גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נקמת העובדים על החזרה למשרד: הם רק נראים עסוקים

עובדים מסתובבים במשרד עם לפטופ פתוח, מקלידים במרץ, מקיימים שיחות שנשמעות חשובות, אבל לא באמת מדברים עם מישהו ● תופעת "זיוף היעילות" תופסת תאוצה, במיוחד בקרב צעירים שהעדיפו לעבוד מהבית ● איך תפעלו כמעסיקים?

mask tasking / צילום: Shutterstock
mask tasking / צילום: Shutterstock

מאז שחברות וארגונים החליטו לאכוף מדיניות של נוכחות במשרדים, יותר ויותר עובדים גילו שקשה למלא את כל השעות ביום במשימות עם ערך אמיתי. אבל כשהבוס נמצא במשרד, וכל העיניים עליך, אי אפשר להתבטל. כאן נכנסת לתמונה תופעת "Task Masking". עדיין אין מונח רשמי בעברית, לכן בחרנו לקרוא לה "זיוף יעילות" או "התחזות לפרודוקטיביים". עדויות לכך ניתן למצוא בטיקטוק, בעיקר בחשבונות מחו"ל של עובדים מדור ה־‏Z שמצלמים את עצמם מקלידים בקול רם בצורה מוגזמת, משמיעים אנחות תסכול מול המחשב, צועדים במהירות במסדרונות או מדפדפים במחברות כאילו הם מחפשים הערות חשובות.

רוצים להתקדם בעבודה? אולי כדאי לכם לשנות את מקום הישיבה
בלעדי | דוח חדש: מה המושג הלוהט שהוטבע מלמד על שוק העבודה
שכר המינימום עולה ב-6%. מה יקרה לאינפלציה ולביקוש לעובדים

על כן, עולה השאלה: האם נוכחות פיזית בעבודה באמת מעלה את הביצועים? או שמא היא מביאה איתה יותר הצגות, פחות יעילות, והרבה חרדה? לפי סקר שנערך בקרב יותר מ־1,000 עובדים על ידי בוספאר (Bospar), סוכנות אמריקאית ליחסי ציבור המתמחה בתחום הטכנולוגיה, 61% מהעובדים חשים שהם פרודוקטיביים יותר מהבית.

כמו ההתפטרות השקטה

התופעה מלמדת שכשעובדים לא רוצים להיות במשרד, הם מוצאים דרך למרוד או לנקום, גם אם זה אומר רק להיראות כאילו הם עובדים. לדברי אבי ניר, מנכ"ל חברת התגמול והשכר Compvision, זוהי רק דרך אחת שבה עובדים "סוגרים חשבונות" עם החברות שהם עובדים בהן. "לפעמים אנשים מרגישים שהשכר שלהם לא הוגן ועושים לעצמם הנחות והקלות, ועובדים פחות. אם לא משלמים לי מספיק, אני לא אקרע את עצמי. וזה פטנט אחר על תופעה אחרת", הוא אומר.

@thewadeempire Can you relate? How often do you pretend at work? #thewadeempire #workhumor #itsfriday #corporatejokes ♬ original sound - TheWadeEmpire

לדבריו, ישנה תופעה מקבילה שידועה בעיקר ברשתות קמעונאות גדולות, בהן עובדים מרוויחים שכר נמוך ומרשים לעצמם לגנוב מוצרים. "זו מין דרך לאזן את החשבון. אם אני מרוויח מעט כסף והבעלים מרוויח הרבה, אז אני סוגר חשבון. 'טאסק מאסקינג' זה מיתוג חדש לתופעה ישנה".

לדבריה של טלי דגני, סמנכ"לית HR בחברת התוכנה ווטריק, התופעה של זיוף יעילות יושבת על אותו המקום של "ההתפטרות השקטה"- גישה שבה עובדים ממשיכים למלא רק את הדרישות המינימליות של התפקיד שלהם בלי להשקיע מעבר, לקחת יוזמה או להפגין מחויבות, לרוב מתוך שחיקה, תסכול או תחושת חוסר הערכה.

"על דור ה־Z אי אפשר לעבוד, הוא יעבוד עליך בחזרה. כשדורשים מהם דברים שלא נראים להם הגיוניים, הם לא ישתפו פעולה", מסבירה דגני. "חשובה להם גם המשמעות וגם שיראו אותם. ברגע שדורשים מהם דברים שלא נראים להם הגיוניים, הם לא ימהרו לשתף פעולה. ברגע שדורשים מהם משהו שנראה להם שלא באמת תורם לפרודוקטיביות, אז הם יעשו את זה 'בכאילו'".

מה ששונה בזיוף היעילות לעומת התפטרות שקטה, אומרת דגני, זה ש"כאן יש מצג שווא. להראות שהם עושים כדי להראות. זה שוב המקום של 'תראו אותי, שתרדו ממני'. ביקשתם שאבוא לעבודה? אני עובד עליכם. כשאני עובדת עם צעירים אני רואה שלכל אחד מאוד חשוב מה הוא עושה ואיך הוא משפיע, וגם על הנראות הזאת - שיראו וישמעו אותו. זו לא התפטרות שקטה, כי שם אף אחד לא ניסה להעמיד פנים".

הגורם: ניהול לקוי

סקר של Workhuman האמריקאית, שנערך בקרב יותר מ־3,000 עובדים במשרה מלאה בארה"ב ובבריטניה, מצא ש־36% מהעובדים מודים בכך שהם מזייפים פרודוקטיביות. ג’ודי קוק, יזמת בריטית שהקימה את חברת Coachvox ועשתה אקזיט, כתבה על הנושא בטור דעה שפורסם בפורבס והסבירה שמנהלים נוטים להאשים את העובדים, אבל לרוב כשעובדים מזייפים עבודה זה סימן לכך שמשהו עמוק יותר לא עובד: "עובדים שמבינים את המשמעות של מה שהם עושים, ושמרגישים השראה ואתגר, לא צריכים להעמיד פנים. לפעמים הסביבה דוחפת אותם לזייף, אולי כי לא ברור להם מה נחשב להצלחה, או שהם לא מאמינים במשימה של החברה. או שהם פשוט קלטו את המסר הלא נכון: חשוב יותר להיראות עסוק מאשר באמת להשיג תוצאות".

@aleledesma30 Pretending to work 📺刚 #fyp #corporatelife #corporategirlies #worklifebelike #office ♬ original sound - aleledesma3

לדבריה של דגני, ארגונים גדולים עלולים להיות רגישים יותר לתופעה, אך ניהול נכון יכול למנוע את היווצרותה. "מה שחשוב כדי לרתום את דור ה־Z זה לייצר להם תחושת משמעות, שהמנהל יראה אותם, יבין מה הם צריכים, מה חשוב להם. עובד שיודע מה הוא צריך לעשות יעשה את העבודה שלו. חשוב שיהיה ברור מהם היעדים והמשימות, מהי הציפייה מהתפקיד, מה האדם צריך לעשות. להסביר איך העשייה של העובד משפיעה על החברה. לעבוד עם מדדי ביצוע מרכזיים. לא למדוד את העובד לפי זמנים אלא לפי ציפיות. ברגע שיש שיח פתוח בין המנהל לעובד שלו, אפשר גם לדבר על זה ישירות, להקשיב ולדעת אם יש בעיה".

אמנדה אוגוסטין, יועצת קריירה מוסמכת ומומחית מטעם Career.io, ציינה בריאיון לביזנס אינסיידר כי "הסיבות המרכזיות לטאסק מאסקינג לא בהכרח נובעות מעצלנות, זו יכולה להיות תוצאה של שחיקה, או פשוט מצב שבו אין מספיק עבודה כדי למלא את שעות היום. לא כדאי למהר להטיל עוד משימות על מי שנראה לא מועסק - אלא לעצור ולבדוק למה בכלל זה קורה. האם התרבות הארגונית מעודדת רק מראית עין? האם העובדים מרגישים מנותקים? אולי הם חרדים מתפיסה של חוסר יעילות? אם אתם מזהים את התופעה אל תתעלמו ממנה. כנסו קבוצת מיקוד קטנה, דברו עם העובדים, נסו להבין מה באמת קורה. ההתנהגות הזו היא סימפטום - לא הבעיה עצמה".

עוד ציינה אוגוסטין כי "לא כל עובד שמסיים את המשימות מהר הוא "מזייף". יש אנשים יעילים יותר. אותם, מציעה אוגוסטין, כדאי לאתגר בעוד משימות, אבל רק אם זה מגיע עם תגמול הולם או הזדמנות אמיתית להתפתחות. "אם מישהו עושה את עבודתו היטב, גם אם זה לא לוקח לו את כל שעות היום, זה לא אומר שצריך להעניש אותו ביותר עבודה אלא אם כן זה חלק מהתפתחות עם תגמול ותואר מתאים".

לא רק החזרה למשרדים

עם זאת, גם בעבודה מהבית לעתים התופעה מתקיימת. בתקופת הקורונה, עובדים השתמשו בכלים שמזיזים את העכבר אוטומטית או משאירים את סטטוס ה"מחובר" פעיל באפליקציות כמו סלאק, גם כשהם בכלל עושים משהו אחר. חלק מהדרישה לחזרה למשרד נולדה בדיוק מהקושי של מנהלים לפקח על זה.

העמיד פני עסוק כבר לפני 30 שנה. ג'ורג' קוסטנזה מ''סיינפלד'' / צילום: ויקיפדיה

"הקורונה הביאה את הרעיון של עבודה מהבית לממדים מאוד גדולים, ובמהלך הזמן אנשים התרגלו לזה. מצד שני, חלק מהחברות גילו שהיעילות של העבודה מהבית היא לא מי יודע מה, במיוחד בכל הקשור בעבודת צוות ובשיתוף פעולה", מסביר ניר. "זה נכון שיש אנשים שיותר יעילים בעבודה מהבית, אבל זה דורש משמעת עצמית מאוד גבוהה. פעם קראו לזה שביתה איטלקית. היום נורא קל לעשות את זה, ואם מישהו לא בא לבדוק מה יש לך על המסך, הוא לעולם לא ידע מה באמת עשית במחשב".

למעשה, נדמה שהתופעה של זיוף פרודוקטיביות בעבודה הייתה קיימת מאז ומתמיד. באחד הפרקים של סיינפלד ששודר לפני כ־30 שנה מתוארת אותה התופעה בדיוק: ג'ורג' קוסטנזה, שרק קיבל קידום בעבודה, מתאר לג'רי איך הוא מתנהל בעבודה בתקופות שאין בהן מספיק עבודה, וחושף: "אני יושב ומעמיד פנים שאני עסוק. אני תמיד נראה עצבני, כשאתה נראה עצבני כל הזמן אנשים חושבים שאתה עסוק".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם