עדות נוספת לצרות של שוק הקנאביס המקומי: חברת הקנאביס הרפואי תיקון עולם קנביט , הנסחרת בשווי של 30 מיליון שקל, הודיעה בסוף השבוע על סגירת מפעל הייצור שלה באזור התעשייה ציפורית שבגליל. זאת לאחר שסגרה במהלך 2023 את שתי חוות הגידול שלה, בכפר יהושע ובנאות הכיכר. שתי החוות והמפעל נחשבו לאתרים איכותיים והושקעו בהם סכומים משמעותיים, אולם מצבה התזרימי של תיקון עולם קנביט לא איפשר להמשיך להחזיק בהם.
● המניה זינקה פי 16, והתגמול למנכ"ל נסק לכמעט 10 מיליון שקל
● ניתוח גלובס | עם תשואה של עד 15% מתחילת השנה. הטרנד החדש של המשקיעים
● ההימור של אלי גליקמן הצליח. האם הוא גם יקנה את צים?
לפני כחודש קיבלה החברה רישיון קונסטרוקטיבי המאפשר לה לא לגעת בסם (כך על פי הנוסח בדיווח). כלומר, הנכס שלה הוא הזנים הייחודיים שפיתחה, הידע שצברה לגבי שיטות גידול ושם המותג, ובית המרקחת שלה. אך הגידול בפועל, האריזה וההפצה מבוצעים בידי קבלניות משנה. "בתחום הקנאביס בעבר כולם רצו לעשות הכול", מסביר רונן אלעד, מנכ"ל ויו"ר חברה. "היום אנחנו מבינים שחקלאים ותעשיינים צריכים להיות חקלאים ותעשיינים, ואנחנו צריכים להתמקד בצד המסחר. חבל להחזיק מפעל עם כל העלויות שלו, כאשר קבלן משנה יכול לייצר כמויות משתנות, גם גדולות מאלה שאנו ייצרנו, על פי דרישה".
לתיקון עולם קנביט הסכם אספקה עם חברת טבע ישראל, שנחתם ב-2021, וכעת טוענת האחרונה כי סגירת המפעל מהווה הפרה של ההסכם. מבדיקת גלובס מסתמן כי אם תיקון עולם קנביט תחתום על הסכמי ייצור עם גורמים שיעמדו בביקורת של טבע, ההסכם יוכל להימשך.
ההשקעה במפעל נמחקה
הדוחות האחרונים שפרסמה תיקון עולם קנביט היו למחצית הראשונה של 2024. הכנסות החברה עמדו אז על 20 מיליון שקל, ירידה של כ-10% לעומת המחצית המקבילה שנה קודם. ההפסד הסתכם ב-28 מיליון שקל, צמצום משמעותי מהפסד של 71 מיליון שקל בתקופה המקבילה (ו-93 מיליון שקל ב-2023 כולה). ההפסדים הללו כוללים מחיקות בגין רוב ההשקעה במפעל. לדוחות החברה צורפה הערת "עסק חי".
בעבר כבר הכרזנו על "דמדומי פעילותה" של תיקון עולם, ש"שרפה" מאז היווסדה כ-263 מיליון שקל. בסוף 2023 הודיעה החברה על הסכם למיזוג לתוכה של מספר פעילויות בתחומי התעשייה המסורתית, שבהן שולט רונן אלעד, ביניהן סינרג'י כבלים ו-וייסבורד הספקה. אלא שהסכם המיזוג פקע ואלעד נשאר בעל מניות בחברה, ואף מונה ליו"ר ומנכ"ל, ובלי שהתכוון לכך כנראה הוא מוביל כעת את חברת הקנאביס (שאין לה בעל מניות דומיננטי).
תיקון עולם נחשבה בעבר למותג החזק בשוק גידול הקנאביס הישראלי ואף הייתה חלוצת התחום, החל מ-2005. תחת הבעלים אז, צחי כהן, היא פיתחה זני קנאביס שזכו להערכה ברחבי העולם.
החריקות החלו בסוף 2018 כשמשרד הבריאות סגר לה את החווה בארץ בטענה לבעיות איכות. המשבר האמיתי הגיע בעקבות טענות של המשטרה כי כהן היה בקשר עם גורמים פליליים, מה שאילץ אותו למכור את פעילות הקנאביס של החברה בארץ לידי קנביט במחיר מופחת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.