גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינפלציה עיקשת, תחזית צמיחה פסימית ואזהרות בנוגע ליוקר המחיה: ה-OECD בדוח מקיף על כלכלת ישראל

ארגון ה-OECD פרסם דוח על כלכלת ישראל ● בין היתר, הדוח כולל המלצות לנקיטת מספר צעדי ריסון לאינפלציה, שלפי הדוח צפויה להשאר גבוהה ● בנוסף, ישראל ממשיכה להיות מדורגת כמדינה היקרה ביותר מבין חברות הארגון, בזמן שהתוצר לנפש בישראל נמוך מהממוצע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח המקיף של ארגון ה-OECD, המתפרסם אחת לשנתיים, מעריך כי הצמיחה בישראל תתאושש, אך פחות מתחזיות אחרות. לפי הדוח, האינפלציה בישראל תישאר גבוהה והרחק מהיעד גם בשנה הקרובה.

בשונה משאר התחזיות, בארגון צופים כי האינפלציה בישראל תעמוד על 3.7% בשנה הקרובה. מדובר בתחזית הכי גבוהה למדד המחירים בישראל. שאר התחזיות צופות אינפלציה עמוק בתוך יעד יציבות המחירים (1%-3%).

"זה הזמן לקנות": הכלכלן האופטימי שבטוח - ההכרזה של טראמפ תעשה טוב לשווקים
"מחירי הדירות יעלו": כזו ביקורת לא שמענו הרבה זמן מגוף רשמי על בנק ישראל

כדי להתמודד, בארגון ממליצים לממשלת ישראל לנקוט מספר צעדי ריסון - על מנת "לשמור על יציאה בטוחה מהסערות הכלכליות שנוצרו כתוצאה מהמלחמה", כמו ביטול הפטורים ממע"מ, העלאת שיעורי מס הפחמן וכן החזרת המסים על משקאות ממותקים וכלים חד-פעמיים. כלכלני הארגון תומכים גם בהטלת מס נסועה, כדי להיערך לירידה הצפויה ממסים בעקבות המעבר לרכבים חשמליים.

ב-OECD מציינים כי כלכלת ישראל הראתה איתנות מרשימה לנוכח המצב והקשיים שעלו מהקונפליקטים השונים. זאת בעיקר הודות למצב הפיסקאלי האידאלי והגירעון הנמוך בו הייתה מצויה לפני המלחמה, תוך יישום מדיניות מוניטרית מרסנת מצד בנק ישראל.

הארגון הדגיש כי לאור העלייה בצרכים הביטחוניים בתקופה הקרובה, החוב של המשק הישראלי צפוי לגדול. לכן, "המדיניות צריכה לשמור על הכלכלה יציבה על מנת לחזור לצמיחה בטוחה. כולל מיתון אינפלציה, צמצום הגירעון ותמיכה במהלכים שיתרמו לצמיחה ארוכת-טווח".

המדינה היקרה בארגון

יוקר המחיה "מככב" בדוח. ישראל ממשיכה להיות מדורגת כמדינה היקרה ביותר מבין חברות הארגון, זאת בזמן שהתוצר לנפש בישראל נמוך מהממוצע. התוצאה היא פגיעה בשכבות החלשות: "משקי בית בעלי הכנסה נמוכה נפגעים במיוחד מיוקר המחיה, מאחר שהם מוציאים כמעט את כל הכנסתם על מוצרים ושירותים חיוניים כמו מזון, דיור ותחבורה".

הסיבות לכך רבות ומורכבות: לפי הארגון, בירוקרטיה גבוהה ומכשולי תכנון פוגעים ביכולת ההיצע בדירות ומעלים מחירים. בנוסף, מכשולים בסחר והיבוא גוררים עלייה במחיר המוצרים המיובאים, עבור חברות וצרכנים כאחד. עם זאת, הדוח מציין כי חל שיפור מסוים בהיבט זה.

במקביל, חלק מהפתרונות שבוצעו, כמו סובסדיה וקביעת מחיר אחיד על חלק מהמוצרים, אינם משיגים את ההקלה המבוקשת. ב-OECD ממליצים להסיר את שיטת המחירים הקבועים. לדבריהם, "רגולציות מקלות יותר בשוק יביאו להקלת כניסת חברות חדשות ולחיזוק התחרות".

צפוייה התאוששות, האינפלציה תישאר גבוהה

הנתונים הכלכליים של ישראל, לפי ניתוח הארגון, צפויים להראות התאוששות. התוצר יעלה ויעמוד על 3.4%, מעט נמוך מהתחזית האחרונה של בנק ישראל המעריך כי ישראל תצמח ב-3.8% בשנה הקרובה.

בהסתכלות על המלחמה, ב-OECD קובעים כי הסיכונים לטובה ולרעה נותרו גבוהים. מצד אחד, "רגיעה מחודשת תוכל להקל על חלק מהמגבלות בצד ההיצע, לשחרר ביקושים כלואים ולסייע לפעילות העסקית הבינלאומית. כמו כן, הסכמים חדשים עם מדינות במזרח התיכון עשויים לתרום להגברת הסחר וההשקעות".

מהצד השני, באופן ברור, ההסלמה עלולה להחמיר עוד יותר את מצב החשבון השוטף של ישראל ולפגוע ישירות בפעילות הכלכלית.

בנוגע לרווחי הבנקים, שרשמו אשתקד רווח כולל של כ-30 מיליארד שקל וגררו ביקורת רבה, הדוח מדגיש כי המרווחים של הבנקים בישראל נמצאים בממוצע מדינות הארגון. לאור הסיכון מהמלחמה, הם כותבים, המרווחים צריכים להיות גבוהים יותר, על מנת לשמור על ביטחון של הבנקים. על הבנק המרכזי, הם כותבים, לבצע צעדים שיתמכו בתחרות, תוך שמירה על יציבות המערכת.

בארגון התייחסו גם למחסור בעובדים בענף הבנייה בצל המלחמה, בעיה שתרמה לדבריהם לפגיעה בתוצר ומחייבת טיפול.

הדוח מדגיש את האתגר המצוי במגזר החרדי ובשילובו בשוק התעסוקה: "צעירים רבים במגזר החרדי מקבלים חינוך חלקי או באיכות נמוכה יותר במקצועות הליבה, מה שמצמצם את האפשרות שלהם להשתלב בשוק העבודה ואת הפריון והשכר שלהם - אם וכאשר הם כן מצטרפים אליו".

עוד ממליץ הדוח על התניית תקצוב מוסדות חינוך חרדיים בהוראת תוכנית הליבה ועל ביטול קצבאות או תמריצים המעודדים חוסר השתתפות של גברים חרדים בשוק העבודה. "הסרת ההטבות שמרתיעות גברים חרדים מלעבוד תתרום גם היא להגדלת שיעור התעסוקה", נכתב בדוח.

אין זו הפעם הראושנה בה הצורך להגדיל את היקף התעסוקה בקרב חרדים וערבים עולה מצד הארגון, גם לפני שנתיים הצביעו על הפוטנציאל המצוי בעידוד התעסוקה בקרב אוכלוסיות אלה.

תמיכה בענף ההייטק משמעותית ביותר

בפרק שמתייחס להשפעות ה-AI על הכלכלה הישראלית. בארגון ה-OECD כותבים כי על ישראל להמשיך ולתמוך בסקטור ההייטק, על ידי "הסרת צווארי בקבוק בתחום ההשכלה הגבוהה והמחקר האקדמי בתחומים החיוניים ל-AI, תוך שמירה על מסגרת רגולציה תומכת. במבט קדימה, מגזר AI משגשג ידרוש תשתית חזקה יותר של מיומנויות מתקדמות ומחקר אקדמי. יכולות מתקדמות, במיוחד בתחומי המתמטיקה, הסטטיסטיקה, מדעי המחשב והפיזיקה, הן מרכיב קריטי בפיתוח טכנולוגיות AI, אך מדובר בתחומים שסובלים ממחסור ארוך-שנים בכוח אדם מיומן".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ מסר בתגובה: "הדוח של ה-OECD הוא עדות לחוסן הכלכלה הישראלית ולעבודה הקשה שנעשתה בשנים האחרונות. הוא מציב בפנינו אתגרים משמעותיים אך גם הזדמנויות לצמיחה ולהתקדמות. נמשיך לפעול בשיתוף-פעולה עם הארגון כדי להבטיח את יציבות המשק ולקדם רפורמות שייטיבו עם אזרחי ישראל".

עוד כתבות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים