הסכמי הממון היו בעבר נחלתם של אוכלוסיות אמידות, אך הפכו בשנים האחרונות לתופעה נפוצה יותר ויותר בקרב הציבור הרחב המבקש יציבות והסדרה מראש. ברגע שהתחתנתם, אתם אוטומטית כפופים לחוק יחסי ממון, הקובע כי כל רכוש שצברתם במהלך הנישואים יחולק באופן שווה בפרידה.
ככלל, רכוש שהיה של בני הזוג קודם יישאר שלהם - אך גם זה תלוי בהתנהלות הצדדים במהלך הקשר. במקרה של ידועים בציבור, אין שיתוף אוטומטי ברכוש, ותחול "חזקת השיתוף", אותה קבעו בתי המשפט.
האם כדאי לעשות הסכם ממון בנישואים או כידועים בציבור, ולמה כדאי לשים לב?
עו"ד ליאת שקלרז ממשרד שקלרז תירוש מסבירה כי ללא הסכם ממון, במקרה של מחלוקת, בית המשפט יחליט עבור בני הזוג. כך, רכוש שהיה בבעלות פרטית לפני הנישואים, עשוי להיחשב למשותף אם יוכח שהייתה כוונה לשתף בו את בן הזוג. "למשל, אם גרתם יחד בדירה של אחד מכם, שילמתם משכנתא משותפת או שיפצתם אותה יחד - גם הדירה הזו עלולה להתחלק ביניכם".

על רגל אחת
● ללא הסכם ממון, במקרה של מחלוקת בית המשפט יחליט עבור בני הזוג. כך הוא יכול בנסיבות מסוימות להחשיב רכוש פרטי מלפני הנישואים כמשותף
● חשוב שהסכם הממון יכתב בלשון ברורה ופשוטה, בלי ניסוחים מפותלים שעלולים לשמש פתח למחלוקות עתידיות
● במקרה של זוגות נשואים, חובה לאשר את הסכם הממון בבית המשפט - אחרת הוא לא יהיה תקף ובני הזוג יהיו כפופים לחוק יחסי ממון
מה בוחן בית המשפט
עו"ד דניאל פרידנברג, שותף במשרד הופמן & פרידנברג, מסביר את החשיבות להבהיר בהסכם ממון את הרצון בחלוקה: "בעוד שהחוק קובע כי דירת מגורים שהייתה שייכת לאחד מבני הזוג טרם הנישואים תישאר בבעלותו היחידה, פסיקת בתי המשפט מגלה מגמה כי בהתקיים נסיבות מסוימות, ייתכן שהדירה תוכר כנכס משותף. גם הלכת השיתוף לא מעניקה יציבות, ולעתים טוב-לב או נדיבות עלולים להתפרש בחלוף שנים ככוונת שיתוף שמעניקה זכויות. כך ייתכן שגם בני זוג בפרק ב', שלא נישאו מעולם, ימצאו את עצמם שותפים בדירה שהייתה שייכת לאחד מהם בעבר".
במקרה של ידועים בציבור, "בית המשפט יבדוק איך חייתם בפועל - האם שילבתם כספים, האם ניהלתם משק בית משותף, האם גידלתם ילדים יחד - ויקבע בהתאם. בלי הסכם, מישהו אחר יחליט בשבילכם", מסבירה שקלרז.
איך עושים את זה נכון?
"הסכם ממון לא מבטיח שלעולם לא יהיו סכסוכים, אבל הוא כן מכריח אתכם לשים על השולחן את כל השאלות שחשוב לשאול כשעוד טוב - ולא כשמאוחר מדי", אומרת עו"ד שקלרז.
"טרם עריכת הסכם יש לברר את המצב המשפטי, מה קורה אם לא ייחתם הסכם. חשוב לנסות לצפות את ההתרחשויות העתידיות כדי לכסות את כל האפשרויות, עד כמה שניתן", אומר עו"ד פרידנברג.
עצה נוספת היא לנסח את ההסכם בלשון ברורה ופשוטה. "ניסוחים מפולפלים ומפותלים עלולים לשמש פתח למחלוקות עתידיות", מוסיף פרידנברג.
אחד הדברים החשובים שמציינים המומחים הוא הצורך באישור הסכם ממון כנדרש בבית המשפט במקרה של זוגות נשואים, אחרת ההסכם לא יהיה תקף. במקרה של ידועים בציבור החוק לא דורש אישור של בית משפט או נוטריון.
"הסכם ממון בין בני זוג ידועים בציבור הוא בתוקף מרגע שחתמתם עליו, כל עוד הוא נערך בכתב ונחתם מרצון. ובכל זאת - ההמלצה המשפטית היא כן לאשר את ההסכם בבית המשפט, כדי למנוע טענות עתידיות על כך שאחד הצדדים לא הבין, לא הסכים או לא התכוון", אומרת עו"ד שקלרז.
אם בני הזוג חתמו על ההסכם לפני הנישואים, והם מעוניינים שיחול גם בתקופת הנישואים - ניתן לאשר אצל נוטריון או בבית המשפט אם יש צפי לחתונה. לדברי שקלרז, "אם אין תאריך כזה, ההסכם יאושר רק לגבי התקופה שאתם עדיין ידועים בציבור, ותידרשו לאשר אותו שוב לאחר קביעת מועד הנישואים כדי שיחול גם לאחר החתונה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.