ח''כ גלית דיסטל־אטבריאן, הליכוד (מליאת הכנסת, 10.4.25) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
את מי משמיעים הכי הרבה ברדיו? לאחרונה ח"כ גלית דיסטל־אטבריאן העלתה את השאלה לדיון: בנאום במליאת הכנסת היא ייחסה לתאגיד השידור הציבורי (כאן) "פריווילגיה שמאלנית לבנה", והוסיפה כי "ברשימת השידור (של התאגיד), נועה קירל לא נמצאת ב־100 המקומות הראשונים" - לעומת "אריק איינשטיין, חוה אלברשטיין ונורית גלרון" ש"נמצאית בעשירייה הראשונה". לאחר שדבריה זכו לגיחוך, היא התעקשה ברשת X שהיא עומדת מאחורי הנתונים. אבל מהם בעצם? בדקנו.
● המשרוקית | ישראל ניתקה את קו החשמל האחרון לרצועת עזה. מה המשמעות?
● המשרוקית | האם 41% ממשרתי המילואים פוטרו ממקום עבודתם?
פנינו תחילה לתאגיד וביקשנו את נתוני ההשמעות. שם אמרו לנו שהם לא מחזיקים בכלל בנתונים האלה. אי לכך, פנינו לאגודת קומפוזיטורים מחברים ומו"לים למוזיקה בישראל - או בשמה היותר קליט, אקו"ם. אחד מתפקידי האגודה הוא לאסוף את התמלוגים על שירים ולחלקם ליוצרים הזכאים לכך, ולפיכך עליה לאסוף נתוני השמעות.
במענה לפנייתנו, אקו"ם העבירה לנו את 99 הזמרים המושמעים ביותר בכלל תחנות הרדיו של התאגיד לשנים 2022-2024, אך אנו סבורים כי גם אם נועה קירל הגיעה רק למקום 100, הדבר לא מספיק כדי להפוך את הטיעון של דיסטל־אטבריאן כולו ללא תקף (עם זאת, נדגיש, אין בכך גם כדי להראות ששיקולי עורכי המוזיקה של התאגיד היו לא ענייניים). אז מה המסקנה?
בגדול, הצדק עם דיסטל־אטבריאן. בשלוש השנים האלה, קירל לא נכנסה כלל לרשימה. זמרים אחרים שהוזכרו בנאום וזכו לפחות תשומת־לב - איתי לוי, אושר כהן ורותם כהן - לא נכנסו לרשימה גם הם. עומר אדם, שהוזכר כמי שהגיע רק למקום "נמוך", אכן לא העפיל גבוה בהשמעות: הוא הגיע למקום ה־73 ב־2022 וב־2024, ולמקום ה־87 בלבד ב־2023.
ומי בראש הרשימה? גם כאן דיסטל־אטבריאן קלעה. בשלוש השנים הנ"ל אריק איינשטיין תמיד הגיע למקום הראשון, ושלמה ארצי למקום השני. יהודית רביץ, אביתר בנאי ואהוד בנאי התברגו, בקומבינציות שונות, בארבעת המקומות שלאחר מכן.
וכיצד מסבירים בתאגיד השידור הציבורי את הבחירות האלה? "תאגיד השידור הישראלי לא מפעיל רק רשת רדיו שמשמיעה מוזיקה פופולרית ובה כוכבי הפופ העכשוויים", נמסר לנו, "אלא שמונה תחנות רדיו שונות שפונות למגוון רחב של קהלי יעד וצרכים של ציבור המאזינים". כך, למשל, הם מסבירים, גם אם ברשת גימל נועה קירל הגיעה גבוה, בגלל שיעור הופעות זניח יותר בתחנות אחרות של התאגיד שמיועדות לקהל אחר, הדבר פוגע במיקומה.
למעשה, לפי התאגיד, קירל בהחלט זוכה להוקרה: "למשל 'יוניקורן', השיר שנשלח על־ידי תאגיד השידור לייצג את ישראל באירוויזיון, זכה כ'שיר השנה' בשנת 2023, ובאותה השנה זכתה מבצעת השיר, נועה קירל, בתואר 'זמרת השנה' של רשת גימל (בפעם השלישית ברציפות!)".
בשורה התחתונה: דברי דיסטל־אטבריאן נכונים. לפי נתוני אקו"ם, נועה קירל לא נכנסה ל־99 המקומות הראשונים בהשמעות תאגיד השידור הציבורי בשלוש השנים האחרונות. יצוין כי הדבר עשוי לנבוע מההבדלים בין התחנות השונות.
תחקיר: יובל אינהורן