גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים: "להשקיע באג"ח ממשלת ישראל זה הדבר הנכון עכשיו"

יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים, הדגיש את החוזקה של הכלכלה הישראלית במהלך שיחה עם נעמה סיקולר בכנס עושים לונג על ישראל ● "להיות לונג על ישראל זה אומר השקעות לטווח ארוך. ברור שיכול להיות שיהיו ימים של ירידות בדרך. אבל יש כאן הצעות ערך מענייניות למשקיעים שלנו"

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח ופיננסים / צילום: יוסי כהן
יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח ופיננסים / צילום: יוסי כהן

"אנחנו בנקודת קיצון של ריכוזיות המערכת הבנקאית. אם תבדקו בוויקיפדיה, פעם היו מעל 40 בנקים בישראל. אבל הייתה החלטה מכוונת למזג את כולם לקבוצות בנקאיות גדולות. אני בעד יציבות אבל יש כאן מקרה קיצון", אמר יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים, בשיחה עם עורכת גלובס נעמה סיקולר בכנס השקעות של גלובס "עושים לונג על ישראל" בבורסה לניירות ערך.

אלונה בר און: "כשהאבק ישקע יישארו כמה מוסדות אמינים לחזור אליהם, גלובס יהיה אחד מהם"
מנכ"ל קרן פימי: "המשקיעים הזרים חזרו לישראל במספרים של תקופות שגשוג"

נוה הסביר ש"התוצאה היא גם רווחי השיא של הבנקים. כל הרווח השנתי של המוסדיים (חברות הביטוח ובתי ההשקעות, נ"א) יחד זה כמו הרווח ברבעון אחד של הבנקים. שווי השוק של הבנקים פי 10 ביחס אלינו. יש כאן כשל שוק, וכשמנסים לחשוב על רגולציה ועל איפה נהיה בעוד 10 שנים צריך שגופים בינוניים יתחרו בגופי הענק.

"בעולמות מסויימים אנחנו יכולים להיות אלטרנטיבה למערכת הבנקאית ולייצר תחרות. למשל, בתחום האשראי לעסקים קטנים ובינוניים, הדוחות האחרונים הראו שאין בבנקים צמיחה משמעותית. מנגד, חברות כרטיסי האשראי, שרואות את הלקוח ועושות חיתום כמו שצריך, הוכיחו יכולת צמיחה. לכן צריך שהרגולטורים יראו בהם גופים מחוללי תחרות. כלל ערוכה לתחרות מול הבנקים ואנחנו נשמח לקחת בה חלק".

בשנת 2022 הפתיעה כלל ביטוח את השוק כשהחליטה לרכוש את חברת כרטיסי האשראי MAX תמורת 2.47 מיליארד שקל. "במובן מסוים הקדמנו את זמננו, בוודאי מול התיאבון שיש בסקטור הזה עכשיו", אמר נוה והתייחס למרוץ סביב רכישת ישראכרט, שבו מנורה מבטחים וקבוצת דלק (לצד גופים נוספים בשוק) התחרו על רכישת החברה. "השוק לא הבין את מה שיש שם באותם ימים, כאל עוד לא הייתה על המדף. לא כולם היו חשופים לתחזיות ולא הבינו שנוצרה אחרי הקורונה סיטואציה ייחודית שבה הריבית הגבוהה עוד לא תורגמה להתממשות סיכוני האשראי. וצריך לזכור שב-2022 היה משבר בשווקים ואחר כך הרפורמה המשפטית בישראל. אם כולם היו רעבים על התחום הזה כנראה שלא היינו מצליחים לעשות את העסקה. עכשיו אנחנו שמחים לראות שכולם עטים על זה".

נוה גם הוסיף והדגיש את חשיבות ההמשכיות העסקית דווקא כאשר נפל טיל ליד משרדי MAX ברמת גן: "החלונות נשברו אבל כל העסקאוות המשיכו כרגיל, הכל עבד כרגיל, היכולת להמשיך לעבוד כרגיל הייתה ללא הפרעה".

לא מתרגש מהירידות

אתמול (א') הבורסה צללה בחדות, ביום המסחר הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2023. מניות הביטוח בלטו אתמול במיוחד כאשר מדד הביטוח צלל ב-9% וגם מדד הבנקים איבד 7.6%. אך נוה לא מתרגש, לא חושש ממפולת ומנסה להכניס את הירידות לפרופורציות: "לפני הנפילות, נשאלה השאלה אם אני יודע להסביר את הקפיצה של 100% שקרתה במניות ביטוח קודם לכן", הוא אומר בחיוך.

"חברות הביטוח הן אופציה על שוק ההון המקומי, עוד הרבה יותר מהבנקים. חברות הביטוח מושפעות פעמיים. בפעם הראשונה בגלל ההשקעה במניות בתיק הנוסטרו (התיק העצמי של חברות הביטוח. נ"א) ופעם שנייה כי גם סך הנכסים המנוהלים שלנו וההכנסות מדמי ניהול מושפעים משוק ההון. כשהוא עושה טוב אנחנו 'מתפוצצים' למעלה וכשהוא יורד אנחנו הראשונים לרדת".

נוה מעריך ש"אולי גם הייתה אופוריה בשוק. אנחנו במקום אחר לגמרי משנת 2023", הוא אומר ומתכוון לעליות החלשות יחסית בשנת 2023 בעקבות הרפורמה המשפטית, המחאה נגדה ופרוץ מלחמת חרבות ברזל. לדבריו, "כעת זה שוק שעשה ביצועי יתר, ואני מדגיש - מתחילת שנת 2023 במצטבר. פחות מארה"ב, כי זה מקרה קיצון של שוק שעשה ביצועי יתר אגרסיביים בשנתיים האחרונות, והשאלה כמה זה עוד יכול להימשך, בוודאי שמתפתח סיכון, ככל שהריבית ממשיכה להיות גבוהה והאינפלציה דביקה.

"אבל בלי ארה"ב, ישראל בביצועי יתר, לכן יש פה יציאת אוויר מסוימת וגם חששות. כמו שעד לפני חודש היה נראה שכל הכוכבים מתלכדים, עכשיו החזרה ללחימה, אי הוודאות הגיאו-פוליטית וגם התימנים שמצטרפים וגם החששות הפנימיים הפוליטיים".

למרות הירידות החדות, נוה מדגיש את החוזקות של הכלכלה הישראלית ומציין "אני 'לונג' על ישראל בגלל הדמוגרפיה החזקה במשק, היציבות של המשק, יכולת ההתמודדות שלו עם אירועי קיצון על אף האתגרים. וגם לגבי דירוג האשראי צריך לזכור שכאשר משווים אותנו למדינות אחרות, כל העולם עובר טלטלות. אם זו גרמניה שפתחה את החובות שלה, עם ההשקעות הדרמטיות בביטחון, בצרפת יש אתגרי רווחה וכמובן בארה"ב. כל האירועים שקורים כאן קורים בעצימות לא פחות גבוהה גם בעולם. כשמסתכלים על דירוג האשראי צריך לזכור שמסתכלים עלינו מול דירוג יחסי בעולם".

בשנת 2023, סביב הרפורמה המשפטית, השקעתם בכל סקטור - מנדל"ן ועד תיירות?
"לאורך שנים כלל משקיעה במשק הישראלי. ניצלנו את הזדמנות בתחילת 2023 כשאחרים בחרו לצאת החוצה, לא רק שלא הקטנו אלא הגדלנו החזקות במקומות שחשבנו שנכון, בעיקר בעולם הנדל"ן למגורים כי יש חוסר היצע. היינו מהראשונים שנכנסו לתחום ההתחדשות העירונית, וביצענו השקעות. התשואות מאוד מאוד יפות, כי המחירים הפכו להיות מעניינים מאוד. ניצלנו את זה שאחרים ברחו מהשוק וזה הוכיח את עצמו השקעתית. זה היה נכון בחצי הראשון של 2023 כשישראלים הסיטו לחו"ל ודווקא זרים באו וקנו פה מניות, גם הם ראו את המצב כמונו. אחר כך כשהמלחמה פרצה המוסדיים הישראלים ניצלו את ההזדמנות. להיות לונג על ישראל זה אומר השקעות לטווח ארוך. ברור שיכול להיות שיהיו ימים של ירידות בדרך. אבל יש כאן הצעות ערך מענייניות למשקיעים שלנו".

"זמן קלאסי להשקיע באג"ח ממשלת ישראל"

על השאלה האם זה זמן מתאים להשקיע בישראל כשתשואות האג"ח מטפסות, נוה טוען שהוא בכלל לא מבין את השאלה: "שאלו אותי את אותה השאלה בחודש יוני 2024, כאשר התשואה על אג"ח ממשלת ישראל 'ברחה' קצת כלפי מעלה. זה היה בשיא הסיכון, כאשר כולם חשו מפתיחת חזית צפונית משמעותית עם אלפי טילים שיפלו בת"א והשאלה איזה מגדל עזריאלי יפול. אמרו לי באותו הזמן שהזרים עוזבים את ישראל ושאלו 'עד כמה תשכבו על הגדר בשביל אג"ח ממשלת ישראל'. אבל הייתי בהלם מהשאלה", הוא מתאר.

"דווקא זמנים כאלה זה קלאסי להשקעה כזו. מתי מצפים שאשקיע באג"ח ממשלת ישראל, כשהתשואות הריאליות שליליות? להיפך, דווקא עכשיו כשהתשואות הן 4.5% זה נכס קלאסי להשקעה לגוף מוסדי שרוצה לתת תשואה מובטחת לאורך זמן. אם מאמינים שמדינת ישראל תמשיך להתקיים וזוכרים גם את יתרות המט"ח העצומות של בנק ישראל אז להשקיע באג"ח ממשלת ישראל זה הדבר הנכון עכשיו".

נוה התייחס גם לכלכלה האמריקאית ואמר כי "ברור שהיא קטר מוביל ונכון שחלק מההשקעות ארוכות טווח צריכות להיות בארה"ב. אבל השאלה היא מה האיזון והאם תפקדינו להיות רק תיבת דואר להשקעה במדד ה-S&P 500 או שיש צפי ממנהלי השקעות למשהו אחר. פתיחת מסלולי ה-S&P 500 והעברת השקעות לשם זה מה שחריג. לא ההיפך.

"כדאי גם להיזהר מדילוג בין מסלולים. מי שעושה את זה לא תמיד מקבל את התשואה הטובה ביותר. אם האסטרטגיה היא ללכת לגוף שעשה ב-3 השנים האחרונות את התשואה הטובה ביותר תקבל תוצאה לא טובה כי קנית את התיק היקר ביותר לאותה תקופה".

גילוי מלא: הכנס בשיתוף כלל ביטוח ופיננסים ובחסות בנק ONE ZERO ורציו אנרגיות.

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; בארה"ב לא יתקיים מסחר היום

מדד ניקיי נחלש ב-0.3%, מדד שנגחאי מוסיף 0.4%, מדד שנזן עולה ב-0.1% וההנג סנג מאבד 0.7% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים