גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגן הדמוקרטיה? כך התפתח תפקיד השב"כ לשמור על סדרי המשטר

שרשרת האירועים האחרונה הביאה את מתנגדי הממשלה לעמוד מאחורי ראש השב"כ רונן בר ● אבל בעבר הארגון דווקא שימש את השלטון נגד מתנגדיו, ורק בהמשך התפתח לכדי גוף בעל ארשת ממלכתית ● וגם: מה צריכים לדעת אלה שדורשים להפעיל את סעיף 7(א) לחוק השב"כ?

אבי דיכטר, הליכוד ("הפטריוטים", ערוץ 14, 17.3.25) / צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"
אבי דיכטר, הליכוד ("הפטריוטים", ערוץ 14, 17.3.25) / צילום: יריב כץ, "ידיעות אחרונות"

המתיחות בין השב"כ לראש הממשלה מגיעה לקצה: פרשת קטאר, פיטורי רונן בר, פארסת מינוי המחליף, ההודעה על מינוי ממלא־מקום, מעקב אחר ה"כהניזם" במשטרה ובשבוע הבא הדיון בבג"ץ בפיטורי בר - כל אלה לא תרמו ליחסי האמון בין השירות לממונה עליו מטעם הממשלה. ערעור היחסים הרגישים האלה הביאו רבים לחשוש מפני פגיעה בארגון שאחד מתפקידיו הוא, לתפיסתם, "הגנה על הדמוקרטיה". אבל מה באמת תפקיד השב"כ בתוך הדמוקרטיה הישראלית?

המשרוקית | פיטורי ראש השב"כ: מה יקרה אם הממשלה תתעלם מפסיקת בג"ץ?
המשרוקית | ליברמן הזהיר את נתניהו שישתמש נגדו בנשק יום הדין. האם באמת יש כזה?

פיקוח על מתנגדי ראש הממשלה

בספרם "מלחמות הצללים", יוסי מלמן ודן רביב חוזרים להתחלה. קהילת המודיעין של ישראל נוסדה על יסודות "שירות הידיעות" (ש"י), מחלקת המודיעין של ההגנה. ב־1948 הוחלט למזג את הש"י על יחידותיו לתוך צה"ל ולהפכו ליחידה צבאית.

כעבור כמה חודשים "התאזרחו" חלק מהיחידות, ואחת מהן, נקבע, תשמש לביטחון פנים (אף שקיומה הוסתר מעיני הציבור עד ל־1957). ב־1949 היא הפכה ל"שירות הביטחון, שיהיה אחראי לכל בעיות הביטחון במדינה", כהנחיית ראש הממשלה דוד בן גוריון. זה היה הצעד הראשון בדרך להקמת "שירות הביטחון הכללי" - שב"כ.

מי שמונה לנהל את שירות הביטחון היה סא"ל איסר הראל. ב־1952 הראל מונה להיות ראש המוסד. רשמית, הראל עזב את תפקידו בראשות השב"כ, אך בפועל הוא המשיך להיות אחראי על שני הארגונים, ושימש מעין "הממונה על שירותי הביטחון".

לפי מלמן ורביב, הראל זיהה את המדינה עם בן גוריון, ומי שהתנגד לו נחשב לחתרן פוליטי שיש לפקח עליו, גם אם הוא נבחר ציבור. הראל הקים בשב"כ משטרה פוליטית שעקבה אחר מפלגות, גייסה מתוכן מודיעים, שתלה במשרדיהן מכשירי האזנה וקראה אלפי מכתבים של פעיליהן. על הכוונת היו מפלגות הימין, כמו חירות, ואף הציונים הכלליים המתונים ומפלגות השמאל. מק"י הייתה בראש רשימת הארגונים החשודים, אך גם מפ"ם נחשדה בחוסר נאמנות למשטר הבן־גוריוניסטי.

עמוס מנור, שעמד בראש הארגון בשנים 1953-1963, הורה למתן את הרדיפות. הוא חדל מהמעקב אחר מנהיגים פוליטיים וסגר את היחידה שעסקה בכך. הוא ציווה לסגור את הארכיון שבו נאספו רישומים ופתקאות על מה שאותם מנהיגים אמרו לחבריהם בבתי קפה ובמשרדים. כך שחרר מנור את קהילת המודיעין ממשימות המאפיינות משטרה פוליטית במדינה דיקטטורית.

צילומים: ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

בסמכות וברשות?

בספרו "שב"כ במבחן: ביטחון, משפט וערכי הדמוקרטיה", שראה אור במסגרת המכון הישראלי לדמוקרטיה, עו"ד אלי בכר, שהיה בעברו יועמ"ש השב"כ, כותב כי "המהפך המשמעותי ביותר באופיו של השירות ובדרך פעולתו חל בעקבות מלחמת ששת הימים".

בעקבות המלחמה, הועברו שטחים עצומים ומרובי אוכלוסין לאחריות השירות, והוא נאלץ להתאים במהירות את שיטותיו, הרכבו האנושי, הכשרת אנשיו, קצב עבודתו, מבנהו ופריסתו המבנית והארגונית למצב החדש. הדבר הביא את השב"כ לשנות באופן מיידי את עיקר עיסוקו: מסיכול ריגול לסיכול טרור.

הדבר לא מנע התנגשויות בין השירות לדרג הפוליטי. הבולטת שבהן היא פרשת קו 300 משנות ה־80, שבה ראש השב"כ אברהם שלום הורה להרוג שני מחבלים שנתפסו חיים. לאחר ששר הביטחון הורה על הקמת ועדת חקירה, שלום, שרצה להעלים מהוועדה את מעורבותו, דרש לצרף אליה ראש אגף בשב"כ. זה שימש כ"סוס טרויאני" ומדי ערב דיווח בחשאיות לצמרת השירות על המתרחש בוועדה. כל העדים מטעם השירות תודרכו להעלים את דבר הוראת ההריגה וביצועה.

כשהפרשה התפוצצה בעקבות התקוממות שלושה אנשי שב"כ, שלום פנה לנשיא חיים הרצוג בבקשת חנינה (שאכן ניתנה לו). בבקשה הוא טען כי כל מה שעשה היה "בסמכות וברשות" - צירוף שהיה מאז למטבע לשון. שלום טען כי יצחק שמיר, ראש הממשלה בעת ההשתלטות על האוטובוס, ידע ואישר מראש לראש השב"כ לפעול באופן זה.

לדברי עו"ד בכר, האשמה המשתמעת של הדרג הפוליטי במעורבות בעניין הביאה בפעם הראשונה לפגיעה באמון ובאינטימיות שאפיינו מאז קום המדינה את הקשר בין ראשי השירות לראשי הממשלה. הייתה זו מילה נגד מילה של ראש שירות מול ראש ממשלה. תוצאתו הראשונה של משבר זה הייתה הקביעה שאין לקיים מפגשים בארבע עיניים בין ראש הממשלה לבין ראש השב"כ, אלא תמיד בנוכחות קצרנית או גורם אחר, בדרך־כלל המזכיר הצבאי.

אבל היה גם צד חיובי. לפי בכר, "פרימת האינטימיות היתרה ששררה ביחסים בין הדרג הפוליטי לבין ראשי השירות" הביאה למניעת או צמצום פעולות החורגות מהמותר במשטר הדמוקרטי. ועוד, ההבנה שלדרג הפוליטי הבכיר אין יכולת לטאטא פרשות מעין אלה סימנה לראשי השירות כי אין בנמצא גורם שיש בכוחו לספק להם חסינות, מראש או בדיעבד, מפני חריגות קשות מהחוק.

פירוש סעיף הדמוקרטיה

בעקבות אירועים אלה ונוספים, נפלה ההבנה שיש להגדיר את פעולת השב"כ בחקיקה. ב־2002, בשיא האינתיפאדה השנייה ולאחר שנים של הכנות, התקבל בכנסת חוק שירות הביטחון הכללי, ובהמשך הוספו לו תקנות וכללים. יחד הם מהווים את הקורפוס המשפטי הראשי המאסדר את פעילות השב"כ וקובע את תפקידיו, ייעודו וסמכויותיו. החוק מסדיר את מעמד השירות מול הדרג המדיני והפרלמנטרי, קובע את מעמד ראש השירות, תפקידו וסמכויותיו ומפרט שורה ארוכה של הסדרי פיקוח על השב"כ.

סעיף אחד מושך עיניי רבים: סעיף 7(א), הקובע: "השירות מופקד על… סדרי המשטר הדמוקרטי ומוסדותיו". בשיח הציבורי נוצק תוכן מגוון למילים אלה. איך אפשר להבין אותן?

יש להבחין בין שני מושגים: "סדרי המשטר הדמוקרטי" ו"מוסדות המשטר הדמוקרטי". נתחיל בראשון. לפי בכר, לשאלה מה נכלל במסגרת משימת השמירה על "סדרי המשטר הדמוקרטי" יינתנו תשובות שונות.

אפשרות אחת היא לראות בפעולות נגד סדרי המשטר הדמוקרטי ככאלה המוגדרות בפרק "פגיעות בסדרי המשטר והחברה" לחוק העונשין: עבירות שנאה, המרדה, אימונים צבאיים אסורים ועבירות בנשק. פרשנות אחרת קשורה בהגנה על הליך הבחירות. קרי, הפקדת השירות גם על מימוש החוק המרכזי הנוגע לקיום המשטר הדמוקרטי, העוסק בבחירות לכנסת, בעיקר בהיבטי הנימוקים למניעת היבחרות לכנסת (לאור חוק יסוד: הכנסת), כמו גם במניעת התערבות מדינה או ישות זרה בהן והגנה מפני ניסיונות לשיבושן. זאת, מדגיש בכר, בלי לחצות את הקו האדום ולבצע שוב מעקב יזום אחר גורמים פוליטיים.

ומה בנוגע לשמירה על "מוסדות המשטר הדמוקרטי"? האם זה אומר שהשב"כ צריך להגן על קיומה של תקשורת חופשית או על איתנות המערכת הפיננסית? בכר מזהיר מפני פרשנות מרחיבה כזו, וסבור כי הדרך שיש לנקוט היא פרשנות צרה לעניין מהות תפקידי השירות בתחום זה.

את המונח הזה בכר מבין בשני רבדים. האחד הוא אבטחה בפועל או הנחיית האבטחה של מוסדות החיוניים לתפקוד הדמוקרטיה - כגון משכן הנשיא, משכן ראש הממשלה ומוסדות ממשלה מרכזיים - הן כאבטחה פיזית והן כשמירה על סודות המדינה שבמוסדות אלה. הרובד השני מכוון להגנת בעלי תפקידים המסמלים את הדמוקרטיה או שפגיעה בהם תסכן את הדמוקרטיה, הם "סמלי השלטון": נשיא המדינה, ראש הממשלה, שר הביטחון, שר החוץ, ראש האופוזיציה, נשיא בית המשפט העליון ויו"ר הכנסת.

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

Nothing Phone (3a) Pro. VIVO X200 Pro. סמסונג Galaxy A56 5G. שיאומי Redmi Note 14 Pro 5G. POCO: X7 Pro 5G / צילום: יח''צ

4 סמארטפונים שישאירו לכם עודף מ-2,000 שקל

לצד מכשירי דגל, חברות רבות מייצרות גם מכשירי ביניים למי שלא מעוניין לשלם סכומים גבוהים ● ביקשנו מארבעה יבואנים רשמיים בישראל להמליץ על אפשרויות מוצלחות בקטגוריה הזו

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו