גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשנאסד"ק בשוק דובי: לקחים למשקיעים מהתפוצצות בועת הדוט.קום

המשקיעים הצעירים של היום טרם נולדו, אך רצוי שילמדו כמה לקחים ממפולת מניות האינטרנט שהתרחשה לפני 25 שנה ● נדרשו למדד נאסד"ק 15 שנים לחזור לרמתו לפני המפולת, ומי שדבק בו ראה תשואה של כ-5% לשנה ● אז האם החזקה במניות לטווח ארוך היא כלל זהב?

משבר הדוט.קום בשנת 2000 בוול סטריט / צילום: ap, BETH A. KEISER
משבר הדוט.קום בשנת 2000 בוול סטריט / צילום: ap, BETH A. KEISER

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

רבים מאיתנו זוכרים את המשבר הגדול של 2008, משבר פיננסי עולמי שהזכיר את שאירע כ-80 שנה קודם לכן, המשבר של 1929. שני המשברים החלו אומנם בארה"ב, אבל היו להם השלכות בקנה-מידה עולמי.

כבר לא 40/60: מנכ"ל חברת ההשקעות הגדולה בעולם מגלה - איך ייראה התיק העתידי
למרות הכול, ענקיות ההשקעות צופות מהפך בוול סטריט. וזו הסיבה

המשבר של 1929 הביא ל"שפל הגדול", מיתון עולמי שהיו לו גם השלכות גיאופוליטיות נרחבות; הוא סייע מאוד לעליית משטרים דיקטטוריים כמו זה בגרמניה הנאצית.
המשבר של 2008 יצר פאניקה בשווקים הפיננסיים, עם חששות כבדים להתמוטטות טוטאלית של מערכת הבנקאות העולמית.

העולם יצא משני המשברים האלה, הגם שזה לקח זמן והיה כרוך בכאבים גדולים ובמחירים גבוהים. במשבר 1929 הייתה זו תוכנית ה"ניו דיל" של הנשיא רוזוולט, ומלחמת העולם השנייה שהאיצה את הפעילות הכלכלית, ובמשבר של 2008 היה זה הממשל האמריקאי והבנק המרכזי (פד) שהזרימו סכומי עתק לבנקים ולשווקים, הפחיתו את הריבית כמעט לאפס ומנעו משבר נזילות חמור ושיתוק של המערכות הפיננסיות והריאליות.

בתחילת האלף, במרץ 2000, התרחש משבר שאולי היקפו היה קטן יותר אבל לא כך השלכותיו על השווקים הפיננסיים - ה"דוט.קום", או התפוצצות בועת האינטרנט.

לנוכח הסיטואציה הנוכחית בשוק המניות האמריקאי, שנאסד"ק נכנס היום ל"שוק דובי" - עם ירידה של 20% מהשיא, אני מציע בחום למשקיעים החדשים של היום, מי שטרם נולדו אז וגם בני ה-30 שהיו אז ילדים בני 5, להכיר את מה שהתרחש וללמוד מכך כמה לקחים חשובים.

משבר "לא ריאלי"

וחזרה למפולת ההיא בנאסד"ק, כשנה וחצי לפני פיצוץ אותה בועה, ב-1998 פרץ משבר קשה מאוד ומידבק במדינות דרום מזרח אסיה ורוסיה שהפיל את המטבעות שם. אחת מתוצאות הלוואי של הטלטלות הייתה פשיטת רגל של קרן השקעות אמריקאית נחשבת בשם LTCM. אבל לא חלף זמן רב ושוקי ההון התייצבו והמשיכו במסלול העליות שלהם שהחלו עוד ב-1995.

ברקע, פורסמו אזהרות חוזרות ונשנות של נגיד הפד באותה עת, אלן גרינספאן מפני התפתחות בועה. השיא היה כשמדד נאסד"ק טיפס מיולי 1999 ועד מרץ 2000 ב-100% בקירוב, ואז התנפצה לה בועת הדוט.קום, של מניות האינטרנט שנופחו ללא אבחנה. לאחריה ירד המדד תוך שנתיים וחצי בלא פחות מ-78%(!) גם בהשפעת פיגועי ה-11 בספטמבר 2001.

ההשפעה בישראל הייתה נכבדת. השנים 2003-2000 היו קשות מאוד למשק הישראלי ולשוקי ההון. אחרי כמה שנים של צמיחה נאה בשתי הגזרות, זו נעצרה בחריקת בלמים והמשק נקלע למיתון קשה עם אבטלה בשיעור של 10%, גירעון גדול, אינפלציה בשיעור 6.5%, העלאת ריבית דרמטית מ-3.5% ל-9.1% וקריסה בו-זמנית של שוק המניות ושוק איגרות החוב הממשלתיות.

המשבר של שנת 2000 בשונה מקודמיו לעיל היה משבר של שוק המניות "נטו", שנבע מתמחור גבוה, עד מופרך בחלק מהמקרים. הוא לא נבע מסיבות ריאליות, אבל השלכותיו היו מאוד ריאליות עבור המשק האמריקאי והעולמי. המכנה המשותף הוא שקדמו לו כמה שנים של אופוריה, שבמהלכן נשמעו אזהרות מקדימות, לרבות זו של יו"ר הפד גרינספאן כאמור, שהזהיר מפני "התרוממות רוח בלתי רציונלית". גם לפני 1929 הופיעו אזהרות והיו רמזים מטרימים למה שעומד להתרחש, וכך גם לקראת המשבר של 2008, דוגמת נבואת הזעם של נוריאל רוביני, ונוספים.

המשקיעים נוטים להתעלם מהאזהרות ומהסימנים המוקדמים כשהם מתקשים לעמוד בפני הפיתוי של לקחת חלק ב"חגיגה". אבל הסיכונים, בתורם, גם מתממשים לפעמים, בדיוק כשלא מחכים להם.

עוד סימנים שקדמו למשבר של מרץ 2000 היו עליות חסרות רסן והגיון במניות הטכנולוגיה, אך גם קצב מוגבר שבו חברות קיקיוניות עם "חלום" גדול על האינטרנט של אז יצאו להנפקה בבורסה. לא די שהן הונפקו במחיר גבוה מאוד, זה לא מנע מהמניות לעלות עם פתיחת המסחר עוד ב-50% ומעלה. המודל העסקי בבסיסן של רוב החברות האלה היה: 'תראה חדשנות, תתפוס נתח שוק, והרווחיות תגיע בהמשך'. אלא שהמודל הזה קרס עבור מרביתן, ורבות בגל הזה פשטו את הרגל.

הגאות המטורפת הזו כאמור נמשכה כמה שנים בחסות הריבית הנמוכה יחסית. ואז הפד לקח צעד גדול והעלה את הריבית ליותר מ-6%. בענף סברו שחברות האינטרנט לא אמורות להיות מושפעות מכך, שכן "מדובר בכלכלה חדשה". אבל הכלכלה "הישנה" לא התרשמה, הריבית עשתה את שלה ומחירי המניות קרסו.

המניות תמיד "לוקחות"?

ההשלכות הפיננסיות של משבר הדוט.קום מזווית הראייה של המשקיעים היו חמורות יותר מאלה של משבר 2008.

אומנם, במשבר של 2008 מדד S&P 500 צנח בתוך כמה חודשים - מספטמבר 2008 ועד מרץ 2009 בכ-50% (אחרי שהחל לרדת כבר מאוקטובר 2007), אבל הוא התאושש מהר, כך שמשקיעים שלא מכרו בפאניקה ונשארו עם מניותיהם כבר חזרו בסוף 2009-תחילת 2010 לנכסים שהיו להם, ולעיתים אף ליותר. לעומת זאת, הנפילה במניות נאסד"ק שהחלה במרץ 2000 הייתה מתגלגלת, והגיעה כאמור עד 78% בתוך כשנתיים וחצי.

וכך, למשקיעים בקרן סל על מדד נאסד"ק לקח לא פחות מ-15 שנים לחזור לשווי של מרץ 2000. באותו פרק זמן הם יכלו להכפיל את שווי החזקתם לו השקיעו למשל באיגרות חוב ממשלתיות ל-10 ול-20 שנה.

ללמדכם שלא תמיד השקעה במניות לאורך זמן, ובמקרה זה ל-15 שנים, מוכיחה עצמה כעדיפה על השקעה באג"ח. כמובן שמאז 2015 היה עידן הזהב של המניות ומדד נאסד"ק עלה בשיעור פנטסטי של כ-250%, והיכה בגדול את האג"ח הממשלתית ל-10 שנים, עם תשואה שנתית ממוצעת של 13%. ובהסתכלות ארוכה של 25 שנים - מהשיא של מרץ 2000 ועד לקרבת השיא הנוכחי, מדד נאסד"ק עשה מהלך מרשים של 250% מעלה רק תודות לעשור האחרון, המשקף תשואה שנתית ממוצעת של כ-5% ומעט יותר.

אופוריה היא מלכודת דבש

ומה יכולים המשקיעים ללמוד מכך? הלקח העיקרי הוא שכאשר ההערכה היא שמחירי המניות גבוהים מדי, ולעיתים גם מופרכים, לא כדאי להידבק באופוריה המשכרת והמשקרת. במצב רגיש כזה תמיד יגיע הטריגר לנפילה, שבתורה עשויה להיות עוצמתית אך קצרה, ויכולה להיות הדרגתית וממושכת. היא יכולה לקבל דמות של מה שמכונה תיקון (Correction) - ירידה של 10% או יותר מהשיא, עד ל-20%. משם זו כבר כניסה לשוק דובי (20%- ויותר) שיכול להימשך שנים, ואז לוקח הרבה מאוד זמן למי שהשקיע ברמות השיא לראות את השקעתו חוזרת אליו.

מתכונת ההתנהגות של השווקים מאז 2008 הייתה דווקא של התאוששות מהירה גם מתיקונים וגם משווקים דוביים, וזה מחזק את תחושת המשקיעים שאחרי כל ירידה מגיעה עלייה מהירה. אבל זו אינה ערובה להמשך.

*** אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

מוחמד אל־ג'ולאני / צילום: Associated Press, Mosa'ab Elshamy

גם איראן וחיזבאללה בפנים: כך ייראה ההסכם הצפוי עם סוריה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

בג"ץ ידון הבוקר בשידור ישיר בעתירות לגבי מינוי ראש השב"כ

רה"מ נתניהו מבקש למנות את האלוף דוד זיני לראש השב"כ בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ ידון בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כמ"מ ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי