גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסכמות החזיקו חודשיים: המאבק על עתיד הכשרות הרופאים בישראל התחדש

60 הימים שהוקצו להפיכת הצהרת הכוונות בין משרדי הבריאות והאוצר להסתדרות הרופאים לתוכנית ממשית להכשרת רופאים, פקעו מבלי שנחתם הסכם ● הסיבה: חשש בקרב ההסתדרות שהמתווה שהוצע ישים רק על הנייר ● האם משרד הבריאות ישבור את הכלים?

משה בר סימן טוב ופרופ' ציון חגי / צילום: כדיה לוי, יוסי כהן
משה בר סימן טוב ופרופ' ציון חגי / צילום: כדיה לוי, יוסי כהן

לפני חודשיים, מצב־הרוח היה מרומם במסיבת העיתונאים בה הוכרזה התוכנית החדשה לקידום כוח־אדם ברפואה. כל הצדדים - משרד הבריאות, משרד האוצר וההסתדרות הרפואית שפעו רצון טוב הדדי, לקראת המשא־ומתן בתיווכו של פרופ' שלמה מור יוסף, שהיה אמור להפוך את הצהרת הכוונות לתוכנית ממשית וחתומה עם תקציב. אך זה לא קרה, 60 הימים שהוקצו למשא־ומתן הסתיימו, אבל הצדדים לא חתמו על הסכם בפועל.

משקיע הביומד שמשוכנע: "בתוך שמונה שנים נוריד דרמטית את התמותה מסרטן"
חזית המדע | לא רק נגד כאב ראש: לכדור שנמצא בכל בית יש השפעות שלא יכולתם לדמיין
מעשנות יותר, ישנות פחות, מוטרדות יותר ממצבן הנפשי: סקר מכבי על בריאות נשים

המתווה הנוכחי התגבש על רקע מחסור ברופאים במערכת הבריאות, וכן בשל מיעוט רופאים בפריפריה ובהתמחויות מסוימות. ישראל נמצאת במצוקת כוח־אדם רפואי, הנובעת מכמה גורמים ביניהם גידול אוכלוסין, פרישת דור הרופאים שעלו בשנות ה־1990 ממדינות ברית המועצות לשעבר, וכן רפורמת יציב, על פיה חלק מבתי הספר לרפואה בחו"ל בהם לומדים היום סטודנטים ישראלים, כבר לא יוכרו לקבלת רישיון ישראלי. הממשלה גיבשה מספר תוכניות להתמודדות עם הבעיה, ביניהן תוכנית להגדלת מספר וגודל הפקולטות לרפואה, הטמעת מקצוע חדש - עמית רופא, וכן תוכנית ההכשרה החדשה שהיא בלב הדיון הנוכחי.

הסמכויות נשארו במקומן

עיקרי התוכנית על פי הצהרת הכוונות הם ביטול הסטאז' בחלק מהמקצועות עבור חלק מן הסטודנטים; אישור אוטומטי של רישיונות של רופאים ממדינות מסוימות בחו"ל כרישיון ישראלי, כדי לקלוט רופאים עולים באופן מהיר; הגדלת התקנים להתמחות רופאים, והעברת חלק מן ההתמחות לקהילה (לקופות החולים).

לאותה מסיבת עיתונאים קדמו כמה חודשים של מתיחות משמעותית, כשמשרד הבריאות רצה לקחת את האחריות על ההכשרה המקצועית של הרופאים, ואילו הר"י ביקשו להשאיר אותה אצלם. הר"י טענו כי הם גוף מקצועי אשר אינו פועל משיקולים פוליטיים או כלכליים בלבד, ולכן הוא מתאים לפקח על ההכשרה. לעומת זאת, משרד הבריאות ובעיקר משרד האוצר טענו כי הר"י פועלת בניגוד אינטרסים, בין הצרכים של הרופאים החברים בארגון, לבין צרכי הכשרת הרופאים החדשים. למשל, הטענה הייתה כי הר"י עלולה לטרפד מתן תמריצים לרופאים בפריפריה על חשבון רופאים במרכז, משום שאלה הם רוב חברי הארגון שלה.

בסופו של דבר הוחלט להשאיר את הסמכות בידי הר"י, אך לקבוע כמה שינויים, שעל רובם כבר בעצם אין מחלוקת עקרונית, למעט בעיה אחת: הסתבר שהם לא לגמרי ישימים.

קיימת תשתית מתאימה?

גורם המקורב לאירועים מסביר, כי "ככל שהתקדם המו"מ, הסתבר שהמערכת מאוד לא מוכנה ובשלה ליישום התוכנית, ולכן הר"י מתנגדים לחתום עליה כרגע. ייתכן שהצדדים ימשיכו במו"מ, אבל אם משרד הבריאות ירצה, הוא יכול להשתמש בהחלטת ממשלה שכבר ניתנה בעבר, ולהעביר באופן חד־צדדי את כל סמכויות הכשרת הרופאים אליו. אלא שצעד זה עלול להיתפס כמאוד בריוני מנקודת המבט של הסתדרות הרופאים ושל הרופאים החברים בה".

למשל, אחד מאבני היסוד של התוכנית היא התמחות של רופאים בקהילה בשישה מקצועות: פסיכיאטריה, פסיכיאטריית ילדים, אורתופדיה, נשים, ילדים וגריאטריה. אלא שבעיקר בקופות החולים בפריפריה, אין תנאים מתאימים להכשיר אותם, לא מבחינת תשתיות ולא מבחינת זמינות כוח־האדם.

לדברי הגורם, "בעיה נוספת היא שקופות החולים רוצות לקבל את המתמחים הללו בשלב מאוחר של ההתמחות שלהם, ולתת להם לעבוד חלק מהזמן לבד. בתי החולים, לעומת זאת, אומרים שעדיף שקודם הם יתקלו בקהילה בבעיות הפשוטות יותר, ורק אז יגיעו לבית החולים". זאת ועוד, אומר הגורם - האם הלקוחות של הקופות יסכימו להיפגש עם רופא מתמחה, לבדו? האם תהיה שקיפות מספקת כדי שהם ידעו זאת?

לעגן הבטחות

סוגייה שיש עליה עדיין ויכוח עקרוני, היא הרופאים העולים. כמה מאות רופאים יהודים אכן מעוניינים לעלות לארץ, ובתנאי שלא יצטרכו ללמוד עוד או להיבחן כדי לקבל את הרישיון הישראלי. "במקור, הר"י דרשה לאשר כל רישיון ורישיון של רופא עולה, ואילו משרדי האוצר והבריאות רצו לאשר מדינות שלמות באופן אוטומטי.

"בהצהרת הכוונות הוסכם כי הר"י תקבע עם משרד הבריאות מדינות מסוימות והתמחויות מסוימות שאותן ניתן יהיה לאשר באופן גורף. אלא שכעת הסתבר שחלק מהרופאים שמעוניינים לעלות אכן למדו בתוכניות קצרות יותר או שונות מאוד מהישראליות. הר"י לא רוצה לאשר אותן, ומשרד הבריאות והאוצר מפעילים עליה לחץ לכך".

כמובן קיים עניין התקציב: משרד הבריאות השיג ממשרד האוצר התחייבות לתת לבתי החולים עוד 250 תקנים, כדי לחפות על הרופאים שיהיו חסרים בעת ההתמחות בקהילה. "אבל ההבטחה הזו לא מעוגנת בהסכם קיבוצי, ולכן קל מדי לסגת ממנה", אומר הגורם. "ובנוסף עלתה אפשרות שתמורת התקנים שניתנו, האוצר יקצץ תקנים במקום אחר. אז מה התועלת בזה?". בנוסף, אם הבעיה העיקרית מבחינת בשלות המערכת לתוכנית היא בפריפריה, הרי שלא תמיד תקן שקיים בפריפריה בהכרח מתמלא בפועל.

עד לסגירת הגיליון לא נמסרו תגובות מההסתדרות הרפואית וממשרד הבריאות.

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%