אודות המשקיע האינטליגנט
הטור שבועי של 'המשקיע האינטליגנט' מאת ג'ייסון צוויג, מתפרסם ב־Wall Street Journal מזה כעשור ומתפרסם בגלובס באופן בלעדי. לדברי צוויג: "המטרה שלי היא לסייע לכם להבחין בין העצה הטובה לבין זו שרק נשמעת טוב"
אודות ג'ייסון צוויג
מבכירי העיתונאים של The Wall Street Journal. מחברו של הספר "הכסף שלך והמוח שלך: איך מדעי המוח יכולים לסייע לכם להיות עשירים", והעורך של הגרסה המעודכנת של רב־המכר "המשקיע הנבון", שהוגדר על ידי וורן באפט כ"ספר ההשקעות הטוב ביותר שנכתב אי־פעם"
תעודת סל חדשה המוצעת בשוק, Defiance MAGA Seven ETF, תשקיע בשבע חברות שהמנהלת מצפה שיפיקו תועלת ממדיניות ממשל טראמפ.
● המשקיע האינטליגנט | האינפלציה לא נעלמת? כמה טיפים לקניית TIPS
● המשקיע האינטליגנט | מה כדאי שתעשו בקשר לבעיית הענק של שוק המניות
מנכ"לית Defiance, סילביה יבלונסקי, סירבה להגיב על כך כל עוד הקרן בתהליך הרישום ברשות לניירות ערך. יחד עם זאת, הרעיון של ערבוב פוליטיקה עם תיק המניות שלכם - ללא קשר לשיוך המפלגתי שלכם - הוא רעיון ישן, עיקש ומזיק.
מה הופך השקעה כזו לחסרת תועלת? אלה הם הגורמים.
ראשית, כל רעיון מתבקש מספיק, שיעלה על דעתכם ועל דעתי, כבר מתומחר בשוק. מניות ההגנה והתעופה צפויות לפרוח תחת הממשל הזה? זה תומחר כבר לפני חודשים; חברת Coinbase תשגשג בהשפעת המדיניות החיובית של הנשיא טראמפ כלפי מטבעות קריפטוגרפיים? גם זה כבר תומחר מזמן.
מניות רבות שזכו לדחיפה המכונה "טראמפ באמפ" (Trump bump) עד יום הבחירות לנשיאות בנובמבר ולאחריהן, לא ממש הצליחו מאז יום ההשבעה בינואר. כנראה משום שמשקיעים שהשקיעו את כספם בהתאם להצבעתם דחפו את מחירי המניות של החברות הללו לגבהים שאינם בני-קיימא.
בין סוף ספטמבר לסוף אוקטובר האחרונים, גדלה מניית Trump Media & Technology Group ביותר מפי 4, ואילו מתחילת 2025 היא איבדה 34% משוויה.
מניות חברת CoreCivic , המפעילה בתי כלא פרטיים, כמעט הכפילו את שוויין מיד לאחר הבחירות ב-2024, אך עד כה השנה נחלשו בכ-12%.
ואם צריך להזכיר, הרי שמחירי המניות אינם מונעים רק על ידי המדיניות הנשיאותית. אינפלציה, שיעורי ריבית, מחירי סחורות, ערך הדולר, מלחמות, אסונות טבע ושינויים במדיניות של מדינות אחרות - הם בין אינספור הגורמים שיכולים לטלטל את מחירי המניות מעלה או מטה. גם לנשיא ארה"ב אין שליטה מוחלטת על אף אחד מהגורמים הללו.
וברגע שההתניות הפוליטיות שלכם פוסלות סוג כלשהו של מניות, אתם מחזיקים רק בפלח מסוים של השוק - שסביר כי יתנהג בצורה שונה לחלוטין מהשוק בכללותו, לטוב או (סביר יותר) לרע.
הטכנולוגיה היא מגזר התעשייה הגדול ביותר, המהווה מעל 30% משווי השוק של מדד S&P 500 - שתרם רבות לרווח של השוק בשנים האחרונות.
חברות טכנולוגיה אמריקאיות גם נטו עד לאחרונה לאמץ גישת "woke", שהתבטאה במדיניות של עידוד גיוון כוח האדם מבחינת מגדר ומוצא. משמעותה של ההתנערות מגישת ה- "woke" יכולה להיות העברת המשקל ממניות טכנולוגיה אל חברות תעשייתיות, פיננסיות ומתחומי האנרגיה.

באיזה צד נמצאות ענקיות הטכנולוגיה?
למסננים פוליטיים עשויות להיות השלכות מוזרות. למשל תעודת הסל God Bless America (סימול: YALL) פיגרה אחרי ה-S&P 500 ב-0.7 נקודת האחוז מאז הבחירות. בעת כהונת הנשיא ביידן היא רשמה ביצועים טובים יותר.
YALL לא תשקיע בחברות הנוקטות עמדות "שמאל" בנושאים חברתיים ופוליטיים. אך זהו שיפוט סובייקטיבי.
כך אמזון ומטא שטרם הבחירות אימצו את גישת ה-woke, מתאמצות מאוד מאז הבחירות לנוע בכיוון ההפוך. אך מבחינת אדם כורן, מנהל התיקים של YALL, הן לא זכאיות להיכלל בקרן, שכן "אני אדם שנוטר טינה".
תעודת הסל Point Bridge America First (MAGA) לדוגמה, מחזיקה בחברות שעובדיהן וועדות גיוס הכספים הפוליטיות שלהן (political-action committees) תורמים באופן משמעותי למועמדים רפובליקנים, ושרוב נכסיהן נמצאים בארה"ב.
הקרן מחזיקה בכ-150 מניות מ-S&P 500, במשקל שווה, ומאז הקמתה בסוף 2017 פיגרה אחרי המדד הכללי ב-3 נקודות האחוז בממוצע בשנה.
(במהלך אותה תקופה, MAGA השיגה ביצועים דומים למדי לאלה של גרסת S&P 500 המשקללת כל מניה באופן שווה.)
מדוע שהתרומות הפוליטיות של חברה יקבעו את הרווחיות שלה? לדעתו של מנהל התיקים של MAGA, האל למברט, לחברות התורמות לרפובליקנים "יש השקפת 'שוק חופשי' חזקה והן מתמקדות יותר בבעלי המניות שלהן".
אם אתם דמוקרטים, אולי אתם מגחכים כשאתם קוראים את זה. אך לא רק תיקי השקעות בעלי נטייה רפובליקנית עלולים לאכזב את המשקיעים שלהם.
זוכרים את טרנד השקעות ה-ESG, המתמקדות בעסקים השמים דגש על ערכים סביבתיים (Environment), חברתיים (social) ובעלי ממשל תאגידי חזק (govern) - שנקשרו בדרך כלל לגופים מהצד השמאלי של המפה הפוליטית? אחרי תקופת פופולריות גדולה שהביאה לגופי ההשקעה באסטרטגיה זו טריליוני דולרים של נכסים, התבררו ביצועי הקרנות והם היו בינוניים למדי. אנשים רבים שהזרימו כסף לקרנות הללו לא הפיקו מהן תועלת מבחינת התשואות שקיבלו, ולא מבחינת המטרות שביקשו לקדם. ניתוח שפורסם בשנת 2023 של עשרות מחקרים מצא שהתשואות של קרנות ESG "לא היו עדיפות על השקעות קונבנציונליות".
לדוגמה, אחת מתעודות הסל הגדולות מסוג זה, iShares ESG Aware MSCI USA ETF, פיגרה אחרי מדד S&P 500 בכ-0.3 נקודת אחוז בממוצע מדי שנה מאז השקתה בסוף 2016. והתעודה Vanguard ESG U.S. Stock פיגרה אחרי השוק ב-0.1 נקודות אחוז בשנה מאז הקמתה בסוף 2018.
כפי שציין עמיתי ג'יימס מקינטוש סמוך לשיאו של שיגעון ה-ESG, ההתנערות מחברות "רעות" והשקעה בחברות "טובות" עשויה אולי לגרום לכם הרגשה חמימה ונעימה, אך אין זה סביר כי היא תהפוך את העולם למקום טוב יותר.
לשוק ההון לא אכפת מה הצבעתם
להבחנה הסובייקטיבית בין חברות "רעות" ו"טובות" אין באמת משמעות בעולם ההשקעות, שכן אינכם יכולים בפועל למנוע הון מחברות "רעות" או להרעיף תועפות כסף על חברות "טובות" - אלו כבר מכרו מניות לציבור, כך שלפעולות שאתם תעשו עם הדולרים שלכם יש השפעה ממשית עליהן רק לעתים רחוקות.
כשהלהט הפוליטי מתגבר בשני הצדדים, נראה בלתי אפשרי כמעט להישאר אדישים לפוליטיקה.
הסיבה לכך היא שיותר מתמיד, פוליטיקה עוסקת בזהות: האנשים שמסכימים איתנו צודקים (וטובים), ואלה שלא מסכימים טועים (וגם רעים). הפוליטיקה הפכה מקוטבת כל כך עד שאנו מרגישים שהדעות שלנו הן עובדות, בעוד שעובדות שאינן מוצאות חן בעינינו, הן רק "דעות".
אבל את הבורסה ממש לא מעניין איך הצבעתם. כפי שכתבתי בעבר, שמירה על משמעת בגישת ההשקעות שלכם היא אחד המפתחות להצלחה ארוכת טווח.
לתת לדעות הפוליטיות לחלחל לתיק ההשקעות שלכם אולי יוסיף לכם גאווה או יחצין כעס, אבל סביר שלא יגדיל את התשואות שלכם, ואף עלול לחרב את משמעת ההשקעות שלכם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.