״המוסדיים נאלצים למכור״: הדולר מתחזק בחדות - אלה הסיבות

כניסתה לתוקף של תוכנית המכסים האגרסיבית של דונלד טראמפ גררה זינוק בשער הדולר, שעומד כעת על 3.79 שקלים • רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות: "הירידות במדדי המניות גורמות למוסדיים מקומיים למצוא עצמם בחשיפת־חסר למט"ח, מה שמאלץ אותם להמיר שקלים לדולרים, ולרכוש מט"ח בכמויות גדולות"

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)
השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

המכסים החדשים שהטיל הממשל האמריקאי על רוב מדינות העולם נכנסו לתוקף הבוקר (ד'), ונראה כי ההשפעה כבר מתרחשת בשווקים. החוזים העתידיים על המדדים המובילים בוול סטריט נופלים, וכך גם המסחר באסיה. אך יותר מכל, ניכרת ההשפעה בשוק המט"ח: שער הדולר מזנק ל-3.79 שקלים, ושער האירו מטפס ל-4.19 שקלים לאירו אחד. במקביל, הדולר דווקא נחלש מול סל המטבעות העולמי: מדד ה-DXY, שמודד את ביצועי הדולר מול ששת המטבעות המרכזיים בעולם, צונח בחדות בתחילת יום המסחר, ומגיע ל-102 נקודות בלבד. מה גורם לטלטלה בשוק המט"ח?

הגענו לתחתית? כמה השוק צריך עוד לרדת לפני שמגיע הזמן לקנות מניות
בדיקת גלובס | ביצועי קרנות הגידור: מי הצטיינה ואיך ישפיעו הנפילות בשוק

נראה כי הזעזועים בוול סטריט משפיעים ישירות על שערי המטבעות. אתמול (ג'), ננעל יום המסחר בירידות חדות, כאשר מדד הנאסד"ק, שנמצא בקורלציה שלילית חזקה עם שער הדולר, איבד למעלה מ-2%. רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות, מציין כי בשבוע האחרון לבדו, נחלש השקל ב-3.2% מול הדולר וב-5.8% מול האירו.

לדבריו, "הירידות משקפות, בראש ובראשונה, היחלשות של הדולר מול האירו, על רקע כניסת המכסים החדשים של ממשל טראמפ לתוקף, והעימות המתחדש בין ארה"ב לסין. מעבר לכך, ניכרת השפעה ישירה של וול סטריט: הירידות במדדי המניות גורמות לגופים מוסדיים מקומיים למצוא עצמם בחשיפת־חסר למט"ח, מה שמאלץ אותם להמיר שקלים לדולרים ולרכוש מט"ח בכמויות גדולות".

כלכלנים רבים סבורים כי הטלטלה בוול סטריט מחייבת את הגופים המקומיים לעדכן את תיקי ההשקעות שלהם, מה שמביא לביקושים גבוהים למט"ח ולחולשה חריגה של השקל, בהשוואה למטבעות אחרים בעולם.

בנק ישראל לא מצפה להתערב בשוק

למרות כל זאת, בבנק ישראל לא מתרגשים יותר מדי מהפיחות של השקל. במסיבת עיתונאים שנערכה ביום שני, נשאל נגיד הבנק, פרופ' אמיר ירון, על האפשרות להתערבות בשוק המט"ח, לנוכח הצניחה החדה בערך השקל. ירון ענה כי בשלב זה, הפעילות בשוק נחשבת לתקינה, ולכן אין צורך מצד הבנק למכור דולרים, על־מנת לאזן את פיחות השקל. עם זאת, הדגיש ירון: "לבנק ישראל יש סט כלים רחב, ואנו נבחן את השימוש בהם, בהתאם להתפתחויות".