גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הסיכוי שטראמפ יחריג את ישראל ומי מהחברות בלחץ גדול?

תוכנית המכסים של הנשיא האמריקאי הפתיעה גורמים במשרד האוצר ובכירים במשק, כאשר ישראל ספגה מכס של 17% על היצוא לארה"ב ● אמנם חלק מהסחורות הוחרגו, אך בהתאחדות התעשיינים לא פוסלים שמדובר בהקלות זמניות: "טראמפ מבקש להעביר אליו תעשיות וישראל עלולה לצאת חלשה מהסיפור הזה" ● בשלב זה המהלך לא משפיע באופן ישיר על ההייטק המקומי, אך בתעשייה מעריכים כי גם היא עלולה לספוג ריקושטים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"זה הוא יום שחרורה של אמריקה… מדינות זרות שדדו אותנו", הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, רגע לפני שהטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, בהן ישראל (17%). גורמים במשרד האוצר, הכלכלה ובכירי המשק הופתעו מהשיעור הגבוה יחסית הקרוב למכס שהוטל על האיחוד האירופי (20%) וגבוה ממדינות כמו נורבגיה ו־וונצואלה שנחשבת למדינת אויב, טורקיה, איחוד האמירויות וערב הסעודית. כבר בתחילת השבוע, בהמתנה להכרזת הנשיא, הממשלה בישראל הודיעה על הורדת כל המכסים שהוטלו על מוצרים אמריקאים במטרה לרכך את המכה. אלא שטראמפ, כהרגלו, שמר את הקלפים קרוב לחזה והפתיע את בכירי המשק.

פרשנות | טראמפ יורה לכל הכיוונים, השאלה היא האם צריך לקחת אותו ברצינות
השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

הנוסחה בה השתמש הנשיא נשמרה בסודיות ובממשלה נדרשו לשער כיצד האמריקאים הגיעו לשיעור של 17%; אז התברר כי הנשיא חילק את גירעון הסחר האמריקאי כלפי ישראל - כ־8 מיליארד דולר - וחילק בו את נתון היקף הסחר הכולל בין המדינות - כ־27 מיליארד דולר. את התוצר חילק פעם נוספת בשתיים, כלומר ממוצע של 17% למדינה, וכך הגיע למכס שיוטל על מוצרים ישראליים.

כעת מנהלים גורמים שונים במשק ובממשלה מגעים עם מקורבי ממשל טראמפ במטרה להחריג את יצוא היהלומים שאחראי על מחצית מגירעון הסחר (כ־4 מיליארד דולר) מהגזירה, דבר שעשוי להפחית את המכס אל מתחת לרף 10%, או לכל הפחות להשוות אותו לשאר מדינות העולם שלא קיבלו מכס מיוחד. במקביל, במשרד הכלכלה עובדים באופן צמוד מאז ההחלטה עם גורמים במשרד המסחר האמריקאי כדי לגבש את אופן המיסוי וייתכנו הקלות באופן שבו ייחשב מוצר ישראלי, באופן שיאפשר ליצרנים להעביר את הסחורה דרך מדינות צד שלישי ואולי אף לקבל הקלות.

הסחורות שהוחרגו

ארה"ב סובלת מגירעון סחר לעומת ישראל שעומד על 4.3 מיליון דולר ללא יהלומים, כאשר האחרונה מייצאת לארה"ב בעיקר מכונות וציוד חשמלי כמו שבבים מאינטל (28.3% מכלל היצוא לארה"ב), מכשור אופטי מחברות כמו קמטק ונובה ומכונות הדמיה מחברות כמו פיליפס וג'נרל אלקטריק (15.9%), מכשירים מכניים (11.6%) ותרופות מחברות כמו טבע (8.8%). פלסטיק, קטגוריה בה פעילה חברת כתר שמייצאת חלק ניכר מהסחורה שלה לארה"ב, אחראית על 5.3% מהיצוא. השוק בארה"ב הוא היעד הגדול ביותר של ישראל, עם 25% מכלל היצוא ושיעור כולל של 2.52% מכלל התוצר, כך על פי התאחדות התעשיינים.

נמל חיפה. ישראל מייצאת לארה''ב בעיקר מכונות וציוד חשמלי / צילום: Shutterstock

לאחר הסערה שעורר טראמפ, הבית הלבן פרסם את תקנות המכס החדשות באמצעותן ניסה להרגיע במעט את השוק. במסמך צוין כי כמה סחורות יוחרגו מהמכסים החדשים, כמו מוצרי עץ ונחושת, וחשוב יותר לישראל - שבבים ותרופות, תחום שהביא לאנחת רווחה, ולו זמנית, בענקיות כמו טבע, אינטל וטאואר. בקרב המשקיעים, הדבר כלל איננו מובן מאליו: מניות השבבים ספגו ירידה במסחר המוקדם. עם זאת, נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, שהוא גם בעליו של חברת התרופות אוניפארם, איננו בהכרח רגוע מן ההחרגות: "ייתכן שהן זמניות ובקרוב יטל טראמפ מכס מיוחד על יבוא תרופות".

"לא השיקול המרכזי"

גם בזירה העסקית שוררת בהלה. בעליו של אחת מחברות מפעלי הייצור בישראל ובמקומות שונים בעולם, אומר לגלובס כי "מכס של 17% מותיר אותי ללא רווח ומאלצים אותי להעביר את הייצור לארה"ב". גורמים אחרים במשק אף מכנים את האירוע כ"דרמטי" לכלכלה: "טראמפ מבקש להעביר אליו תעשיות וישראל עלולה לצאת חלשה מהסיפור הזה. העלאת מחירי המוצרים הישראלים ב־17% פירושו שיהיו לקוחות גדולים שיעזבו את החברות הישראליות".

קרין מאיר רובינשטין, מנכ"לית ויו"ר האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI), שמייצגת את מרכזי הפיתוח הזרים הגדולים, מעריכה כי תהיה למהלך השפעה ישירה על ההייטק הישראלי. "מצד אחד, שיעור המכס שנקבע לישראל נמוך בהשוואה למדינות אחרות, דבר שיכול להוות יתרון תחרותי לחברות ישראליות מול חברות זרות שאינן אמריקאיות. מאידך, תעשיית ההייטק הישראלית מתחרה בעיקר מול חברות אמריקאיות ולכן ההשפעה הכוללת עשויה להיות מורכבת", היא אומרת.

עם זאת, בשלב זה המכסים הוטלו על סחורות בלבד ולא על שירותים - דבר שמדלג מעל רוב רובה של תעשיית ההייטק הישראלית שמוכרת בעיקר מוצרי תוכנה וסייבר באמצעות שירות מרחוק. אולם, מאיר־רובינשטיין איננה מוציאה מכלל אפשרות היתכנות של מכסים גם על שירותים: "זה עלול להיות מהלך שישנה מהותית את אופן הגישה של החברות הישראליות לשוק האמריקאי ואף להרתיע משקיעים ולקוחות פוטנציאליים".

מנגד, יש גם קולות שחושבים אחרת. שגיא דגן, מי שעד לשנה שעברה כיהן כסמנכ"ל אסטרטגיה של רשות החדשנות וכיום שותף בקרן ורנה קפיטל, סבור כי בשלב זה לא תהיה השפעה על חברות הייטק או על ההחלטה של יזמים היכן להקים את החברה. "לחברות תוכנה יש שיקולים אחרים שעשויים להשפיע והמכס הוא לא אחד מהמרכזיים, אבל גם עבור חברות חומרה שהמוצרים שלהם ממוסים, לא תהיה השפעה מהותית כיוון שגם אם החברה קמה בישראל, היא בדרך כלל איננה מייצרת בארץ. מלאנוקס וסולאראדג' למשל, לא יצרו את הסיליקון שלהן כאן".

היצוא הביטחוני בסכנה?

ומה באשר לסחר הביטחוני? עד כה נהנו חברות ביטחוניות מהסכם סחר מיוחד עם האמריקאים ללא מכסים, כאשר סך היצוא בתחום לארה"ב הסתכם בשנה שעברה ב־634 מיליון דולר (כ־5% מכלל היצוא לארה"ב). כעת, לאחר הטלת המכסים, ההערכה היא שהתעשיות הצבאיות ייפגעו: הגופים הביטחוניים שנעולים בהסכמים ארוכי טווח עם חברות ישראליות ייאלצו לשלם יותר, אלא אם כן ההסכמים בינם לבין הגופים הישראלים מחריגים מכסים ומיסוי. בטווח הארוך יותר, ככל שהדבר נוגע לחתימה על הסכמים חדשים, כאן צפויות חברות ישראליות להיפגע: הלקוחות בארה"ב עשויים להפחית את מספר ההזמנות בהתאם להתייקרות או לפנות לספקים אחרים. עם זאת, רבים במערכת הביטחון מאמינים כי תהיה החרגה למוצרים ביטחוניים המיוצאים מישראל.

מדוברות משרד האוצר נמסר: "במשרד לומדים, בשיתוף עם נשיאות המגזר העסקי, התאחדות התעשיינים ולשכות המסחר, את ההחלטה של הנשיא טראמפ. השר כינס את הנהלת משרד האוצר לדון בהשלכות".

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר