גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרבה לקו החוף והחזרה לתמונה של קבוצות הרכישה: הפרטים מאחורי מחירי הקרקעות בשדה דב

עוד כ־2,700 יח"ד ששווקו בהצלחה בשדה דב, משקפות לקרקעות מחירי קרקע במנעד גדול – מהתמחור המינימלי הצפוי בדיור להשכרה, ועד למחירי השיא העולים על 3 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד ● מה הסיבה לשונות הגדולה, ולרמת המחירים הגבוהה כל כך בחלק מהמגרשים?

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי
רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

ארבעה מכרזים נוספים לקרקעות בייעוד מגורים שווקו בהצלחה ברובע שדה דב שבצפון תל אביב־יפו, וכמו כל מכרז באזור זה - שנחשב כיום ליוקרתי בארץ, כנראה - גם הם עוררו הד גדול והביאו איתם תגובות רבות. כמו שקרה לאחר סגירת מכרזי פברואר האחרון ברובע, גם הפעם הנתון העיקרי שהעסיק את השוק הוא מחירי הקרקעות. אם במכרזי פברואר ראינו ירידה משמעותית במחירי הקרקעות, הפעם התמונה מסויגת יותר ובעיקר מציגה שונות רבה של רמת המחירים בין מגרש ומגרש. מה הסיבות לכך? נראה כי ישנן שתיים מרכזיות ש"נצלול" אליהן כאן.

קרקע ל-2,700 יח"ד נוספות נמכרה בשדה דב. כמה יעלו הדירות?
חדשות הנדל"ן | מה יעלה בגורל מבנה הקזינו ההיסטורי בשכונת בת גלים בחיפה?

קבוצות הרכישה חזרו לתמונה

ענף הנדל"ן נמצא, בשנתיים האחרונות לפחות, במצב כלכלי מאתגר. הגורם המרכזי לכך הוא רמת הריבית הגבוהה, אך גם מלחמת "חרבות ברזל" משחקת כאן תפקיד, בעיקר בשל המחסור בעובדים והעלייה בתשומות הבנייה.

על רקע מציאות זו, עוד בעבר העריכו גורמים שונים בשוק כי אנו צפויים לראות במכרזי שדה דב הצעות משותפות - קרי לא יזם אחד או חברה בודדת אשר ניגשים למכרז, אלא שותפויות בין כמה גורמים, מה שקרה פחות בעבר כאשר הנטל הכלכלי היה קטן יותר. אפשר היה לראות זאת במידה מסוימת כבר במכרזי פברואר, אך ההפתעה של המכרזים שנסגרו אתמול (ד') באה מכיוון חזרתן של קבוצות הרכישה וקבוצות הרוכשים.

כך, במכרז הגדול ביותר מבין הארבעה, עבור 1,731 יחידות דיור, באחד המגרשים זכתה חברת נחשון קויתי - בבעלות אחד מאנשי הנדל"ן המזוהים ביותר עם תחום קבוצות הרכישה בישראל - עם "רשימת מציעים", קרי חברי קבוצת רכישה. הם זכו יחד במגרש שעליו ניתן לבנות 62 יחידות דיור, וישלמו עליו כ־192 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח. במגרש אחר, שעליו ניתן יהיה לבנות 82 יחידות דיור, זכתה קבוצת מציעים שמאוחר יותר התבררה כקבוצת בעלי עסקים שהצטרפה לפרויקט של חברת חן ואיתי גינדי. אלו שילמו יחד כ־244 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח.

בשני המקרים מדובר בהצעות גבוהות למדי: ההצעה של חן ואיתי גינדי וקבוצת אנשי העסקים משקפת מחיר ממוצע של כ־2.7 מיליון שקל יח"ד לכל קרקע. ההצעה של חברת נחשון קויתי ורשימת המציעים משקפת מחיר ממוצע של 3.1 מיליון שקל קרקע ליח"ד. לשם השוואה, במכרז הגדול ביותר שנסגר בפברואר ברובע, המחיר הממוצע של קרקע לכל יח"ד היה כ־1.9 מיליון שקל. רמת המחירים שמשקפות שתי ההצעות של קבוצות המציעים דומה לזו ששיקף מכרז הענק מאוגוסט 2021, עבור 1,574 יח"ד בדרום הרובע, שעד היום נחשב לזה שקבע את שיאי מחירי הקרקעות בישראל. למעשה, צמד ההצעות מאתמול משקף מחיר גבוה מהממוצע הכולל של אותו מכרז שיא מ־2021, ומהצעותיהן המפורסמות אז של חברות כמו ישראל־קנדה ואביסרור משה ובניו.

ובכל זאת - הממדים אינם דומים

אחרי כל זה יש גם לעצור ולסייג את הדברים: אומנם המחיר של קרקע ליח"ד במכרזים המדוברים גבוה, אך מדובר במגרשים בנפח בנייה ובממדים נמוכים משמעותית מאותן קרקעות ששווקו באוגוסט 2021 בדרום רובע שדה דב.

לעומת 82 יח"ד במגרש שבו זכו אנשי העסקים וחן ואיתי גינדי, ו־62 יח"ד במגרש שבו זכו נחשון קויתי ורשימת המציעים, במכרזי אוגוסט 2021 אנחנו מדברים על מגרשים בנפח של 400 יח"ד ויותר. בהתאם, גם הסכומים אחרים לגמרי, ובמכרזי אתמול אולי קלים יותר לעיכול גם במציאות הנוכחית: במכרזי אוגוסט 2021 ההצעות (למעט אחת, למגרש קטן משמעותית) הסתכמו בסכומים של מיליארד שקל יותר - והשיא הוא כמובן של קבוצת חנן מור, שקרסה מאוחר יותר, שיא שעמד על יותר מ־1.5 מיליארד שקל כולל הוצאות פיתוח.

במקרה של קבוצות המציעים מאתמול (ד'), הסכומים נמוכים משמעותית ומגיעים לכחמישית ופחות מאותן הצעות של מכרזי אוגוסט, מה שיקל בוודאי על ההתמודדות של כל חברי הקבוצות עם העול הכספי. ובכל זאת, המשימה שלהם צפויה להיות לא פשוטה בהינתן מחיר קרקע גבוה כל כך, ודאי אם יבקשו למכור חלק מהדירות במגרש שבו זכו.

ככלל, נראה כי משימת המכירה של כמות דירות גדולה כל כך (רובע שדה דב צפוי לכלול כ־16 אלף יח"ד בסופו של תהליך) לא תהיה פשוטה מצד היזמים, כפי שמציין גורם בשוק שאיתו שוחחנו: "אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה ישווקו אלפי יחידות דיור ברובע שדה דב בחמש השנים הקרובות, והיזמים שזכו ושיזכו בקרקעות במקום יצטרכו למצוא דרך לספר את הסיפור - למה הפרויקט שלהם דווקא הוא הפרויקט שכדאי לרוכשים לקנות בו את הדירה שלהם. כל היזמים, לטעמי, צריכים להתפלל לעוד גל גאות של ההייטק הישראלי, כמו שהיה ב־2022, אחרת אני לא בטוח כמה הביקוש יוכל לתת מענה להיצע הגבוה הזה. אגב, גם עם גל נוסף כזה בהייטק, אני מניח שנראה את המחירים ברובע מתמתנים קצת, לפחות לאזור ה־65-70 אלף שקל למ"ר".

"שחקן" חדש נוסף: חוף הים

למחירי הקרקעות הגבוהים בחלק מהמכרזים יש הסבר נוסף, "שחקן" שעדיין לא נכנס לתמונה עד כה בשדה דב - ודאי שלא בצורה בולטת: הקרבה לחוף הים. החוף והנוף לים, מהווים מאז ומתמיד כלי שיווקי מרכזי בענף הנדל"ן, ובמכרזים שנסגרו השבוע רואים באופן מובהק את ההשפעה של הקרבה הזו על המחירים.

כך, ההצעות הגבוהות ביותר מבחינת מחיר ממוצע של קרקע ליח"ד הן אלו שנמצאות ב"קו ראשון לים", בשורת הבניינים הראשונה שממזרח לפארק החופי המתוכנן ברובע. לכן, כנראה, לא רק הצעותיהן של קבוצות הרכישה היו גבוהות יחסית - גם הצעותיהן של חברות כמו לוזון רונסון (לצד חברת שמעון אמיר), של יוסי אברהמי ושל תשלוז השקעות והחזקות (של איש העסקים יצחק תשובה). ההצעות הנמוכות יותר, אלו שהציגו ממוצע של פחות מ־2 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד - בהן הצעות של י.ח דמרי, של אביב מגורים מבית מליסרון, של יורו ישראל, של שיכון ובינוי ושל כלנית נכסים ופיתוח מבית שפיר - הן עבור מגרשים הנמצאים בשורה השנייה של המבנים, ולא בחזית לים. מדובר בפער שמגיע עד מיליון שקל ויותר, מבחינת ממוצע שווי קרקע לכל יח"ד.

"גם העניין הזה מתקשר לנושא 'הסיפור' שאותו יצטרכו לספר היזמים ברובע", אומר אותו גורם שאיתו שוחחנו. "המגרשים עם הנוף הכי טוב לים היו היקרים ביותר במכרז הגדול הקודם, שנסגר בפברואר, וכך גם במכרז הגדול שנסגר אתמול: ההבדל בין המגרשים בקו הראשון לים לבין המגרשים בקו השני הוא הבדל של קרוב ל־50% מבחינת מחיר הקרקע.

"לטעמי, המרוויחה הגדולה מהבחינה הזאת היא חברת לוזון רונסון, שגם במכרז פברואר זכתה במגרש קרוב לים, ורואה שהפעם הוא היחיד שאינו קבוצת רכישה מבין הזוכים בקרקעות הקטנות וה'בוטיקיות'. זה אומר שהתחרות שלו בסקטור הזה, של פרויקטי סופר High end , מצטמצמת משמעותית".

יתרון הקרבה לים בולט מאוד דווקא במכרזים אלו, משום שתוכנית צפון הרובע שבה הם נמצאים היא זו המציעה את הקרבה הרבה ביותר לחוף, לכל אורכה למעשה. זאת לעומת תוכנית אשכול הדרומית, למשל, שבינה לבין החוף מפריד מתחם תחנת הכוח רידינג, והוא "מרחיק" אותה מהקו הראשון לים.

החריג בהקשר זה הוא המגרש שבו זכתה חברת מגדלי הים התיכון, לטובת הקמת פרויקט דיור מוגן בן 300 דירות. ההצעה של החברה מבטאת מחיר של כ־1.5 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד, במגרש שנמצא בקו הבניינים הראשון לים. לעומת זאת, חברת פאלאס רעננה דיור מוגן מבית קבוצת עזריאלי, זכתה גם היא במגרש לדיור מוגן במכרזי פברואר - ולמרות שמגרש זה רחוק יותר מקו החוף, הצעתה מבטאת מחיר ממוצע גבוה יותר, כ־1.7 מיליון שקל קרקע לכל יח"ד. יש לציין כי במגרש של פאלאס דיור מוגן ניתן לבנות יותר יחידות דיור - 350 בסך הכול.

יו"ר מגדלי הים התיכון, מוטי קירשנבאום, אמר לאחר זכיית החברה: "הזכייה במתחם בקו ראשון לים בשדה דב, היא היהלום שבכתר של הדיור המוגן בארץ. נקים את הפרויקט בנקודה הטובה ביותר בישראל, מקום פרימיום שאין עוד כמוהו".

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה