זריחה מעל כדור הארץ מהחלל / צילום: Shutterstock
עם בוא האביב, הימים מתארכים וגם מתחממים. אם תשאלו כל ילד בגן, ואולי אפילו לא מעט מבוגרים, "למה חם יותר בקיץ?", סביר להניח שתשמעו "כי אנחנו קרובים יותר לשמש!". זה נשמע הגיוני ואפילו אינטואיטיבי, שהרי ככל שנתקרב לכל מקור חום, נרגיש את החום הנפלט בעוצמה רבה יותר.
● המשרוקית | להקת הנח"ל לפני נועה קירל ועומר אדם? גלית דיסטל אמרה - וצדקה
● המשרוקית | ישראל ניתקה את קו החשמל האחרון לרצועת עזה. מה המשמעות?
אבל האמת היא שמסלול כדור הארץ הכי קרוב לשמש דווקא בינואר - שיא החורף בחצי הכדור הצפוני, בו שוכנים גם אנחנו. אז מה מקור הטעות, שהפכה למיתוס נפוץ ועיקש במיוחד? ומהו הגורם להבדלי הטמפרטורות ויצירת עונות השנה? הפעם הכל עניין של זוויות.
נתחיל בהיסטוריה, שכן זהו מיתוס עתיק למדי. כבר ביוון העתיקה ובעמי המזה"ת ידעו שתופעות אקלימיות קשורות לשמש, והסבירו את שינויי מזג האוויר לפי מסלול השמש ומשך הזמן מזריחתה עד שקיעתה. גם אם בכל מיתולוגיה עממית של עמי האזור השמש קושרה לאל כלשהו, מדעני העבר הצליחו לחשב תופעות אסטרונומיות ועונתיות בדיוק רב, אך עם טעות גורלית אחת - הם הניחו שהשמש סובבת סביבנו, ולא אנחנו סביבה.
וקשה להאשים אותם, אך במודל כזה, הנקרא "גיאוצנטרי", אכן נראה שהשמש מתרחקת ומתקרבת בהתאם לעונות השנה. רק במאה ה-16, האסטרונום הפולני קופרניקוס שינה את העולם כולו כשחשף את המודל ה"הליוצנטרי", לפיו זה אנחנו שסובבים את השמש, ולא להיפך. מעט לאחר מכן, בני דורו גלילאו וקפלר החלו לחשב את מסלולי כוכבי הלכת לפי תצפיות וחישובים, וגילו את האמת - זה לא המרחק מהשמש שמשפיע על העונות, אלא הזווית הקבועה בה נוטה כדה"א במסלולו, המשפיעה על הזווית בה קרני השמש פוגעות בכוכב הלכת הכחול.
די מהר, המדענים גילו שכדה"א נוטה ביחס לציר הקפת השמש ב-23.5 מעלות, והתוצאה היא שבחודשים מסוימים חצי הכדור הצפוני נוטה כלפי השמש, ובחודשים מסוימים החצי הדרומי נוטה יותר לכיוונה. ככל שקרני השמש פוגעות בזווית חדה יותר, שטח גדול יותר מקבל קרינת שמש חזקה יותר למשך זמן רב יותר, והטמפרטורות עולות. בחורף, מתרחשת התופעה ההפוכה בדיוק, כאשר הקרניים פוגעות בזווית שמפזרת פחות קרינה, ועל כן קר וחשוך יותר.
כמובן, בחצי הכדור הדרומי העונות "הפוכות" בשל אותה סיבה בדיוק. מעבר לכך: לו המרחק מהשמש היה מסביר את עונות השנה, הרי שעדיין היה צורך בהסבר מדוע יש חורף באחד החצאים למרות שהמרחק מהשמש קצר יותר.
אם כן, כבר מאות שנים שאנחנו יודעים מהו המנגנון העיקרי שאחראי להבדלי הטמפרטורות ולמעשה מייצר הבדל בין מה שאנו מכנים "עונות השנה", ועדיין רבים וטובים חושבים שזה עניין של מרחק. אולי התיאור הנפוץ של מסלול כדה"א סביב השמש כאליפסה חדה ולא כמעגל מעט פחוס הוא האחראי להישארות המיתוס, ואולי זה פשוט עוד טעות שנובעת מרשמי החושים היומיומיים שלנו. אבל בסופו של דבר, הכל עניין של זווית ההסתכלות על הדברים.