גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטבה שתעלה ביוקר? ההבהרה החדשה של רשות המסים מעוררת סערה בשוק

רשות המסים קבעה תנאים ליישום ההטבה שהוענקה בהוראת שעה, המאפשרת פירוק חברות או העברת נכסים לבעלי מניות יחידים בדחיית מס ובפטור ממס רכישה ● על הפרק: המועד האחרון לביצוע והגדרת נכסי מקרקעין ● אלא שמומחים מזהירים: "המהלך עלול להוביל למס גבוה מהמצופה"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר
שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

רפורמת הרווחים הכלואים שנכנסה לתוקפה בינואר, עוררה סערה וביקורת חריפה במשק. בחודשים האחרונים נערכו כל החברות "למכות" המס שהרפורמה תנחית עליהן, בין היתר על־ידי תכנוני מס שיוציאו אותם מגבולות החוק. בין היתר, בעלי חברות ארנק החלו לבחון את האפשרות לנצל את ההטבה שהוענקה להם במסגרת הוראת שעה, המאפשרת פירוק חברות או העברת נכסים לבעלי מניות יחידים בדחיית מס ובפטור ממס רכישה. השבוע פרסמה רשות המסים חוזר מקצועי מפורט המבהיר את עמדתה בנוגע ליישום הוראת השעה להעברת נכסים מחברת מעטים אל בעל מניות יחיד והציתה סערה חדשה בקרב מומחי מיסוי שטוענים שבשל ההבהרות - ההטבה עלולה לפגוע בחברות יותר מאשר להועיל להן.

המחלוקת על הרווחים הכלואים: רשות החברות נגד פרשנות מרחיבה של החוק
רפורמת הרווחים הכלואים השיגה את יעד הגבייה עוד לפני שיצאה לדרך. מה יקרה בהמשך?

"השימוש בהוראת השעה עלול להתגלות כ'תאונת מס' ואינו מתאים לכל חברה", מזהיר רו"ח איציק רופא, שותף במשרד מיסוי מקרקעין מאיר מזרחי ושות'. עו"ד ד"ר ערן למפרט, שותף וראש תחום מיסוי, משרד EBN - ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, מוסיף: "החוזר מגלה כי נישומים רבים שתכננו לנצל את ההוראה לצורך התארגנות מחדש או חיסכון מס, עלולים להיתקל בחבויות מס משמעותיות".

הרפורמה וההבהרות

במסגרת חוק ההסדרים לשנת 2025, חוקקה רפורמת מיסוי רווחים לא מחולקים, במסגרתה נקבע כי יוטל מס על רווחים "כלואים בחברות". במקביל, כדי להקל על החברות במשק, נקבעה הוראת שעה המאפשרת פירוק חברות או העברת נכסים לבעלי מניות יחידים בדחיית מס ובפטור ממס רכישה, במהלך שנת 2025.

בהוראת השעה נקבעו שני מסלולים: האחד, פירוק מלא של חברת מעטים (חברה עם חמישה בעלי מניות ומטה); והשני, העברת נכס לבעל מניות בחברת מעטים ללא פירוקה. הוראת השעה מאפשרת להעביר נכסים מחברות מעטים לבעלי המניות היחידים ומעניקה הזדמנות לביצוע רה־ארגון עסקי, תוך הפחתת נטל המס במועד הפירוק או העברת הנכס ביחס לנטל המס שהיה מוטל בפירוק או העברת נכס אלמלא הוראת השעה.

בכל אחד מהמסלולים שבהוראת השעה נקבע מנגנון מיסוי במועד הפירוק או העברת הנכס, לפי העניין, תוך דחיית מס של חלק שווי הנכסים המועברים אשר עולה על רווחי החברה או על יתרת המחיר המקורי של הנכס. זאת, עד למימושם העתידי על־ידי בעל המניות. בנוסף, נקבע מנגנון חלוקת הרווח במימוש עתידי של הנכסים המועברים לצורך חיוב חלקו במס שולי, והיתרה על־פי שיעור המס בפקודת מס הכנסה ובחוק מיסוי מקרקעין.

כאמור, כדי להבהיר כיצד יש ליישם את ההטבה שהוענקה בהוראת השעה, פרסמה רשות המסים את חוזר מס הכנסה ומיסוי מקרקעין מספר 03/2025, במסגרתו נקבעו התנאים הכללים לקבלת ההטבה, בהם המועד האחרון לפירוק החברה והעברת הנכסים, הגדרת נכסי מקרקעין, וכן הנחיות ספציפיות בנוגע למיסוי שיחול בכל מסלול - פירוק או העברה.

סכנה ל־50% מס

לדברי מומחי מס, ההנחיות הללו מציבות מוקשים בפני חברות רבות ועלולות להפוך את ההטבה למכת מס עבורן. עו"ד ד"ר ערן למפרט, שותף וראש תחום מיסוי, משרד EBN - ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, מציין למשל כי במסלול "העברות נכסים" קיימת סכנת מס שולי גם למי שציפה למס דיבידנד. לדבריו, "חוזר רשות המסים שנוגע להוראת השעה בנושא העברות נכסים מגלה קושי משמעותי: נישומים שביקשו להעביר נכסים מהחברה לבעלותם הפרטית - ללא פירוק החברה - תוך ניצול הטבות המס השונות, עלולים להיתקל בשיעור מס גבוה מהמצופה".

לפי עמדת רשות המסים, במקרים מסוימים רק חלק מיתרת שווי הרכישה של הנכס שכנגדו קיימת יתרת רווחים ראויים לחלוקה בחברה - יזכה לשיעור המס המופחת של דיבידנד. יתרת הסכום, אשר לגביה לחברה אין מספיק רווחים כאלו, עשויה להתחייב במס שולי שעשוי להגיע עד ל־50%.

לדברי למפרט, "משמעות הדבר היא שנישומים שציפו לשלם מס דיבידנד בלבד, יגלו כי בפועל הם נדרשים לשלם שיעור מס גבוה משמעותית על חלק מהסכום. חשש לתקלה נוספת שעולה בחוזר נוגע להעברת נכסי מקרקעין מחברת המעטים לבעלות פרטית. למרות שבמועד ההעברה חלה הוראת שעה שמאפשרת מע"מ בשיעור אפס אחוז, רשות המסים מדגישה: בעת מכירת הנכס בעתיד, ייתכן חיוב במע"מ מלא - גם אם היחיד המחזיק בו אינו 'עוסק'. ההחמרה נובעת מפרשנות מרחיבה של הרשות: גם אם לא נוכה מע"מ תשומות בעת רכישת הנכס או השבחתו, עצם העובדה שהנכס שימש את החברה כמלאי או ציוד מספיקה כדי לחייב את מכירתו העתידית במע"מ מלא. נישומים עלולים למצוא עצמם, לאחר שנים של החזקת נכס בבעלות פרטית, מחויבים בהעברת 18% ממחיר המכירה לרשות המסים".

רו"ח איציק רופא ממשרד מאיר מזרחי עם א. רפאל, מוסיף כי עמדת רשות המסים עלולה לפגוע ביישום הוראת השעה עבור חלק מהחברות: "הרשות דורשת מחברות זרות, חברות ישראליות שחלק או כל בעלי המניות שלהן הם תושבי חוץ וחברות 'שקופות' ('חברה משפחתית' או 'חברת בית', אל"ו) לפנות לקבלת אישור מראש למהלך, מה שעלול לעכב את העברת הנכסים או השלמת הפירוק".

רו"ח רופא מוסיף: "החישוב הלינארי בעת מכירת הנכס על־ידי בעלי המניות עלול להיות גבוה מ־50% אם מיישמים את הנחיות רשות המסים ככתבם. מעבר לכך, בחברות עם סוגים שונים של בעלי מניות, שחלקם הזרימו הון בתקופות שונות, עלול להיווצר מתח בין בעלי המניות שחלקם ייהנו מהוראת השעה ולחלקם לא ישתלם ליישם את ההוראה מכיוון שרשות המסים לא תאפשר להם ניכוי נאות של הכספים שהשקיעו".

צפי הכנסות מההטבה

בנוסף, למרות שהחוזר מנסה ליצור ודאות ביישום ההטבה, עדיין נותרו סימני שאלה סביבו. עו"ד ורו"ח יפתח שמחוני, שותף ומנהל מחלקת מסים במשרד פרופ' ביין ושות': "נקודה מעניינת שלא ניתן לגביה מענה ברור נוגעת למקרים בשאלה האם חברת המעטים מחזיקה נכסים מחוץ לישראל. במקרה זה, ככל הנראה, יוטל מס מחוץ לארץ במועד העברת הנכס לבעל המניות, בין אם במסגרת פירוק ובין אם בהעברה. בנסיבות אלה, בהתאם לחוזר, בעל המניות נכנס בנעלי החברה לעניין עלות הנכס ומועד הרכישה ועלול להיווצר כפל מס במועד מכירת הנכס".

בשלבי חקיקת רפורמת הרווחים הכלואים העריכו באוצר כי יכנסו לקופת המדינה כ־5.2 מיליארד שקל בעקבות ניצול ההטבה לחברות הארנק שיפורקו במהלך 2025 ויוכלו להעביר נכסים לידי בעליהן תוך תשלום מס מופחת. עד כה, רפורמת הרווחים הכלואים כבר הכניסה לקופת המדינה (לצד תיקוני חקיקה נוספים) למעלה מ־10 מיליארד שקל - גבייה השקולה לגבייה שנתית מלאה מדיבידנד.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "בתגובה לטענות בנוגע לחיוב במס שולי: הרשות בחרה בפרשנות מקלה בסוגיה זו שכן יכולה לעלות פרשנות שהוראת השעה לא תחול במצב בו אין רווחים ראויים לחלוקה בחברת המעטים. בתגובה לטענה בנוגע לבקשת אישור מראש: מדובר בבקשות המכילות סוגיות מס מורכבות שראוי שיוסדרו מראש. מהלך זה נועד מחד לשמור על הקופה הציבורית בל יועברו נכסים לחו"ל מבלי להטיל על כך פיקוח, ומאידך לספק וודאות מיסויית. לגבי הטענה בדבר התחייבות במע"מ בעת מכירת הנכס על־ידי בעל המניות: לא מדובר ב"תקלה", אלא זוהי תכלית החוק, לדחות את חבות המס למועד המכירה על־ידי בעל המניות.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "בתגובה לטענות בנוגע לחיוב במס שולי: יובהר כי רשות המסים בחרה בפרשנות מקלה בסוגיה זו שכן יכולה לעלות פרשנות שהוראת השעה לא תחול במצב שבו אין רווחים ראויים לחלוקה בחברת המעטים.

"בתגובה לטענה בנוגע לבקשת אישור מראש: לגבי מקרים מיוחדים, כמו חברות שקופות ובעלי מניות זרים, נקבע כי הבקשה חייבת לקבל אישור מראש ולא באמצעות 'מסלול ירוק' מהיר, שכן בקשות כאמור מכילות סוגיות מס מורכבות וראוי שיוסדרו מראש לפני ביצוע פעולת הפירוק/העברת הנכס. מהלך זה נועד מחד לשמור על הקופה הציבורית בל יועברו נכסים לחו"ל מבלי להטיל על כך פיקוח, ומאידך לספק וודאות מיסויית.

"לגבי הטענה בדבר התחייבות במע"מ בעת מכירת הנכס על ידי בעל המניות: הוראת השעה מאפשרת להעביר נכסים מחברת מעטים לבעל מניות בחברה בעסקה שחל עליה מע"מ בשיעור 0%. לכן, אם וכאשר ימכור בעל המניות את הנכס בעתיד, הוא 'ייכנס בנעלי' החברה וישלם את המע"מ בשיעור המלא בהתאם למועד המכירה. לא מדובר ב'תקלה', כפי שצוין בבקשת התגובה אלא זוהי תכלית החוק, לדחות את חבות המס למועד המכירה על ידי בעל המניות".

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?