"בשוק כזה אי אפשר להנפיק מניות": סימני השאלה מעל גל ההנפקות בת"א

עשרות חברות תכננו להנפיק השנה, אך הירידות בשווקים עלולות לטרפד את המהלך: "מה אני צריך לקנות חברה חדשה כשיש לי מניות של חברה דומה 'בהנחה'?"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עד לפני הסערה הגדולה שפקדה את בורסות העולם בשבוע שעבר, התמרק שוק ההון הישראלי לקראת גל צפוי של הנפקות ראשוניות (IPO) לאחר שנתיים של יובש. התוצאות הכספיות של שנת 2024 כבר פורסמו וההערכות היו שעל בסיסם ינסו להנפיק בת"א עשרות חברות, בעיקר מתחומי הנדל"ן היזמי, שירותים, תעשייה ביטחונית וקמעונאות. חברות שמשקפות כלכלה ריאלית, עם תזרים ורווח, שיתומחרו בשווי של מאות מיליוני שקלים ואף יותר.

מה צפוי בריבית, וטיפה של אופטימיות: כך ישפיעו המכסים על המשקיעים בישראל
עקפו אפילו את הבנקים: העובדים שמרוויחים מעל 50 אלף שקל בחודש
מניית השבבים הישראלית שהתרסקה בוול סטריט

אלא שהירידות החדות בשווקים בימים האחרונים (גם בת"א) צפויות, על פי ההערכות, להשפיע לשלילה על מהלכי ההנפקה שכבר החלו לקדם מספר חברות, בהן קבוצת שירותי הרכב שלמה של משפחת שמלצר, קבוצת הנדל"ן אמפא של משפחת נקש ושלומי פוגל, זרוע הנדל"ן של רמי לוי , סונול נדל"ן של דודי ויסמן, דלק נכסים של להב אל.אר ועוד ועוד. חתם וותיק אומר לגלובס כי "בשוק מניות שיורד 3%-4% בלתי אפשרי להנפיק מניות. המשקיעים רצים לחוף מבטחים ולכן מעדיפים בימים כאלה לקנות אג"ח של ממשלת ישראל. זה קורה כמובן גם בוול סטריט (בה נודע בסוף השבוע על הקפאת תכנית ההנפקה של איטורו, פלטפורמת המסחר הישראלית, ח"ש). הם רוצים קרקע יציבה וזה אומר שגם מבחינת החברות, גיוסי אג"ח אטרקטיביים יותר מהנפקת מניות".

כל אלה, לדברי אותו חתם, "מקטינים את הכדאיות של הנפקת מניות. מעבר לזה, קרנות הנאמנות פודות כסף, מנהלי ההשקעות שם חושבים יותר מה למכור, אז יהיה להם ראש לקנות מניות בהנפקה חדשה? כמו כן, בגלל הירידות, מניות של חברות נסחרות הפכו ליותר אטרקטיביות. אז יגיד לעצמו מנהל ההשקעות בגוף מוסדי, 'מה אני צריך חברה חדשה כשיש לי מניות של חברה דומה ב'הנחה'?".

ועדיין לא חייבים להספיד את גל ההנפקות. גם אותו חתם כבר ראה מפולת או שתיים, והוא אומר לגלובס כי "הדברים יכולים עדיין להתייצב. טראמפ עשוי להיכנס למו"מ עם הרבה מדינות, ואולי יהיה תיקון. אם תוך כמה שבועות השווקים יירגעו, אולי יחזרו גם ההנפקות".

לצד זאת הוא מוסיף כי חברות שיצאו כעת להנפקה ידרשו להתפשר על המחיר: "הן חשבו על שווי גבוה, אבל מי שירצו להנפיק יצטרכו לרדת לקרקע המציאות".