גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית אפריקה מגורים: "יש קהילות שלמות מחו"ל שרוצות לעלות ולהתגורר ביחד בירושלים"

רונית אשד לוי נכנסה לתפקיד לפני מספר חודשים ומדברת בכנס "עושים לונג על ישראל" על האתגרים שמייצרת החזרה ללחימה לענף הבנייה ● היא מסרבת להתנבא על מחירי הדיור אבל רוצה שהילדים שלה יוכלו לקנות דירה במחירים נגישים ● וגם: מי העיר המצטיינת בתחום ההתחדשות העירונית?

רונית אשד לוי, מנכ''לית אפריקה מגורים / צילום: כדי לוי
רונית אשד לוי, מנכ''לית אפריקה מגורים / צילום: כדי לוי

קבלת היתר "לעלייה על הקרקע", בפרויקט בנייה למגורים, צריכה לקחת לכל היותר שנה וחצי. כך אומרת רונית אשד לוי, מנכ"לית אפריקה מגורים בשיחה עם הלית ינאי לויזון, עורכת מדור הנדל"ן של גלובס בכנס ההשקעות "עושים לונג על ישראל" שערך גלובס בבורסה בתל אביב. אשד לוי מונתה לתפקיד מנכ"לית החברה בדצמבר האחרון, לאחר שפרש קודמה מיכה קליין. היא מינוי פנימי, שכן כיהנה לפני כן כמנכ"לית חברת הבת של אפריקה מגורים בתחום ההתחדשות העירונית.

כנס עושים לונג על ישראל | מנכ"ל קרן פימי: "המשקיעים הזרים חזרו לישראל במספרים של תקופות שגשוג"
כנס עושים לונג על ישראל | מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים: "להשקיע באג"ח ממשלת ישראל זה הדבר הנכון עכשיו"
כנס עושים לונג על ישראל | אלונה בר און: "כשהאבק ישקע יישארו כמה מוסדות אמינים לחזור אליהם, גלובס יהיה אחד מהם"

אשד לוי נשאלה, על ידי המרואיין הקודם לה בכנס, ישי דוידי, בעלי קרן ההשקעות הפרטית פימי, מה היא הייתה עושה לו הייתה שרת השיכון והבינוי, בכדי לסייע יותר בתחום פעילותה ליישובי עוטף עזה וסמוכי הגדר בלבנון. התשובה שלה היתה שעניין זה צריך "להתחיל ולהיגמר בצרכים, בלשמוע את הציבור עצמו". לדבריה צריך לעשות שולחן עגול שבו ניתנת לאנשים האפשרות לבוא ולהגיד "מה אתם צריכים".

"לו אני שרת השיכון והבינוי, הייתי יושבת עם הגופים השונים, רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), המעסיקים גדולים במשק, משרד התחבורה, כדי לייצר משהו 'חדש יותר טוב'. משהו שיגרום לאנשים לבוא (לעוטף ולגבול הצפון) משום שמבטיחים להם עתיד. זה חייב לבוא עם ביטחון מלא, קהילתי וציבורי. נדל"ן לא עומד בפני עצמו והוא חלק מאפשרויות שצריך להעמיד להם, לרבות תעסוקה. את כל הדברים הללו אנחנו נצטרך להביא יחד. אפשר להתווכח על הכל, אבל צריך לשבת בשולחן עגול".

אתמול (א') הטיל המפקח על הבנקים בבנק ישראל דני חחיאשוילי "פצצה" והגביל את העמדת המשכנתאות לרכישת דירות במבצעי 20/80, וכן השית מגבלות עם סבסוד רכישת דירות על ידי הקבלנים (באמצעות מימון הריבית בהלוואות בלון/בולט).

כיצד המהלך משפיע על חברות הבנייה?
"כרגע זו טיוטה (של המפקח), אבל זה ישתרשר. אנחנו באפריקה מגורים רואים את זה לחיוב. מודל 20/80, אני אומרת מניסיון כעורכת דין שלפני 20 שנה ייצגה לקוחות (ברכישת דירה) מול אפריקה מגורים וחברות אחרות, שזה מודל שנועד לאפשר למשפרי דיור שחסכו קצת כסף לקנות את הבית הבא. הם צריכים למכור את הדירה שלהם, בכדי להשתדרג. ומשפרי דיור בארץ הם חלק גדול ממה שמניע את שוק הנדל"ן".

אבל בפועל נכנסו גם רוכשי דירה ראשונה (לשימוש במבצעים) ועוד 'רוכשי אופציה' למיניהם.
"נכון. וגם ניתנו מבצעים של 5/95 (שלם 5% מערך הדירה במעמד חתימה ו-95% בהמשך). אדם לא אמור לקנות אופציה על מוצר כמו דירה, הוא לא אמור להתחייב כך התחייבות כה משמעותית. אדם שמתחייב על רכישת דירה צריך לדעת שהוא עומד בהתחייבות הזאת. כשאדם משלם הון עצמי אחרי החוזה, הוא גם מתחיל לשנות את הדירה ולהתאים אותה לצרכיו. אז נכון מאוד גם להגביל זאת (את דרך הרכישה). אבל צריך לראות שלא שופכים את התינוק עם המים. משפרי דיור הם חלק חשוב מרוכשי הדירות מקבלן".

"הירידה במחירי הקרקעות לא מאזנת את העלויות הנוספות"

מנהל רמ"י, ינקי קוינט, אמר לפני כמה שבועות שהוא ממליץ למי שחשב לקנות דירה, לחכות קצת. התאזרו בסבלנות, משום שהקבלנים יורידו את המחירים. ראינו גם לאחרונה את מחירי הקרקעות בשדה דב שירדו.
"אנחנו לא גרים בקרקע אלא גרים בדירה. מחיר דירה מושפע מהרבה אלמנטים, מכך שעלה שהמע"מ עלה ב-1%, מכך שעדיין חסרים עשרות אלפי פועלי בניין במשק, מכך שלפועלים הקיימים משלמים 50%-60% יותר ממה ששילמנו (ערב פרוץ המלחמה), מזה שהריבית במשק יותר גבוהה כיום (מבעבר), וגם מזה שמחירי חומרי הגלם עלו. אז מחיר קרקע זה חלק מהסיפור אבל לא כולו. הירידה במחירי הקרקעות לא מאזנת את העלויות הנוספות בשנה וחצי האחרונות".

בעקבות ירידה במחירי הקרקעות, מחירי הדיור ירדו?
"זה תלוי איפה רכיב הקרקע ועד כמה הוא משמעותי. אנחנו רואים שמחירי הדיור השנה עלו בכמעט 7.7%. לא ראינו חברת נדל"ן עם רווחיות עודפת חריגה. אז יש המון אלמנטים שצריך להביא בחשבון. צריך לא להעלות את אחוז המע"מ על דיור למגורים, ולעשות דיפרנציאציה בין דירת מגורים לדירה להשקעה. צריך לקצר לוחות זמנים. אם כיום לוקח שלוש-ארבע שנים עד לקבלת היתר בכדי שהקבלן יוכל לעלות לקרקע, צריך לקצר את זה. קבלת היתר לא אמורה לקחת יותר משנה וחצי".

"יש חיבור טבעי בין כסף מוסדי לנדל"ן"

כלל ביטוח השקיעו בפעילות ההתחדשות העירונית שלכם, חברות הביטוח האחרות נכנסו להשקעות בחברות הנדל"ן. מה רואים בתחום הביטוח שהם משקיעים ב'לונג' בנדל"ן?
"נדלן זה ללונג - רק למאריכי חיים. לא משהו לזמן קצר. אני חושבת שיש חיבור טבעי בין כסף מוסדי לנדל"ן. הגרפים לאורך שנים מראים מגמה אחת כלפי מעלה; גם בתקופות של עצירה, אם יש ירידה היא מינורית. בסוף מדובר כאן בנכס שכולנו רוצים לרכוש ולהיות הבעלים שלו. אני מאוד שמחה על החיבור עם כלל ביטוח. זה חיבור שגם אנחנו מאוד למדים ממנו. בגלל שיש עוד גורם שרואה דברים נוספים".

רואים שמניות הנדל"ן נפגעו מתחילת השנה (מדד ת"א בנייה ירד בכ-20% מתחילת השנה). הסקטור נפגע יותר משאר הסקטורים בבורסה. מה נראה בהמשך השנה?
"להתנבא אני לא יודעת. אתמול (א', בו ירד מדד ת"א בנייה ב-6.5%), היה יום מורכב בבורסה. בסופו של יום הנדל"ן מושפע מהמקרו במדינת ישראל. קונים נדל"ן כשאנחנו יותר אופטימיים לרוב. אני מאמינה שנראה תיקונים. כי אני חושבת שבסופו של יום הביקוש בארץ קשיח. אנשים עדיין מתחתנים, מתגרשים או משפרים דיור. יש הרבה פעילות סביב נדל"ן. נצטרך להבין את השלכות הוראת המפקח על הבנקים. איך לנהל את האירוע שהוא טרי מאוד. אני חושבת שזה ייצר בולטות לחברות כמו אפריקה עם הון עצמי איתן. המכירות שלנו תמיד יציבות ואחראיות. חושבת שתהיה העדפה לחברות כאלה".

לחברות הגדולות יש יתרון בהתחדשות עירונית?
"בשנתיים האחרונות יש הבשלה של פרויקטים שלקח להם הרבה זמן להגיע לשלב הזה. בהתחדשות עירונית יש את הלוקיישנים הכי טובים. עם ערוב שימושים, אלה מקומות שרצינו לחיות בהם. המיקום שלהם על פי רוב מאוד מעניין ומאוד משמעותי. בפרויקטים של פינוי בינוי רואים השלכה רוחבית: תשתיות משתפרות, מבני ציבור, ויש מוצר מאוד איכותי. אני חושבת שנראה יותר הבשלת פרויקטי התחדשות עירונית. יש בגרות גם מצד בעלי הדירות עצמם. הם יודעים לקבל את מה שאפשר, ולא לפתוח פער (בדרישות שלהם). וגם ועדות התכנון הפכו להרבה יותר מקצועיות".

מי הרשויות המצטיינות בתחום ההתחדשות העירונית?
"ירושלים בראש ובראשונה. זו עיר שעשתה מהפך אדיר. לפני עשור לא פעלו שם חברות רבות. היה קושי גדול לעבוד בירושלים. ב-2006/7 כשהתחלנו לקנות קרקעות בירושלים היינו בודדים. היום מתחרות מולנו חברות בנייה מהשורה הראשונה. בחלק מהאתרים מתחרות מולנו 5 חברות במקביל. יש המון פעילות בירושלים. וזו העיר עם הכי הרבה תושבים במדינת ישראל. אנחנו במצב טוב באתרי המכירות שם, משום שאנשים רוצים מאוד לגור בירושלים. יש כיום קהילות שלמות מחו"ל שרוצות לעלות ולהתגורר ביחד כקהילה בירושלים. זה הרבה בגלל רוח המפקד בעיר: ראש העיר משה ליאון ומהנדס העיר יואל אבן, שיצרו אקלים תומך".

"למדנו לחיות לצד המלחמה"

חזרנו למלחמה. איך אתם מתמודדים עם זה?
"לצערי חזרנו למלחמה, קיווינו מאוד שלא. ההתמודדות היא מורכבת. יש לנו עובדים בחברה, שבהתחלה נעלמו למספר חודשים. כיום הם עובדים בחלקם חצי-חצי. יש לנו למשל עובד שהוא גם מפעיל כיפת ברזל שעושה משמרות. יש עובדים רבים שעובדים חמישה ימים בעבודה ושישי-שבת בצבא. למדנו לחיות לצד המלחמה. גם ברמת הפועלים, תמיד עבדנו עם קבלנים גדולים. אנחנו בודקים איפה עלול להיווצר פער ואיך מתקנים אותו מראש. אני לא יודעת מה תהיה העצימות, מבחינת צוי שמונה (לעובדים). בסוף מנהלי עבודה, אדריכלים ויועצים שונים הם אלה שנפגעים (מהצורך בגיוסם). למדנו לחיות עם זה, ויחד עם זאת נמשיך ונלמד את זה בהמשך השנה".

מחירי הדיור עלו ב-7.7% ב-2024. איפה הם יהיו בעתיד?
"השאיפה שלי היא שהילדים שלי והחברים שלהם יצליחו לקנות דירות במדינת ישראל. אני לא מעוניינת להמר, אנחנו פועלים תוך שמירה על רווחיות, מנסים לשמור על רמת מחירים שתאפשר לרכוש. יש לנו מוצרים במגוון רחב, ובמחירים נגישים של עד 2 מיליון שקל (בנשר ומקומות אחרים). בת"א יש לנו גם דירות במחירים יותר גבוהים. המגמה יחסית ברורה ולא מעוניינת להמר עליה. כל אחד צריך בצד שלו כדי לתרום את תרומתו ברמת יוקר המחייה וברמת החברה".

***גילוי מלא: הכנס בשיתוף כלל ביטוח ופיננסים ובחסות בנק ONE ZERO ורציו אנרגיות

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; בארה"ב לא יתקיים מסחר היום

מדד ניקיי נחלש ב-0.3%, מדד שנגחאי מוסיף 0.4%, מדד שנזן עולה ב-0.1% וההנג סנג מאבד 0.7% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי