גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ניו-מד על הוצאת שברון מהמאגרים: "ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לא לעמוד בהסכמים"

מנכ"ל ניו-מד יוסי אבו השתתף היום בכנס "עושים לונג על ישראל" ודיבר על הפקות הגז מלוויתן, על הלחץ להוציא את שברון מאחד המאגרים הגדולים, על השותפות עם חברת סוקאר מאזרבייג'ן ועל היחסים עם מצרים - שלדבריו הם נהדרים וחשובים לשני הצדדים

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי
יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: כדיה לוי

יוסי אבו, מנכ"ל ניו-מד השותף בהפקת מאגר הגז הגדול בישראל לוויתן, השתתף היום (ב') בכנס "עושים לונג על ישראל", כנס ההשקעות של גלובס, ושוחח עם כתב גלובס דין שמואל אלמס על הפקות הגז מלוויתן, על הלחץ להוציא את שברון מאחד המאגרים הגדולים, על השותפות עם חברת סוקאר האזרית ועל היחסים עם מצרים.

השיחה נפתחה בשתי שאלות לקהל: הראשונה - כמה מהגז הישראלי ב-2024 הופק מלוויתן? התשובה היא 41%. ושאלה נוספת - כמה ממנו הופנה למשק המקומי? התשובה היא 13.2% בלבד. השאר הופנה ליצוא, בעיקר למצרים והיתר לירדן.

כנס ההשקעות של גלובס | מנכ"ל רציו: "אלה שעיכבו את מתווה הגז מתלוננים שלא נכנס מספיק כסף לקרן העושר - זה יגיע. סבלנות"
כנס ההשקעות של גלובס | מנכ"ל הבורסה: "אני לא מבין למה חברות ההייטק הישראליות לא נסחרות בתל אביב"
כנס ההשקעות של גלובס| מנכ"ל בנק ONE ZERO: "למה ממשיכים להשקיע דרך הבנקים המסורתיים? זה יקר בצורה לא נורמלית"

לגבי הדאגה לאספקה למשק המקומי, אמר אבו כי "צריך להתחיל מהעובדות: עד היום נמצאו בישראל 1,000 BCM מוכחים ומחכים להפקה. המשק הישראלי כולו ב-2024 צורך 13.7 BCM בלבד, ואנחנו עדיין מסתכלים על חיפושים וקידוחים. למה זה דומה? אם היו לנו 1,000 דירות זמינות, והיו קונים 13 דירות השנה - מישהו היה משקיע בבניית עוד דירות? לכן אם רוצים להשקיע 100 מיליון בקידוח כדי לקבל את הסיכוי למצוא גז חדש, חייבים פרוספקט ליצוא".

לטענתו, "צריך לשמור 500 BCM למשק המקומי, ולאפשר לייצא את שאר ה-500. זה חלק מהאיזונים שאנחנו שומרים, כי בכל זאת הסיכון של מצרים וירדן גבוה יותר מזה של ישראל".

עוד הדגיש אבו כי "כל עסקאות היצוא זה הכול ביחד 140 BCM. ה-13% שראית מלוויתן נובע מזה שהמאגרים האחרים, תמר וכריש-תנין, תפסו את השוק הישראלי עד 2027-2030. לוויתן הוא הבאפר שלנו, והוא גם נותן את הערך הנוסף שאפשר להגיע אליו רק מיצוא".

"ישראל לא יכולה להרשות לעצמה את הבושה לא לעמוד בהסכמים"

אלמס הזכיר את ההתבטאות של ראש אגף תקציבים באוצר, יוגב גרדוס, לפיה יש להשאיר בידי שברון, המפעילה של תמר ולוויתן כאחד, רק אחד מהמאגרים, ולחייב אותם לוותר על אחד המאגרים. על כך אמר אבו כי "ישראל לא יכולה להרשות לעצמה את הבושה של לא לעמוד בהסכמים, בטח מול חברות זרות. ישראל במתווה הגז השאירה את נובל (היום שברון) בתמר כדי שלא יחליפו מפעיל. ועכשיו אחרי שחתמו, אומרים לכו החוצה? זה לא יקרה, כי ברור שישראל לא יכולה להרשות לעצמה מול הממשל האמריקאי ומול חברה אמריקאית גדולה להפר הסכמים בכזאת בוטות".

אבו הזכיר ש"אנחנו אחרי שנה וחצי של מלחמה, לפני כן הייתה הרפורמה, וההשקעות בישראל נעצרו. שברון נלחמה במהלך המלחמה להפעיל את האסדות. זאת התודה שאנחנו נותנים לזרים שמשקיעים פה? איך אנחנו נראים גלובלית?".

אבו גם תקף את בכירי האוצר ואמר כי "יש רפרנט שלא זוכר מה קודמו עשה, ואומר 'בוא ננסה'. אבל גם לבלון הניסוי יש מחירים. בעיניי זה לא יקרה, זה ייבלם ברגע שזה יגיע לדיון אמיתי. אנחנו בכלל עומדים בפני הרחבה של ההפקה מלוויתן. אני חושב על צינור שהיה עצור במשך שנתיים, ואם נדע להתנהל נכון - נראה גל עצום של השקעות בישראל".

בשלב הזה הוקרן סרטון על מאגר לוויתן, ואבו סיפר כי "מאגר לוויתן נמצא 100 ק"מ מול חדרה, יש חמישה קידוחים של צנרת כפולה על קרקעית הים, 4.5 ק"מ בתוך הים. הצנרת עולה 10 ק"מ מול פרדיס לפלטפורמה, וכל הטיפול בגז נעשה שם. לאחר מכן הגז זורם דרך מערכת ההולכת הישראלית, גם לירדן".

בנקודה הזאת, אלמס הזכיר שישראל היא ספקית האנרגיה המרכזית של ירדן, כאשר 80% מהחשמל הירדני מקורו בגז ישראלי. על כך הוסיף אבו כי "אנחנו מספקים גז גם דרך צנרת EMG שיוצאת מאל-עריש. מערכות הולכת הגז של ישראל, ירדן ומצרים מחוברות לחלוטין ועובדות כמערכת אחת. בסופו של דבר, כמו שהסתכלו עלינו כחולמים כשדיברנו על ירדן ומצרים, גז ישראלי יגיע גם ללבנון ולסוריה. מחנה השלום בלבנון ובסוריה מביא לשולחן שגשוג כלכלי, ובשביל זה צריך אנרגיה שאנחנו יודעים לספק".

מה לגבי השגשוג של ניו-מד? איך אתה מסכם את 2024, עם כל האתגרים של המלחמה?
"שנת 2024 הייתה מאתגרת מבחינת תפעול המערכות, כדי להבטיח שלא תהיה דקה אחת של הפסקה בזרימת הגז. רוב הצוותים שלנו גויסו למילואים. גייסנו צוותים ישראליים ובינלאומיים, כולל אנשים מבוגרים שעבדו בזמנו בים תטיס. ממש מן מהגורן ומן היקב.

"הפעלנו את זה בצורה מדהימה. דווקא בשנה שהסיכון הגאו-פוליטי התממש, הייתה שנת שיא במכירות גז למצרים. אנחנו חפצים בשלום ובסביבה שיש בה מערכת אסטרטגית עם WIN-WIN לשני הצדדים. מערכת יחסים שבה כל צד מקבל ערך ורואה שגשוג, זו מערכת יחסים ששורדת גם ימים קשים".

"היחסים עם מצרים נהדרים"

אתה 14 שנה מנכ"ל ניו-מד. עברת כל-כך הרבה עם מצרים, עם האביב הערבי. אתה נפגש עם אנשים שם. אנחנו יודעים כמה משק האנרגיה של מצרים במצב חמור, אנשים בלי חשמל בבית. איך ישראל יכולה להשתמש בגז בצורה נבונה כדי להעמיק את האינטרסים?
לא אכנס לרמה הפוליטית. מערכת היחסים בין ישראל למצרים באלמנטים הביטחוניים ומתחת לרדאר היא חזקה. יש מערכת יחסים, ואנחנו מקבלים ונותנים. אני חושב על הגבול המצרי ועל השקט התעשייתי שיש שם".

לגבי הדיון על המתיחות הצבאית מול מצרים ועל היערכות הצבא המצרי בסיני, אמר אבו כי "אין שום מתיחות צבאית עם מצרים. ראיתי את כל הסרטונים כאילו מצרים נערכת. זה סרטונים מגבול לוב מלפני 5-6 שנים.

"ברמה האזורית, למי יש אינטרס לקלקל את היחסים בין ישראל למצרים? רק לאיראן. זו פעילות ניו-מדיה, ויש אנשים שהם לא מספיק אחראיים. מערכת היחסים חשובה לשני הצדדים. יש גופים שיעיים איראניים שרוצים לקלקל את מערכת היחסים מול מצרים ומול ירדן. תזכרו: ה-7 באוקטובר קרה על רקע הנורמליזציה עם ערב הסעודית. אני נמצא בקהיר כל שבוע, אין לי בעיה להגיד שאני ישראלי, ומערכת היחסים היא נהדרת".

"זיהינו הזדמנות באזרבייג'ן"

לגבי חיפוש הגז החדש במקבץ I, על-ידי קונסורציום שכולל את חברת הנפט והגז הלאומית של אזרבייג'ן סוקאר, יחד עם BP וניו-מד, אלמס שאל: "היית בבאקו, אתה מכיר את האנשים. מה האסטרטגיה של אזרבייג'ן להיכנס לקידוחי גז בישראל?".

"שים לב שזו פעם ראשונה שסוקאר יוצאת מחוץ לאזרבייג'ן כדי לחפש אקטיבית גז ונפט", אמר אבו. "אנרגיה היא הבסיס ליחסים אסטרטגיים. כמו שאנחנו זיהינו את ההזדמנות מול האמירויות, והבאנו את קרן ההשקעות הלאומית שלהם להשקיע בתמר - זיהינו את אזרבייג'ן כמדינה עם יכולת התפתחות דרמטית. הם במקום נפלא גאוגרפית, וכמו האמירתים הם רוצים לקדם מערכות יחסים עם ישראלים".

על-פי אבו, הצנרת של אזרבייג'ן המספקת גז לאירופה היא אסטרטגית: "אם יש גז, נתחבר אליהם ונספק עוד לאירופה. כדי לסגור את הפינה הזאת, לקחנו את BP והבאנו את סוקאר האזרים שיש להם את כל התשתיות דרך טורקיה, ואני מאוד שמח שזכינו. חברות בינלאומיות שמגיעות להשקיע רוצות מערכת יחסים עם ישראל. גם כשרואים את התמיכה האמריקאית בישראל, יש אינטרס. אבל הם באו עוד לפני טראמפ".

אבו גם הדגיש את צריכת האנרגיה הגדולה בישראל בשל חוות השרתים לצורכי בינה מלאכותית, ואמר: "יש לנו גז טבעי זמין וזול שיכול לייצר אנרגיה לחוות שרתים. אזרבייג'ן נמצאת בפוזיציה מדהימה. יש להם צנרת מאזרבייג'ן עד איטליה, וגם מתחברים לסטאניות. הם הניחו 64 כבלים אופטיים, מתוך תכנון לקישוריות של תקשורת. שמונה מהם עובדים ופעילים, הפוטנציאל שם הוא גדול. רק תראה מה קורה כשיש חשיבה לטווח ארוך".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף כלל ביטוח ופיננסים ובחסות בנק ONE ZERO ורציו אנרגיות

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי