הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה מעורבת בבורסה; דיסקונט השקעות זינקה ב-15%, אלארום ב-12%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% • למרות הירידות החדות אתמול בניו יורק, על רקע השיחות בין יפן לארה"ב - עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט • ארגון הסחר העולמי צופה ירידה חדה בהיקף הסחר העולמי ומזהיר שהטלת מכסים נוספים תביא לנפילה החדה ביותר בסחר מאז הקורונה • לרגל חול המועד, המסחר ננעל ב-14:25

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock
הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

14:30

המסחר המקוצר בבורסה המקומית ננעל לפני דקות אחדות במגמה מעורבת. ת"א 35 ירד ב-0.2% אך ת"א 90 עלה ב-0.6%, בין המדדים הענפיים בלט מדד נפט וגז שעלה ב-1.7% ומדד נדל"ן מניב שעולה ב-1.2% ובלטה בו נכסים ובנין שזינקה בכ-15%, בעלת השליטה בה, דיסקונט השקעות זינקה ב-17%.

מנגד מדד מניות הטכנולוגיה ירד ב-0.6% בעקבות הירידות אתמול בנאסד״ק.

חול המועד האיר פנים לבורסה המקומית וחרף הירידות החדות מעבר לים זינק מדד ת"א 35 בכ-3% ומדד ת"א 90 ב-3.8%. בלט השבוע מדד נפט וגז שזינק ב-8%, מדד הפיננסים והבנקים עלו בכ-7%.

13:04

כשעה וחצי לפני נעילת המסחר המוקדמת לרגל החג, הבורסה המקומית נסחרת במגמה חיובית. ת"א 35 נסחר ביציבות אך ת"א 90 עולה ב-1.2%, בין המדדים הענפיים בולט מדד נפט וגז שעולה ב-2.4% ומדד נדל"ן מניב שעולה ב-1.5% ובולטת בו נכסים ובנין שמזנקת בכ-15%.

המשקיעים מעודדים הבוקר בעקבות דברים הלילה שאמר דונלד טראמפ לגבי השיחות החיוביות עם יפן. לדבריו, הושג "קידום משמעותי" במהלך פגישה עם משלחת הסחר היפנית בוושינגטון אתמול, "כבוד גדול היה לי להיפגש עם המשלחת היפנית בנושא סחר. קידום משמעותי!" כתב טראמפ ברשת Truth Social, מבלי לספק פרטים נוספים על תוכן הדיון. החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים בעליות של עד 1%.

11:53

מניית אלארום ספקית גלובלית של פתרונות לפרטיות ואבטחת סייבר, לצרכנים פרטיים ולארגונים עסקיים מזנקת בכ-14% ובשיעור דומה במסחר המוקדם בוול סטריט, ללא שפרסמה הודעה כלשהיא.

שתיים נוספות שמזנקות היום הן נכסים ובנין ובעלת השליטה בה דיסקונט השקעות . הראשונה דיווחה הבוקר כי השלימה את עסקת השכרת שטחי המשרדים של בנק HSBC לשעבר לחברת אמזון.

אמזון תשכור במגדל שטחי משרדים בגודל של 31 אלף מ"ר (330 אלף רגל רבוע) לתקופה של 15 שנה. כאשר דמי השכירות ההתחלתיים מסתכמים בסך של 29.5 מיליון דולר בשנה. דמי השכירות עולים במהלך התקופה, וכולל מנגנון ההתייקרות המוטמע בחוזה (שמקפיץ את דמי השכירות ל-32.2 מיליון דולר בשנה אחרי השנה החמישית ו-34.8 מיליון דולר בשנה אחרי השנה העשירית) מדובר בתשלום כולל של 482.5 מיליון דולר בחמש עשרה שנה.

10:57

למרות הירידות החדות שנרשמו אמש בבורסות בארה"ב, הבורסה בתל אביב מגלה שוב עמידות ונסחרת ביום האחרון של שבוע המסחר המקוצר בשינויים קלים - ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 עולה ב-0.3%.

המשקיעים מעודדים במשהו הבוקר בעקבות דברים הלילה שאמר דונלד טראמפ לגבי השיחות החיוביות עם יפן. לדבריו, הושג "קידום משמעותי" במהלך פגישה עם משלחת הסחר היפנית בוושינגטון אתמול, "כבוד גדול היה לי להיפגש עם המשלחת היפנית בנושא סחר. קידום משמעותי!" כתב טראמפ ברשת Truth Social, מבלי לספק פרטים נוספים על תוכן הדיון.

השיחות לא הובילו להפסקה מיידית של המכסים, אך מתקיימות הכנות לסבב שני של שיחות בהמשך החודש. ראש צוות המשא ומתן של יפן, ריוסיי אקזאווה, אמר כי שני הצדדים שואפים להגיע להסכם בהקדם האפשרי, כאשר ארצות הברית מבקשת לסכם עסקה עוד לפני סיום תקופת ההקפאה בת 90 הימים של המכסים ההדדיים .

מנגד, נשיא סין, שי ג'ינפינג, מקדם את רעיון "המשפחה האסייתית" וקרא לאחדות אזורית במהלך סיור בדרום-מזרח אסיה - במהלך שנראה כניסיון למנוע מהמדינות באזור להיענות ללחץ האמריקאי לצמצם את קשרי הסחר עם בייג'ינג.

10:29

מסחר די רגוע כעת בבורסה המקומית כשהמדדים נסחרים בשינויים קלים סביב מדדי הבסיס.

בקרב המניות הדואליות שתיים שממשיכות את המגמה מאתמול בוול סטריט הן פריון נטוורק שמזנקת ב-8% ונובה שיורדת בכ-3%.

חברת האדטק פריון נטוורק זינקה אתמול בוול סטריט לאחר שפרסמה תוצאות ראשוניות מהרבעון הראשון, שעוקפות את תחזיות השוק. החברה צופה הכנסות של כ-88 מיליון דולר ו-EBITDA מתואם של 1.5 מיליון דולר. מנכ"ל החברה, טל יעקובסון, מסר כי "התוצאות המקדמיות גבוהות מהציפיות שלנו ומשקפות את התנופה המתמשכת ואת העוצמה של מנועי הצמיחה המרכזיים שלנו". החברה תפרסם דוחות ב-13 במאי.

10:04

המסחר בבורסה נפתח הבוקר בעליות - ת"א 35 עולה ב-0.1%, ת"א 90 ב-0.3%, מדד הבנקים עולה ב-0.4% אך מדד המניות הדואליות, נוכח הירידות החדות אתמול בוול סטריט נסחר בירידה של 0.5%.

נכסים ובניין מזנקת הבוקר בכ-10% לאחר שהודיעה כי השלימה את עסקת השכרת שטחי המשרדים של בנק HSBC לשעבר לחברת אמזון. נטלי משען-זכאי בעברה מנכ"לית נכסים ובנין, וכיום מנכ"לית חברת הבת גב-ים, ניהלה את המגעים להשכרת השטחים בבניין המשרדים בלב מנהטן (נחתם הסכם מיוחד כך שתנהל את המגעים) בחצי השנה האחרונה. הבניין נקרא בעברו בית HSBC , ולאחר עזיבת הבנק הפך ל-10 בריאנט.

08:52

בשוק המט"ח הבוקר, השקל נחלש בכ-0.2% מול הדולר ונסחר ב-3.69 שקלים, אך בעקבות ההתחזקות הקלה של הדולר מול האירו מתחזק גם השקל מול האירו ב-0.16% ל-4.18%.

מדד הדולר, DXY עולה הבוקר ב-0.4% אך רושם ירידה של כ-4% בחודש האחרון ו-9% מתחילת השנה. כלכלני יוליוס בר כתבו שהדולר האמריקאי מאבד ממעמדו כנכס חוף מבטחים. "המדיניות המסחרית התנודתית והגישה הפיסקלית הבלתי יציבה שחקו את המעמד הייחודי של ארה״ב ומערערות את מעמדו של הדולר האמריקאי כנכס חוף מבטחים (safe haven asset). אנו סבורים כי בטווח הנראה לעין הדולר צפוי להיסחר בטווחים נמוכים יותר. בהתאם לכך, עדכנו את תחזיתנו ל־‎EUR‎/‎USD לשער של ‎1.12‎ דולר לאירו בטווח של שלושה חודשים ו־‎1.15 דולר בטווח של 12 חודשים".

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

08:10

1. שוק המניות

המסחר בת"א צפוי להיפתח היום במגמה שלילית, למרות שתודות בעיקר למניות הבנקים והביטוח, הבורסה הפגינה בשבועיים האחרונים עמידות יחסית לנפילות החדות בעולם. על המסחר צפויות להעיב בעיקר המניות הדואליות ובראשן מניות השבבים, נובה , קמטק וטאואר , גם נייס וטבע חוזרות עם ארביטרז' שלילי.

אתמול, בתום מסחר תנודתי, בעוד שהסערה בבורסות בעולם נמשכה, הבורסה בתל אביב המשיכה במגמתה החיובית. מדד ת"א 125 טיפס ב-0.4% מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ואילו מדד ת"א 90 ירד ב-0.2%.

בקרב המדדים הענפיים, מדד הביומד בלט לחיוב, עם עלייה של כ-0.9%, בהובלת קומפיוגן וסופווייב . טבע עלתה בכ-0.7%. מדד הבנייה בלט לשלילה, עם ירידה של כ-0.8%, וכן מדד הטכנולוגיה, שננעל בירידה של כ-0.2%.

מניית השבבים קמטק ירדה ב-5% על רקע הגבלות יצוא שבבים שהטילה ארה״ב על היצוא לסין. (ראו הרחבה בהמשך).

מניות נוספות שריכזו אתמול עניין:

חברת המיקרו־מוביליטי, מיה דיינמיקס , זינקה בכ-25%, לאחר שהודיעה אתמול (ד') על חתימת הסכם שותפות עם חברת אלתא מערכות לכניסתה כשותפה אסטרטגית בחברת הבת מיה רובוטיקס.

נאוויטס וקבוצת דלק ירדו בעד 3%, הסיבה העיקרית היא ירידת מחירי הנפט.

חברת האסתטיקה הרפואית סופווייב עלתה בכ-5%, לאחר שהודיעה כי משרד הבריאות של יפן העניק לה אישור לשיווק מכשיר מיצוק העור שלה.

מטבע ועד מובילאיי: בוול סטריט צופים ראלי במניות ישראליות. לפחות בינתיים

למרות הירידות אתמול בוול סטריט, המדדים המרכזיים באסיה מתנהלים הבוקר במגמה חיובית: הניקיי בעלייה של 0.9%, ההנג סנג מטפס ב-1.3%, והקוספי עולה בכ-0.7%.

אסיה שאבה אולי עידוד מדבריו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שאמר כי הושג "קידום משמעותי" במהלך פגישה עם משלחת הסחר היפנית בוושינגטון אתמול, "כבוד גדול היה לי להיפגש עם המשלחת היפנית בנושא סחר. קידום משמעותי!" כתב טראמפ ברשת Truth Social, מבלי לספק פרטים נוספים על תוכן הדיון. השיחות לא הובילו להפסקה מיידית של המכסים, אך מתקיימות הכנות לסבב שני של שיחות בהמשך החודש. ראש צוות המשא ומתן של יפן, ריוסיי אקזאווה, אמר כי שני הצדדים שואפים להגיע להסכם בהקדם האפשרי, כאשר ארצות הברית מבקשת לסכם עסקה עוד לפני סיום תקופת ההקפאה בת 90 הימים של המכסים ההדדיים .

מנגד, נשיא סין, שי ג'ינפינג, מקדם את רעיון "המשפחה האסייתית" וקרא לאחדות אזורית במהלך סיור בדרום-מזרח אסיה - במהלך שנראה כניסיון למנוע מהמדינות באזור להיענות ללחץ האמריקאי לצמצם את קשרי הסחר עם בייג'ינג.

עוד באסיה, הבנק המרכזי של דרום קוריאה החליט להמתין להתפתחויות במלחמת הסחר והותיר את הריבית ללא שינוי בחודש אפריל, במהלך שנחשב לצפוי, כאשר הוא לוקח פסק זמן לצורך בחינה של הדרכים הטובות ביותר לתמוך בכלכלה המקומית - שניצבת מול פגיעה קשה עקב המכסים שהטילה ארצות הברית.

בארה"ב - החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר בעליות שערים קלות של כ-0.5% במדדים המובילים.

אתמול בוול סטריט, לאחר יומיים של רגיעה, ננעל המסחר בירידות חדות וזאת בעקבות האזהרה החמורה של אנבידיה שהרעידה את מגזר הטכנולוגיה הגלובלי, ובשל חששות שהביע יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, בנוגע להשפעות הכלכליות של המכסים - מה שהעלה את רמת הדריכות בקרב משקיעים.

מדד דאו ג'ונס ירד ב- 1.7%. מדד S&P 500 צנח ב-2.2%, בהובלת מגזר הטכנולוגיה. מדד נאסד"ק ב-3.3% ומתקרב לטריטוריית שוק דובי ו"מדד הפחד" או ה-VIX, זינק ב-12% לרמה של 34 נקודות, לאחר שלושה ימים רצופים של ירידות, אך נזכיר שהוא כבר זינק בשבוע שעבר לכ-60.

במוקד אתמול היו מניות השבבים, ובעיקר אנבידיה שדיווחה אתמול כי מגבלה חדשה של ממשל ארה"ב על יצוא שבבים לסין, צפויה לגרום לה לפגיעה בהיקף של כ-5.5 מיליארד דולר ברבעון. המניה נפלה בכ-7% השילה כ-180 מיליארד דולר משוויה וגררה את כל מניות השבבים - מדד השבבים של פילדלפיה (SOX) נפל במעל 4%.

בשורה רעה נוספת למניות השבבים באה מ-AMD . החברה צופה פגיעה כספית משמעותית בעקבות ההגבלות החדשות מצד ארה"ב על ייצוא שבבי בינה מלאכותית לסין , והודיעה כי ייתכן שתיאלץ לרשום הפחתה של עד 800 מיליון דולר.

בנוסף, ענקית ציוד השבבים ההולנדית ASML פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הראשון, ופספסה את תחזיות האנליסטים - מה שמעיד על האטה פוטנציאלית בביקוש למוצריה.

במקביל, אתמול בבוקר פרסמה ענקית השבבים TSMC כי היא מעלה ב-30% את המחיר שהיא מציעה ללקוחותיה במפעלים בארה"ב. TSMC היא מונופול שמייצר את רוב השבבים המתקדמים של אנבידיה, אפל, אמזון וקוואלקום - כך שעליית מחירים חדה שכזו עשויה להדהד בעולם.

וגם הדווח בבלומברג כי סין פתוחה לקיים שיחות עם ארה"ב, בתנאי שממשל טראמפ יראה יותר כבוד כלפיה לא עזר.

שמן למדורת האי-ודאות הוסיף כאמור הנאום של יו"ר הבנק המרכזי ג'רום פאוול. הוא הביע דאגה מכך שהבנק המרכזי עלול להיקלע לאתגר הקשה שבין שליטה באינפלציה לבין תמיכה בצמיחה. פאוול מצפה לעלייה באינפלציה ולירידה בצמיחה אך "נכון לעכשיו, אנו נמצאים בעמדה טובה להמתין לבהירות רבה יותר לפני שנשקול התאמות כלשהן במדיניות שלנו".

נטפליקס צפויה לפרסם את דוחות הרווח לרבעון הראשון לאחר סגירת המסחר. זהו גם הדו"ח הראשון של נטפליקס שבו החברה לא תדווח עוד על מספר המנויים, כחלק ממיקוד חדש בהגברת המעורבות (engagement) של המשתמשים ובצמיחה בהכנסות.
נכון לסוף שנת 2024, עמד מספר המנויים הגלובלי של נטפליקס על 301 מיליון.

דוח מסקרן נוסף היום הוא של חברת TSMC , יצרנית השבבים המתקדמים המרכזית בעולםצפוייה לדווחה על זינוק של 57% ברווח הרבעוני הראשון - אם כי היא צפויה גם להצביע על סיכונים הנובעים ממדיניות הסחר של ארה"ב.

מחר "יום השישי הטוב" לא יערך מסחר בוול סטריט ובמרבית הבורסות בעולם.

2. שוקי האג"ח

בבורסה בת"א, מדדי תל גוב של האג"ח הממשלתיות נסחרו במגמה מעורבת ומדדי תל בונד של האג"ח הקונצרניות נסחרו במגמה חיובית.

בארה"ב, בשוק האג"ח בניגוד למגמה בימים האחרונים תשואות האג"ח יורדות בכ-3 נקודות בסיס. תשואת האג"ח לשנתיים יורדת ל-3.79% ותשואת האג"ח ל-10 שנים ל-4.29%. למרות זאת כדאי לשים לפער התשואות בין השתיים, 14% שנמצא ברמתו הגבוהה ביותר מזה כחמש שנים מה שאומר שהמשקיעים דורשים פיצוי גבוה יותר על סיכון בטווח הארוך - אולי בגלל חוב ממשלתי גבוה, גרעון, או חוסר יציבות עתידית, או שהם צופים עלייה באינפלציה.

טראמפ הוכיח שוב: כשתשואות האג"ח מסמנות סיכון כולם מפחדים

נזכיר שבשבוע שעבר בין ההכרזה על תוכנית המכסים (תחילת אפריל) הדרמטית לבין ההקפאה בשבוע שעבר, תשואות האג"ח של ארה"ב לטווח ארוך עברו ממגמת ירידה, המשקפת ירידה בסיכון של החוב הממשלתי (ועליית המחיר), לזינוק חד. לא ברור אם מדובר בהערכה של המשקיעים לסיכוי גובר למיתון בארה"ב או שהיו אלה הסינים והיפנים שמכרו אג"ח בסיטונאות כדי להבהיל את הבית הלבן. הסינים מחזיקים ביותר מ־750 מיליארד דולר של אג"ח אמריקאיות. סכום שבהחלט יכול לטלטל את השוק.

בבנק לומברד אודייר סבורים שהלחצים על תשואות האג"ח הם זמניים, וממליצים לשמור על גישה נייטרלית לסיכון בתיקי ההשקעות, תוך המשך היצמדות לחשיפה מנייתית ואג"חית בהתאם למדדים האסטרטגיים.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל נחלש הבוקר בכ-0.2% מול הדולר ונסחר ב-3.688 שקלים, אך בעקבות ההתחזקות הקלה של הדולר מול האירו מתחזק גם השקל מול האירו ב-0.16% ל-4.18%.

מדד הדולר DXY עולה הבוקר ב-0.4% אך רושם ירידה של כ-4% בחודש האחרון ו-9% מתחילת השנה. כלכלני יוליוס בר כתבו שהדולר האמריקאי מאבד ממעמדו כנכס חוף מבטחים. "המדיניות המסחרית התנודתית והגישה הפיסקלית הבלתי יציבה שחקו את המעמד הייחודי של ארה״ב ומערערות את מעמדו של הדולר האמריקאי כנכס חוף מבטחים (safe haven asset). אנו סבורים כי בטווח הנראה לעין הדולר צפוי להיסחר בטווחים נמוכים יותר. בהתאם לכך, עדכנו את תחזיתנו ל־‎EUR‎/‎USD לשער של ‎1.12‎ בטווח של שלושה חודשים ו־‎1.15 בטווח של 12 חודשים".

מחיר הנפט טיפס בכמעט 2% לאחר שארה"ב הטילה אתמול סנקציות חדשות על יצוא נפט מאיראן, כולל סנקציות על יבואנים סינים של נפט איראני - והגבירה בכך את החשש משיבושים באספקה בשוקי הנפט הגלובליים.

נפט אמריקאי נסחר ב-62.47 דולר לחבית, עלייה של 1.9%, נפט מסוג ברנט נסגר במחיר של 65.85 דולר לחבית, עלייה של 1.8%. בה בעת, מלאי הנפט הגולמי בארה"ב גדל בשבוע שעבר ב-515 אלף חביות, כך מסר אתמול משרד האנרגיה האמריקאי. העלייה תאמה את תחזיות האנליסטים.

בחיפוש אחר נכס חסר סיכון, המשקיעים פונים זה זמן מה אל הזהב. החוזים עתידיים על זהב עלו אתמול לשיא כל הזמנים של 3,334 דולר, כאשר משקיעים מעדיפים נכסים בטוחים - על רקע היחלשות הדולר האמריקאי (DXY) והאי-ודאות בנוגע למכסים. ירידת ערך הדולר מוזילה את הזהב עבור משקיעים זרים - מה שמגביר את הביקוש ומעלה את מחירו.

בבנק יוליוס בר כתבו כי הם מעריכים שהביקוש לזהב יישאר חזק ושומרים על הערכה חיובית, אך מכירים בסיכון הגובר לתיקון מחירים בטווח הקצר.

4. מאקרו

הארוע המרכזי היום הוא החלטת הריבית בגוש האירו. בשוק מעריכים כי היום, ברקע תוכנית המכסים האגרסיבית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הריבית תרד בפעם השביעית בשנה האחרונה ברבע אחוז נוסף לשיעור של 2.25%.

על פניו, נראה כי המאבק של אירופה בשיעור האינפלציה מצליח: משיא של יותר מ־10% באוקטובר 2022, האינפלציה ירדה ל־2.2% בלבד בחודש מרץ. לאורך השנה וחצי האחרונות, הריבית באירופה המשיכה לרדת - בעוד שבמערב מתמודדים עם אינפלציה דביקה יותר ובישראל המלחמה מנעה הפחתות נוספות מאז תחילת 2024.

"בהשוואת המצב בין אירופה לישראל למשל, הבעיות הן שונות. מה שהדאיג את נגיד בנק ישראל הוא פרמיית הסיכון, מגבלות ההיצע שנבעו מהמלחמה וחוסר הוודאות הפוליטי והגיאופוליטי", אומר יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון. "באירופה לעומת זאת, הבעיות הן שונות וההשפעה של כל אלו פחות מורגשת, כך שלבנק המרכזי האירופי יש יותר מרחב תמרון".

5. תחזית

ארגון הסחר העולמי צופה שמלחמת הסחר העולמית תגבה מחיר כבד: הארגון, (WTO) הוריד אתמול בחדות את תחזית היקף הסחר העולמי לשנה הנוכחית, מצמיחה איתנה לירידה, והזהיר כי השפעותיה של הטלת מכסים נוספים על ידי ארה"ב עלולות לגרור את הנפילה החדה ביותר בסחר העולמי מאז זו של מגפת הקורונה. הארגון צופה כעת ירידה של 0.2% בסחר העולמי, לעומת תחזיתו הקודמת, מאוקטובר, לגידול של 3%.

יתרה מזאת, לפי תחזית ארגון הסחר העולמי, אם טראמפ יטיל את מלוא המכסים הגורפים, יגרום הדבר לירידה של 1.5% במסחר העולמי, הנפילה החדה ביותר מאז 2020. הכלכלנים של ה-WTO צופים פגיעה גם בשנת 2026, אם כי פחות חמורה, ומורידים את תחזית הצמיחה ל-2.5% לעומת 2.9% קודם לכן.

זוהי תחזית קשה: במאה ה-21, רק בשנים 2020 (עקב מגפת הקורונה) וב-2009 (עקב המשבר הפיננסי הגלובלי) נרשמו ירידות חדות יותר. "בתחזית המרכזית שלנו אנו מתייחסים רק לאי-ודאות ביחסים המסחריים של ארצות הברית, אבל מה יקרה אם חוסר האמון יתפשט גם לשאר העולם?" אמר הכלכלן הראשי של הארגון, ראלף אוסה.

סטייה של סחר (Trade diversion) מהווה איום על האמון בין כלכלות מחוץ לארה"ב. לדוגמה, אם עסקים בסין יראו שהביקוש למוצריהם ירד בגלל מכסים שהפכו את המוצרים ליקרים יותר עבור לקוחות אמריקאים - הם ינסו למצוא שווקים אחרים, ויורידו מחירים. זה עשוי להוביל את האיחוד האירופי ומדינות נוספות לנקוט צעדים לצמצום יבוא הסחורות הסיניות ואולי, חזית חדשה בסכסוך הסחר.

ה-WTO מעריך כי היצוא הסיני לשווקים מחוץ לארה"ב יעלה השנה ב-4% עד 9%, אך ההשפעה על תעשיות מסוימות במדינות היעד עלולה להיות חמורה, כולל אובדן משרות ולחץ על ממשלות להגיב. היצוא הסיני לאיחוד האירופי צפוי לעלות ב-5.8%. "זוהי אחת הדרכים המרכזיות שבהן הסכסוך עלול להתפשט", אמר אוסה.

מרבית הירידה בהיקפי הסחר השנה צפויה בצפון אמריקה, שם היצוא צפוי לרדת ב-12.6% והיבוא ב-9.6%, אם המכסים יישארו כפי שהיו ב-14 באפריל. עליות נוספות במכסים עלולות להוביל לירידות חדות יותר.

ה-WTO צופה המשך צמיחה ביצוא וביבוא באסיה ובאירופה, אם כי בקצב איטי יותר מהתחזיות הקודמות. באסיה צפויה עלייה ביצוא של 1.6% בלבד, לעומת תחזית קודמת של 3.2% לפני העלאת המכסים על ידי טראמפ. חלק ניכר מהירידה צפוי להתרחש במחצית השנייה של השנה, לאחר שעסקים ניסו להקדים את העלאות המכסים הצפויות ולהצטייד במלאים ברבעון הראשון - מה שתרם לצמיחה בסין בשלושת החודשים הראשונים של השנה.

הסכסוך המסחרי טרם כלל אמצעים הקשורים לסחר בשירותים, אך ה-WTO בכל זאת הוריד את תחזית הצמיחה הגלובלית לשנה זו ל-4% (מ-5.1%) ולשנה הבאה ל-4.1% (מ-4.8%). אם גם שירותים ייכללו בהגבלות, ההאטה עלולה להחמיר, והאיחוד האירופי כבר שוקל צעד כזה במסגרת הסכסוך עם ארה"ב. "זהו סיכון נוסף לתחזית," אמר אוסה. "המתיחות בסחר עלולה להתרחב גם לתחום השירותים."

הירידה בסחר בסחורות וההאטה בשירותים צפויות להחליש את הכלכלה הגלובלית. כעת צופה ה-WTO עלייה בתוצר הגולמי העולמי של 2.2%, לעומת תחזית קודמת של 2.8%. לשנת 2026, התחזית ירדה מ-2.6% ל-2.4%. "הרגיעה האחרונה במתיחות המכסים סיפקה הקלה זמנית ללחצים על הסחר העולמי," אמרה נגוזי אוקונג'ו-איוויאלה, מנכ"לית הארגון. "עם זאת, חוסר הוודאות המתמשך מאיים לשמש בלם לצמיחה העולמית, עם השלכות חמורות במיוחד על הכלכלות הפגיעות ביותר."

חלק גדול מההפחתה בתחזית מיוחס לצמיחה נמוכה מהצפוי בצפון אמריקה. הארגון צופה שהצמיחה הכוללת של ארה"ב, קנדה ומקסיקו תעמוד על 0.4% בלבד השנה, לעומת תחזית קודמת של 2%. בשנת 2026 הצמיחה המשולבת צפויה לעמוד על 1.1% בלבד, לעומת תחזית קודמת של 1.7%.