גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שום חברה או מדינה לא תוכל להחליף את טייוואן בתחום הייצור הזה

סין רוצה לחזור למעמדה כמעצמה עולמית, והשתלטות על טייוואן היא יעד מרכזי שלה ● אם מדיניות החוץ האמריקאית תתמוך בהשתלטות כזאת, יהיו לכך משמעויות כלכליות וגאו-פוליטיות מרחיקות לכת ● המומחים מעריכים כי ההסתברות הגבוהה לתקיפת טייוואן היא בשנת 2027, עת ממשל טראמפ ייחלש ויגיעו בחירות האמצע ● כתבה שנייה בסדרה על סין-אמריקה ועתיד הדולר

שִי ג'ינפינג, מנהיג סין. ''העולם מבקש יותר צדק ולא יותר הגמוניה'' / צילום: Associated Press, Vincent Yu
שִי ג'ינפינג, מנהיג סין. ''העולם מבקש יותר צדק ולא יותר הגמוניה'' / צילום: Associated Press, Vincent Yu

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בארה"ב. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.com. בטוויטר @ChananSteinhart

התרבות הסינית היא אחת העתיקות והרציפות בעולם המודרני. תיעודים על התרבות העתיקה הזו הם בני יותר מ-3,500 שנה. לאורך השנים ידעה סין איחודים ופיצולים, מלחמות חיצוניות ופנימיות, ושושלות קיסרים שונות ששלטו בטריטוריה מאות שנים.

הכתבה הראשונה בסדרה: המכה המפתיעה שהפכה את סין למעצמת חדשנות שמאיימת על המערב
פרשנות | מכסים? הבעיה מסתתרת במקום שטראמפ לא מעז לגעת בו

סין ידעה גם ימים גדולים של מסעות בינלאומיים. בתחילת המאה ה-15, עשרות שנים לפני שקולומבוס הגיע ליבשת אמריקה בראש משלחת קטנטנה בת שלוש אוניות, הגיעו הסינים לאפריקה ולחצי האי ערב. מסעות אלה כללו מאות ספינות ועשרות אלפי אנשי צוות בכל משלחת. חלק מהספינות היו ענקיות, והגיעו כדי 120 מטר אורך, ומנו 500 אנשי צוות. הם היו מסעות גדולים בהרבה מהמסעות של המגלים האירופאים ושל קולומבוס, שמסעו הראשון מנה 3 ספינות, כ-19 מטר הארוכה שבהן, ובשלושתם יחד 87 אנשי צוות בלבד.

גם המצאות רבות הגיעו לעולם מסין: אבק שריפה (במאה ה-10, כ-400 שנה לפני האירופאים), משגר רקטות ונייר טואלט (המאה ה-14, הופיעו באירופה ובארה"ב בהתאמה במאה ה-19), מצפן, תותחים, זיקוקי דינור, הדפוס הראשוני, מברשת השיניים, שעון מכני, תה, משי, מטרייה, פורצלן, ועוד ועוד. סין הייתה, זה מאות רבות, אחת המדינות המאוכלסות בעולם, והיום מתגוררים בה כ-1.4 מיליארד בני אדם, הפרש קטנטן מהודו, המאוכלסת ביותר.

במאה ה-19 ובמרבית המאה ה-20 נחלשה סין מאוד וספגה מפלות צבאיות קשות ומשפילות, בעיקר מבריטניה ויפן. במאות אלה היא גם שקעה במאבקים פנימיים ומלחמות אזרחים עקובות מדם, שלאחריהן בא שלטון קומוניסטי רצחני ומדכא. עתה, שעה שהיא מתעוררת ומותירה את השנים הרעות מאחוריה, לא יפלא כי היא רוצה לחזור למעמדה ההיסטורי כמעצמה עולמית. אגב כך היא חותרת לשנות מן היסוד את מאזן הכוחות וההסדרים של המאה ה-20, שלדעתה משרתים באופן לא הוגן את ארה"ב ובעלות בריתה. שִי ג'ינפינג מנהיגה הכריז בכינוס בינלאומי בשנת 2017: "עלינו להוביל את הקהילה הבינלאומית לבנייה משותפת של סדר עולמי יותר צודק ויותר הגיוני"; בהזדמנות אחרת הוא הבהיר: "העולם מבקש יותר צדק ולא יותר הגמוניה" (אמריקאית).

לא צריך לנחש מה סין רוצה עכשיו

כדי להבין מה רוצה סין לא צריך לנחש. אפשר רק לראות מה התרחש בחלק המערבי של כדור הארץ בשעה שארה"ב הפכה להיות מעצמה אזורית, אי שם בסביבות 1890 - אירוע שלאחריו היא "לקחה בעלות" באופן מלא ומוצהר על יבשת אמריקה כולה, שאותה הגדירה מעתה כחצרה האחורית. כך גירשה ארה"ב בשנת 1898 את הספרדים מקובה ומפורטו ריקו, והפכה את שתי הטריטוריות לשטח אמריקאי (קובה בהמשך תקבל עצמאות); היא איימה על גרמניה ובריטניה והכריחה אותן לקבל את עמדתה ביחס לסכסוך שלהן עם ונצואלה (1902); ולאחר שקולומביה סירבה להשכיר לה את השטח המיועד לתעלה המחברת בין האוקיינוסים, תמכה בכוחות שפיצלו את קולומביה לשניים, והכירה מיד בחלק הצפוני כמדינת עצמאית בשם פנמה (1903). זו האחרונה העניקה לה מיד לאחר מכן את הזכויות לכריית התעלה המחברת בין האוקיינוס הפסיפי והשקט, והמכונה "תעלת פנמה".

תרגיל צבאי בטייוואן. סין ערכה תרגילי ענק / צילום: Associated Press, Johnson Lai

בנאום לקונגרס ב-1904 הבהיר הנשיא תיאודור רוזוולט לעולם כי לארה"ב "אחריות לשמר את הסדר, ולשמור על החיים והרכוש במדינות היבשת האמריקאית". כך, במהלך מחצית הראשונה של המאה העשרים, התערבה ארה"ב צבאית לא פחות מ-30 פעמים במטרה ליישב סכסוכים בדרום אמריקה, או לסלק שליטים שדעתה לא הייתה נוחה מהם.

האי טייוואן נמצא כ-130 קילומטר מסין. לעומת כ-1,400 קילומטרים שבין פלורידה ופורטו ריקו, ו-400 קילומטר בין מיאמי להוואנה-קובה. האי של טייוואן היה טריטוריה סינית מאז 1683, אך נכבש על ידי היפנים ב-1895 והם שלטו בו עד תום מלחמת העולם השנייה. שמה הרשמי של טייוואן הוא "הרפובליקה של סין" ותושביה הם סינים. טייוואן העצמאית נולדה ב-1949, לאחר ניצחון הקומוניסטים במלחמת האזרחים הסינית, ובריחת ההנהגה המפסידה לאי.

עד היום מכירים בטייוואן העצמאית רק 13 מדינות, רובן קטנות ואזוטריות. אף שארה"ב אינה מכירה בטייוואן העצמאית באופן רשמי, יש לה בה נציגות, אם כי לא דיפלומטית רשמית, והיא ספקית הנשק העיקרית שלה. בשנת 1982 הקונגרס האמריקאי העביר הצהרה המכונה "שש ההבטחות" (The Six Assurances) על פיהן מתחייבת ארה"ב כי תמשיך לתמוך בטייוואן בהספקת נשק ובעמדותיה ביחס לריבונותה על האי, וכי לא תלחץ על ממשלתה בשום דרך לנהל מו"מ עם סין. בשנת 2016, שש ההבטחות עברו בקונגרס ובסנאט כהחלטות הצהרתיות.

עתידה של טייוואן הוא נושא מורכב ביותר, ששזורים בו אינטרסים ועניינים גדולים בהרבה מאשר שלטון על 23 מיליון בני אדם ו-36 אלף קילומטר רבוע, לערך שליש האחוז משטחה של סין וכפרומיל וחצי מאוכלוסייתה. השתלטות סינית על טייוואן, או "איחודן", כפי שמתייחסת סין למהלך, היא יעד מרכזי במדיניותה הסינית, כפי שהציג אותה ג'ינפינג לא אחת. אם מדיניות החוץ האמריקאית תביא להשתלטות כזאת או תשלים עמה, יהיו לכך משמעויות כלכליות וגאו-פוליטיות מרחיקות לכת.

אסטרטגית וכלכלית: למה טייוואן על הכוונת

ראשית, גיאוגרפית. למיקום האי חשיבות אסטרטגית ראשונה במעלה. כפי שהסביר עוזרו של שר ההגנה האמריקאי בעדות בפני ועדת החוץ של הסנאט ב-2021: "טייוואן ממוקמת ראשונה על שרשרת איים קריטיים, המשתרעים מאיי יפן ועד הפיליפינים ודרום קוריאה. אלו מהווים רשת חיוניות להגנת האינטרסים החשובים של ארה"ב באזור הפסיפיק…גאוגרפית היא גם ממוקמת לאורך נתיבי שיט מרכזיים המשמשים לרוב הסחר והתקשורת העולמית". מיקומה זה של טייוואן הופך את האחיזה בה למפתח לשליטה באזור כולו. שליטה צבאית סינית בטייוואן תקשה מאוד על ארה"ב להישאר הכוח הדומיננטי המרכזי במזרח אסיה, עוצמה כה מרכזית לכלכלתה.

טייוואן ממוקמת רק 70 קילומטר מהטריטוריה היפנית הקרובה, כ-700 ק"מ מהאי היפני אוקינאווה, וכ-450 קילומטר מהפיליפינים. אם ארה"ב תשלים עם שליטה סינית באי, באסיה ובעולם יבינו כי היכולת והרצון של ארה"ב להגן על בעלות בריתה מוטלים בספק גדול. מציאות כזו תביא את השחקנים באסיה לנסות להתקרב לסין ולשלם על ביטחונן בהשלמה עם המדיניות והדרישות הסינית, כולל בנושאים הכלכליים, כמו למשל מטבע הסחר.

דומיננטיות סינית באזור תביא קרוב לוודאי גם למרוץ חימוש גרעיני במדינות כמו יפן ודרום קוריאה. זאת במטרה לנסות להבטיח את עמידתן העצמאית בעתיד נגד לחצים והתפשטות פוטנציאלית מכיוון סין וצפון קוריאה. במיוחד נכונים הדברים ביחס ליפן, שלה היסטוריה ארוכה וקשה עם סין. מציאות שכזו תחליש מאוד את ארה"ב כלכלית ותגביר את חוסר היציבות הגלובלי.

סימן ראשון לכיוון חדש כזה ניתן אך לפני כשבועיים, לאחר שהנשיא טראמפ הודיע על מדיניות המכסים מרחיקת הלכת שלו. שלוש המדינות סין, יפן ודרום קוריאה קיימו דיאלוג במטרה לתאם את ענייני הסחר האזורי, וגם, לפי פרסום חצי רשמי בסין, להגיב במשותף נגד מכסים אלה. המדיניות החדשה נדחתה מאז לגבי מרבית המדינות ב-90 יום, אך לא לגבי סין.

חשיבותה של טייוואן אינה רק במיקומה. חברות מהאי אחראיות לייצור כ-67% מהשבבים בעולם, וכ-90% מהשבבים המתקדמים ביותר, הקריטיים לתעשיית הבינה המלאכותית. עם כ-90 מיליארד דולר הכנסות בשנה, כ-75 אלף עובדים וכ-69 אלף פטנטים בינלאומיים, שום חברה או מדינה לא תוכל להחליף ייצור זה לפחות בחמש השנים הבאות. אם, למשל, טייוואן סמיקונדקטור (TSMC) תעבור לשליטה סינית, הפגיעות של רוב הטק האמריקאי תעמיק.

יתרה מכך, אם מדינת החסות הסינית, קרי רוסיה, תצליח, בזכות ממשל טראמפ, להשתלט על הדמוקרטיה של אוקראינה, ובהמשך סין על זו של טייוואן - תהא זו הצהרה דרמטית ביחס לסדר העולמי החדש, סיום הפאקס אמריקנה, ונסיגתה של אמריקה ממעמדה כשוטר העולמי. זאת על כל המשתמע, לרבות מרוץ חימוש גרעיני העלול להתפתח.

חלון דווידסון מאותת: הרגע מתקרב

בשלהי 2024 קיים צבא סין תרגיל ענק באיזור טייוואן, שבו תורגל הטלת מצור ימי ואווירי על האי, ונבחנו תגובות צבא סין לניסיונות צד ג' לפרוץ מצור שכזה. זה לא היה מפגן הכוח היחידי. בפברואר השנה קיים הצי הסיני, ללא כל התראה מוקדמת, תרגול באש חיה לא הרחק מחופי אוסטרליה, יותר מששת אלפים קילומטר מחופי סין. התרגיל שיבש את התנועה האווירית לסידני והניף דגל אדום באוסטרליה וניו זילנד. תמרון מרוחק זה הדגים היטב את ההתעצמות הגדולה של הצי הסיני בעשורים שחלפו.

בדו"ח מ-2023 של משרד ההגנה האמריקאי דווח כי לצי הסיני המרוכז באסיה 370 אוניות מלחמה, והמספר צפוי להתקרב ל-400 עד 2025 ול-435 עד 2030. זאת לעומת 280 לצי האמריקאי המפוזר בעולם כולו, וצפי ל-300 עד 2030.

לפני שלוש שנים האדמירל דווידסון, בזמנו מפקד הצי האמריקאי בפסיפיק, העיד בפני הקונגרס כי סין עשויה להיות מוכנה צבאית להשתלט על טייוואן בטווח השנים 2027-2030. שנת 2027 סומנה במיוחד וקיבלה את הכינוי "חלון דווידסון". על פי ניתוח של מומחי העיתון הבריטי הגרדיאן, שבוצע ב-2023, אם סין תפעל להתשלטות על טייוואן יהיה זה בין 2025 ל-2029, לפני שהמשבר הדמוגרפי הפנימי בסין יכה בה ויטיל צל ארוך על כלכלתה.

החלון בין 2027 לבין 2029 יהיה גם זמן מושלם למהלך סיני מבחינה נוספת - בחירות האמצע בארה"ב, לקונגרס ולשליש הסנאט, שיתקיימו בנובמבר 2026. בבחירות הללו בית הנבחרים, ואולי גם הסנאט, יעברו קרוב לוודאי לידי הדמוקרטים. בכך יובטח שיתוק פוליטי מושלם בוושינגטון. זהו גם חלון זמן שבו סביר כי דעת הקהל בארה"ב תתעייף מממשל טראמפ, תזזיותו והבטחותיו, וכן מהמשבר הכלכלי שהוא יביא עליה בסוף 2025 ולתוך 2026.

לא רק את דעת הקהל הפנימית יאבד קרוב לוודאי הממשל עד 2027: בקצב הנוכחי של האירועים, יסיים טראמפ להחריב את יחסי ארה"ב עם בעלות בריתה הקרובות בנאט"ו, אשר יגבשו לעצמן את מדיניות ביטחונן הלאומי. 2027 היא גם שנה סימבולית, שבה ימלאו מאה שנה להקמת "צבא השחרור של העם", צבא המפלגה הקומוניסטית הסינית שהפך, לאחר השתלטות המפלגה על סין, לצבא המדינה הסינית. הצבא הזה מונה מעל 2 מיליון חיילי סדיר וכחצי מיליון חיילי מילואים.

2027 עשויה להיות רגע מבחן גורלי למעמד ארה"ב. הבעיה היא שארה"ב עלולה לפגוש אותו כשהיא חלשה מתמיד. מה זה עשוי לעשות לדולר? ולכלכלת ארה"ב? ואיך כל זה קשור לקוטב הצפוני? בכתבה הבאה בסדרה.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם