הקו האדום של הרכבת הקלה / צילום: יוסי כהן
לאחר שנחשף בגלובס השבוע שבמשרד התחבורה מתכוונים לממן את הארכת הקו האדום לראשון לציון מתקציב העתק שהתפנה לנוכח ביטול חניוני הענק בכביש 5, כעת פרטי העסקה המתגבשת מתבהרים וגם עיריית ראשון לציון תשתתף באופן תקדימי במימון באמצעות שיווקי קרקעות.
● בלעדי | לא רק הרכבת הקלה: יונדאי לוטשת עיניים לפרויקט התחבורה הגדול בישראל
● שאלות ותשובות | רפורמת "צדק תחבורתי": העלאת מחירים במסווה של הנחות
כבר ב־2020 הבטיחה שרת התחבורה מירי רגב, אז בקדנציה הראשונה שלה במשרד, להאריך את הקו עד לראשון לציון. גם הדרגים המקצועיים במשרדי התחבורה והאוצר עומדים מאחורי הפרויקט והביקושים החזויים לו רבים. שנתיים מאוחר יותר בתקופת מרב מיכאלי תקצב משרד התחבורה 100 מיליון שקל להארכת הקו בארבע תחנות עד למתחם משה דיין, שם יוקם האב תחבורתי. לאחר מכן, בתחילת הקדנציה הנוכחית של רגב, הארכת הקו תוכננה להיות מתוקצבת במסגרת תקציב 2023 אך כפי שנחשף בגלובס התקציב הוסט לבניית כבישים.
עוד 1.5 מיליארד שקל
במסגרת התכנון, מתוכנן גם לקום דיפו, מוסך רכבות ומתחם לינת רכבות שיבוצע בשיקוע מתחת לקרקע. מעל הדיפו, העירייה תשווק קרקעות ותשתתף באופן חריג במימון הקו שכן עד כה רשויות מקומיות לא מימנו פרויקטים לאומיים בשטחן. ההערכות בענף הן שלצד מימון ממשלתי של מיליארד וחצי שקל להקמת הקו, העירייה תוסיף בין 700 מיליון למיליארד וחצי שקל כתוצאה משיווק אותן קרקעות.
לצעד של השתתפות הרשות המקומית אין כמעט תקדימים בארץ. ראש עיריית רמת השרון הציע אף הוא להשתתף בהקמת תחנת רכבת בעירו באמצעות שיווק קרקעות אך לתחנה המדוברת אין הצדקה מקצועית, זאת בשונה מהמקרה בראשון לציון.
ההסכמות שעל פי הערכות יושגו בשבועות הקרובים מגיעות על רקע ביקורת קשה שהטיח ראש העיר רז קינסטליך במשרד התחבורה, שהשמיע בתחילת החודש בוועידת התאגידים העירוניים. "הקו האדום היה צריך להתארך מבת ים לראשון לציון ובהחלטה שאף אחד במשרד התחבורה לא מבין אותה החליטו לעצור את זה", אמר, וציין שבתגובה לכך "הודענו שנעצור שיווקים של קרקעות. אם לא יהיה קו אדום לא ניתן היתרים ולא נאפשר שיווקים כי פשוט אי אפשר בלי הסעת המונים. אני מקווה שישכילו ויבינו שצריך לתת פתרונות אמיתיים לתחבורה ולא יבטיחו לראשי רשויות כביש פה וכביש שם כדי להוציא אותם מחויכים".
חניוני הענק בוטלו
בתחילת החודש התרחשה דרמה במועצה הארצית לתכנון ובנייה, שקיבלה החלטה להיענות לדרישת עיריית תל אביב ולדחות את הקמת שניים מתוך שלושה חניוני ענק הסמוכים לכביש 5, במסגרת פרויקט "הנתיבים המהירים". למעשה, ההחלטה לא רק ממסמסת את החניונים אלא מייתרת את הפרויקט, וספק אם הוא בכלל ייצא לפועל. בכל אופן, מבחינה כספית, להערכת גורמים בענף, מהלך ביטול שני החניונים יפנה כ־2 מיליארד שקל שאמורים היו לצאת על הקמתם ועל תפעול שאטלים בעלות של כ־80 שקל לנוסע.
במסגרת הסיכום התקציבי שנחתם בין משרדי האוצר והתחבורה לקראת תקציב 2025, נכתב כי "הצדדים יפעלו לצורך מציאת מקור תקציבי מתוך מקורות משרד התחבורה לצורך תקצוב הארכת הקו האדום לראשון לציון", והתקציב המתוכנן צפוי להגיע מאותו סכום כסף שהתפנה מתוך התקציב להקמת חניונים לרכב הפרטי.
מעיריית ראשון לציון נמסר: "אנחנו רואים בקו האדום משימה מהחשובות ביותר עבור עתיד והתפתחות העיר. הדיפו במתכונתו המקורית היה אמור להיות עילי, אך כיום בכל מדינה מתוקנת בעולם הדיפו הינו תת־קרקעי. לאחר אינספור פגישות בין העירייה, משרד האוצר ונת"ע, נמצא פתרון לשיקוע הדיפו ולתוספת בינוי. עלות השיקוע מוערכת במיליוני שקלים רבים והעירייה תאפשר חלוקה מהכנסות היחידות הללו בינה ובין מדינת ישראל, וזאת עבור תחנה נוספת בסמיכות למטווח 24 ומתחם האלף, שיקוע הדיפו וכן הארכת הקו האדום".