גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה־FDA מתכוון לשים סוף לניסויים בחיות, וחברות ישראליות יכולות להרוויח מזה

מינהל התרופות והמזון האמריקאי הודיע על תוכניתו לוותר בהדרגה על ניסויים בבעלי חיים כחלק מתהליך האישור של תרופות ● בישראל כבר פועלות חברות שמציעות טכנולוגיות חלופיות, ובתעשיית הביומד המקומית משוכנעים שזו שעת כושר להוביל את התחום

ד''ר מארטי מקארי, ראש ה־FDA / צילום: ap, Jose Luis Magana
ד''ר מארטי מקארי, ראש ה־FDA / צילום: ap, Jose Luis Magana

חדשות טובות לחיות המעבדה: מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) הודיע שהוא מתכנן לוותר בהדרגה על ניסויים בבעלי חיים, תחילה עבור תרופות מבוססות נוגדנים ובהמשך עבור כלל התרופות. ההחלטה צפויה להאיץ ולשפר את תהליך פיתוח התרופות, אולי אף להוזיל אותו, ויש בה הזדמנויות לשוק הישראלי. מתי כל זה קורה ומי המרוויחים העיקריים? עשינו סדר.

הניסוי בגלולת ההרזיה שהצליח יותר מהמצופה
חדשות הביומד | רצים מרתון? לא בטוח שתשמחו לקרוא את המחקר הזה

מדוע הוחלט להפסיק את הניסוים בבעלי חיים?

לצד הבעיות האתיות, הניסויים האלה נעשו עם השנים פחות ופחות רלוונטיים. "כ־90% מהתרופות שיעברו בהצלחה ניסויי בטיחות ויעילות בבעלי חיים ייכשלו באחד מניסויי ההמשך בבני אדם ולא יגיעו לשוק", אומרת ד"ר טל לייבוביץ ריבקין, סמנכ"לית התפעול ב־DenovAI מקבוצת AION, המפתחת פלטפורמה מבוססת AI וביופיזיקה לגילוי תרופות. הנתון הזה מצוטט גם במסמך ה־FDA ומוכר בתעשייה.

"בעלי חיים הם בסופו של דבר לא כל כך דומים לבני אדם", אומרת לייבוביץ ריבקין, "וזה נכון במיוחד במחלות מורכבות כמו אלצהיימר או סרטן". כדי להתגבר על ההבדלים פותחו "חיות מודל", שיוצרים אצלן במכוון מחלות דומות יותר לאלה של בני אדם, אך לדברי לייבוביץ ריבקין, "המודלים הללו משקפים את ההבנה שלנו את המחלה, שאינה מושלמת, והחיות החולות מאוד דומות זו לזו". לפעמים מודל כזה יכול לבלבל את המדענים במקום לעזור להם. במקביל, התרופות עצמן נעשו בעשורים האחרונים מורכבות יותר וניסויי החיות מנבאים פחות טוב את יעילותן.

מה יחליף את הניסויים בבעלי חיים?

מסמך ה־FDA מצביע על שלושה חידושים. בינה מלאכותית, מילת הקסם של התקופה, היא אחד מהם. באמצעות AI ומערכות ביג דאטה ניתן לבנות מודלים מדויקים של מערכות בגוף האדם, ואז לשאול את המערכת מה יקרה אם נוסיף משתנה חדש: התרופה. אפשר גם לבנות "תאום דיגיטלי" למטופלים שונים ואז לבצע את הניסוי על מדגם של בוטים, שכל אחד מהם מייצג חולה אמיתי. הטכנולוגיה הזאת אינה מושלמת, אבל היא כבר היום מניבה בחלק מהמקרים תוצאות טובות יותר מהניסויים בחיות.

ImmunAI הישראלית היא מהמובילות בפיתוח של מודלים ממוחשבים כאלה.

הטכנולוגיה השנייה שציין ה־FDA היא אורגנואידים - דמויי איברי אדם שמגודלים במעבדה. החברות הישראליות Qris ו־Tissue Dynamics מובילות בשילוב בין הטכנולוגיה הזאת למודלים הממוחשבים.

ד"ר ענת גלוברזון וד"ר אריק שפרוט, חוקרת ראשית וחוקר בכיר מהמעבדה לאימונולוגיה באיכילוב, מעידים שכבר היום הם עובדים עם אורגנואידים ומתחילים לחבר כמה מיני־מערכות כאלה יחד. "הטכנולוגיה הזאת רלוונטית יותר בחקירת ההשפעה של תרופות על מערכות כמו כבד, כליה וכלי דם. מערכת החיסון מבוזרת יותר בגוף וקשה יותר לשחזר אותה בצלחת", הם אומרים.

מקור המידע השלישי הוא מדינות אחרות. לפי התוכנית, לראשונה ניתן יהיה להציג תוצאות מניסויים במדינות זרות במסגרת הגשת המוצר לאישור בארה"ב, וכך לקבל פטור מחלק מניסויי החיות המתחייבים מהפרוטוקול הקיים.

מה לוחות הזמנים לשינוי?

בשנה הקרובה יערוך ה־FDA פיילוט שבמסגרתו חברות המעוניינות להפחית את הניסויים בבעלי חיים יוכלו להגיש הצעות חלופיות, והמינהל ילווה אותן בבניית תוכנית שמקובלת עליו. בסוף השנה, ייכתבו קווים מנחים חדשים לניסויי בטיחות. ב־FDA מאמינים שהשינוי הזה יתמרץ השקעה בטכנולוגיות החלופיות ובהוכחת יתרונן על פני הניסויים בבעלי חיים.

היעד המוצהר: בתוך 3־5 שנים רוב החברות לא יידרשו לניסויים בחיות להוכחת בטיחות בנוגדנים. בהמשך, הכוונה היא ליישם את הגישה הזאת בכל סוגי התרופות ובניסויי יעילות.

כיצד ישפיע השינוי על תעשיית התרופות?

לפי מסמך ה־FDA, ניסויים בחיות להוכחת בטיחות הנוגדנים אורכים בין חודש לחצי שנה, והם מבוצעים בממוצע בכ־144 קופי אדם, בעלות של כ־50 אלף דולר לכל אחד.

"לפעמים חוקרים בוחרים במודלי חיה מסוימים כי הם רגילים אליהם או כי יש להם יוקרה מסויימת, ולא כי אלה המודלים בעלי כושר הניבוי הטוב ביותר", אומר נועם סולומון, מנכ"ל ImmunAI. "הרגולציה החדשה יכולה לאתגר ואפילו לשבור בהמשך את הקיבעונות הללו". התקווה הגדולה עוד יותר היא שעם הזמן, המודלים החדשים יהיו מדויקים וטובים יותר, וכך יחסכו המון כישלונות והמון כסף לתעשיית התרופות. כשפיתוח התרופות זול יותר, גם עלותן לציבור עשויה לרדת.

"חברת מרק הגרמנית הודיעה לאחרונה שכל תרופה שלה תיבחן לפני ניסוי בבעלי חיים על המערכת שלנו לניבוי השפעתה על הכבד", מספר יצחק (צחון) בנטואיץ', מייסד ומנכ"ל Qris. "אנחנו מקווים שבעתיד, המערכת לא רק תקדים את הניסויים אלא גם תחליף אותם".

"הנושא הזה כבר קורם עור וגידים, מילולית", אומר פרופ' קובי נחמיאס, מייסד טישו דיינמיקס. "המודל שלנו כבר מסוגל לחזות 96%־98% מהרעילות של תרופות".

לדברי נחמיאס, אם הטכנולוגיות הללו יקבלו מימון ודחיפה קדימה יהיו להן עוד המון יתרונות בהמשך: זיהוי מראש של סיכון להיכשל בניסויים בבני אדם, איתור הסיבות לכישלונות בניסויים מתקדמים והצעת פתרונות, במקום להשליך את התרופה לפח, וגם הבנה טובה יותר של מנגנון המחלה. "אפשר לבנות מוח ולראות איך מתפתח בו אלצהיימר", הוא מדגים. "זה חוסך לנו את כל השאלות של מהו באמת הגורם ומה תוצר הלוואי של המחלה, ונדע בדיוק איפה להתערב".

מה יכול הביומד הישראלי להרוויח מהמהלך?

"ה־FDA לא פרסם את המסמך בחלל ריק אלא רק אחרי שהתפתחה תעשייה שלמה של חברות שמציעות חלופות לניסויים בבעלי חיים", אומרת גלוברזון, "וחברות ישראליות מובילות בכל הסוגים של הפתרונות הללו".

לייבוביץ ריבקין מציינת שבעקבות ההנחיות החדשות צפוי להיכנס יותר כסף לתחום ומזכירה שבשנים האחרונות טיפחה רשות החדשנות את תחום הביוקונברג'נס והקימה מאגד למחקר ולפיתוח של אורגנואידים. "זה בהחלט שם אותנו על המפה. זו ממש שעת הכושר להוביל את התחום".

השינוי רלוונטי גם לחברות ישראליות שמפתחות את התרופות עצמן ומגייסות בדרך כלל סכומים נמוכים יותר בתחילת דרכן. הסרת החסם של ניסויים בבעלי חיים והקירבה לטכנולוגיות חלופיות מתקדמות עשויה להקל עליהן בדרך לשוק.

עוד רווח אפשרי לישראל הוא הנכונות של ה־FDA להסתמך על רשויות רגולטוריות אחרות. משרד הבריאות כבר ציין שבכוונתו לבחור תחומים ספציפיים שבהם ישראל תפעל להיות חלוצה רגולטורית ותזמין חברות לערוך כאן ניסויים ראשונים. החלטת ה־FDA עשויה לתת לניסויים הללו ערך רב יותר במסלול האישור של התרופה.

האם הצעד ריאלי?

"אין לי ספק שכבר ב־2035 יפתחו תרופות בצורה אחרת לגמרי", אומר סולומון, אך מזהיר: "על מה שיש מוותרים רק כאשר יש משהו יותר טוב. החברה שלי יכולה להרוויח מהמהלך, ובכל זאת אני אומר - המהלך הזה צריך להיעשות בזהירות. עדיין יש תחומים שדורשים ניסויים בבעלי חיים. אסור להתמכר לשיטה כזאת או אחרת ולזרוק לפח שיטות טובות לפיתוח תרופות. צריך להביא כמה שיותר מידע מכמה שיותר כיוונים. בינה מלאכותית יכולה לעזור לקבל את ההחלטה מתי צריך לעשות ניסוי בבעלי חיים ומתי לא".

סולומון מוסיף ש"הרגולטור הוא לא חזות הכול", וממליץ לחברות להמשיך לבצע ניסויים בבעלי חיים גם אם הרגולטור אינו דורש זאת, במקרה שהחברה השתכנעה שהדבר נחוץ כדי לקבל החלטות נכונות לגבי התרופות שלה.

עוד כתבות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה