גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרץ האדום: משקיעי הגמל חטפו, אך דבר אחד הציל את חוסכי הפנסיה

אחרי יותר משנתיים של תשואות חיוביות הגיע חודש מרץ והיכה בחוסכים. אלא שמבדיקת גלובס עולה כי דווקא מסלולי הפנסיה שמרו על יציבות יחסית בזכות האג"ח המיועדות • מה לעשות עם הכסף? המומחים חלוקים אם שוק המניות עדיין מסוכן או שכבר מהווה הזדמנות השקעה וגם – יום המסחר שמיתן את הנפילה

מה עשו קופות הגמל והפנסיה שלכם ברבעון הראשון? / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio
מה עשו קופות הגמל והפנסיה שלכם ברבעון הראשון? / צילום: Shutterstock, Monster Ztudio

הירידות של חודש מרץ בשוקי ההון פגעו בחוסכים בישראל, אחרי יותר משנתיים של תשואות חיוביות. החוסכים במסלולים הכלליים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות צפויים לספוג ירידה בתיק של 1% בממוצע (טווח ירידות של 0.8% עד 1.5%) ואלה במסלולים המנייתיים צפויים לספוג בחודש מרץ ירידה ממוצעת של 3.1% (טווח של מינוס 2.6% עד 3.6%). כך על פי הערכת אבי ברקוביץ, המשנה למנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה.

הכלכלנים בלחץ, השווקים רועדים, אבל לטראמפ לא אכפת. כל מה שכדאי לדעת על התוכנית שתוכרז הערב
מומחים כותבים | כשנאסד"ק שוב חווה תיקון: לקחים למשקיעים מהתפוצצות בועת הדוט.קום

זהו גם הרבעון הראשון שבו נרשמת ירידה במסלולים המנייתיים במצטבר - מאז הרבעון השלישי של שנת 2022. באותו רבעון, על פי מיטב, המסלולים המנייתיים ירדו ב־3.5% ומחקי מדד S&P נחלשו ב־2.1%.

מי שבכל זאת הצליחו לשמור על יציבות הם מסלולי הפנסיה, שבהם עדיין נרשמו עליות מתחילת השנה. כך למשל במסלול לבני 50 ומטה התשואה במרץ אמנם שלילית ברמה של 1% אך מתחילת השנה התשואה חיובית, בשיעור של 0.9%. במסלולים לבני 60 ומעלה התשואה בחודש מרץ הייתה שלילית רק מעט (ירידה של 0.3%) ומתחילת השנה מדובר על תשואה חיובית של 0.9%. הסיבה היא שמסלולים אלה כוללים "אג"ח מיועדות" המבטיחות תשואה על חלק מכספי החיסכון, המספקות תשואה קבועה וממתנות ירידות.

אג"ח מיועדות: כרית הביטחון של קרנות הפנסיה

אג"ח מיועדות הן איגרות חוב שהנפיקה ממשלת ישראל לקרנות הפנסיה עד אוקטובר 2022. האג"ח הונפקו בריבית אטרקטיבית מאוד של 4.86% בתוספת הצמדה למדד. היות ומדד המחירים לצרכן עומד על מעל - 3% כיום, מדובר בתשואה נומינאלי של כמעט 8% בשנה, גבוה מאוד ביחס לאג"ח ממשלתיות.

אותן איגרות חוב היוו כרית בטחון לקרנות הפנסיה, וסייעו הן להציג תשואה סולידית ויציבה לאורך שנים. מאידך, הן יקרות מאוד לקופת המדינה. עד שנת 2022 היו זכאיות קרנות הפנסיה החדשות (שהושקו בשנת 1995) להחזיק עד 30% מנכסיהן באג"ח מיועדות. בעקבות רפורמה שנכנסה לתוקף באוקטובר אותה שנה, הופסקה הנפקתן של אג"ח מיועדות חדשות לקרנות הפנסיה ובמקביל הובטחה להן רשת ביטחון מהמדינה - על 30% מנכסיהן מובטחות בתשואה שנתית של 5.15% בתוספת הצמדה למדד.

כחלק מהרפורמה נקבע כי בתקופה של חמש שנים, אם קרנות הפנסיה ירשמו תשואה נמוכה מהיעד שנקבע, המדינה תשלים את הפער לטובת החוסכים. במאי לפני שנה, העלה חישוב של החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, שלפי שעה הרפורמה באג"ח המיועדות חסכה מעל ל-300 מיליון שקל לקופה הציבורית. זאת משום שקרנות הפנסיה השיגו תשואה עודפת מהשקעותיהן בשוק ההון מעל מה שנדרש לצורך הפעלת רשת הביטחון.

היום שהציל את התשואות של מרץ

הירידות החודש התמתנו בחלקן בזכות התחזקות הדולר מול השקל, וגם העובדה שרוב הקופות "סגרו" את החודש הקודם, פברואר, ביום חמישי האחרון של אותו חודש, וביום שישי שלמחרת השוק האמריקאי קפץ. כך שהתשואות החיוביות באותו היום השתרשרו לתשואות של מרץ ומיתנו את הפגיעה בחוסכים.

באופן אולי מפתיע, ולראשונה מזה יותר מחצי שנה, מי שנפגעו הכי פחות הם החוסכים במסלולים מחקי מדד S&P 500. זאת הודות להתחזקות הדולר מול השקל שמתרחשת תמיד במקביל לירידות בוול סטריט, ומהווה מעין "פוליסת ביטוח" והגנה מסוימת לחוסכים. החוסכים במסלול זה ספגו ירידה של 0.5% בלבד במרץ. הדולר קפץ מול השקל בחודש החולף ב־3.6% והאירו קפץ ב־7.7%. מתחילת השנה הדולר התחזק מול השקל בכמעט 2% והאירו משלים עלייה של כ־6%.

רבעון שלילי למנייתיים

על פי ההערכה של ברקוביץ ממיטב, הירידות של מרץ מחקו את רוב התשואה של תחילת השנה, וזאת אחרי שחודש ינואר עוד היה חיובי בשווקים, והירידות החלו באמצע פברואר. כך, בסיכום הרבעון הראשון של שנת 2025 החוסכים במסלולים הכלליים הצליחו לרשום תשואה חיובית קלה של 0.3% (טווח תשואה רחב, החל מחיובי עם עליה של 1% עד שלילי עם ירידה של 0.5% לגופים שחשופים בעיקר לארה"ב).

במסלול המנייתי נרשמו מתחילת השנה ירידות של 1.5% בממוצע (טווח של פלוס 0.1% עד מינוס 3.2%) עם בולטות למסלולים שמחקים את ה־S&P 500, בהם נרשמו ירידות של 2.8% מתחילת השנה (טווח של מינוס 2.6% עד מינוס 3%).

עם זאת, הירידות הללו מגיעות אחרי שנתיים חזקות במיוחד בוול סטריט, כך שחוסכים שנכנסו להשקעה רק לפני שנה או שנתיים עדיין נהנים מתשואה חיובית של עשרות אחוזים.

הירידות התמתנו בחלקן בזכות התחזקות הדולר מול השקל, וגם העובדה שרוב הקופות "סגרו" את החודש הקודם, פברואר, ביום חמישי האחרון של אותו חודש, וביום שישי שלמחרת השוק האמריקאי קפץ. כך שהתשואות החיוביות באותו היום השתרשרו לתשואות של מרץ ומיתנו את הפגיעה בחוסכים.

ירידות בשווקים במרץ

בחודש מרץ נרשמו ירידות חדות בוול סטריט וירידות מתונות יותר בישראל ובאירופה. כך, מדד S&P 500 האמריקאי צנח ב־5.8% והנאסד"ק צלל ב־8.2% ונכנס לטריטוריה של 'תיקון' (ירידה של יותר מ־10% מהשיא האחרון). באירופה מדד הדאקס הגרמני ירד ב־1.7% ויורוסטוקס 50 איבד 3.8%. בארץ, מדד ת"א 35 ירד ב־2.1% ות"א 90 צנח ב־8.4%, בדומה לנאסד"ק.

גם האג"ח הקונצרניות והממשלתיות לא באו הפעם לעזרת החוסכים. מדדי תל בונד ירדו ב־0.7% עד 1.2% ומדד האג"ח הממשלתיות ירד ב־0.8%.

מתי יחזרו העליות לשווקים? האנליסטים חלוקים. מתחילת השנה S&P 500 ירד ב־4.6% והנאסד"ק ב־10.4%. מנגד הדאקס משלים עלייה של 11.3, ובארץ מדד ת"א 35 עלה ב־1%. נזכיר כי הירידות בארה"ב השנה מגיעות על רקע נתונים מאקרו כלכליים חלשים מעט, וכן בעקבות המכסים שהנשיא דונלד טראמפ מטיל על שותפויות הסחר העיקריות של המעצמה הגדולה בעולם. בישראל הירידות מגיעות על רקע החזרה ללחימה בעזה וחזרת הרפורמה המשפטית והמחאה נגדה.

היום (ד') צפוי טראמפ להכריז על המכסים שיוטלו על סחורות ממדינות כמו קנדה, מקסיקו, אירופה וסין, במה שהוא מכנה "יום השחרור", והשווקים נמצאים במתח שיא.

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר. ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

תיקון והתנצלות