גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית ההשקעות שבראש, זה שנפל לתחתית והמסלול שאיכזב: בדקו מה עשה החיסכון שלכם בפברואר

הירידות החדות בניו יורק דרדרו את אלטשולר שחם לתחתית טבלת התשואות בפער גדול מהמתחרים, וגם חודש מרץ נראה בינתיים קודר בשווקים ● מור ואנליסט, שמשקיעות יותר בת"א ואירופה, הובילו את דירוג התשואות ● וגם: האם דווקא עכשיו זה הזמן להיכנס לוול סטריט? המומחים חלוקים

מה עשו קופות הגמל והפנסיה שלכם בפברואר? / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio
מה עשו קופות הגמל והפנסיה שלכם בפברואר? / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio

קצת קשה לזכור את זה היום, אבל לפני פחות מחודש וול סטריט שברה שיא חדש כשמדד S&P 500 שוב זינק בחדות. מאז, הספיק מדד S&P 500 להיכנס לטריטוריה של תיקון - כלומר לרדת ב־10%. נתונים מאקרו כלכליים חלשים מעט, תוכנית המכסים התנודתית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, והחשש ממיתון בארה"ב, כולם מדאיגים את השווקים. לכל אלו תוסיפו שנתיים של ראלי חסר מעצורים שאפיין את וול סטריט בשנתיים האחרונות והביא חלק מהמניות לתמחורי שיא - ותקבלו סיכון מוגבר בבורסה האמריקאית.

ההמלצה החיובית שהקפיצה את הישראלית הגדולה בוול סטריט
דוחות חברות הביטוח: מנורה מבטחים מציגה רווחי שיא, ובכמה זינק הרווח של ביטוח ישיר?
מה יותר השתלם - השקעה בארץ או בחו"ל? לרשות ניירות ערך יש תשובה

אלטשולר שחם בתחתית הטבלה

הירידות בארה"ב בחודש פברואר (כ־3% במדד S&P 500 עד יום חמישי ה־27 בחודש, מועד סגירת התשואות ברוב גופי החיסכון), התגלגלו לתשואות של קרנות ההשתלמות בישראל, ופגעו במיוחד באלה של אלטושלר שחם, הגוף שמהווה את הסמן הימני בחשיפה הגבוהה שלו לשוק האמריקאי. התשואה של אלטשולר שחם היא החלשה ביותר בחודש פברואר בפער גדול מהמתחרים. מנגד, גופים כמו מור ואנליסט שהקפידו על חשיפה מאוזנת יותר, כולל לישראל ולאירופה, נהנו מתשואות חיוביות גם בחודש שהפך לאדום הראשון בשווקים מזה כמעט שנה.

באלטשולר שחם מסרבים לענות על השאלה האם שינו את מדיניות ההשקעה בעקבות הירידות, אך לפי דברים שאמר רק לאחרונה גילעד אלטשולר בכנס, שדבריו הובאו בגלובס, זה לא יקרה. אלטשולר הסביר שהוא ממשיך להאמין בארה"ב ומעריך שמשם יגיעו ההמצאות הטכנולוגיות הבאות ואף פירט כי אף אחד ממנהלי ההשקעות הישראלים לא קנה את אמזון, גוגל, טסלה או אפל - לפני הפריצה הגדולה של כל אחת מהן, כשהן היו זולות יותר, וזו לדעתו הייתה טעות. גם במנורה בחרו שלא לענות האם יבצעו שינוי בעקבות התשואות החלשות.

חוסכי S&P 500 נפגעו יותר מכולם

התשואה הממוצעת של הגופים המנהלים בשוק הגמל בפברואר הייתה טובה יותר מהתחזיות המוקדמות. החוסכים במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות קיבלו בממוצע תשואה שלילית של 0.1% בלבד. מתחילת השנה ועד סוף פברואר תשואת המסלולים הכלליים עדיין חיובית (1.3% בממוצע) ובמהלך שלוש השנים האחרונות נהנו החוסכים במסלול זה מעליה של כ־18% בממוצע.

לעומת זאת במסלולים המנייתיים נרשמה ירידה של 1.2% בממוצע בחודש פברואר. מתחילת השנה התשואה עומדת על 1.6% ובשלוש השנים האחרונות 25.5%. מי שסבלו במיוחד הם החוסכים במסלולים שמחקים את מדד ה־S&P 500 ואלה ראו את השקעתם מתכווצת ב־3.2% בפברואר, כשגם התחזקות השקל פגעה בהם במקצת. כאן, מתחילת השנה נרשמת תשואה שלילית של 2.3% שממשיכה את המגמה של סוף השנה שעברה, אך בהסתכלות לשלוש שנים עדיין המסלול סיפק ביצועים עודפים של 54%.

כך, בית ההשקעות מור קטף את המקום הראשון במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות עם תשואה חיובית של 0.3% בפברואר, אחריו אנליסט במקום השני עם 0.2% וכלל וילין לפידות עם 0.1% כל אחד. מנגד, בתחתית הטבלה נמצא כאמור אלטשולר שחם עם תשואה שלילית של 0.8%. מעליו נמצאת בפער גדול יחסית מנורה מבטחים עם מינוס 0.4% כשגם הפער בינה לאחרים גבוה יחסית. מעליה נמצאת הראל עם מינוס 0.2%.

אנליסט ומור נמצאים גם בשני המקומות הראשונים מתחילת השנה (חודשיים) כאשר אנליסט מוביל עם 2.1% ומור מיד אחריו עם 1.9%. ובתחתית נמצאים אלטשולר שחם עם תשואה חלשה של 0.5% בלבד והראל עם 0.9%.

מי הגוף המנצח בטווח של 3 שנים?

במקום הראשון בטווח של שלוש שנים במסלול הכללי נמצאים אנליסט עם 22.1%, במקום השני מור עם 21.5% ובמקום השלישי ילין לפידות עם 20.8%. בתחתית הטבלה נמצאות אלטשולר שחם עם תשואה של 13.2% בלבד ומעליה הראל עם 14.8% וכלל ומנורה עם 15.6%.

המסלולים המנייתיים בקרנות ההשתלמות ירדו כאמור בחודש פברואר. גם כאן מור בלטה לטובה עם ירידה קלה בלבד של 0.1%. מדובר בפער גדול משאר הגופים שכן הפניקס נמצאת במקום השני עם תשואה שלילית של 0.6% ואחריה מיטב עם ירידה של 0.9%. בתחתית נמצאת אלטשולר שחם עם צלילה של 2.6% ואנליסט ומנורה מבטחים עם מינוס 1.6% ומינוס 1.5% בהתאמה.

מתחילת השנה אלטשולר עבר לתשואה שלילית קלה של 0.1%. שאר הגופים עדיין נהנים מתשואה חיובית של 1.6%. בבחינת שלוש השנים האחרונות מבין הגופים הגדולים מובילות את הטבלה אנליסט עם 33.2% וילין לפידות עם 32.9%. מנגד בתחתית נמצאות כלל ואלטשולר שחם עם תשואה של 19.5% ו־19.9% בהתאמה.

הירידות בארה"ב טובות למשקיעים?

בינתיים - גם בחודש מרץ נמשכות הירידות בוול סטריט, כאשר מדד S&P 500 ירד ביותר מ־5% והנאסד"ק ביותר מ־10%, בעוד באירופה ובישראל התשואה חיובית עם עליה של יותר מאחוז.

מדובר בבשורות לא נעימות עבור המשקיעים במסלולי ה־S&P 500 בקופות הגמל וקרנות הפנסיה, שהפכו לטרנד הלוהט בשוק החיסכון ארוך הטווח בשנתיים האחרונות ומנהלים כבר כ־180 מיליארד שקל - קרוב ל־10% מכלל חסכונות הישראלים.

"בסוף השנה שעברה כולם היללו את ה־500 S&P אבל גם הפעם, כמו שקורה לרוב לאחר תקופה ארוכה של עליות, הגיע המהפך. פברואר המשיך את המגמה של מומנטום חיובי בארץ ובאירופה ופיגור של השוק האמריקאי", אומר ערן גולדרינג, משנה למנכ"ל בית ההשקעות אנליסט ומנהל אגף ההשקעות. הוא מסביר כי "רואים בבירור שיוצא קצת כסף מארה"ב לשווקים אחרים, אירופה ואפילו סין וגם לישראל. השווקים בעולם עולים בחדות בגלל ההבדל בגודל השווקים, כסף שיוצא מארה"ב לשאר העולם גדול על שאר השווקים".

גולדרינג מסביר כי "השוק עושה תמחור מחדש לשוק האמריקאי, בגלל אי הוודאות סביב המכסים של טראמפ. תיקון של 10% זה כבר אירוע משמעותי, למרות שהיו בעבר לא מעט כאלה". מצד שני, למי שמתחמם על הקווים ומחפש נקודת כניסה טובה יותר לארה"ב, גולדרינג מספק זווית אופטימית: "הירידות הורידו את המכפילים של מדד S&P 500 וכרגע התמחור קרוב לממוצע של חמש השנים האחרונות, ומעט מעל הממוצע ל־10 השנים האחרונות, כלומר חוזרים לטריטוריות סבירות יותר.

"השווקים לא אוהבים את האי־ודאות שיש כעת, אבל מניסיוני כשאתה קונה את מדד S&P 500 בזמן של ירידות חדות, אתה ממצע את המחיר שבו אתה קונה את החברות הכי טובות בעולם. בסוף אני מאמין שזה ייתן תוצאות טובות, כי ככל שהמדדים יורדים יותר , כך מצבך כמי שקונה עכשיו משתפר".

גולדרינג לא מציע למשקיעים לבצע שינויים משמעותיים בתיק בעקבות הירידות האחרונות בוול סטריט וקובע כי "אין תחליף לשוק האמריקאי ולהמר כעת על המשך הירידות זה מסוכן במידה מסוימת, כי יכול להיות שהשוק יחזור לעלות. הפסימיות כעת בארה"ב מאוד גבוהה, אבל דווקא כשהפסימיות גבוהה כך הסיכויים להרוויח עולים".

זה הזמן לעבור למסלול הכללי?

ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה, חולק על עמיתו מאנליסט וסבור ש"גם אחרי הירידות השוק האמריקאי אמנם יותר זול ממה שהיה, אבל הוא לא זול. ואם הולכים להאטה בכלכלה ומיתון אז בהחלט ייתכנו המשך ירידות. חשוב להיות בארה"ב, אבל צריך להיות מאוזנים, בוודאי כשאירופה משקיעה מאוד בגידול בתקציבי הביטחון.

"אנחנו לא מנסים לשחק משחקי מאקרו ולנחש האם ארה"ב תהיה טובה יותר, או אירופה או אפילו סקטור השבבים, אלא בונים תיק כמה שיותר מפוזר ומאוזן ולהביא את הערך דרך מהלכים של מיקרו, ניתוח מניות ספציפיות, וזה מוריד לנו את התנודתיות".

קלינסקי גם מבקר בעקיפין את ההתנהלות של מי שמהמרים בגדול על השקעה בשוק האמריקאי ומציין כי "עכשיו יש חודש שוול סטריט הציגה ביצועי חסר משמעותיים ולכן מי שחשוף מאוד לארה"ב מציג חודש חלש. לנו אין את התנודתיות הזו. מה שעוד עובד טוב מאוד כעת זה שוק החוב (אג"ח). התשואות שם גבוהות, וזה נותן את הערך במסלול הכללי. אישית אני אוהב את המסלול הכללי בתקופה כזו, הוא נותן איזון טוב".

גילוי מלא. בגרסה הקודמת של הכתבה נפלה טעות בנתוני התשואה המצטברת ל-3 שנים (וכן ל-5 שנים) של ילין לפידות, שנבעה מחישוב שגוי שביצעו בבית ההשקעות. הטעות תוקנה

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים, מניות הביטוח יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי