ראש הממשלה בנימין נתניהו, הליכוד (מליאת הכנסת, 26.3.25) / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
תקציב המדינה שעבר בשבוע שעבר עורר ביקורת רבה מצד האופוזיציה, שטענה לסדר עדיפויות בעייתי של הממשלה. ראש הממשלה בנימין נתניהו הדף במליאת הכנסת את הביקורת, ספציפית לגבי התשלומים לחברה החרדית: "מתוך תקציב של 650 מיליארד שקל, החרדים מקבלים פחות מאחוז, כשמשקלם באוכלוסייה 12%". האם אלה המספרים?
● המשרוקית | ליברמן הזהיר את נתניהו שישתמש נגדו בנשק יום הדין. האם באמת יש כזה?
● המשרוקית | הממשלה החליטה על קיצוץ רוחבי ("פלאט") של 3 מיליארד שקל. מה המשמעות?
● המשרוקית | האם מספר תלמידי הישיבות עלה בקצב כפול מזה של האוכלוסייה החרדית?
נפתח בגילוי נאות: עדיין אין מספרים מדויקים לגבי השיעור של התקציב שהלך - באופן ישיר או עקיף - לכל פלח באוכלוסייה הישראלית. אבל מאחר שהתקציב הזה, כמו כל תקציב בישראל, נשען על קודמיו, ניתן להיעזר בניתוחי עבר.
המומחים עמם שוחחנו לא משוכנעים שהאופן בו נתניהו הציג את הדברים משקף את המציאות. "מבחינת תקציב שצבוע לחרדים כחרדים, זה כנראה נכון או קרוב ללהיות נכון", אומר תום שדה ממכון אהרן למדיניות כלכלית. "אבל באותה המידה אפשר לטעון שגם נכים, המהווים עשירית מהאוכלוסייה, לא מקבלים עשירית מתקציב המדינה אלא הרבה פחות".
ד"ר גלעד מלאך מהמכון הישראלי לדמוקרטיה מעלה נקודה דומה: "נתניהו התייחס לכספים קואליציוניים ותמיכות ישירות כמו תקציב הישיבות בלבד, ו'שכח' את העובדה שהמדינה מעניקה לחרדים מערכות כמו חינוך, בריאות, רווחה, תחבורה ועוד (כמעט) בחינם". לפי מלאך, תחשיבים שנעשו מראים שהמדינה מוציאה על החברה החרדית כ־15% מהתקציב, ולא אחוז בודד - יותר ממשקלה באוכלוסייה (12.5%).
שדה מוסיף נדבך נוסף: "חרדים מקבלים מהמדינה הרבה יותר משהם נותנים לה במסים. לא כי הם חרדים, אלא כי הם מרבים בילדים ומפחיתים בעבודה ולכן משלמים מעט מסים". ואכן, שורה של מחקרים, למשל של פורום קהלת או חברת שלדור, מראים שמשק הבית החרדי מקבל מהמדינה משמעותית יותר ממה שהוא נותן לה במסים ובדרכים אחרות. זאת לעומת משק הבית היהודי הלא־חרדי, שבממוצע משלם יותר ממה שהוא מקבל בחזרה.
מחקר של בנק ישראל בדק כיצד ההכנסה הפנויה של משקי הבית השתנתה בשל הפער בין התשלומים למדינה לתמיכות שמקבלים ממנה. לפי הממצאים, בעוד משק הבית החרדי קיבל בממוצע תוספת של 2,776 שקל, משק הבית היהודי שאינו חרדי איבד מהכנסתו הפנויה 2,206 שקל - פער של כמעט 5,000 שקל.
ועניין נוסף, שמחזיר אותנו להתחלה, הוא שכמעט כל התקציב הוא "קשיח" ונשען על התקציבים הקודמים. החלק ה"גמיש", זה שדרכו הממשלה מביאה את סדרי העדיפויות שלה לידי ביטוי, כך שדה, עומד על מיליארדים בודדים, למרות שקשה לעמוד על המספר המדויק. כשבוחנים את התקציבים שיועדו לחרדים מתוך התקציב הגמיש בלבד, הרי שכבר מדובר בהרבה יותר מאחוז בודד.
מטעם ראש הממשלה נתניהו לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי נתניהו מטעים. כאשר בוחנים את כל התמיכה מהמדינה, האוכלוסייה החרדית מקבלת תמיכות מהמדינה במשקל גדול יותר ממשקלה באוכלוסייה. בנוסף, ביחס לחלק הגמיש בתקציב, הסכום שיועד לחרדים גדול בהרבה מ־1%.
תחקיר: עדין קליין