, שלעתים יכולה גם להגיע ליותר משנה של עיכובים. זה מייצר נזק אדיר לפרויקט, ודאי בתקופה שבה הריבית גבוהה כל-כך, עד כדי סיכון ממשי שלו".

רק לאחרונה פרסמנו כאן בגלובס על פרויקט שנקלע לבעיה כזו בדיוק - דיירים שכבר חתמו על הסכם פינוי-בינוי, וסירבו לחתום בשלב החתימה על מסמכי השיעבוד והליווי הבנקאי לטובת הגורם המממן של הפרויקט. הם אף הצהירו כי הם מסרבים לפנות את דירתם, על אף שהפרויקט הגיע לשלב מתקדם, וכבר שולמו כ-30 מיליון שקל אגרות והיטלים לצורך קבלת היתר בנייה. בית המשפט קבע כי "עלול להיגרם נזק כבד ולא מידתי" אם הפרויקט לא ימומש.

הסחטנות מצד הדיירים מתבטאת בדרישה לקבל תוספת או הטבה כלשהי ברגע האחרון, כאשר לנגד עיני היזם עומד רק מימוש הפרויקט (שכן אז יחל "לפגוש את הכסף"). אומנם היזם אינו יכול להפלות לטובה דייר אחד לעומת שאר הדיירים, אך במצב שנוצר, כאשר הוא נדחק לפינה על-ידי דייר שמעכב פרויקט שלם, תימצא הדרך להעניק לו דבר מה, בלית-ברירה, כדי שיסכים לחתום ויאפשר לפרויקט להתקדם.

בפנייה של לשכת עורכי הדין אל משרד המשפטים הם מציעים פתרון לסוגיה: מתן ייפוי-כוח לעורכי הדין המייצגים את הדיירים לחתום בשמם גם בשלב החתימה על הליווי הבנקאי.

"במסגרת חתימת בעלי הדירות על הסכם התחדשות עירונית הם חותמים גם על ייפויי-כוח, המאפשרים לעורכי הדין המייצגים לבצע שלל פעולות הנדרשות לצורך הוצאתו אל הפועל של הפרויקט", נכתב במכתב.

"עורכי הדין בעסקה עושים שימוש יום-יומי בייפוי-הכוח לאורכו של כל הפרויקט, לרבות בנקודות משמעותיות שאינן פחותות מהליווי הבנקאי, כגון בשלבי התכנון, הרישוי וההליכים המשפטיים".

"להסתפק בייפוי-כוח"

בהקשר זה מוסיף פנץ כי "חתימה על ליווי בידי בעלי הדירות עצמם אורכת זמן ממושך. רשות מקומית, לדוגמה, אינה מחייבת את היזם להחתים את כל הדיירים בעצמם כדי שיוכל לקבל היתר בנייה, כי זה ייקח הרבה מאוד זמן. לטעמנו, גם בשלב החתימה על הליווי הבנקאי ניתן להסתפק בחתימה באמצעות ייפויי-כוח".

לגלובס נודע כי הצעה כזאת לא תתקבל בקלות, שכן נכון להיום הרגולטור (בנק ישראל במקרה הזה, מתוקף תפקידו כמפקח על הבנקים) אינו ממהר לאפשר זאת. בבנק ישראל ישנה הקפדה רבה על חובת היידוע הישיר של בעל דירה על כלל פרטי עסקה הקשורה בדירתו, וייפוי-כוח "רגיל" לא בהכרח עונה על חובה זו. לדברי עו"ד פנץ, עמדה זו של בנק ישראל נבעת מכך שעד היום טרם הוסברה לו הסוגיה לעומקה.

עו"ד איריס פרנקל-כהן, היועצת המשפטית של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ציינה בשיחה עם גלובס כי "כלל הצדדים פועלים במשותף בימים אלה כדי לגבש פתרון שייתן מענה לסוגיה וכן יענה על דרישות בנק ישראל בנושא, כל זאת תוך שמירה מלאה על זכויות הדיירים בהתחדשות עירונית". הצעד לא יצריך חקיקה, ככל הנראה, ולכן ניתן יהיה ליישמו במהירות יחסית.

עו"ד ישי איציקוביץ, שותף, מנהל מחלקת נדל"ן באגמון עם טולצ'ינסקי משרד עורכי דין, אומר כי "הסדרת השימוש בייפוי-כוח מול הבנקים לחתימה על מסמכי הליווי בהחלט נדרשת, והשימוש בייפוי-הכוח יכול להקל, לזרז ולחסוך זמן יקר במקרים כאלה, אך הוא לא בהכרח ייתן פתרון במקרה של בעל דירה המפר את ההסכם בשל אי-החתימה על מסמכי הליווי - הן משום שלא אחת ישנו חוסר בהירות בהוראות ההסכם מול היזם בנושא זה, והן משום שעורכי דין רבים נמנעים משימוש בייפוי-כוח בנסיבות חריגות.

"לפיכך, ראשית יש לנסח את הוראות ההסכם המחייבות את בעל הדירה לחתום על המסמכים ומסדירות את הנסיבות שבהן ניתן לעשות שימוש בייפוי-הכוח, בצורה בהירה שאיננה ניתנת לפרשנות או מתירה לבעל הדירה שיקול-דעת או אפשרות שלא לחתום על המסמכים. לצד זאת, יש לחדד בהסכם את ההשלכות של אי-חתימה על ההסכם, ובכלל זאת את הנזקים והסעדים העומדים ליזם וליתר בעלי הדירות בנסיבות אלה, ואולי אף לשקול לכלול בהסכם פיצוי מוסכם במקרים כאלה".

ממשרד המשפטים נמסר: "נראה כי מדובר בנושא משמעותי, ואנו פועלים בימים אלה לבחינת האפשרויות להתרת חסמים בנושא אל מול הרגולטורים הרלוונטיים, לרבות בנק ישראל, ובשיתוף הרשות להתחדשות עירונית".

עוד כתבות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים