גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גזירת מס ששווה לאוצר 650 מיליון שקל הורדה מסדר היום

הצעת האוצר לביטול הטבה המאפשרת לחברות שיש ביניהן קשרי בעלות להתאחד לדיווח מע"מ, נפלה מסדר היום בפתח הדיון בה בכנסת ● ברקע: פגישה שהתנהלה זמן קצר לפני הדיון בין יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי, שמתנגד לה, ויו"ר ועדת הכספים משה גפני

מימין: ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים, ודובי אמיתי, יו''ר נשיאות המגזר העסקי / צילום:  איל יצהר, חן גלילי
מימין: ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים, ודובי אמיתי, יו''ר נשיאות המגזר העסקי / צילום: איל יצהר, חן גלילי

הכנסת חסמה את תוכנית משרד האוצר לביטול ההקלה למגזר העסקי המכונה "איחוד עוסקים". מדובר במנגנון המאפשר למספר חברות המשויכות זו לזו, למשל בתוך תאגידים וקונצרנים, להתחשבן על מע"מ כישות אחת ולהימנע מדיווח מע"מ על עסקאות פנימיות ביניהן.

אחרי התפטרות בן גביר: נפתר המשבר התקציבי בין האוצר למשטרה ושב"ס
הרבה עזבו את הארץ בגלל המלחמה - אבל לא המלחמה שחשבתם

בשבוע שעבר קיימה ועדת הכנסת דיון לאישור מספר הצעות חקיקה ובהן הצעת האוצר. אבל כבר בפתח הדיון, בנוכחות דלה ביותר של חברי כנסת, הפתיע יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר כץ, כאשר הודיע על הסרת ההצעה מסדר היום. כץ, המכהן כיו"ר הקואליציה, לא פירט ונימק.

 

זמן קצר לפני הדיון, נועדו בעניין הסדר איחוד העוסקים יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, ויו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, שמתנגד להצעת האוצר. עוד היה שותף למגעים ח"כ ינון אזולאי, החבר בוועדת הכספים. שעה קלה חלפה ונודע על הסרת ההצעה מסדר היום. באוצר זעמו כשגילו, בדיעבד, על ההחלטה להפיל את הרפורמה במיסוי תאגידים בפעם השנייה בתוך מספר חודשים.

מתיחות מובנית

האירועים האחרונים הם סיבוב נוסף במאבק הממושך בין האוצר למגזר העסקי סביב הסדר מיסוי זה. לפי חישובי האוצר, ביטול ההסדר אמור להגדיל את הכנסות המדינה בכ־650 מיליון שקל בשנה. הצעת האוצר נכללה תחילה בחוק ההסדרים שלצד תקציב המדינה לשנת 2025, שאושר בקריאה ראשונה בכנסת בדצמבר האחרון. אולם, עוד בינואר פוצלה התוכנית מחוק ההסדרים והיה נראה שלא תעלה שוב בתקופה הקרובה.

באוצר לא ויתרו, והעלו את ההצעה מחדש אחרי הפיצול. לפי הסדר הפרלמנטרי, ההצעה מועברת תחילה לוועדת הכנסת, שאמורה לנתב אותה לוועדת הכספים להכנה לקראת אישור במליאת הכנסת. אלא שהתהליך, כאמור, נגדע הפעם עוד לפני שהתחיל.

לא ידוע מה בדיוק אמר אמיתי ששכנע את גפני. אך ממילא, היו"ר הוותיק של ועדת הכספים קל לשכנוע ברעיונות אשר מסנדלים את האוצר, בעת הזו, שלושה שבועות לפני המועד הסופי לאישור התקציב בכנסת. לגפני, ראש מפלגת דגל התורה של הזרם החרדי-ליטאי, בטן מלאה על האוצר בסוגיות מהותיות שונות.

בהן, המחלוקת על העברת תקציבי משרד החינוך לרשתות הפרטיות המשויכות למפלגות החרדיות, והטמעת הכספים הקואליציוניים בבסיס התקציב - כאשר מעל הכל מרחפת המחלוקת הקואליציונית הגדולה סביב חוק הגיוס. בשבוע שעבר איים גפני בישיבת סיעת יהדות התורה כי אם לא יקודם החוק המקל לגיוס חרדים עד סוף השבוע - יפסיק להצביע עם הקואליציה. שותפו לראשות הסיעה, השר יצחק גולדקנופף, כבר נקט בצעד דומה בשבוע שעבר, כשהצביע נגד ההצעה לחלוקת הכספים הקואליציוניים שעברה בממשלה.

ההצדקה להסדר נעלמה

הסדר איחוד העוסקים, המעוגן בסעיף 56 לחוק מס ערך מוסף, מאפשר לעוסקים ישראלים לבקש להירשם כאחד. על פי ההסדר, "עוסקים שביקשו להירשם כאחד, רשאי המנהל לרשום אותם כך, ומשנרשמו יראו אותם לענין חוק זה כשותפים".

במסגרת ההסדר הנוכחי, עוסקים הרשומים כאיחוד עוסקים, כמו תאגידים, מגישים דוח תקופתי אחד על כל עסקאותיהם, אשר ככלל אינו כולל את העסקאות הפנימיות שנעשו בין החברות באיחוד, אלא רק את העסקאות שנעשו עם גורמים חיצוניים.

האוצר מציין בהצעת החוק כי "סך המחזורים של איחודי העוסקים מהווה כ־25% מסך מחזור העסקאות הכולל במשק", נתון המבהיר את ההיקף המשמעותי של ההסדר.

ההסדר הנוכחי משרת תאגידים במשק ובהם קבוצות החזקה עם חברות בנות בתחומים שונים, חברות נדל"ן המחזיקות כל נכס בחברה נפרדת, וקונצרנים תעשייתיים עם חברות ייצור, שיווק והפצה נפרדות.
היתרון העיקרי שמקנה ההסדר הוא יתרון תזרימי משמעותי - החברות באיחוד לא נדרשות להוציא חשבוניות מס על עסקאות פנימיות, ויכולות לקזז מיידית את מע"מ התשומות בעסקאות ביניהן, ללא צורך בהמתנה להחזרי מס.

בדברי ההסבר להצעת החוק, מונה האוצר מספר סיבות מרכזיות לביטול ההסדר. הנימוק הראשון הוא שההסדר נולד בתקופת ההיפר-אינפלציה בישראל של שנות ה־80, בניסיון למנוע מצב שבו עוסקים יצטרכו להמתין להחזרי מס שערכם הריאלי נשחק באופן דרמטי. כיום, טוען האוצר, כשהאינפלציה ברמה סבירה, ההצדקה המקורית להסדר אינה קיימת עוד.

נימוק מרכזי נוסף נוגע ליכולת הפיקוח של רשות המסים. "קיומם של איחודי העוסקים במערך המע"מ בלבד, לא מאפשר אחידות ובשל כך נגרם קושי לטפל בסוגיות רוחביות הנוגעות באיחודי עוסקים במערכי המס השונים". אופן הדיווח המיוחד של איחודי העוסקים מקשה על רשות המסים לבצע בקרה אפקטיבית של הדוחות, להפעיל מערכות בקרה ממוחשבות ולוודא גביית מס אמת. מכאן נובעת, כנראה, הנחת העבודה של האוצר לפיה חיסול ההסדר יגדיל את הכנסות המדינה.

יעד הגירעון התעדכן

המהלך המהיר של נשיאות המגזר העסקי והח"כים נשא פרי. תוסר מעל העסקים הרלוונטים הגזירה המתוכננת, שהייתה מסרבלת את פעילותן. אבל מבחינת האוצר יש לזה מחיר. ביטולה מנקב חור נוסף בתוכנית ההתכנסות לתקציב, שכוללת קיצוצים ומסים בהיקף של כ־37 מיליארד שקל, על רקע עלויות המלחמה והגידול הקבוע הצפוי בהוצאות הביטחון בשנים הקרובות.

היעד המקורי של האוצר לתקציב היה גירעון של 4% תוצר, שעלה ל־4.3% עם אישור התקציב בממשלה, צמח ל־4.4% בכנסת ובשבוע שעבר טיפס ל־4.7%. מדובר באוברדראפט שנתי של כ־94 מיליארד שקל. בשלב מאוחר זה של הליך העברת התקציב, נראה שלא יצליחו באוצר להעמיד מקור חלופי לביטול הסדר איחוד העוסקים. 

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו