גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יגאל לנדאו: "אלה שעיכבו את מתווה הגז מתלוננים שלא נכנס מספיק כסף לקרן העושר – זה יגיע. סבלנות"

מנכ"ל רציו אנרגיות יגאל לנדאו, שהשתתף היום בכנס "עושים לונג על ישראל", מעריך כי הגז בישראל יספיק ל-30-40 שנים ויותר, תוקף את הארגונים שעיכבו את מתווה הגז, אומר כי "כניסת חברת ענקית כמו סוקאר זו בשורה מצוינת למשק הגז הישראלי", ורואה ביצוא הגז למצרים "גורם מייצב לאזור"

יגאל לנדאו, מנכ''ל ומייסד רציו אנרגיות, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי
יגאל לנדאו, מנכ''ל ומייסד רציו אנרגיות, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי

"יש עוד הרבה מאוד גז בים הישראלי, וללא אופק ליצוא, חברות זרות לא ישקיעו מיליארדי דולרים כדי להקים את תשתית ההפקה" - כך הזהיר היום (ב') יגאל לנדאו, מנכ"ל רציו אנרגיות, בעקבות דברים שאמר יוגב גרדוס, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, על האפשרות להפעיל התערבות ממשלתית בתחום הגז.

את הדברים אמר לנדאו שיחה עם בר לביא, ראש מערכת החדשות של גלובס, בכנס "עושים לונג על ישראל", כנס ההשקעות של גלובס, שנערך בבורסה לניירות ערך. רציו מחזיקה ב-15% ממאגר הגז הגדול בישראל, לוויתן, כאשר כ-80% ממנו הולך ליצוא.

כנס ההשקעות של גלובס| מנכ"ל בנק ONE ZERO: "למה ממשיכים להשקיע דרך הבנקים המסורתיים? זה יקר בצורה לא נורמלית"
כנס ההשקעות של גלובס | מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים: "להשקיע באג"ח ממשלת ישראל זה הדבר הנכון עכשיו"
כנס ההשקעות של גלובס | אלונה בר און: "כשהאבק ישקע יישארו כמה מוסדות אמינים לחזור אליהם, גלובס יהיה אחד מהם"

לדברי לנדאו, "הציבור הישראלי הוא שותף מאוד גדול בשוק הגז. 60% מההכנסות הולכות לציבור הישראלי, וזאת כאשר הממשלה לא השקיעה שקל אחד בפיתוח, הכול זו השקעה של המגזר הפרטי במיליארדים. משקיעים זרים זקוקים לוודאות, וכל הדיבורים על מגבלות מייצרות חוסר ודאות.

"אחד הדברים החשובים בענף זה להביא ליציבות רגולטורית, אחרת חברות ענק שמסתכלות על המשק ומזהות חוסר יציבות נרתעות מלבוא. דיבורים כאלה, שאני לא תמיד בטוח כמה הם מדויקים, יכולים לגרום נזק אמיתי".

מה אתה אומר לאלה שחוששים שלא יישאר גז?
"מומחים מציינים שיש גז לעשרות שנים קדימה, ל-30-40 שנה, וזה לא כולל תגליות חדשות שאנחנו מקווים שיימצאו. ישראל צורכת 13 BCM גז בשנה (מיליארד מטר מעוקב). יש במאגר לוויתן 620 BCM גז. בשלושת המאגרים יחד יש יותר מ-1,000 BCM. ישראל מפיקה היום כ-24 BCM - חצי הולך ליצוא, אבל כדאי לזכור שבלי יצוא בכלל לא היו מפתחים את לוויתן, זה לא היה כלכלי לעשות אותו ולהשקיע את המיליארדים.

"הייתה תקופה ארוכה מאוד של חוסר יציבות רגולטורית, החל מוועדת ששינסקי, מתווה הגז, הבג"צים, ועדת צמח, ועדת אדירי, שהחליטו כמה יצוא מותר לעשות. כל הדברים האלה עיכבו את הפיתוח של לוויתן ב-7 שנים. זה הרתיע חברות בינלאומית מלבוא להשקיע בישראל.

"השנים האחרונות הראו התייצבות של הרגולציה, הצלחת לוויתן הדהדה בעולם, ולכן רואים את החברות הזרות מגיעות. כך ראינו את ניו-מד אנרג'י שהביאו את סוקאר ובריטיש פטרוליום וקיבלו אזור חיפוש גז בצפון הים הישראלי, ואנחנו ברציו גאים שהצלחנו לשכנע חברתה כמו ENI לצד דנה פטרוליום לקבל אזור בחלק הדרומי יותר".

יגאל לנדאו, מנכ''ל ומייסד רציו אנרגיות, בשיחה עם בר לביא בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי

עלויות החשמל ירדו ב-50%

יש מי שטוען שמשקי הבית בישראל משלמים מאות שקלים עודפים במחירי החשמל כל שנה.
"מאז שהתחילו להפיק גז בישראל, עלויות החשמל למשקי הבית בישראל ירדו בקרוב ל-50% לעומת הפחם והסולר היקרים. אנחנו מוכרים ליצוא במחיר שהוא 50% גבוה יותר מאשר לשוק הישראלי. בנוסף, צריך לזכור שמתוך עלות ייצור החשמל, הגז מהווה בערך 35% מכלל עלות ייצור החשמל. השאר זה עלויות הון ושכר עבודה.

"במילים אחרות, אם מחיר הגז יירד ב-10%, ונניח שכל הירידה תשורשר למשק הבית, אז המחיר לצרכן יירד בערך ב-3.5%. מנגד, מאחר שהציבור הישראלי מקבל 60% מההכנסות, אז אם יורידו את מחיר החשמל ב-10%, זה יפגע מאוד בהכנסות המדינה, ובעקיפין גם באזרחים. לכן מבחינה כלכלית נטו המצב הנוכחי טוב יותר. ולבסוף, יש תחרות במשק הגז, יש שלושה מאגרים שמספקים גז, המחירים הם חצי מאשר באירופה, ולכן הטענה הזו לדעתי לא מחזיקה מים".

בקרן העושר נצברו רק 7.5 מיליארד שקל. זה לא קצת?
"לא הייתי מזלזל ב-7.5 מיליארד שקל, אבל הסכום הזה ילך ויגדל אקספוננציאלית. זה מס רווחי יתר, המצאה של ששינסקי. וכדאי גם לציין שמי שגרמו לעיכובים של 7 שנים עכשיו מתלוננים איפה הכסף בקרן העושר. אם היינו מתחילים לפתח מוקדם יותר, הסכומים בקרן העושר היו הרבה יותר גדולים, וגם כלל ההכנסות, אבל צריך קצת סבלנות.

"כולם מדברים על קרן העושר, אבל חלק הארי של ההכנסות מגיע מתמלוגים וממס חברות. זו הכנסה שוטפת למדינה. קרן העושר נועדה להבטיח את עתיד ילדינו, אבל ההכנסות הן קודם כל מתמלוגים וממס חברות".

בחודש ינואר חשף גלובס כי איש העסקים אהרון פרנקל מכר חצי מהחזקותיו במאגר הגז תמר לחברת סוקאר, חברת הנפט והגז של אזרבייג'אן. לאחרונה חשף גלובס בנוסף כי סוקאר גם תחפש עוד גז במים הכלכליים של ישראל. לנדאו רואה בכך סימן לעוצמת הכלכלה הישראלית: "העובדה שחברה ענקית כמו סוקאר נכנסת פעמיים, זו בשורה מצוינת למשק הגז הישראלי וגם כבוד למשק הישראלי, שחברה כזו היא 'לונג' על האנרגיה בישראל. היא נכנסת בשני כובעים. בראשון היא לקחה פוזיציה משמעותי בתמר, ובשני היא גם הצטרפה לניו-מד ובריטיש פטרוליום לחיפושים נוספים למציאת גז בישראל. מה שמראה שגם הם מאמינים שיש פוטנציאל למציאת עוד הרבה יותר גז ממה שנמצא עד היום במים הישראלים".

"מקווה שהביקושים יגדלו"

הביקושים ילכו ויגדלו?
"אני מהפוזיציה שלי מאוד מקווה שהביקושים יגדלו. במקביל מתרחבת ההשקעה בישראל באנרגיות חלופיות, כמו אנרגיות שמש. יש יעד ממשלתי ל-2030 שהאנרגיות המתחדשות יהוו 30% מסך הצריכה בארץ. אנחנו רחוקים משם, אבל בסוף זה יגיע לכך, וטוב שכך".

אתם מתכוונים להרחיב את המאגר הקיים?
"כפי שדיווחנו, שותפות לוויתן בתכנון קרוב להכפיל את ההפקה ולהגיע מ-12 BCM בשנה ל-24. זה ידרוש השקעה מאוד מסיבית של 2.5 מיליארד דולר ו-4 שנות עבודה קשה. ההחלטות על כך התקבלו רק לאחרונה".

פעם היינו קונים גז ממצרים. היום אנחנו מוכרים להם. אבל מה לגבי הצינור והסכנה שיחבלו בו?
"אנחנו מספקים 15% מהגז במצרים, הם צריכים לפרנס 100 מיליון איש. הם קונים גז במחירים כפולים מאשר ישראל. זה גורם שהוא מייצב פוליטית, וזה נכון גם ביחס לירדן שמקבלת 100% מהגז מלוויתן.

"פעם צנרת הגז הייתה מוקד להתקפות. כשקיבלנו גז ממצרים, היו פיצוצים בצינור. היום כשאנחנו נותנים להם גז, הפלא ופלא - הצינור נשמר מכל משמר".

כמנכ"ל מאוד מנוסה וותיק. לאן הולכים מכאן?
"אנחנו 'לונג' על ישראל. יש בישראל כלכלה מצוינת, ציבור חזק, ואנחנו נתגבר על כל המכשולים".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף כלל ביטוח ופיננסים ובחסות בנק ONE ZERO ורציו אנרגיות

עוד כתבות

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

תיקון והתנצלות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?