הממשלה אישרה פה אחד את הצעת אי-האמון ביועמ"שית

על רקע קידום המהלך להדחתה, גלי בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף לשרי הממשלה: "לא אמון מבקשת ההצעה לקדם, אלא נאמנות לדרג הפוליטי. לא משילות, אלא כוח שלטוני ללא גבולות" • היועמ"שית הדגישה כי המקרים בהם נקבעה מניעה משפטית לקידום החלטות הם ספורים וחריגים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: איל יצהר
היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: איל יצהר

ישיבת הממשלה אישרה היום (א') פה אחד את הצעת אי-האמון ביועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, שלא השתתפה בישיבה. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו לא השתתף בישיבה, ושר המשפטים יריב לוין הוביל אותה.

בפתח הדיון אמר השר לוין כי הוא "רואה בחומרה רבה את היעדרותה של היועצת המשפטית לממשלה מהישיבה. זוהי הוכחה נוספת לעומק הזלזול שהיא רוחשת לממשלה ולחבריה, ולכך שאין לה תשובות לטענות המופנות נגדה".

נשיאי ושופטי העליון לשעבר: הדחת היועמ"שית מסכנת את שלטון החוק ויסודות הממשל התקין
משרדי עורכי הדין הגדולים מצטרפים לקריאה: ננקוט צעדים חריפים אם הממשלה תפר פסיקת בג"ץ

שר המשפטים לוין הודיע כי בכוונתו "לפנות לוועדה המקצועית ציבורית בראשות הנשיא בדימוס אשר גרוניס, על מנת לקיים התייעצות לעניין הפסקת כהונת היועצת המשפטית לממשלה, ועם קבלת מסקנותיה, להביא הצעה לעניין זה בפני הממשלה".

לוין מסר כי "הדברים הקשים שנאמרו על ידי כלל השרים בישיבה והתמיכה המלאה של שרי הממשלה בהצעה להביע אי-אמון ביועצת, הם אירוע תקדימי שמעיד על עוצמת השבר שגרמה היועצת המשפטית לממשלה ביחסיה עם הממשלה. מדברי השרים ומהצבעתם ברור כי אין כל דרך שבה יכול להתקיים שיתוף-פעולה יעיל בין היועצת לבין הממשלה, ואין דרך לשקם את יחסי האמון שכבר אינם קיימים עוד".

בתוך כך מתקיימת היום הפגנת ענק בסמוך לקריית הממשלה בקריאה לעצור את המהלך.

מפגינים בקרית הממשלה ותומכים ביועצת המשפטית לממשלה / צילום: סיימון
 מפגינים בקרית הממשלה ותומכים ביועצת המשפטית לממשלה / צילום: סיימון

היועמ"שית: "הממשלה מבקשת להיות מעל החוק"

בהרב-מיארה שלחה הבוקר מכתב לשרי הממשלה, בו היא תוקפת את נימוקי ההחלטה להדיחה. "לפי הצעת ההחלטה, יועץ משפטי לממשלה שיקפיד על גבולות הדין, ייחשב למי שאינו משתף פעולה עם השלטון, וניתן לפטרו. למעשה, הצעת ההחלטה מבקשת להפוך את הממשלה לפרשנית הדין וקובעת את החוק וגבולותיו עבור עצמה".

עוד הוסיפה היועמ"שית: "לא אמון מבקשת ההצעה לקדם, אלא נאמנות לדרג הפוליטי. לא משילות, אלא כוח שלטוני ללא גבולות, כחלק ממהלך רחב יותר להחלשת הרשות השופטת והרתעת הדרגים מקצועיים כולם. הממשלה מבקשת להיות מעל החוק ולפעול ללא בקרה ואיזונים, גם בתקופות רגישות ביותר - שעת חירום, מחאות נגד השלטון ותקופת בחירות".

במכתב, מסרה בהרב-מיארה כי הצעת ההחלטה להדיחה "הופכת את היוצרות. מקרים בהם הממשלה ביקשה לפעול באופן לא חוקי, גם תוך פגיעה בציבור, מוצגים כ'חילוקי דעות' המהווים עילת פיטורים, והיעד ברור: הפיכת מוסד היועצת המשפטית לממשלה לכזה הנדרש להחריש מול פעולות לא חוקיות, או אף לתת להן יד, אחרת תיווצר עילה לסיום הכהונה".

"נמשיך לבצע את תפקידנו ללא מורא"

בהרב-מיארה ציינה כי בתקופת הממשלה הנוכחית, הייעוץ המשפטי סייע לקדם למעלה מ-650 החלטות ממשלה ומאות דברי חקיקה, לעומת מקרים ספורים בהם נקבעה מניעה משפטית. "מאז הקמת הממשלה, אני ומערך הייעוץ המשפטי לממשלה כולו עובדים יחד עם הממשלה לקידום מדיניותה. טענת היעדר שיתוף-הפעולה היעיל מנותקת מהמציאות. הנתונים והעובדות מדברים בעד עצמם. ייעצנו לממשלה באופן שוטף, וייצגנו את המדינה באלפי הליכים משפטיים. מניעה משפטית ביחס להחלטות ממשלה נקבעה במקרים ספורים בלבד".

"פעלנו רבות לקידום הנושאים שבליבת המדיניות המוצהרת של הממשלה: הגנה על הביטחון; תפישת הפעולה מול רצועת עזה; מלחמה בטרור ובהסתה לטרור; גיבוש תקציבי המדינה; הרחבת ההתיישבות ותמיכה בה; נושאי דת ומדינה; התמודדות עם השלכות מלחמת 'חרבות ברזל' ובהן פעילות מינהלת 'תקומה'; והרשימה ארוכה. כן פעלנו למתן מכלול הכלים המשפטיים לממשלה ולגופי הביטחון, לשם השגת מטרות המלחמה. ייצגנו את המדינה בלמעלה מ-2,000 עתירות ביטחוניות, לרבות בהליכי מעצרים מינהליים, הריסת בתי מחבלים, החזקת גופות מחבלים לצורכי שו"ן, הגנה על מדיניות הממשלה בנוגע לסיוע ההומניטרי לעזה, והופענו בערכאות בינלאומיות למניעת הוצאת צווים נגד המדינה", הוסיפה בהרב-מיארה.

היועמ"שית הדגישה כי המקרים בהם הייעוץ המשפטי הצביע על כך שלא ניתן מבחינה משפטית לקדם את רצון הממשלה, הם ספורים ונחשבים בגדר חריגים.

באשר לתפקיד הייעוץ המשפטי לממשלה, נכתב כי הוא "נועד לסייע לממשלה להגשים את מדיניותה, תוך הקפדה על החוק. מקום בו הייעוץ המשפטי מציג בפני הממשלה את גבולות הדין הוא ממלא את תפקידו, ולא ניתן לטעון כי מדובר בחילוקי דעות המהווים עילת סיום כהונה. גם אם הדבר אינו לרוחה של הממשלה, זוהי חובתו המקצועית של הייעוץ המשפטי לעמוד על חוקיות פעולותיה. הצעת ההחלטה מציגה אירועים בהם הייעוץ המשפטי שיקף לממשלה את גבולות הדין כעילה להפסקת כהונה. זאת הגם שברוב המכריע של מקרים אלה, בית המשפט מצא כי יש מקום להתערבות שיפוטית בעמדת הממשלה".

היועמ"שית ציינה כי תמסור התייחסות מפורטת לטענות במסגרת המתאימה, וסיכמה כי "אנו בייעוץ המשפטי לממשלה נמשיך לבצע את תפקידנו ללא מורא - נסייע לממשלה לקדם את מדיניותה בגבולות הדין".

לפיד: "נתניהו רוצה לפטר את התובעת שלו"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד התייחס לישיבת הממשלה ומסר היום כי "אחרי שהנחקר בנימין נתניהו ניסה לפטר את החוקר שלו, היום הנאשם רוצה לפטר את התובעת שלו. זה לא חוקי, זה מושחת, זה לא יעבור".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ מסר כי "נתניהו רוצה יועץ משפטי שיאפשר לעקוף את בג"ץ, לדרוך על חיילי המילואים שמתגייסים לסבב חמישי, ולעגן את ההשתמטות בחוק. המטרה ברורה: לשמור על הקואליציה על חשבון מי ששומר על ביטחון ישראל. על חשבון כולנו".